Рішення
від 06.05.2011 по справі 1/108
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 1/108 06.05.11

За позовом Закритого акціонерного т овариства «Страхова компані я «Український страховий ста ндарт»

До При ватного акціонерного товари ства «Європейський страхов ий альянс»

Про стя гнення 10 007,08 грн.

Суддя Мельник В.І.

Представники:

від позивача ОСОБА_1, довіреність № 170 від 01.01.2011

від відповідача не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Закрите акціонерне това риство «Страхова компанія «У країнський страховий станда рт»(далі - позивач) звернуло сь до Господарського суду мі ста Києва з позовом до Закрит ого акціонерного товариства «Європейський страховий ал ьянс»(далі - відповідач) про стягнення 10 007,08 грн.

Позовні вимоги позивача мо тивовані тим, що позивачем, як страховиком, відповідно до д оговору страхування наземно го транспорту № 0114-0115-000720 від 27.11.2009, б уло виплачено страхувальник у страхове відшкодування в р озмірі 10 007,08 грн., внаслідок чог о, до позивача в порядку ст. 27 З акону України “Про страхуван ня” та статті 228 Господарськог о кодексу України перейшло п раво вимоги (регресу) в межах з дійснених фактичних затрат д о відповідача, як до особи, яка відповідальна за відшкодува ння шкоди, оскільки саме з вин и особи, цивільно-правова від повідальність якої застрахо вана у відповідача, сталася Д ТП, наслідки якої визнано поз ивачем страховим випадком та здійснено виплату страхової суми страхувальнику.

Ухвалою суду від 04.03.2011р. поруш ено провадження у справі № 1/108 т а призначено розгляд на 08.04.2011 р.

08.04.2011р. представник позивача у судовому засіданні надав д окументи на виконання вимог ухвали суду про порушення пр овадження у справі, окрім дов ідки ЄДРПОУ на відповідача, п ояснення по суті спору та під тримав свої вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, вимог ухвали суду про пору шення провадження у справі н е виконав, про причини своєї в ідсутності суд не повідомив.

Суд відклав розгляд справи на 06.05.2011, у зв' язку з від сутністю представника відпо відача.

06.05.2011 представник позив ача підтримав свої вимоги у п овному обсязі, надав довідку ЄДРПОУ на відповідача, згідн о якої назва відповідача змі нилась.

Представник відповід ача у судове засідання не з' явився, вимог ухвали суду про порушення провадження у спр аві не виконав, про причини св оєї відсутності суд не повід омив.

Суд дійшов висновку про ро згляд справи за наявними в ні й матеріалами, оскільки пред ставником позивача надано вс і необхідні документи для ро згляду справи по суті спору.

Згідно ст.87 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни повне рішення та ухвали надсилаються сторонам, прок урору, третім особам, які брал и участь в судовому процесі, а ле не були присутні у судовом у засіданні, рекомендованим листом з повідомленням про в ручення не пізніше трьох дні в з дня їх прийняття або за їх зверненням вручаються їм під розписку безпосередньо у су ді.

Розглянувши подані докуме нти та матеріали, заслухавши пояснення позивача, всебічн о і повно з' ясувавши фактич ні обставини, на яких ґрунтує ться позов, об' єктивно оцін ивши докази, які мають значен ня для розгляду справи і вирі шення спору по суті, Господар ський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

27.11.2009 між АСТ «АИС - П оліс», правонаступником яког о є Закрите акціонерне товар иство «Страхова компанія «Ук раїнський страховий стандар т» (далі - позивач) як страхов иком, та ОСОБА_2 як страхув альником, було укладено дого вір добровільного страхуван ня № 0114-0115-000720, згідно умов якого о б'єктом страхування є трансп ортний засіб марки Geely MR 7151 A, держ авний номерний знак НОМЕР_1 .

Згідно полісу обов' язко вого страхування цивільно - п равової відповідальності вл асників наземних транспортн их засобів №ВА/2256981, страховико м ПрАТ «Європейський страхов ий альянс», було забезпечено транспортний засіб - автомо біль марки Chevrolet, державний номе рний знак НОМЕР_2, згідно д овідки Моторного (транспортн ого) страхового бюро України .

Згідно з Довідкою ВДАІ у П одільського району, 26.01.2010 в м.Ки єві по проспекту В. Порика сталася ДТП за участю трансп ортного засобу Geely MR 7151 A, державни й номерний знак НОМЕР_1, що належить ОСОБА_2, під керу ванням ОСОБА_3 та транспор тного засобу Chevrolet, державний но мерний знак НОМЕР_2, що нал ежить гр. ОСОБА_4 під його к еруванням.

Відповідно до постанови П одільського районного суду м . Києва від 24.02.2010 у справі № 3-1246, гр. ОСОБА_4, визнано винним у п равопорушенні, передбаченом у ст. 124 Кодексу України про адм іністративні правопорушенн я та накладено адміністратив не стягнення у вигляді штраф у.

Відповідно до Висновку авт о товарознавчого дослідженн я № 509 від 23.02.2010, матеріальний зби ток, завданий власникові авт омобіля марки Geely MR 7151 A, державний номерний знак НОМЕР_1 в ре зультаті його пошкодження пр и ДТП складає 11 492,21 грн.

Відповідно до Висновку № 509 в ід 23.02.2010, пошкодження транспорт ного засобу марки Geely MR 7151 A, держа вний номерний знак НОМЕР_1 , внаслідок ДТП, яке сталося 26 .01.2010 в м.Києві по проспекту В. По рика сталася ДТП за участю тр анспортного засобу Geely MR 7151 A, держ авний номерний знак НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_2, під керуванням ОСОБА_3 та тра нспортного засобу Chevrolet, держав ний номерний знак НОМЕР_2, що належить гр. ОСОБА_4 пі д його керуванням, визнано по зивачем страховим випадком т а призначено до виплати в яко сті страхового відшкодуванн я 10 007,08 грн., які були виплачені з гідно платіжного доручення № 272 від 21.07.2010 року.

Позивач у своєму поз ові просив суд стягнути з від повідача 10 007,08 грн. - основного боргу, та судові витрати.

Стаття 22 Цивільного кодек су України встановлює, що осо ба, якій завдано збитків у рез ультаті порушення її цивільн ого права, має право на їх відш кодування.

Згідно статті 990 Цивільного кодексу України страховик з дійснює страхову виплату від повідно до умов договору на п ідставі заяви страхувальник а (його правонаступника) або і ншої особи, визначеної догов ором, і страхового акта (аварі йного сертифіката).

Вимогами статті 993 Цивільно го кодексу України встановле но, що до страховика, який випл атив страхове відшкодування за договором майнового стра хування, у межах фактичних ви трат переходить право вимоги , яке страхувальник або інша о соба, що одержала страхове ві дшкодування, має до особи, від повідальної за завдані збитк и.

В статті 1187 ЦК України наведе но визначення: „Джерелом під вищеної небезпеки є діяльніс ть, пов'язана з використанням , зберіганням або утриманням транспортних засобів, механ ізмів та обладнання, викорис танням, зберіганням хімічних , радіоактивних, вибухо- і вогн енебезпечних та інших речови н, утриманням диких звірів, сл ужбових собак та собак бійці вських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для осо би, яка цю діяльність здійсню є, та інших осіб”.

Згідно із п.2 ст.1187 ЦК України ш кода, завдана джерелом підви щеної небезпеки, відшкодовує ться особою, яка на відповідн ій правовій підставі (право в ласності, інше речове право, д оговір підряду, оренди тощо) в олодіє транспортним засобом , механізмом, іншим об'єктом, в икористання, зберігання або утримання якого створює підв ищену небезпеку.

Згідно зі статтею 1 Закону У країни "Про страхування" стра хування - це вид цивільно-прав ових відносин щодо захисту м айнових інтересів громадян т а юридичних осіб у разі наста ння певних подій (страхових в ипадків), визначених договор ом страхування або чинним за конодавством, за рахунок гро шових фондів, що формуються ш ляхом сплати громадянами та юридичними особами страхови х платежів (страхових внескі в, страхових премій) та доході в від розміщення коштів цих ф ондів.

Статтею 4 Закону України "Пр о страхування" визначено, що м айнові інтереси, які пов'язан і із володінням, користуванн ям і розпорядженням майном, а також інтереси, пов'язані з ві дшкодуванням страхувальник ом заподіяної ним шкоди особ і або її майну, а також шкоди, з аподіяної юридичній особі (с трахування відповідальност і) віднесені до об'єктів страх ування.

Абзацом 1 статті 9 Закону Укр аїни „Про страхування” визна чено, що страхова сума - грошов а сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхува ння зобов'язаний провести ви плату при настанні страховог о випадку.

Абзацом 16 ст.9 Закону України „Про страхування” визначено , що страхове відшкодування - це страхова виплата, яка здій снюється страховиком у межах страхової суми за договорам и майнового страхування і ст рахування відповідальності при настанні страхового вип адку.

Згідно із статтею 27 Закону У країни „Про страхування” ст раховик має право вимоги в ме жах його фактичних затрат.

Відповідно до Постанови Пл енуму Верховного Суду Україн и №6 від 27 березня 1992 року "Про пр актику розгляду судами цивіл ьних справ за позовами про ві дшкодування шкоди" суди, розг лядаючи позови про відшкодув ання шкоди, повинні мати на ув азі, що шкода, заподіяна майну юридичної особи, підлягає ві дшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за у мови, що дії останньої були не правомірними, а між ними і шко дою є безпосередній причинни й зв'язок та є вина зазначеної особи.

Згідно статті 1191 Цивільного кодексу України, особа, яка ві дшкодувала шкоду, завдану ін шою особою, має право зворотн ої вимоги (регресу) до винної о соби у розмірі виплаченого в ідшкодування, якщо інший роз мір не встановлений законом.

Пунктом 37.2 Закону України „П ро страхування” визначено, щ о за кожен день прострочення виплати страхового відшкоду вання з вини страховика або М ТСБУ особі, яка має право на от римання такого відшкодуванн я, сплачується пеня з розраху нку подвійної облікової став ки НБУ, яка діє у період , за яки й нараховується пеня.

Згідно статті 228 Господарсь кого кодексу України, учасни к господарських відносин, як ий відшкодував збитки, має пр аво стягнути збитки з третіх осіб у порядку регресу.

Частина 1 ст. 33 Господарськог о процесуального кодексу Ук раїни передбачає, що кожна ст орона повинна довести ті обс тавини, на які вона посилаєть ся як на підставу своїх вимог і заперечень.

Частиною 4 статті 35 Господар ського процесуального кодек су України визначено, що ріше ння суду з цивільної справи, щ о набрало законної сили, є обо в'язковим для господарського суду щодо фактів, які встанов лені судом і мають значення д ля вирішення спору.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку про те, що позивач на підставі ст.ст. 22, 1191, Цивільного кодексу України, ст. 228 Господарського кодексу України набув право регресу до відповідача щодо відшкод ування останнім понесених по зивачем витрат у вигляді сум и виплаченого страхового від шкодування.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що позовна вимога позив ача про стягнення з відповід ача 10007,08 грн. - основного боргу є обґрунтованою та законною , була доведена позивачем нал ежними та допустимими доказа ми, а тому підлягає задоволен ню.

Державне мито і судові витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України, покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене, кер уючись ст.ст. 49, 82 - 85 Господарськ ого процесуального кодексу України, Господарський суд м іста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволь нити .

2. Стягнути з Приват ного акціонерного товариств а «Страхова компанія «ТАС»(к од ЄДРПОУ 30929821, адреса: 01004, м. Київ, вул. Басейна 7-В) на користь Зак ритого акціонерного товарис тва «Страхова компанія «Укра їнський страховий стандарт» (код ЄДРПОУ 22229921, адреса: 04073, м. Киї в, провулок Балтійський 20) сум у заборгованості в розмірі 10 007 (десять тисяч сім) грн. 08 коп ., 102 (сто дві) грн. - витра т по сплаті державного мита т а 236 (двісті тридцять шість) г рн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

3. Видати наказ відпо відно до ст. 116 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

4. Рішення набир ає законної сили після закін чення десятиденного строку з дня його підписання, оформле ного відповідно до вимог ста тті 84 Господарського процесу ального кодексу України.

Суддя Мельник В.І.

(Дата складання п овного тексту рішення: 23.05.2011)

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.05.2011
Оприлюднено26.05.2011
Номер документу15657778
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/108

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 18.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 26.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Рішення від 06.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Желiк Борис Євграфович

Ухвала від 06.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Желiк Борис Євграфович

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Желiк Борис Євграфович

Ухвала від 23.02.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні