Постанова
від 26.04.2011 по справі 2а-1870/1912/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КОПІЯ

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2011 р. Сп рава № 2a-1870/1912/11

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Бадюков Ю.В.

за участю секретаря судово го засідання - Шевець Ю.П.,

прокурора Кулинич Л. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні суду в м. Суми адміністрат ивну справу

за позовом Прокурора міста Суми в інтересах держави в о собі Управління Пенсійного ф онду України в Ковпаківськом у районі м. Суми

до Первинної профспілково ї організації студентів Сумс ького державного педагогіч ного університету ім А.С. Ма каренка про стягнення заб оргованості ,-

В С Т А Н О В И В:

07 квітня 2011 року Прокурор міста Суми в інтересах держа ви в особі Управління Пенсій ного фонду України в Ковпакі вському районі м. Суми (далі по тексту - позивач, УПФУ в Ковп аківському районі) звернувся до суду з позовом до Первинно ї профспілкової організації студентів Сумського державн ого педагогічного універси тету ім. А. С. Макаренка (далі по тексту - відповідач) про стя гнення заборгованості та про сить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування в сумі 2226, 71 грн. за лют ий місяць 2011 року. Свої вимоги п рокурор мотивує тим, що відпо відач зареєстрований як плат ник страхових внесків зареєс трований в Управлінні Пенсій ного Фонду України в Ковпакі вському районі м. Суми. Відпо відно п. 1 ч. 2. ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня» від 08.07.2010 р., № 2464-VI платник єдин ого внеску зобов'язаний своє часно та в повному обсязі нар аховувати, обчислювати і спл ачувати єдиний внесок до Пен сійного Фонду України. За лют ий місяць 2011 року відповідач п одав в електронній формі до У ПФ України в Ковпаківському районі м. Суми звіт щодо сум н арахованого єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування від 11.03.2011 р. за лютий місяць 2011 року і не сплатив зазначену у звіті суму в строки, що визначені - тобто протягом 20 днів за звітн им періодом.

Відповідно до п.6 ч. 2 ст. 20 Зако ну України «Про прокуратуру» від 05.11.1991, № 1789-XII прокурор при вияв ленні порушень Закону має пр аво звертатись до суду з заяв ами про захист прав і законни х інтересів громадян, держав и, а також підприємств та інши х юридичних осіб.

Згідно ст. 35 Закону України « Про прокуратуру», ч. 2 ст. 60 Коде ксу адміністративного судоч инства України прокурор здій снює в суді представництво і нтересів громадянина або дер жави в порядку, встановленом у цим Кодексом та іншими зако нами, і може здійснювати пред ставництво на будь-якій стад ії адміністративного процес у.

Прокурор в судовому засіда нні заявлені вимоги підтрима в у повному обсязі та пояснив , що на час розгляду справи заб оргованість перед позивачем не погашена.

УПФУ в Ковпаківському райо ні свого представника в судо ве засідання не направило, пр о день, час і місце розгляду сп рави повідомлене належним чи ном (а.с. 13). На час розгляду спра ви заяви про відкладення роз гляду справи або про розгляд справи без участі у судовому засіданні, інших заяв та клоп отаннь не надходило.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, про день, час і місце розгляду справи був по відомлений належним чином (а .с.15). На час розгляду справи зая ви про відкладення розгляду справи або про розгляд справ и без участі у судовому засід анні представника відповіда ча, а також письмових запереч ень не надходило. Тому суд виз нає можливим справу розгляну ти без участі в судовому засі данні представника відповід ача на підставі наявних у ній доказів.

Перевіривши матеріали сп рави і оцінивши докази в їх су купності, суд визнає, що позов підлягає задоволенню виходя чи з наступного.

Абзацем тридцять четверти м статті 1 Закон України від 09.07 .2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння" страхові внески - кошти ві драхувань на соціальне страх ування, збір на обов'язкове де ржавне пенсійне страхування та страхові внески на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування, сплачені (як і підлягають сплаті) згідно і з законодавством, що діяло ра ніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування, що спрямовуют ься на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я.

Відповідно до ст. 20 Закону Ук раїни “Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування” від 09.07.2003 р. № 1058-IV обчисле ння страхових внесків застра хованих осіб, зазначених у пу нктах 1, 2, 5 - 7, 9, 10, 12, 15, 17 і 18 статті 11 цьо го Закону, здійснюється стра хувальниками на підставі бух галтерських та інших докумен тів, відповідно до яких прова диться нарахування (обчислен ня) або які підтверджують нар ахування (обчислення) заробі тної плати (доходу), грошового забезпечення, на які відпові дно до цього Закону нарахову ються страхові внески. Страх ові внески сплачуються страх увальниками шляхом перераху вання безготівкових сум з їх банківських рахунків. Страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду . Базовим звітним періодом є: д ля страхувальників, зазначен их у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний місяць.

Частиною 12 ст. 20 цього Закону передбачено, що страхові вне ски підлягають сплаті незале жно від фінансового стану пл атника страхових внесків.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону Укра їни "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання" від 08.07.2010 р., № 2464-VI - єдиний вн есок на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння (далі - єдиний внесок) - конс олідований страховий внесок , збір якого здійснюється до с истеми загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування в обов'язковому пор ядку та на регулярній основі з метою забезпечення захист у у випадках, передбачених за конодавством, прав застрахов аних осіб та членів їхніх сім ей на отримання страхових ви плат (послуг) за діючими видам и загальнообов'язкового держ авного соціального страхува ння.

П. 1 ч. 2. ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування» від 08.07.2010 р., № 2464-VI передбачено, що платник єдиного внеску зобов 'язаний, зокрема, своєчасно та в повному обсязі нараховува ти, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а згідно п. 4 ціє ї ж статті - подавати звітніс ть до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в п орядку та за формою, встановл еними Пенсійним фондом за по годженням з відповідними фон дами загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування та центральним органо м виконавчої влади у галузі с татистики.

Відповідно до ст. 7 Закону Ук раїни вищезазначеного Закон у єдиний внесок нараховуєтьс я на суму нарахованої заробі тної плати за видами виплат, я кі включають основну та дода ткову заробітну плату, інші з аохочувальні та компенсацій ні виплати, у тому числі в нату ральній формі, що визначають ся відповідно до Закону Укра їни "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання п ослуг) за цивільно-правовими договорами.

Страхувальники зобов'язан і формувати та подавати до ор ганів Пенсійного фонду звіт не пізніше 20 числа місяця, що н астає за базовим звітним пер іодом. Базовим звітним періо дом для них є календарний міс яць (п. 3.1. Порядку формування та подання страхувальниками зв іту щодо сум нарахованого єд иного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування, затвердженого по становою Правління Пенсійно го фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2).

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону № 2464-VI від 08.07.2010 р. платники єдиног о внеску зобов'язані сплачув ати єдиний внесок, нарахован ий за відповідний базовий зв ітний період, не пізніше 20 чис ла місяця, що настає за базови м звітним періодом.

Згідно з пунктом 2.2. розділу 2 Порядку формування та подан ня страхувальниками звіту що до сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання, затвердженого Постанов ою Правління Пенсійного фонд у України від 08.10.2010 р. № 22-2 звіт по дається, зокрема, в електронн ій формі з використанням ЕЦП через центр обробки електро нних звітів згідно з Порядко м подання звітів до Пенсійно го фонду України в електронн ій формі, затвердженим поста новою правління Пенсійного ф онду України від 19.04.2007 N 7-7, зареєс трованим у Міністерстві юсти ції України 27.04.2007 за N 436/13703 (звіт на паперових носіях не подаєть ся).

Із копії довідки № 1559 від 19.05.2000 р оку Сумського обласного упра вління статистики (а.с. 5) вбача ється, що відповідач є страху вальником та включений до Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни.

Із доданих до справи матері алів вбачається, що відповід ач самостійно визначив та по дав в електронній формі до УП Ф України в Ковпаківському р айоні м. Суми звіт щодо сум нар ахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування від 11.03.2011 р. за лютий місяць 2011 року. Зг ідно із зазначеним звітом за гальна сума єдиного внеску, щ о підлягає сплаті становить 2227 грн. 05 коп., які були сплачені частково в сумі 0, 34 грн., що підт верджується також розрахунк ом суми заборгованості до уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Ковпаківському район і м. Суми (а.с. 4). Таким чином, прос трочена заборгованість відп овідача складає 2226 грн. 71 коп.

На час розгляду справи по су ті заборгованість відповіда чем не сплачена, тому суд вваж ає, що вимоги щодо стягнення в казаної заборгованості є обґ рунтованими та такими, що під лягають задоволенню.

Відповідно до п. 34 ч.1 ст. 4 Декр ету Кабінету Міністрів Украї ни «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 р. (зі змінами та доповненн ями) Пенсійний фонд України й ого підприємства, установи т а організації від сплати дер жавного мита звільняються.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора міста Суми в інт ересах держави в особі Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Ковпаківському районі м . Суми до Первинної профспілк ової організації студентів С умського державного педаго гічного університету ім. А.С. М акаренка про стягнення забор гованості - задовольнити в п овному обсязі

Стягнути з Первинної профс пілкової організації студен тів Сумського державного пе дагогічного університету ім . А. С. Макаренка (40000, м. Суми, вул. Р оменська, 87, код ЄДРПОУ 22596246, розр ахунковий рахунок 26003004056001 в АКБ “ Слобожанщина”, МФО 337535) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України в Ковпаківському районі м. Суми (40002, м. Суми, вул. Шк ільна, 17, код 22977089, МФО 337568, розрахун ковий рахунок 25608311182 в СОУ ВАТ "Де ржавний ощадний банк України ") 2226, 71 грн. (дві тисячі двісті два дцять шість гривень сімдесят одну копійку) заборгованост і за лютий місяць 2011 року зі спл ати єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги на по станову суду протягом десяти днів з дня отримання ко пії повного тексту постанови .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) Ю.В. Бадюков

Повний тест постанови с кладено та підписано 29.04.11 р.

З оригіналом згідно

Суддя Ю.В. Бадюков

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.04.2011
Оприлюднено10.05.2011
Номер документу15132665
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/1912/11

Постанова від 26.04.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Постанова від 26.04.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Ухвала від 08.04.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Ухвала від 07.04.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Постанова від 26.04.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні