Постанова
від 20.08.2008 по справі 10/101-д
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

10/101-Д

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 20 серпня 2008 р.                                                                                    № 10/101-Д  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Коробенко Г.П. –головуючого,

Костенко Т.Ф.,Мачульського Г.М.

розглянувши матеріали касаційної скарги

батальону патрульної служби при УМВС України в Житомирській області, м. Житомир

на постановуЖитомирського апеляційного господарського суду від 19.06.2008 р.

у справігосподарського суду Житомирської області

за позовомТетерівської сільської ради

добатальону патрульної служби при УМВС України в Житомирській області, м. Житомир

провизнання недійсним договору оренди та зобов'язання звільнити земельну ділянку

за участю представників:

позивача: Ясюнецький О.О. за дов. від 17.10.2007р. №80, Мельничук Л.П. (голова сільської ради),

відповідача: Заруцький В.С. за дов. від 19.08.2008р. №24/511, Безпризванний А.А. за дов. від 27.05.2008р. № 24/512

ВСТАНОВИВ:

          У жовтні 2007 року Тетерівська сільська рада звернулась до господарського суду Житомирської області з позовом до батальйону патрульної служби при УМВС України в Житомирській області (далі ОБППС при УМВС України в Житомирській області) про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки загальною площею 17,103 га, що знаходиться в селі Тетерівка Житомирського району Житомирської області, укладеного 02 грудня 2002 року між Тетерівською сільською радою та батальйоном патрульної служби при УМВС України в Житомирській області, та зобов'язання відповідача звільнити вищевказану земельну ділянку.

Рішенням господарського суду Житомирської області від 26 березня 2008 року у справі №10/101-Д, залишеним без змін постановою Житомирського апеляційного господарського суду від 19.06.2008р. позов задоволено.

Вказані судові акти мотивовані обгрунтованістю позовних вимог з посиланням на норми матеріального та процесуального права.

     Не погоджуючись із вказаним рішенням та постановою з даної справи,  ОБППС при УМВС України в Житомирській області звернувся з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить рішення та постанову скасувати і прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на те, що судом першої та апеляційної інстанції неповно з'ясовані всі обставини по справі, неправильно застосовано норми матеріального права.

          Розпорядженням в.о. Голови судової палати з розгляду спорів, пов'язаних з державним регулюванням економічних відносин від 19.08.2008р. №02-12.2/295 суддю Полянського А.Г. замінено на суддю Мачульського Г.М.

          Позивач, прокурор ГПУ не реалізували своє процесуальне право на участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції.

          Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів, знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити, враховуючи наступне.

Як встановлено місцевим та апеляційним господарським судом, 04 жовтня 2002 року п'ятою сесією двадцять четвертого скликання Тетерівської сільської ради Житомирського району Житомирської області прийнято рішення "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки, наданої в оренду ОБППС при УМВС України в Житомирській області, та складання договору оренди земельної ділянки", яким внесено зміни у рішення сьомої сесії 23 скликання від 08.02.2002р. "Про дотримання вимог  земельного законодавства" в частині площі земельної ділянки та терміну  оренди, а саме: уточнена площа наданої відповідачу в оренду земельної ділянки  до 17,1 га та термін оренди на 5 років.

           02 грудня 2002 року між Тетерівською сільською радою Житомирського району Житомирської області (орендодавець) та ОБППС при УМВС України в Житомирській області (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки (далі - договір) загальною площею 17,103 гектарів, відповідно до п.1.1 якого орендодавець передає на підставі вищевказаного рішення Тетерівської сільської ради, а орендар приймає в оренду земельну ділянку, яка знаходиться в межах с. Тетерівка, для ведення підсобного сільського господарства.

П. 2.1 договору сторони обумовили, що земельна ділянка передається в оренду терміном на 15 років для ведення підсобного сільського господарства.

          Як встановлено судами попередніх інстанцій, матеріали справи містять два рішення п'ятої сесії двадцять четвертого кликання Тетерівської сільської ради від 04 жовтня 2002 року "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки, наданої в оренду ОБППС при УМВС України в Житомирській області, та складання договору оренди земельної ділянки", в одному з яких термін оренди встановлено 5 років, а в іншому - 15 років. Обидва рішення засвідчені підписом сільського голови Тимошенко М.О. та скріплені печаткою Тетерівської сільської ради.

          Господарськими судами 1-ї та 2-ї інстанції також встановлено, що  договір оренди земельної ділянки від 02 грудня 2002 року між Тетерівською сільською радою Житомирського району Житомирської області та ОБППС при УМВС України в Житомирській області строком на п'ятнадцять років укладено на підставі підробленого рішення Тетерівської сільської ради від 04 жовтня 2002 року, тобто всупереч волі власника - Тетерівської сільської ради, на засіданні якої було прийнято рішення про надання земельної ділянки в оренду строком на п'ять років, що підтверджується постановою Житомирського районного суду Житомирської області від 14 березня 2008р. по справі №1п-2, з якого вбачається, що Тимошенко М.О., перебуваючи на посаді Тетерівського сільського голови Житомирського району, в порушення вимог Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" умисно, в інтересах ОБППС при УМВС України в Житомирській області, вчинив службове підроблення, що виразилося в підписанні та скріпленні печаткою Тетерівської сільської ради завідомо неправдивого рішення Тетерівської сільської ради від 04 жовтня 2002 року "Про затвердження технічного звіту по встановленню зовнішніх меж - земельної ділянки, наданої в оренду ОБППС при УМВС України в Житомирській області, та складання договору оренди земельної ділянки". За змістом даного рішення на сесії сільської ради погоджено укладення договору оренди земельної ділянки з ОБППС при УМВС України в Житомирській області терміном на п'ятнадцять років, в той час як сесією Тетерівської сільської ради від 04 жовтня 2002 року вирішено надати земельну ділянку в оренду терміном на п'ять років.

          Крім того, за змістом ст.15 Закону України "Про оренду землі" однією із істотних умов договору оренди землі є визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини, і відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею та порушення вимог статей 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

         В порушення ст. 15 Закону України "Про оренду землі" сторонами в договорі не визначено, яка з них несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини, що свідчить про недосягнення згоди з усіх істотних умов, визначених для даного виду договорів.

          Згідно до 153 ЦК УРСР договір вважається укладеним, коли між сторонами в потрібній у належних випадках формі досягнуто згоди по всіх істотних умовах. Істотними є ті умови договору, які визнані такими за законом або необхідні для договорів даного виду, а також всі ті умови, щодо яких за заявою однієї з сторін повинно бути досягнуто згоди.

          Відповідно до ст.48 ЦК УРСР (діяв на час укладення угоди) недійсною є та угода, що не відповідає вимогам закону.

          За таких обставин висновок господарського суду першої та апеляційної інстанції про задоволення позовних вимог, колегія суддів визнає правомірним та обгрунтованим.

        Таким чином, місцевим господарським судом та апеляційним  господарським судом встановлені обставини справи, що підтверджуються  певними доказами, яким попередні суди дали належну оцінку, правом  переоцінки яких в силу приписів ст. 1117 ГПК України касаційна інстанція не наділена.

Наведене спростовує доводи касаційної скарги щодо неправильного застосування господарським судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального права, та не заперечує правильність і законність оскаржуваних судових актів, які відповідають чинному законодавству України і обставинам справи.

Як наслідок, прийняті судами рішення та постанова відповідають  положенням ст.ст. 84, 105 Господарського процесуального кодексу України та вимогам, що викладені в постанові Пленуму Верховного Суду України від 29.12.1976 р. "Про судове рішення", а отже і підстави для їх скасування відсутні.

         Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1118, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

                                        ПОСТАНОВИВ:

          В задоволенні касаційної скарги відмовити.

       Постанову Житомирського апеляційного господарського суду від 19.06.2008р. у справі № 10/101-Д залишити без змін.

Головуючий суддя          :                                                       Г.П. Коробенко          

                             Судді:                                                         Т.Ф. Костенко    

                                                                                         Г.М. Мачульський

 

          

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення20.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1991360
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/101-д

Постанова від 20.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 04.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Постанова від 19.06.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Веденяпін О.А.

Рішення від 26.03.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Будішевська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні