Рішення
від 17.02.2011 по справі 5/186-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" лютого 2011 р. С права № 5/186-10

Суддя господарського су ду Київської області Подоляк Ю.В., розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Майстер гру п Констракшн», м. Київ

до Відкритого акціонерного товариства «Броварський зав од будівельних конструкцій» в особі Філії «Будівельник», м. Бровари

про стягнення 53428,40 грн.

за участю представників:

позивача: ОСОБА_1 - дов. від 01.07.2010р.

відповідача: не з'явились, про час і міс це судового засідання повідо млені належним чином.

суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з о бмеженою відповідальністю « Майстер груп Констракшн»(дал і - Позивач) до Відкритого ак ціонерного товариства «Бров арський завод будівельних ко нструкцій»в особі Філії «Буд івельник»(далі - Відповідач ) про стягнення 53428,40 грн. основно го боргу.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на неналежне виконання відпові дачем своїх договірних зобов 'язань щодо здійснення розр ахунку за виконані підрядні роботи.

В судовому засіданні предс тавник позивача повністю під тримав позовні вимоги, посил аючись на обставини викладен і в позові.

Відповідач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи в судове зас ідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надіслав , про причини неявки суд не пов ідомив.

Враховуючи, що неявка відпо відача в судове засідання не перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи ві дповідно до ст. 75 ГПК України з а відсутності представника в ідповідача за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, присутн ього в судовому засіданні, до слідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд -

встановив:

Між сторонами у справі бу ло укладено договір від 23.07.2008р. № 22 (далі - договір), відповідн о до умов якого позивач - під рядник зобов'язався на свій ризик виконати і здати у вста новлений строк роботи з влаш тування покрівлі з утеплення м загальною площею 693,69 м2 адмін істративного корпусу бази по виробництву товарів побутов ого призначення, яке знаходи ться за адресою: Київська обл ., м. Бровари відповід но до проектно-кошторисної д окументації (далі - роботи), а відповідач - замовник зобов 'язався надати підрядников і доступ до місця проведення робіт (фронт робіт), прийняти й оплатити виконані роботи (п . 1.1 Договору).

Пунктом 2.1 договору передба чено початок робіт - не піз ніше 3-х робочих днів з моменту отримання авансового платеж у. Завершення робіт - не пізні ше 30-ти робочих днів з початку робіт (з правом дострокового виконання), п. 2.2 договору.

У відповідності до п. 2.5 догов ору роботи вважаються заверш еними після підписання сторо нами акту здачі - прийняття робіт.

Згідно п. 4.3 договору замовни к щомісячно здійснює платежі підряднику за виконані робо ти на підставі акту прийманн я виконаних підрядних робіт (форма КБ-2в) та довідки про вар тість виконаних робіт (форма КБ-3), підписаних уповноважени ми представниками сторін за умови подання вищезазначени х документів підрядником до 28 числа звітного місяця. Замов ник повинен здійснити платіж протягом 5 банківських днів п ісля підписання сторонами ак ту приймання виконаних робіт .

Відповідно до пункту 4.4 дого вору остаточні розрахунки мі ж підрядником і замовником п роводяться протягом 5 банків ських днів з дати підписання акта здачі - приймання вико наних робіт в повному обсязі .

Пунктом 4.5 договору передба чено, що замовник зобов'яза ний підписувати акти виконан их робіт на протязі 3-х календа рних днів з дня надання підря дником, або надсилати письмо ві пояснення про відмову в пі дписанні актів. В разі відсут ності письмових пояснень, ак т вважається таким, що підпис аний замовником.

Договір набирає чинності з дати його підписання і діє до 01.10.2008р., або до повного виконанн я зобов'язань сторін за дог овором (п. 12.1 договору).

На виконання умов договору позивачем були виконані, а ві дповідачем були прийняті роб оти на суму 437006,40 грн. що підтвер джується актами приймання ви конаних підрядних робіт (ф. КБ - 2в) за серпень - вересень 2008р. т а довідками про вартість вик онаних підрядних робіт (ф. КБ - 3) за серпень 2008р. та вересень 2008р ., які підписані в двохсторонн ьому порядку повноваженими п редставниками сторін без буд ь яких застережень і зауваже нь та скріплені печатками то вариств, завірені копії яких залучені до матеріалів спра ви.

Відповідач за виконані під рядні роботи розрахувався ча стково на суму 383578 грн., що підтв ерджується банківською дові дкою про надходження коштів від 06.07.2010р. № 30/10-649, в зв'язку з чим за відповідачем рахується з аборгованість в розмірі 53428,40 г рн. - різниця між перераховани ми коштами та загальною варт істю виконаних робіт.

Згідно із ст. 875 Цивільного ко дексу України за договором б удівельного підряду підрядн ик зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші буді вельні роботи відповідно до проектно-кошторисної докуме нтації, а замовник зобов'язує ться надати підрядникові буд івельний майданчик (фронт ро біт), передати затверджену пр оектно-кошторисну документа цію, якщо цей обов'язок не покл адається на підрядника, прий няти об'єкт або закінчені буд івельні роботи та оплатити ї х.

Договір будівельного підр яду укладається на проведенн я нового будівництва, капіта льного ремонту, реконструкці ї (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокре ма житлових будинків), споруд , виконання монтажних, пускон алагоджувальних та інших роб іт, нерозривно пов'язаних з мі сцезнаходженням об'єкта.

Відповідно до ст. 837 Цивільно го кодексу України за догово ром підряду одна сторона (під рядник) зобов'язується на сві й ризик виконати певну робот у за завданням другої сторон и (замовника), а замовник зобов 'язується прийняти та оплати ти виконану роботу. Договір п ідряду може укладатися на ви готовлення, обробку, перероб ку, ремонт речі або на виконан ня іншої роботи з переданням її результату замовникові.

За змістом даної норми, дого вір підряду - це консенсуаль ний, двохсторонній та оплатн ий договір.

Стаття 854 Цивільного кодекс у України до обов'язків зам овника, зокрема, відносить оп лату виконаної підрядником р оботи після здачі всієї робо ти, якщо інше не встановлено з аконом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України суб 'єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов'язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. До викон ання господарських договорі в застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених цим К одексом.

Згідно приписів статей 525, 526 Ц ивільного кодексу України, о дностороння відмова від зобо в'язання або одностороння з міна його умов не допускаєть ся, якщо інше не встановлено д оговором або законом. Зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Проте, всупереч згаданих пр иписів законну, положень укл аденого між сторонами догово ру, відповідач не виконав сво їх зобов'язань щодо проведе ння повного розрахунку за ви конані підрядні роботи, у зв' язку з чим за останнім на час р озгляду справи рахується заб оргованість в розмірі 53428,40 грн . Доказів сплати зазначеної з аборгованості відповідач су ду не надав.

Згідно вимог ст. 599 Цивільног о кодексу України зобов'язан ня припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Таким чином, суд вважає, що п озивачем правомірно заявлен о позов про стягнення 53428,40 грн. з аборгованості за виконані пі дрядні роботи.

З огляду на зазначене та враховуючи, що борг відпов ідача перед позивачем на час прийняття рішення не погаше ний, його розмір підтверджує ться наявними матеріалами сп рави, суд дійшов висновку, що п озовні вимоги про стягнення з відповідача 53428,40 грн. заборго ваності є доведеними, обґрун тованими, відповідачем не сп ростовані, а відтак підлягаю ть задоволенню.

Відшкодування витрат по сп латі державного мита та витр ат за інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України покладається суд ом на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 43, 33, 44, 49, 75, 77, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Брова рський завод будівельних кон струкцій»в особі Філії «Буді вельник»(07400, Київська область , м. Бровари, вул. Порошкова, 2, ко д ЄДРПОУ 03332145) на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Майстер груп Констрак шн»(03062, м. Київ, проспект Перемо ги, 67, код ЄДРПОУ 34188027) 53428 (п'ятдес ят три тисячі чотириста двад цять вісім) грн. 40 коп. боргу, 534 (п 'ятсот тридцять чотири) грн . 28 коп. витрат по сплаті держав ного мита та 236 (двісті тридцят ь шість) грн. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набранн я судовим рішенням законної сили.

Дане рішення господарсько го суду Київської області на бирає законної сили після за кінчення десятиденного стро ку з дня його належного оформ лення і підписання та може бу ти оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя Подоляк Ю.В.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.02.2011
Оприлюднено18.05.2011
Номер документу15226984
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/186-10

Рішення від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Постанова від 13.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні