Рішення
від 26.03.2008 по справі 10/101-д
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/101-Д

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "26" березня 2008 р.                                                     Справа № 10/101-Д

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого - судді Будішевської Л.О.

при секретарі Осіпчук О.В. .

за участю представників сторін

від позивача Ясюнецький О.О. - довіреність від 10.10.07р.Мельничук Л.П. - голова сіл.ради, вод посв ІОА № 269574     

від відповідача Беспризванний А.А. - довіреність № 239 від 12.10.07р.          Монзалевський А.В. - командир, посв УЖТ №025772

прокурор: Сидоренко О. П. - сл. посвідчення.    

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Тетерівської сільської ради (с. Тетерівка Житомирського району)  

до Батальйону патрульної служби при УМВС в Житомирській області (м. Житомир)

про визнання недійсним договору оренди та зобов'язання звільнити земельнуділянку

За клопотанням сторін, відповідно до ухвали від 05.12.07р., справу розглянуто у більш тривалий строк, ніж передбачено ч.1 ст. 69 ГПК України.           

Позивач звернувся з позовом, відповідно до якого просить визнати недійсним з 02.12.2002року договір оренди земельної ділянки загальною площею 17.103 га., яка знаходиться за адресою: Житомирська область, Житомирський район с. Тетерівка, укладений між Тетерівською сільською радою та  Батальйоном патрульної служби при УМВС України в Житомирській області 02.12.02р., а також просить зобов'язати Батальйон патрульної служби при УМВС України в Житомирській області звільнити земельну ділянку загальною площею 17,103 га, яка знаходиться за адресою: Житомирська область Житомирський район с.Тетерівка.

Заявою від 07.03.2008р. позивач уточнив п.1 прохальної частини позовних вимог та просить визнати недійсним на майбутнє договір оренди земельної ділянки загальною площею 17,103га, укладений між Тетерівською сільською радою та  Батальоном патрульної служби при УМВС України в Житомирській області 02.12.2002р.

 Представниками позивача були  надані письмові доповнення до позовної заяви 16.10.07р.(а.с.26-27) та 07.03.08р.(112-113),  у яких позивач додатково обгрунтував свої позовні вимоги.

Предстаниками відповідача було заявлено клопотання про застосування строків позовної давності.

13.11.07р. від Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури надійшла заява про вступ прокуратури у справу для захисту інтересів Тетерівської сільської ради.

Представники позивача та прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві та заявах про доповнення позовних вимог від 16.10.07р. та 07.03.08р.

Представники відповідача проти позову заперечили з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву (а.с. 28-31).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд,- 

ВСТАНОВИВ:

02.12.02р. між Тетерівькою сільською радою Житомирського району та ОБППС УМВС України в Житомирській області  було укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 17,103 гектарів(а.с. 14-17).

Відповідно до п.1.1 зазначеного договору, Орендодавець( Тетерівська сільська рада) передає, на підставі рішення п'ятої сесії двадцять четвертого скликання Тетерівської сільської ради від 04 жовтня 2002 року, а Орендар (ОБППС УМВС України в Житомирській області) приймає в оренду земельну ділянку яка знаходиться в межах с Тетерівка для ведення підсобного сільського господарства.

П. 2.1 договору оренди земельної ділянки визначає, що земельна ділянка передається в оренду терміном на 15(п'ятнадцять) років для ведення підсобного сільського господарства.

В судовому засіданні представник позивача пояснив, що рішенням п'ятої сесії двадцять четвертого скликання Тетерівської сільської ради від 04.10.02р. "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки наданої в оренду ОБППС УМВС України в Житомирській області та складання договору оренди земельної ділянки" , на підставі якого було укладено вищезазначений договір оренди земельної ділянки, визначено строк оренди 5 років(а.с. 13). Водночас, в п. 2.1 Договору оренди зазначено, що земельна ділянка передається в оренду терміном на 15 років.

Оскільки підставою для укладання договору, відповідно до ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України є рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, то, на думку позивача, договір оренди земельної ділянки від 02.12.02р. слід визнати недійсним, оскільки при його укладанні порушено волю власника земельної ділянки щодо строку оренди.

Представник відповідача проти доводів представника позивача заперечив, надав суду рішення п'ятої сесії двадцять четвертого скликання Тетерівської сільської ради від 04.10.02р. "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки наданої в оренду ОБППС УМВС України в Житомирській області та складання договору оренди земельної ділянки" у якому термін оренди визначено на строк 15 років.(а.с.32).

Таким чином, суду було надано два рішення   п'ятої сесії двадцять четвертого скликання Тетерівської сільської ради від 04.10.02р. "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки наданої в оренду ОБППС УМВС України в Житомирській області та складання договору оренди земельної ділянки"., в одному рішенні термін оренди встановлено 5 років, а в іншому 15 років. Обидва рішення завірені підписом сільського голови М.О. Тимошенко та скріплені печаткою Тетерівської сільської ради.

26.10.07р. Житомирським міжрайонним природоохоронним прокурором порушено кримінальну справу за фактом підроблення рішення  п'ятої сесії двадцять четвертого скликання Тетерівської сільської ради від 04.10.02р. "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки наданої в оренду ОБППС УМВС України в Житомирській області та складання договору оренди земельної ділянки", за ознаками злочину передбаченого ст. 366 ч. 1 КК України.

Постановою Житомирського районного суду Житомирської області від 14.03.08р. по справі №1п-2 звільнено Тимошенка Миколу Олександровича від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності, а кримінальну справу закрито.

Відповідно до вказаної постанови, судом встановлено, що Тимошенко М.О. перебуваючи на посаді Тетерівського сільського голови Житомирського району, в порушення вимог п.3,12,16 ч.3 ст. 12 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", умисно, в інтересах Окремого батальйону патрульно-постової служби УМВС України в Житомирській області, вчинив службове підроблення, що виразилося в підписанні та скріпленні печаткою Тетерівської сільської ради завідомо неправдивого рішення Тетерівської сільської ради від 04.10.02р. "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки наданої в оренду ОБППС УМВС України в Житомирській області та складання договору оренди земельної ділянки". За змістом даного рішення на сесії сільської ради було погоджено укласти договір оренди земельної ділянки з ОБППС УМВС України в Житомирській області терміном на п'ятнадцять років, в той час, як сесією Тетерівської сільської ради від 04.10.02р. було вирішено надати земельну ділянку в оренду терміном на п'ять років. На підставі рішення Тетерівської сільської ради від 04.10.02р., що було підписане Тетерівським сільським головою та скріплене печаткою сільської ради, яке містило завідомо неправдиві відомості, Житомирською філією державного земельного кадастру 02.02.02 р. було підготовлено договір оренди земельної ділянки за яким земельна ділянка передавалась сільською радою в оренду ОБППС УМВС України в Житомирській області терміном на п'ятнадцять років.

Для надання легітимності договору оренди зазначеної земельної ділянки 09.12.02р. Тимошенко М.О. зареєстрував даний договір оренди за №2 в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею.

Відповідно до п.1 ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною(сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього кодексу.

П.3 ст. 203 ЦК України визначає, що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Оскільки договір оренди земельної ділянки від 02.12.02р. укладений між  Тетерівькою сільською радою Житомирського району та ОБППС УМВС України в Житомирській області строком на п'ятнадцять років на підставі підробленого рішення Тетерівської сільської ради від 04.10.02р., всупереч волі власника - Тетерівської сільської ради, на засіданні якої було прийнято рішення про надання земельної ділянки в оренду строком на п'ять років, то  зазначений договір слід визнати недійсним.

Крім того, за змістом ст. 15 Закону України "Про оренду землі" від 02.10.03р. № 1211-IV ,однією із істотних умов договору оренди землі є визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини.

Господарським судом встановлено, що сторонами не була узгоджена сторона, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини, що свідчить про недосягнення згоди по істотним умовам для даного виду договорів, а тому договір від 02.12.02р. не може вважатися укладеним.

В силу ч.2 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17. 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Суд вважає, що відсутність в договорі сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини, є порушенням ст. 15 Закону України "Про оренду землі" та підставою для визнання договору оренди землі недійсним.

Відповідно до п. 3 ст. 267 ЦК України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Відповідно до п. 5 ст. 267 ЦК України, якщо суд визнає поважними причини пропушення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

Як вбачається з клопотання про визнання поважними причин пропуску строку позовної давності, нині діюча Тетерівська сільська рада п'ятого скликання та Тетерівський сільський голова обрані на виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що відбулися 26 березня 2006 року. 18 квітня 2006 року Тетерівська сільська територіальна виборча комісія прийняла постанови про обрання Тетерівського сільського голови та депутатів Тетерівської сільської ради п'ятого скликання.

Оскільки попередній голова Тетерівської сільської ради Тимошенко М.О. здійснював незаконні дії по укладанню завідомо неправдивого договору оренди  таємно від депутатів Тетерівської сільської ради всупереч їх волі, та не ознайомлював їх з ним, то вони не могли довідатися про порушення прав Тетерівської сільської ради до квітня 2006 року, коли до виконання своїх обов'язків приступив новий голова.

Таким чином суд визнає поважними причини пропущення позовної давності позивачем.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає позовні вимоги Тетерівської сільської ради обгрунтованими  та такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

Відповідно до ст. п.3 ст. 203, п.1 ст.ст. 215, 267 ЦК України, ст. 15 Закону України "Про оренду землі" від 02.10.03р. № 1211-IV , керуючись ст.ст. 33,34,44,49,82-85 ГПК України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсним Договір оренди земельної ділянки загальною площею 17,103 га, яка знаходиться за адресою: Житомирська область, Житомирський район с.Тетерівка, укладений між Тетерівською сільською радою та Батальйоном патрульної служби при УМВС України в Житомирській області 02 жовтня 2002 року.

3. Батальону патрульної служби при  управлінні Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області м. Житомир, вул,Героїв Чорнобиля,4, ідентифікаційний код 04348450  звільнити земельну ділянку загальною площею 17,103га , яка знаходиться за адресою: с.Тетерівка Житомирського району Житомирської області для Тетерівської сільської ради.

3.Стягнути з Батальйону патрульної  служби при УМВС України в Житомирській області, м.Житомир, вул. Героїв Чорнобиля  4, ідентифікаційний код 24522393, на користь Тетерівської сільської ради, Житомирська область, Житомирський район, с.Тетерівка, вул. Щорса 25, ідентифікаційний код 04348450:

- 102,00грн. сплаченого державного мита;

- 118,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

     

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Цивільного кодексу України.

   

Суддя                                                                     Будішевська Л.О.  

Дата підписання: 07квітня 2008р.

Віддрукувати:

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.03.2008
Оприлюднено11.04.2008
Номер документу1518074
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/101-д

Постанова від 20.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 04.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 19.06.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Веденяпін О.А.

Рішення від 26.03.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Будішевська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні