Рішення
від 18.04.2011 по справі 32/47пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18.04.11 р. Сп рава № 32/47пн

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ск овородіної О.М.

при секретарі судового зас ідання: Несвіт О.О.

за участю представників ст орін

від позивача: ОСОБА_1 дов іреність від 20.02.2011р.

від відповідача: ОСОБА_2

від третьої особи: ОСОБА_3 довіреність від 12.12.2008р.

у справі за позовом: Товар иства з обмеженою відповід альністю «Еверест», м. Донець к

до відповідача: Фізичної ос оби підприємця ОСОБА_2, м. Донецьк

за участю третьої особи: Дон ецької міської ради, м. Донець к

про визнання права власнос ті.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальні стю «Еверест», м. Донецьк звер нувся до господарського суду з позовом до Фізичної особи п ідприємця ОСОБА_2, м. Донец ьк про визнання права власно сті на об' єкт нерухомості.

В обґрунтування позо вних вимог позивач посилався на те, що він з метою забезпеч ення своєї діяльності та вла сних виробничих потреб в при міщенні літ. А-1 збудував корид ор площею 4,0 кв.м., згідно техніч ного паспорту приміщення ном ер 34, банкетний зал площею 15,3 кв .м., приміщення номер 35, шкаф пло щею 0,4 кв.м., згідно технічного п аспорту приміщення номер 37, що знаходяться за адресою: 83048, АДРЕСА_1. Об' єкт не рухомості збудований на земе льній ділянці, яка надана поз ивачу в оренду у встановлено му порядку під уже збудоване нерухоме майно. Також позива ч посилався на те, що таке буді вництво не впливає (не порушу є) на права та охоронні інтере си третіх осіб.

В?ідповідач, відзиву на позовну заяву не надав, у с удових засіданнях зазначив, що проти позову не заперечує .

Ухвалою від 04.04.2011р. судо м залучено до участі у справі Донецьку міську раду, в якост і третьої особи без самостій них вимог на предмет спору.

Представник третьої особи в судовому засіданні п ояснив, що спірна реконструк ція вчинена без належного до зволу, а тому вирішення спору належить до компетенції суд у.

Розгляну?вши матеріали спр ави, суд вста?новив.

02.07.2001р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Еверест» та Відкритим акц іонерним товариством ДХК «Д онецьквуглеавтоматика», бу в укладений договір №221 купівл і-продажу державного майна.

Згідно з умовами даного дог овору Відкрите акціонерне то вариство ДХК «Донецьквуглеа втоматика» передав, а ТОВ «Ев ерест» прийняв у власність б удівлю їдальні загальною пло щею 280,9 кв.м., яка розташована за адресою: 83048, АДРЕСА_1.

22.07.2002 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Еверест» та Виконавчим ком ітетом Донецької міської рад и, м. Донецьк був укладений дог овір оренди земельної ділянк и, за умовами якого Товарис тво з обмеженою відповідал ьністю «Еверест» отримало у строкове платне користуванн я земельну ділянку площею 1335 кв.м за адресою: 83048, АДРЕСА_1 для розміщення заз наченої будівлі столової ст роком до 19.06.2012 р.

Рішенням господарсь кого суду Донецької області від 02.06.2006 року по справі № 8/95пн за Товариство м з обмеженою відповідальн істю «Еверест» внаслідок пер еобладнання та прибудови бул о визнано право власності на будівлю складу ( літ.В.-1), прибу дову до будівлі ( літ. Б1-1). обідн ій зал (літ А1-1), що знаходяться за адресою: 83048, АДРЕСА_1.

Рішенням господарського с уду Донецької області від 25.06.20 09 року по справі № 11/199 за Товариством з обм еженою відповідальністю «Ев ерест» внаслідок збудованих в приміщенні літ. А, згідно те хнічного паспорту, було визн ано право власності на корид ор площею 3,1 кв.м., приміщення н омер 13, холодильну камеру пло щею 7 кв.м., приміщення номер 30, кухню площею 27,9 кв.м., згідно те хнічного паспорту приміщенн я номер 31, кухню площею 4,4 кв.м., з гідно технічного паспорту пр иміщення номер 32, - загальною площею 42,4кв.м, на приміщення р есторану літ. А-1, що має загаль ну площу 465,0кв.м, що знаходяться за адресою: 83048, АДРЕСА_1.

З метою забезпечення діяль ності та власних виробничих потреб Товариством з обм еженою відповідальністю «Ев ерест» в приміщенні літер А-1 б уло збудовано коридор площею 4,0 кв.м., згідно технічного пасп орту приміщення номер 34, банке тний зал площею 15,3 кв.м., приміщ ення номер 35, шкаф площею 0,4 кв.м ., згідно технічного паспорту приміщення номер 37, що знаход яться за адресою: 83048, АДРЕСА_1 .

У зв' язку з відсутністю ві дповідних правоустановчих д окументів на вказані об' єкт и КП «Бюро технічної інвента різації м. Донецька» було від мовлено у реєстрації права в ласності на збудовані коридо р площею 4,0 кв.м., згідно технічн ого паспорту приміщення номе р 34, банкетний зал площею 15,3 кв.м ., приміщення номер 35, шкаф площ ею 0,4 кв.м., згідно технічного па спорту приміщення номер 37, що знаходяться за адресою: 83048, А ДРЕСА_1.

Відповідно до висновку АТЗ Т Проектно-виробничого підпр иємства „Донбасреконструкц ія” про технічний стан несуч их конструкцій будівлі ресто рану по вул. Челюскінців, 202 «а» в м. Донецьку, перепланировка будівлі ресторану з добудов ами в осях «Ж-И» - «8 -10» не погірш ила несучу можливість констр укцій будівлі. Стан конструк цій будівлі ресторану літ. А-1 з прибудовою літ. А1-1 - задові льний, прибудови літ. АІІ-1 та п рибудови в осях «Ж-И» - «8 -10» - зад овільний, 1 стан (РБН В.3.1-01-99 «Прав ила оцінки технічного стану та паспортизації будівель…). Будівля ресторану відповіда є вимогам ДБН В.2.2-9-99 «Громадськ і будівлі та споруди».

Будівля ресторану з прибуд овами по АДРЕСА_1 до подал ьшої експлуатації придатна.

07.09.2010р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Еверест» (Орендодавець) та Ф ізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 (Орендар) був укла дений попередній договір оре нди нерухомого майна, відпо відно до умов якого сторони з обов' язалися у строк до 20.01.2011 р оку укласти договір оренди н ерухомого майна (основний до говір) на умовах, встановлени х попереднім договором. Попе реднім договором сторони пер едбачили, що позивач за плату на певний строк передає у кор истування відповідачу нерух оме майно, а саме коридор площ ею 4,0 кв.м., згідно технічного па спорту приміщення номер 34, бан кетний зал площею 15,3 кв.м., прим іщення номер 35, шкаф площею 0,4 к в.м., згідно технічного паспор ту приміщення номер 37, що знах одяться за адресою: 83048, АДРЕС А_1.

Листом від 20.01. 2011 року № 01/09 пози вач запропонував відповідач еві укласти основний договір оренди нерухомого майна. У ві дповіді № 258/09 від 25.01.2011 року на ли ст, відповідач відмовився ук ласти договір оренди нерухом ого майна (основний договір) мотивуючи свою відмову тим, щ о відповідно до статті 761 Циві льного кодексу України право передачі майна в оренду (най м) має власник речі або особа, якій належать майнові права, а позивач не має правоустано вчих документів на приміщен ня літер А-1.

Оцінюючи матеріали справи , доводи позивача, суд виходи ть з наступного.

Відповідно до ст. 328 ЦК Украї ни право власності набуваєть ся на підставах, що не заборон ені законом. Право власності вважається набутим правомір но, якщо інше прямо не виплива є із закону або незаконність набуття права власності не в становлена судом.

Згідно Порядку прийняття в експлуатацію закінчених буд івництвом об' єктів, затверд женого Постановою Кабінету М іністрів України № 923 від 08.10.08р., п рийняття в експлуатацію закі нчених будівництвом об'єктів здійснюється на підставі св ідоцтва про відповідність зб удованого об'єкта проектній документації, вимогам держав них стандартів, будівельних норм і правил, що видається ін спекціями державного архіте ктурно-будівельного контрол ю.

Як слід, відсутність докуме нтів, що передують проведенн ю будівництва (як-то, проектна документація, дозвіл на буді вництво), обумовлюють неможл ивість введення в експлуатац ію спірного об' єкта відпові дно до встановленого Порядку .

Суд, окремо, зазначає, що при писи ст. 331 ЦК України, яка встан овлює, що право на новозбудов ане нерухоме майно виникає з моменту завершення будівниц тва та введення в експлуатац ію, в даному випадку не застос овуються, оскільки, визнання права власності на самочинн о збудоване нерухоме майно є виключною компетенцією судо вих органів.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 376 Цивіл ьного кодексу України, житло вий будинок, будівля, споруда , інше нерухоме майно вважают ься самочинним будівництвом , якщо вони збудовані або буду ються на земельній ділянці, щ о не була відведена для цієї м ети, або без належного дозвол у чи належно затвердженого п роекту, або з істотними поруш еннями будівельних норм і пр авил.

Право власності на самочин но збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду ви знане за особою, яка здійснил а самочинне будівництво на з емельній ділянці, що не була ї й відведена для цієї мети, за у мови надання земельної ділян ки у встановленому порядку о собі під уже збудоване нерух оме майно.

З договору оренди земельно ї ділянки від 22.07.2002 року вбачаєт ься, що Орендар - позивач прийн яв в строкове платне користу вання земельну ділянку, зага льною площею 1335,0 кв.м., із загаль ного користування земель жи тлової та громадської забудо ви для розміщення існуючого будинку столової по АДРЕСА _1.

На вимогу власника (користу вача) земельної ділянки суд м оже визнати за ним право влас ності на нерухоме майно, яке с амочинно збудоване на ній, як що це не порушує права інших о сіб відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК Ук раїни.

Статтею 392 ЦК України встано влено, що власник майна може п ред' явити позов про визнанн я його права власності, якщо ц е право оспорюється або не ви знається іншою особою, а тако ж у разі втрати ним документа , який засвідчує його право вл асності.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК Укра їни кожна особа має право зве рнутися до суду за захистом с вого особистого немайнового або майнового права та інтер есу.

З урахуванням приписів ст. ст. 16, 328, 376, 392 ЦК України, обставин справи та наданих доказів, ви моги позивача щодо визнання права власності на спірне не рухоме майно, а саме коридор п лощею 4,0 кв.м., згідно технічног о паспорту приміщення номер 34, банкетний зал площею 15,3 кв.м., приміщення номер 35, шкаф площе ю 0,4 кв.м., згідно технічного пас порту приміщення номер 37, що з находяться за адресою: 83048, АДРЕСА_1, є обґрунтовани ми, доведені належним чином т а підлягають задоволенню.

Судові витрати підлягають віднесенню на позивача в пор ядку, що передбачений ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України.

На підставі ст. ст. 16, 328, 376, 392 ЦК У країни, керуючись ст. ст. 22, 33, 43, 4 9, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Еверест», м. Донецьк щод о визнання права власності н а коридор площею 4,0 кв.м., згідно технічного паспорту приміще ння номер 34, банкетний зал пло щею 15,3 кв.м., приміщення номер 35, шкаф площею 0,4 кв.м., згідно техн ічного паспорту приміщення н омер 37, приміщення літ. А -1, що знаходяться за адресою: 830 48, АДРЕСА_1 - задовольнити .

Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Еверест» (83048, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 31534788) н а об' єкти нерухомого майна, а саме на коридор площею 4,0 кв.м ., згідно технічного паспорту приміщення номер 34, банкетний зал площею 15,3 кв.м., приміщення номер 35, шкаф площею 0,4 кв.м., згі дно технічного паспорту прим іщення номер 37, приміщення літ. А-1, що знаходяться за ад ресою: 83048, АДРЕСА_1.

Повний текст рішення підпи саний 26.04.2011р.

Рішення набирає законної с или 10.05.2011р.

Рішення може бути оскаржен о в Донецький апеляційний го сподарський суд згідно розд ілу XII ГПК України.

Суддя Сковородіна О .М.

Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено12.05.2011
Номер документу15146653
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/47пн

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 18.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 07.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 19.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 25.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 19.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 04.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 28.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 19.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні