Постанова
від 28.04.2011 по справі 2а-0870/1845/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2011 року о 16 год. 19 хв. Справ а № 2а-0870/1845/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі головуючого судді Прасова О. О. при секретарі Тєтєрєв В.В., р озглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засід анні адміністративну справу

за заявою Управління Пенсі йного фонду України в Бердян ському районі Запорізької об ласті

до Публічного акціонерног о товариства «Троянівський е леватор»

про стягнення заборговано сті з фактичних витрат на вип лату та доставку пенсії за ві ком, призначеної на пільгови х умовах,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Бердянському ра йоні Запорізької області (на далі - позивач) звернулось з адміністративним позовом до Публічного акціонерного тов ариства «Троянівський елева тор» (надалі - відповідач аб о ПАТ «Троянівський елеватор ») про стягнення 9 099 грн. 73 коп. з аборгованості з фактичних ви трат на виплату та доставку п енсії, призначеної на пільго вих умовах ОСОБА_1

Від представника позивача надійшло клопотання про роз гляд справи у письмовому про вадженні. Позовні вимоги поз ивач підтримує у повному обс язі, просить їх задовольнити .

У судове засідання предста вник відповідача не з' явивс я, про причини не прибуття у су дове засідання не повідомив. Про час та місце судового зас ідання відповідач повідомле ний належним чином. Надіслав письмові заперечення проти позову. Вважає відсутніми пр авові підстави щодо відшкоду вання витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах ОСОБА_1 Стверджує, що в порушення п.6 « Порядку призначення пенсій з а рахунок підприємств та орг анізації окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за у мовами праці», затвердженого 18.07.2007 постановою Кабінету Міні стрів України №937, позивач не з вертався до ПАТ «Троянівськи й елеватор» для отримання га рантійного листа підприємст ва про перерахування коштів на рахунок позивача для покр иття витрат, пов' язаних з ви платою пенсій. Також, відпові дач у письмовому запереченні зазначив, що позивачем надси лались на адресу ПАТ «Трояні вський елеватор» розрахунки про фактичні витрати на випл ату і доставку пенсій, з посил анням на п.6.10. «Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України», зат вердженої Постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663, при фактичній відс утності у вказаному норматив ному документі пункту 6.10. Вваж ає, що позивач всупереч вимог ч.1 ст.71 КАС України не довів, що пенсія, відшкодування доста вки якої є предметом спору, бу ла призначена у встановленом у законом порядку та з дотрим анням умов, обов' язкових дл я прийняття такого рішення.

Відповідно до ч.1 ст. 41 КАС Укр аїни, у разі неявки у судове за сідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відпо відно до положень цього Коде ксу розгляд справи здійснюєт ься за відсутності осіб, які б еруть участь у справі (у тому ч ислі при розгляді справи в по рядку письмового провадженн я), фіксування судового засід ання за допомогою звукозапис увального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матері али та фактичні обставини сп рави, дослідивши і оцінивши н адані докази в їх сукупності , суд з' ясував наступне.

Відповідно до Довідки АБ №36 8071 Відділу статистики у місті Бердянську Головного управл іння статистики у Запорізькі й області відповідач у Єдино му державному реєстрі підпри ємств та організацій України (ЄДРПОУ) зареєстрований як юр идична особа за адресою: 71151, За порізька область, Бердянськи й район, с. Трояни, вул. Шкільна , буд.1. Відповідач має ідентиф ікаційний код 00954194.

Як зазначено у п.1.1 Статуту Пу блічного акціонерного товар иства «Троянівський елевато р», зареєстрованого 19.01.2011 відпо відно до рішення загальних з борів акціонерів від 06.12.2010 Публ ічне акціонерне товариство « Троянівський елеватор» є пра вонаступником всіх прав та о бов' язків Відкритого акціо нерного товариства «Троянів ський елеватор».

Відповідно до п.«б» ч.1 ст.13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення», на пільгових у мовах мають право на пенсію з а віком, незалежно від міста о станньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за резул ьтатами атестації робочих мі сць: чоловіки - після досягнен ня 55 років і при стажі роботи н е менше 25 років, з них не менше 1 2 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягне ння 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах .

Пільговий стаж обчислюєть ся за фактичною тривалістю р оботи із шкідливими або важк ими умовами праці згідно з до відками підприємства.

Судом з' ясовано, що колишн ьому працівнику Публічного а кціонерного товариства «Тро янівський елеватор» ОСОБА _1 позивачем призначена пен сія за віком на пільгових умо вах відповідно до п.«б»-«з» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенс ійне забезпечення». Призначе ння пільгової пенсії вказано му пенсіонеру підтверджуєть ся Протоколом про призначенн я пенсій, пільговий стаж обчи слювався за фактичною тривал істю роботи із шкідливими аб о важкими умовами праці згід но з Довідками про підтвердж ення наявного трудового стаж у для призначення пенсії за в ідсутності трудової книжки а бо відповідних записів у ній , виданими відповідачем, які м істяться в матеріалах справи .

ОСОБА_1 має стаж роботи за Списком №2 - 16 років 04 місяця 3 д ні. Загальний (повний) стаж роб оти ОСОБА_1 становить 36 рок ів 03 місяці 14 днів.

Загальна сума фактичних ви трат на виплату і доставку пі льгових пенсій, призначених вищезазначеному пенсіонеру за період з 2010 року по березень 2011 року включно, становить 9099 г рн. 73 коп. При цьому, як зазначив позивач у письмових пояснен нях від 27.04.2011 №1563/09, заборгованіст ь по ПАТ «Троянівський елева тор» у сумі 6837 грн. 68 коп. виникла станом на 25 січня 2011 року.

Відповідно до п.2 Прикінцеви х положень Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застр ахованих осіб, які працювали або працюють на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 т а на інших роботах із шкідлив ими і важкими умовами праці з а списком № 2 виробництв, робі т, професій, посад і показникі в, затверджених Кабінетом Мі ністрів України, та за резуль татами атестації робочих міс ць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за висл угу років, здійснюється згід но з окремим законодавчим ак том через професійні та корп оративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди в ищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами ць ого Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявност і трудового стажу, передбаче ного Законом України «Про пе нсійне забезпечення» (п.2 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання»).

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» (п.2 Прикінцевих положень Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування»).

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом, а саме відповідно до норм Законів України «Про пе нсійне забезпечення», «Про з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування» (п.2 При кінцевих положень Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання»).

Згідно з п.1 ст.1 Закону Україн и «Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» платниками збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування є, зокрема, суб' єкт и підприємницької діяльност і незалежно від форм власнос ті, бюджетні, громадські та ін ші установи та організації, о б' єднання громадян та інші юридичні особи.

За правилами абз.4 п.1 ст.2 Зако ну України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування» для платників збор у, визначених пунктами 1 та 2 ст атті 1 цього Закону, крім тих, я кі є платниками фіксованого сільськогосподарського под атку, об' єктом оподаткуванн я є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, пр изначених відповідно до пунк тів «б»-«з» статті 13 Закону Ук раїни «Про пенсійне забезпеч ення» до досягнення працівни ками пенсійного віку, передб аченого статтею 12 даного Зако ну.

Відповідно до абз.3 п.1 ст.4 Зак ону України «Про збір на обов ' язкове державне пенсійне с трахування» ставка збору на обов' язкове державне пенсі йне страхування становить 100 в ідсотків від об' єкта оподат кування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 ць ого Закону.

Виходячи з наведених норм, в ідповідач, як юридична особа , є платником збору на обов' я зкове державне пенсійне стра хування.

Статтею 1 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» в становлено, що страховими вн есками є кошти відрахувань н а соціальне страхування та з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування, сплач ені згідно із законодавством , що діяло раніше; кошти, сплач ені на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня відповідно до цього Закон у. Таке саме визначення страх ових внесків наведено і в «Ін струкції про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни», затвердженої Постан овою правління Пенсійного фо нду України від 19.12.2003 №21-1, зареєс трованій в Міністерстві юсти ції України 16.01.2004 за №64/8663 (далі - «Інструкція про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України»).

Отже, до запровадження пенс ійного забезпечення через пр офесійні та корпоративні фон ди осіб, які працювали або пра цюють на роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України, та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах або за в ислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло ра ніше, мали право на пенсію на п ільгових умовах або за вислу гу років, суми відшкодування витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах таким особам, сп лачуються як збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування і відносяться до стр ахових внесків за визначення м, наведеним у Законі України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» та «Інструкції про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України».

Порядок відшкодування під приємствами витрат Пенсійно го фонду України на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах визна чений розділом 6 «Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України».

Підпунктом 2.1.1 п.2.1 «Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України» встановлено, що платниками с трахових внесків є підприємс тва, установи й організації, с творені відповідно до законо давства України, незалежно в ід форм власності, виду діяль ності та господарювання, об'є днання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числ і філії, представництва, відд ілення та інші відокремлені підрозділи зазначених підпр иємств, установ, організацій , об'єднань громадян, профспіл ок, політичних партій, які маю ть окремий баланс і самостій но ведуть розрахунки із заст рахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізи чних осіб - суб'єктів підприєм ницької діяльності, які обра ли особливий спосіб оподатку вання - фіксований податок, єдиний податок та фіксовани й сільськогосподарський под аток), які використовують пра цю фізичних осіб на умовах тр удового договору (контракту) або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговорами цивільно-правовог о характеру.

Згідно з п.6.1 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України» від шкодуванню підлягають витра ти Пенсійного фонду на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах ві дповідно до п.2 Прикінцевих по ложень Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування» в т аких розмірах: для платників , зазначених у підпункті 2.1.1 пун кту 2.1 цієї Інструкції (крім ти х, які є платниками фіксовано го сільськогосподарського п одатку), - також 100 відсотків фак тичних витрат на виплату і до ставку пенсій, призначених в ідповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положе нь цього Закону застраховани м особам, які працювали або пр ацюють на роботах із шкідлив ими і важкими умовами праці з а Списком № 2 виробництв, робіт , професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 «Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України » розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік визначаєть ся відділами надходження дох одів органів Пенсійного фонд у України щорічно у розрахун ках фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих пол ожень» Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування», як і надсилаються підприємства м до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новоприз начених (перерахованих) пенс ій.

Пунктом 6.8 «Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України» пере дбачено, що підприємства щом ісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах.

Пунктом 6.9 «Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України» пере дбачено, що в разі призначенн я пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем приз начення цієї пенсії, орган Пе нсійного фонду за місцем при значення пенсії надсилає пов ідомлення згідно з додатками , зазначеними у пункті 6.4 цієї І нструкції для зазначених під приємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонд у за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки ор гану Пенсійного фонду за міс цем його реєстрації.

Судом досліджено розрахун ки фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених відповідно до п.2 Прикін цевих положень Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня». Розрахунками підтверджу ється наявність у відповідач а зобов' язання з відшкодува ння фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій у сумі 9099 грн. 73 коп., яке ним не було вик онано.

Судом не приймаються до ува ги заперечення відповідача в иходячи з нижче зазначеного.

Згідно з п.6 «Порядку призна чення пенсій за рахунок кошт ів підприємств та організаці й окремим категоріям працівн иків за результатами атестац ії робочих місць за умовами п раці», затвердженого 18.07.2007 пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни №937, рішення про признач ення пільгової пенсії прийма ється управлінням Пенсійног о фонду України у районі, міст і і районі у місті (далі - орган , що призначає пенсію) за місце м розташування підприємства , організації на підставі док ументів, що подаються у поряд ку, встановленому правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Мінпраці, та га рантійного листа підприємст ва або організації про перер ахування коштів на рахунок з азначеного управління для по криття витрат, пов'язаних з ви платою пенсій.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України №937 від 18.07.2007 н ею відповідно до підпункту 2 п ункту 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування» Ка бінет Міністрів України затв ердив «Порядок призначення п енсій за рахунок коштів підп риємств та організацій окрем им категоріям працівників за результатами атестації робо чих місць за умовами праці».

У пп.2 п.2 розділу XV «Прикінцев і положення» Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» зазначено, що до запровадж ення пенсійного забезпеченн я через професійні та корпор ативні фонди окремим категор іям працівників залежно від умов праці за результатами а тестації робочих місць можут ь призначатися пенсії за рах унок коштів підприємств та о рганізацій, але не раніше ніж за 5 років до досягнення віку, передбаченого статтею 26 цьог о Закону, в порядку, визначено му Кабінетом Міністрів Украї ни. У цьому випадку розміри пе нсій визначаються відповідн о до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

Дослідженням Довідки, вида ної ПАТ «Троянівський елеват ор» (вих.№45/1 від 07.09.2010) з метою уточ нення особливого характеру р оботи чи умов праці необхідн их для призначення пільгової пенсії, Розпорядження №124019 від 28.12.2010, Протоколу №253 від 08.11.2010, судом з' ясовано, що ОСОБА_1 при значено пенсію за віком (шифр пенсії 104), а не за рахунок кошт ів підприємства відповідно д о ст.ст.27-28 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування».

Отже, умови та механізм отри мання вказаної пенсії передб ачений «Порядком призначенн я пенсій за рахунок коштів пі дприємств та організацій окр емим категоріям працівників за результатами атестації р обочих місць за умовами прац і», затвердженим 18.07.2007 постанов ою Кабінету Міністрів Україн и №937, та «Порядком подання та о формлення документів для при значення пільгової пенсії та перерахування підприємства ми та організаціями коштів н а її виплату відповідно до по станови Кабінету Міністрів У країни від 18.07.2007 № 937», затверджен им 25.01.2008 постановою правління П енсійного фонду України № 3-2, з ареєстрованим в Міністерств і юстиції України 15.02.2008 за №129/14820.

Оскільки ОСОБА_1 призна чено пенсію за віком (шифр пен сії 104), а не за рахунок коштів п ідприємства, то застосування «Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємс тв та організацій окремим ка тегоріям працівників за резу льтатами атестації робочих м ісць за умовами праці», затве рдженого 18.07.2007 постановою Кабі нету Міністрів України №937, як того вимагає у запереченні в ідповідач, не ґрунтується на законі.

Як свідчать матеріали спра ви, описки в ухвалі суду про ві дкриття провадження в адміні стративній справі та признач ення справи до розгляду від 31. 03.2011 та листах позивача не впли нули на права та інтереси від повідача.

Інші заперечення відповід ача не спростовують доводів позивача викладених у позовн ій заяві та поданих до суду пи сьмових поясненнях від 12.04.2011 за №1349/09, від 27.04.2011 за №1563/09 та від 28.04.2011 бе з номеру.

Відповідно до приписів ч.4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.11, 17, 94, 160, 163 КАС Украї ни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Публічного акці онерного товариства «Трояні вський елеватор» (71151, Запорізь ка область, Бердянський райо н, с. Трояни, вул. Шкільна, буд.1, ідентифікаційний код 00954194) на к ористь Управління Пенсійног о фонду України в Бердянсько му районі Запорізької област і (р/р 25604301001087 в філії Запорізьког о обласного управління ВАТ « Державний ощадний банк Украї ни», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508634) 9099 грн . 73 коп. (дев' ять тисяч дев' я носто дев' ять гривень сімде сят три копійки) заборговано сті з фактичних витрат на вип лату та доставку пенсії, приз наченої на пільгових умовах ОСОБА_1

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 цього Кодекс у, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Суддя /підпис/ О.О. Прасов

Постанова виготовлена у по вному обсязі 28.04.2011.

Постанова не набрала закон ної сили.

Суддя О.О. Прасов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.04.2011
Оприлюднено16.05.2011
Номер документу15158210
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/1845/11

Постанова від 28.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Постанова від 28.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 31.03.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні