Постанова
від 12.04.2011 по справі 2а-4352/09/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-4352/09/2370 Гол овуючий у 1-й інстанції: Гара щенко В.В.

Суддя-доповідач: Безимен на Н.В.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" квітня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду в складі:

головуючого судді: Бе зименної Н.В.,

суддів: Гром Л.М. та Кучма А.Ю.,

при секретарі: П роценко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а апеляційною скаргою Комуна льного підприємства «Соснів ська служба утримання будинк ів»на постанову Черкаського окружного адміністративног о суду від 7 жовтня 2009 року у спр аві за адміністративним позо вом Державної інспекції з ко нтролю за цінами в Черкаські й області до Комунального пі дприємства «Виробниче житло ве ремонтно експлуатаційне у правління № 5»про стягнення е кономічних санкцій, -

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач - Державна інспе кція з контролю за цінами в Че ркаській області звернулася в Черкаський окружний адмін істративний суд з позов до Ко мунального підприємства «Ви робниче житлове ремонтно екс плуатаційне управління № 5», в якому просила стягнути екон омічні санкції в сумі 183577 грн. 56 коп.

Постановою Черкаського о кружного адміністративного суду від 7 жовтня 2009 року позов задоволено.

Не погоджуючись із судоми р ішенням, Комунальне підприєм ство «Соснівська служба утри мання будинків», яке відпові дно до ухвали Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 3 червня 2010 року є замін еним боржником у виконавчому провадженні по виконанню ви конавчого листа по даній спр аві, подало апеляційну скарг у, в якій просить скасувати по станову. На думку апелянта, ос каржувана постанова є незако нною та необґрунтованою.

Враховуючи, що в матеріала х справи достатньо письмових доказів для правильного вир ішення апеляційної скарги, а особиста участь сторін в суд овому засіданні - не обов' я зкова, колегія суддів у відпо відності до ч. 4 ст. 196 КАС Україн и визнала можливим проводити апеляційний розгляд справи за відсутності представникі в сторін.

Згідно ст. 41 КАС України фікс ування судового засідання за допомогою звукозаписувальн ого технічного засобу не зді йснювалося.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави, доводи апеляційної ска рги, колегія суддів вважає не обхідним апеляційну скаргу з адовольнити, постанову суду першої інстанції скасувати т а прийняти нову про відмову в задоволенні позову, виходяч и з наступного.

Відповідно до ст. 159 КАС Украї ни судове рішення повинно бу ти законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм мат еріального права при дотрима нні норм процесуального прав а. Обґрунтованим є рішення, ух валене судом на підставі пов но і всебічно з' ясованих об ставин у адміністративній сп раві, підтверджених такими д оказами, які були досліджені в судовому засіданні.

У відповідності до п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 202 КАС України суд апеляцій ної інстанції скасовує рішен ня суду першої інстанції та у хвалює нове якщо встановить невідповідність висновків с уду обставинам справи та пор ушення норм матеріального аб о процесуального права, що пр извело до неправильного вирі шення справи або питання.

З матеріалів справи вбачає ться, що державною інспекціє ю з контролю за цінами у Черка ській області 17 липня 2009 року п роведена позапланова переві рка Комунального підприємст ва «Виробниче житлове ремонт но-експлуатаційне управлінн я № 5»щодо дотримання державн ої дисципліни цін при формув анні, встановленні та застос уванні тарифів на житлово-ко мунальні послуги (утримання будинків, споруд та прибудин кової території). За результа тами перевірки складено акт від 17.07.2009 року № 1741.

Під час перевірки позиваче м встановлено, що відповідач , який створений з метою забез печення ремонту, експлуатаці ї житлового фонду, утримання об'єктів комунального призн ачення та благоустрою в нале жному технічному і санітарно му стані, при розрахунку тари фів на послуги з утримання бу динків і споруд та прибудинк ових територій, які затвердж ені рішеннями Черкаського мі ськвиконкому від 28.11.2008 року за № 1747 та введені в дію з 01.12.2008 року, п осадові оклади керівних прац івників, професіоналів, фахі вців, технічних службовців, р обітників, заробітна плата я ких є значною складовою тари фів, розраховані з порушення м галузевої Угоди між Мініст ерством з питань житлово-ком унального господарства, місц евої промисловості, побутово го обслуговування населення України на 2007-2009 роки.

На підставі зазначеного а кту перевірки Державною інсп екцією з контролю за цінами в Черкаській області прийнято рішення «Про застосування е кономічних санкцій за поруше ння державної дисципліни цін »№104 від 20.07.2009 року, відповідно до якого з відповідача підляга ють вилученню в доход бюджет у 61192 грн. 52 коп. необґрунтовано одержаної виручки та стягне нню 122385 грн. 04 коп. штрафу.

Рішення «Про застосуванн я економічних санкцій за пор ушення державної дисципліни цін» № 104 від 20.07.2009 року направле но відповідачу для виконання 21 липня 2009 року, разом з вимогою про усунення виявлених пору шень законодавства про поряд ок встановлення і застосуван ня цін від 20.07.2009 року №1985 та прете нзією щодо перерахунку засто сованих економічних санкцій №1984 від 20.07.2009 року. Відповідач у в изначений термін в добровіль ному порядку застосовані еко номічні санкції не сплатив.

Разом з тим, постановою Київ ського апеляційного адмініс тративного суду від 8 липня 2010 р оку задоволено апеляційну ск аргу КП «Соснівська служба у тримання будинків», постанов у Черкаського окружного адмі ністративного суду від 8 вере сня 2009 року скасовано, прийнят о нову, якою позов КП «Виробни че житлове ремонтно - експлу атаційне управління №5»задов олено, скасовано рішення Дер жавної інспекції з контролю за цінами в Черкаській облас ті від 20 липня 2009 року № 104 «Про за стосування економічних санк цій за порушення державної д исципліни цін».

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС Укр аїни обставини, встановлені судовим рішенням в адміністр ативній, цивільній або госпо дарській справі, що набрало з аконної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у як их беруть участь ті самі особ и або особа, щодо якої встанов лені ці обставини.

З врахуванням наведеного, к олегія суддів вважає, що суд п ершої інстанції дійшов до по милкового висновку про наявн ість стягнення економічних с анкцій на підставі рішення Д ержавної інспекції з контрол ю за цінами в Черкаській обла сті від 20 липня 2009 року № 104 «Про з астосування економічних сан кцій за порушення державної дисципліни цін», яке скасова не в судовому порядку.

При цьому, колегія суддів не враховує того, що на час розгл яду даної справи в суді першо ї інстанції рішення позивача № 104 від 20.07.2009 року було чинне, так як суд першої інстанції, з' я совуючи всі обставини справ и, повинен був зупинити прова дження у справі до набрання з аконної сили постановою Черк аського окружного адміністр ативного суду від 8 вересня 2009 р оку.

Керуючись ст. ст. 195, 196, 198, 202, 205, 206, 21 2, 254 КАС України, колегія суддів , -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Ком унального підприємства «Сос нівська служба утримання буд инків»- задовольнити.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 7 жовтня 2009 року - скасув ати та постановити нову пост анову, якою в задоволенні поз ову Державної інспекції з ко нтролю за цінами в Черкаські й області до Комунального пі дприємства «Виробниче житло ве ремонтно експлуатаційне у правління № 5»про стягнення е кономічних санкцій - відмови ти.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я та може бути оскаржена прот ягом двадцяти днів в касацій ному порядку шляхом подачі к асаційної скарги безпосеред ньо до Вищого адміністративн ого суду України.

Головуючий: Н.В. Безименна

Судді: Л.М. Гром

А. Ю. Кучма

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.04.2011
Оприлюднено23.05.2011
Номер документу15574632
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4352/09/2370

Постанова від 12.04.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Постанова від 07.10.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Гаращенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні