Рішення
від 13.05.2011 по справі 43/113
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 43/113 13.05.11

За позовом заступника прокурора Голосіївського ра йону м. Києва в інтересах держ ави в

особі Київськ ої міської ради

до товарист ва з обмеженою відповідальні стю “Паб клаб плюс”

про стягненн я 137 299, 11 грн.

Суддя Паськ о М.В.

Представники:

від позивача ОСОБА_1 . - предст. за дов. пр-ри Голосі ївського району м. Києва,

ОСОБА_2 . - предст. за дов. Київської м іської Ради,

від відповідача не з' яв ився

Обставини справи :

Позивач звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю “Паб клаб плюс” про стягнен ня заборгованості з орендної плати у розмірі 137 299, 11 грн. та ви селення Відповідача з орендо ваного приміщення за адресою : м. Київ, вул. Саксаганського, 87 .

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 21.03.11 порушен о провадження у справі № 43/113 та призначено її розгля д на 15.04.11.

Належним чином повідомлен ий про час і місце розгляду сп рави, представник Відповідач а у судове засідання не з' яв ився, вимог викладених в ухва лі про порушення провадження у справі не виконав.

Представник Позивача у суд овому засіданні підтримав за явлені позовні вимоги у повн ому обсязі.

У зв' язку з нез' явленням в судове засідання представ ників сторін, невиконанням н ими вимог ухвали суду та необ хідністю витребування нових доказів, розгляд справи було відкладено на 13.05.11.

В судове засідання признач ене на 13.05.11 представник Відпов ідача повторно не з' явився.

Особи, які беруть участь у р озгляді справи, вважаються п овідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвал у про порушення провадження у справі надіслано за поштов ою адресою, зазначеною в позо вній заяві (див. Роз'яснення Пр езидії ВАСУ від 18.09.97р. № 02-5/289 "Про д еякі питання практики застос ування Господарського проце суального кодексу України").

Справа розглядається в пор ядку ст. 75 ГПК України за наявн ими в ній матеріалами.

Судом у відповідності до ст . 81-1 ГПК України складено прото кол, який долучено до матеріа лів справи.

Розглянувши надані учасни ками процесу документи, засл ухавши пояснення представни ків Позивача, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

06.05.10 між Голосіївською ра йонною в м. Києві радою (далі - П озивач) та товариством з обме женою відповідальністю “Паб клаб плюс” (далі - Відповідача ) було укладено Договір оренд и нежитлового приміщення № 20-1 0, відповідно до умов якого Оре ндодавець передав, а Орендар прийняв в користування на ум овах оренди нежитлове приміщ ення, яке було комунальною вл асністю Голосіївського райо ну м. Києва, за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 87, загаль ною площею 203 кв. м.

Відповідно до п. 11.1.4 Рішення К иївської міської ради № 531/588 ві д 28.12.06 плата за оренду комуналь ного майна територіальної г ромади заноситься до доходів місцевого бюджету Голосіївс ького району м. Києва.

Відповідно до рішення Київ ської Міської Ради № 284/5096 від 02.12. 10 зазначене приміщення було передано до комунальної влас ності територіальної громад и міста Києва.

Згідно п. 3.2 Договору, Орендар зобов' язався своєчасно та в повному обсязі до 15 числа по точного місяця сплачувати ор енду плату, комунальні послу ги та інші видатки, зазначені у цьому Договорі .

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги, Позивач вказує на те , що за час користування примі щенням, Відповідач заборгува в Позивачу 137 299, 11 грн. за фактичн е користування зазначеним ма йном.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Статтею 121 Конституції Укра їни на органи прокуратури Ук раїни покладено функцію пред ставництва громадян та держа ви в судах. Згідно з ст. 36-1 Закон у України “Про прокуратуру” прокурор здійснює представн ицтво інтересів держави в су ді у разі порушення або загро зи порушень державних інтере сів. Прокурор самостійно виз начає підстави для представн ицтва у судах.

Згідно ст. 142 Конституції Укр аїни матеріальною і фінансов ою основою місцевого самовря дування є рухоме і нерухоме м айно, що є у власності територ іальних громад. Відповідно д о ст. 143 конституції України те риторіальні громади безпосе редньо або через утворені ни ми органи місцевого самовряд ування управляють майном, що є в комунальній власності.

Аналогічні положення міст яться і в п. 3 ст. 16 Закону Україн и “Про місцеве самоврядуванн я” відповідно до якого матер іальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, дохо ди місцевих бюджетів, інші ко шти, земля, природні ресурси, щ о є у комунальній власності т ериторіальних громад сіл, се лищ, міст, районів у містах, а т акож об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в у правлінні районних і обласни х рад.

Пункт 5 статті 16 Закону Украї ни “Про місцеве самоврядуван ня” визначає, що від імені та в інтересах територіальних гр омад права суб'єкта комуналь ної власності здійснюють від повідні ради.

Згідно п. 5 ст. 60 Закону Україн и “Про місцеве самоврядуванн я” органи місцевого самовряд ування від імені та в інтерес ах територіальних громад від повідно до закону здійснюють правомочності щодо володінн я, користування та розпорядж ення об'єктами права комунал ьної власності, в тому числі в иконують усі майнові операці ї, можуть передавати об'єкти п рава комунальної власності у постійне або тимчасове кори стування юридичним та фізичн им особам, здавати їх в оренду , продавати і купувати, викори стовувати як заставу, вирішу вати питання їхнього відчуже ння, визначати в угодах та дог оворах умови використання та фінансування об'єктів, що при ватизуються та передаються у користування і оренду.

Статтями 2, 3 Закону України “ Про оренду державного та ком унального майна” встановлюю ть, що правовою підставою для зайняття комунального майна є договір оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна” о рендою є засноване на догово рі строкове платне користува ння майном, необхідним оренд ареві для здійснення підприє мницької діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 759. Циві льного кодексу України за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк. Згідно з ч. 1 ст. 761 ЦК України право передання май на у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права.

Відповідно до ст. 759 ЦК Україн и за договором найму (оренди) н аймодавець передає, або зобо в' язується передати наймач еві майно у користування на п евний строк.

Згідно ст. 2 Закону України “ Про оренду державного та ком унального майна” орендою є з асноване на договорі платне користування майном, необхід ним орендареві для здійсненн я підприємницької та іншої д іяльності.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна” о рендар зобов' язаний вносит и орендну плату своєчасно і у повному обсязі. Згідно ст. 19 За кону України “Про оренду дер жавного та комунального майн а” орендар за користування о б' єктом оренди вносить орен дну плату незалежно від насл ідків господарської діяльно сті. Строки внесення орендно ї плати визначаються у догов орі.

Згідно ст. 29 Закону України “ Про оренду державного та ком унального майна” за невикона ння зобов' язань за договоро м оренди сторони несуть відп овідальність, встановлену за конодавчими актами України т а договором.

Відповідно до ст. 759 ЦК Україн и за договором найму (оренди) н аймодавець передає або зобов 'язується передати наймачеві майно у користування за плат у на певний строк. Законом мож уть бути передбачені особлив ості укладення та виконання договору найму (оренди).

Відповідно до положень Гос подарського кодексу України , як спеціального акту законо давства, що регулює правовід носини у господарській сфері , зокрема, ст. 286 ГК України орен дна плата - це фіксований пл атіж, який орендар сплачує ор ендодавцеві незалежно від на слідків своєї господарської діяльності.

Відповідно до статті 762 ЦК Ук раїни за користування майном справляється плата, розмір я кої встановлюється договоро м найму.

Укладений договір є підста вою для виникнення у сторін г осподарських зобов'язань від повідно до ст. ст. 173, 174 ГК Україн и (ст. ст. 11, 202, 509 ЦК України), і згід но ст. 629 ЦК України є обов'язков им для виконання сторонами.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України, суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни одностороння відмова в ід зобов'язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

У відповідності до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

Згідно ст. ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довест и ті обставини, на які вона пос илається як на підставу свої х вимог і заперечень. Обстави ни справи, які відповідно до з аконодавства повинні бути пі дтверджені певними засобами доказування, не можуть підтв ерджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини сп рави, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Таким чином відповідно до н орм діючого законодавства та умов договору оренди укладе ного між позивачем та відпов ідачем, позивач внаслідок по рушення відповідачем своїх з обов' язань за договором, ма є право на стягнення заборго ваності по орендній платі в р озмірі 137 299, 11 грн.

Таким чином, суд дійшов ви сновку, що позовні вимоги є об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню повніс тю.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, витрати по сплаті державного мита та витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу по кладаються на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю “П аб клаб плюс” (м. Київ, вул. Саксаганського, 87, к од ЄДРПОУ 34804662, з будь-якого раху нку виявленого державним вик онавцем під час виконання су дового рішення) на користь Ки ївської міської ради на р/р 2600830201762 в Голосіївсь кому відділенні ВАТ “Ощадбан к” м. Києва МФО 320304, код 32525507) 137 299 (сто тридцять сім тисяч двісті де в' яносто дев' ять) грн. 11 коп . заборгованості з орендної п лати.

Зобов' язати товариство з обмеженою відповідальністю “Паб клаб плюс” (м. Київ, вул. Саксаганського, 87, к од ЄДРПОУ 34804662) кв. 205, код 2149603556) звіл ьнити приміщення, яке знах одиться за адресою: м. Київ, ву л. Саксаганського, 87, загально ю площею 203 кв. м.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю “П аб клаб плюс” (м. Київ, вул. Саксаганського, 87, ко д ЄДРПОУ 34804662, з будь-якого рахун ку виявленого державним вико навцем під час виконання суд ового рішення) в доход Держав ного бюджету України 1 457 (одну тисячу чотириста п' ятдесят сім) гривень 99 коп. витрат по сп латі державного мита, 236 (двіст і тридцять шість) гривень 00 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Видати накази.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня підписан ня рішення, оформленого відп овідно до вимог ст. 84 ГПК Украї ни.

Суддя М.В.Пасько

Дата підписання рішенн я 18.05.11

Дата ухвалення рішення13.05.2011
Оприлюднено24.05.2011
Номер документу15601794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —43/113

Судовий наказ від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сич Ю.В.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 02.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 23.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 07.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 09.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні