Рішення
від 15.04.2008 по справі 9/36
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/36

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

15 квітня 2008 р.   Справа № 9/36   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі суду: судді Фанди Оксани Михайлівни при секретарі судового засідання Олейняш  Еліні Михайлівні розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали  справи

 за позовом  Приватного підприжмства " Сервіс - Вальд"  вул. Івана Франка, 12 а, с.Поляниця, Болехівський район, Івано-Франківська область,77221

до відповідача  Поляницької  сільської Ради   с.Поляниця, Болехівський район, Івано-Франківська область,77221

про  зобов"язання укласти договір купівлі - продажу .

За участю представників сторін:

Від позивача:  Гульчій Любомир Ігорович - юрист, ( довіреність № 1 від 14.03.08 року)

Від відповідача:  Шмега Любов Олексіївна - голова, ( посвіджчення № 1 )

СУТЬ СПОРУ:  Заявлено вимогу про визнання  матеріалів приватного підприємства " Сервіс - Вальд " подані на розгляд Поляницької сільської ради достатніми для укладання договору купівлі - продажу  земельної ділянки площею 17450 га ., що знаходиться на вул. І. Франка , 12 а в с. Поляниця , Івано - Франківської області  та зобов"язання Поляницьку сільку раду укласти договір купівлі - продажу земельної ділянки  що знаходиться на вул. І. Франка , 12 а в с. Поляниця ,  площею 17450 кв. м. з приватним підприємством  " Сервіс - Вальд " для обслуговування  викуплених приміщень

           Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задоволити. В обгрунутування заявлених позовних вимог представник позивача зазначив , що

Поляницька сільська рада Болехівської міської ради Івано-Франківської області

прийняла Рішенням № 16-03/06 від 22.06.2006 р , яким вирішила затвердити прект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватному підприємству "Сервіс-Вальд", та надав  в оренду терміном на 5 років земельну ділянку площею 3,2538 га. для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного виробництва і ведення сільськогосподарського виробництва на території с. Поляниця по вул. І. Франка 12 а.

          Позивач  вказав , що між Поляницькою сільською радою та приватним підприємством "Сервіс-Вальд" 17.07.2006 р. укладено Договір оенди землі відповідно до якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в срокове платне користування земельну ділянку загальною площею 3,2538 га для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного робництва та ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Договір укладено строком на 5 років.

          Позивач  зазначив , що  Рішенням Поляницької сільської ради № 02-07/06 від 14.11.2006 р. влючено в перелік продажу земельних ділянок ПП "Сервіс-Вальд" земельні ділянки загальною площею 1,7450 га з них: ділянка № 1 пл. 0,3200 га., ділянка 2 пл. 1,4250 га. для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного виробництва.

Згідно висновку експерта від 02 липня 2007 року  експертна грошова оцінка земельної ділянки становить 308000,00 грн.

          Представник позивача зазначив, що ним  були отримані позитивні висновки відділу земельних ресурсів, архітектури та містобудування, рай епідемстанції, екологічної інспекції, органів охорони культурної спадщини .

          Крім того , того позивач вказв , що він   02.07.2007 р.  звернувся до Поляницька сільської ради із заявою  в якій просив затвердити звіт експертної оцінки вартості земельної ділянки несільськогосподарського призначення наданої для обслугоувавання викуплених приміщень.            Однак , листом № 199 від 06.07.2007 р.  рада повідомила про те, що на розгляд сесії Поляницької сільської ради було винесено питання про  затвердження звіту про експертну оцінку вартості земельної ділянки по вул. І Франка 12 а в с. Поляниця а також продаж цієї ж ділянки. Проте , позитивного рішення з названого питання  сільською радою так і не було прийнято.

          На думку позивача , такі дії відповідача є незаконними та не відповідають вимогам статтей  127, 128 Земельного кодексу Ураїни .  

          Представник відповідача вказав, що дане звернення було розглянуто на черговій сесії  сільської ради  03.07.2007 року і було прийнято рішення № 14/07 , відповідно до якого було відмовлено в затвердженні звіту про експертну оцінку вартості земельної ділянки та продаж ПП " Сервіс - Вальд",  оскільки при голосуванні даного питання  не було набрано  необхідної кількості голосів.           

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступне.

          Поляницька сільська рада Болехівської міської ради Івано - Франківської області  прийнято рішенням № 16-03/06 від 22.06.2006 р , яким  затверджено  прект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватному підприємству "Сервіс-Вальд", та надано   в оренду терміном на 5 років земельну ділянку площею 3,2538 га. для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного виробництва і ведення сільськогосподарського виробництва на території с. Поляниця по вул. І. Франка 12 а.

          17.07.2006 р. між Поляницькою сільською радою та приватним підприємством " Сервіс - Вальд" укладено Договір оенди землі відповідно до якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в срокове платне користування земельну ділянку загальною площею 3,2538 га для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного робництва та ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

          Договір оренди землі  був зареєстрований у  Болехівському міському відділі ДЗК , про що у Державному реєстрі земель було вчинено запис від 17.07.06 року за № 0407629500029.

          Рішенням Поляницької сільської ради № 02-07/06 від 14.11.2006 р. влючено в перелік продажу земельних ділянок ПП "Сервіс-Вальд" земельні ділянки загальною площею 1,7450 га з них: ділянка № 1 пл. 0,3200 га., ділянка 2 пл. 1,4250 га. для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного виробництва.

          Частина 1 ст. 120 Земельного кодексу України вказує, що до  особи,  яка  придбала  житловий  будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

          Відповідно до ст. 127 Земельного кодексу України органи державної влади та органи місцевого  самоврядування відповідно  до  їх повноважень здійснюють продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності громадянам та юридичним особам, які мають право на набуття земельних ділянок у власність,  а також іноземним державам відповідно до цього Кодексу. Продаж  земельних   ділянок   державної   та   комунальної власності   громадянам   та   юридичним   особам  здійснюється  на конкурентних засадах (аукціон,  конкурс),  крім  викупу  земельних ділянок,  на  яких  розташовані  об'єкти  нерухомого  майна,  що є власністю покупців цих ділянок.

           Відповідно до п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно  на  пленарних  засіданнях  сільської,  селищної, міської ради вирішуються  питання

прийняття рішень щодо  відчуження  відповідно  до  закону комунального майна

          П. 6 Указу Президента України № 32/99 від 19.01.99 року   «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення» встановлено, що  земельні ділянки несільськогосподарського призначення продаються покупцям,  яким належать об'єкти нерухомого майна, що розташовані на такій земельній ділянці.

26.02.2007 року ПП «Сервіс - Вальд»отримано Висновок державної експертизи  обласного головного управління земельних ресурсів Держкомзему України   за № 4814/П, який був затверджений начальником Івано-Франківського головного управління земельних ресурсів, оцінений позитивно та погоджений.

          Частина  1 ст. 23 Закону України “Про оцінку земель” технічна документація  з  бонітування  ґрунтів,   економічної оцінки  земель  та нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах  населених  пунктів  затверджується  відповідною  сільською, селищною, міською радою.

          02.07.2007 р.   ПП " Сервіс - Вальд" звернулось  до Поляницької сільської ради із заявою  в якій просив затвердити звіт експертної оцінки вартості земельної ділянки несільськогосподарського призначення наданої для обслугоувавання викуплених приміщень та організації деревообробного  виробництва площею 17450 метрів квадратних  та продати дану земельну ділянку за ціною 7, 24 за один метр квадратний..  

          Дане звернення було розглянуто на черговій сесії Поляницької  сільської ради.                              Пунктом 2 рішення  сільської ради  року встановлено: "Відмовити  в затвердженні звіту про експертну оцінку вартості земельної ділянки та продаж ПП " Сервіс - Вальд"".

Частина 3 ст.  128 Земельного кодексу України вказує, що Рада   міністрів   Автономної   Республіки  Крим,  місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада або державний орган приватизації, або центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у місячний термін розглядає заяву і приймає рішення про продаж земельної ділянки або про відмову  в  продажу із зазначенням причин відмови.

Частиною 5 ст. 128 Земельного кодексу України визначено вичерпний перелік підстав для відмови  в продажу земельної ділянки.

Суд дійшов висновку, що відповідачем  Поляницькою  сільською радою безпідставно відмовлено ПП " Сервіс - Вальд" у  затвердженні звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки  для обслуговування викуплених приміщень та організації деревообробного виробництва і ведення сільськогосподарського виробництва на території с. Поляниця по вул. І. Франка 12 а.

Всупереч вимог закону, в рішенні ради про відмову  в  продажі  не  зазначено  причин відмови.

Відповідачем не подано суду доказів наявності будь-яких обмежень у  Поляницької сільської  ради щодо затвердження  експертного висновку на момент його подання.   Одночасно слід  зазначити, що відповідачем не подано суду  жодних заперечень експертного висновку.                    Відповідно до ст. 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільські, селищні,   міські   ради  правомочні  розглядати  і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Ч. 2 ст. 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

        Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України  кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

          Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу ( ст. 16  Цивільного кодексу України).

          Таким чином, звернення особи до суду за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів гарантовано законодавством України .

          При цьому, частиною 3 ст.16 Цивільного кодексу України , передбачається,  що суд при дослідженні і встановленні дійсних обставин справи може відмовити особі(позивачу) у захисті , не застосовуючи  жоден із перерахованих у вказаній нормі способів, у випадку зловживання своїми правами.

          Відповідачем  не доведено жодної  із визначених ст. 13 Цивільного кодексу України  форм зловживання правом, яке вчинено б позивачем.

          Натомість, саме недотримання відповідачем норм Констетуції України , Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та норм земельного законодавства призвело до порушення прав позивача.

          Виходячи з наведеного, господарський суд вважає позовні вимоги позивача обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки відповідачем не були додержані вимоги зазначених правових норм, що призвело до порушення прав  та охоронюваних заноном інтересів позивача у справі.

     Судові витрати  відповідно до ст. 49 ГПК України слід відшкодувати  позивачу з відповідача.

          Керуючись ст. 19,  124 Конституції України, ст. 15, 16 Цивільного кодексу України,  ст.  127, 128,  Земельного кодексу України,  Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні",  ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

                    Визнати  матеріали приватного підприємства " Сервіс - Вальд " подані на розгляд Поляницької сільської ради достатніми для укладання договору купівлі - продажу  земельної ділянки площею 17450 га ., що знаходиться на вул. І. Франка , 12 а в с. Поляниця , Івано - Франківської області .

                    Поляницькій сількій раді укласти договір купівлі - продажу земельної ділянки  що знаходиться на вул. І. Франка , 12 а в с. Поляниця ,  площею 17450 кв. м. з приватним підприємством  " Сервіс - Вальд " для обслуговування  викуплених приміщень .

Стягнути з  відповідача  Поляницької  сільської ради, вул.  Франка , 89, с. Поляниця,  Болехівської міської ради , Івано-Франківської  області , іден. код 04356047    на користь  позивача Приватного підприємства  "  Сервіс - Вальд"  вул. Івана Франка, 12 а, с.Поляниця, Болехівський район, Івано-Франківська область, іден. код 31262474  -  85 грн. - витрат по сплаті державного мита та 118 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

 

Суддя                                                            Фанда Оксана Михайлівна

                                                  рішення виготовлено та підписано 18.04.08 року

 

                                                            

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Кіндрат Галина Романівна  

Дата ухвалення рішення15.04.2008
Оприлюднено23.04.2008
Номер документу1555744
СудочинствоГосподарське
Суть зобов"язання укласти договір купівлі - продажу

Судовий реєстр по справі —9/36

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 23.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 03.01.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні