Постанова
від 11.04.2011 по справі 2а-723/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" квітня 2011 р. Справа № 2a-723/11 /0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Суддя Остап' юк С.В.

за участю секретаря Хом и О.В.,

представника позивача Су харського С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщ енні суду адміністративну сп раву за позовом заступник а прокурора м. Івано-Франківс ька в інтересах держави в осо бі регіонального управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів ДПА України в Іва но-Франківській області д о товариства з обмеженою в ідповідальністю «Озерянка» про стягнення адмініст ративно-господарських санкц ій в розмірі 6800,00 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

28.02.2011 року заст упник прокурора м. Івано-Фран ківська звернувся в суд із ад міністративним позовом в інт ересах держави в особі регіо нального управління Департа менту контролю за виробництв ом та обігом спирту, алкоголь них напоїв і тютюнових вироб ів Державної податкової адмі ністрації України в Івано-Фр анківській області до товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Озерянка»про стягнен ня адміністративно-господар ських санкцій в розмірі 6800,00 гр ивень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що при здійсненні переві рки дотримання суб' єктами г осподарювання вимог Закону У країни “Про державне регулюв ання виробництва і обігу спи рту етилового, коньячного, пл одового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, зі змі нами та доповненнями, було вс тановлено, що відповідач доп устив порушення, за яке засто совані штрафні (фінансові) са нкції, які ним не сплачені.

Прокурор в судове засіданн я не з' явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був належним чином повідомл ений.

Представник позивача, в інт ересах якого заявлено позов в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з підстав, наведених у позовні й заяві та пояснив суду, що 18.11.201 0 року до регіонального управ ління Департаменту контролю за виробництвом та обігом сп ирту, алкогольних напоїв і тю тюнових виробів Державної по даткової адміністрації Укра їни в Івано-Франківській обл асті надійшли матеріали пере вірки від 10.11.2010 року з питань до тримання суб' єктами господ арювання порядку проведення розрахунків за товари (послу ги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій, якою бу ло встановлено порушення доп ущене відповідачем, а саме: пр одаж тютюнових виробів особа м, які не досягли 18 років, про що було складено акт № 19152/09/15/23/19393315, на підставі якого 13.12.2010 року позив ачем було прийнято рішення № 090425 про застосування фінансов их санкцій в сумі 6800,00 гривень. З азначене рішення в терміни, п ередбачені для добровільної сплати штрафу, відповідач не виконав. Відповідно до части ни 2 статті 17 Закону України “П ро державне регулювання виро бництва і обігу спирту етило вого, коньячного, плодового, а лкогольних напоїв та тютюнов их виробів” у разі невиконан ня рішення органів, зазначен их у частині 3 статті 17 цього За кону, сума штрафу стягується на підставі рішення суду. Про сив позов задовольнити повні стю.

Відповідач, в судове засід ання не з' явився повторно б ез поважних причин та без пов ідомлення про причини неприб уття хоча, про дату, час та міс це судового розгляду справи був належним чином повідомле ний. Правом подання заперече нь проти заявленого позову н е скористався.

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, заслух авши представника позивача, суд прийшов до висновку, що ад міністративний позов слід за довольнити з таких мотивів.

Судом встановлено, що 10.11.2010 ро ку посадовими особами позива ча спільно з працівниками Де ржавної податкової служби Ук раїни в Івано-Франківській о бласті, з питань додержання с уб' єктами господарювання в имог, встановлених законодав ством України, які є обов' яз ковими до виконання при здій сненні оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоя ми та/або тютюновими виробам и здійснена перевірка господ арської одиниці магазину «Оз ерянка», розташованого по ву лиці Короля Данила, 37 в місті І вано-Франківську, який належ ить відповідачу. В ході перев ірки було виявлено факт прод ажу тютюнових виробів особам , які не досягли 18 років, а саме: продаж пачки сигарет »грома дянці ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІ Я_1.

За наслідками проведеної п еревірки складено акт за № 19152/0 9/15/23/19393315 від 10.11.2010 року, за результа тами розгляду якого позиваче м на підставі абзацу 9 частини 2 статті 17 Закону України “Про державне регулювання виробн ицтва і обігу спирту етилово го, коньячного, плодового, алк огольних напоїв та тютюнових виробів” прийнято рішення п ро застосування до відповіда ча фінансових санкцій від 13.12.20 10 року № 090425, в сумі 6800,00 гривень (а.с. 7-8, 10).

Згідно пункту 5 Порядку пров адження торговельної діяльн ості та правил торговельного обслуговування населення, з атвердженого Постановою Каб інету Міністрів України № 833 в ід 15.06.2006 року, суб' єкт господар ювання провадить торговельн у діяльність після його держ авної реєстрації, а у випадка х, передбачених законодавчим и актами, за наявності відпов ідних дозвільних документів (ліцензії, торговельного пат енту тощо).

Відповідно до статті 15 Зако ну України “Про державне рег улювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячног о і плодового, алкогольних на поїв та тютюнових виробів” р оздрібна торгівля алкогольн ими напоями та тютюновими ви робами може здійснюватися су б' єктами підприємницької д іяльності всіх форм власност і, в тому числі її виробниками , за наявності у них ліцензій.

В ході судового засідання с удом встановлено, що відпові дач є суб' єктом господарюва ння, який здійснює роздрібну торгівлю, зокрема алкогольн ими напоями та тютюновими ви робами.

В розумінні статті 1 Закону України “Про державне регулю вання виробництва і обігу сп ирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напо їв та тютюнових виробів”, чинного на момент виникнення правовідносин (далі - Закон ) ліцензія (спеціальний дозві л) є документом державного зр азка, який засвідчує право су б' єкта господарювання на пр овадження одного із зазначен их у цьому Законі видів діяль ності протягом визначеного с троку.

Відповідно до абзацу 9 статт і 1 Закону ліцензія (спеціальн ий дозвіл) роздрібна торгівл я алкогольними напоями та тю тюновими виробами є діяльніс тю по продажу товарів безпос ередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх о собистого некомерційного ви користання незалежно від фор ми розрахунків, у тому числі н а розлив у ресторанах, кафе, ба рах, інших суб' єктах господ арювання громадського харчу вання.

Згідно статті 9 Закону, спир т етиловий, коньячний і плодо вий, спирт етиловий ректифік ований виноградний, спирт ет иловий ректифікований плодо вий, спирт-сирець виноградни й, спирт-сирець плодовий, алко гольні напої та тютюнові вир оби повинні відповідати вимо гам затверджених і зареєстро ваних у встановленому законо давством порядку нормативни х документів, які діють в Укра їні.

Відповідно до пункту 13 ста тті 3 Закону України “Про за стосування реєстраторів роз рахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчу вання та послуг” (чинного н а момент виникнення правовід носин), суб'єкти господарюван ня, які здійснюють розрахунк ові операції в готівковій та /або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних кар ток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (над анні послуг) у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг зобов'язані: забезпеч увати відповідність сум готі вкових коштів на місці прове дення розрахунків сумі кошті в, яка зазначена в денному зві ті реєстратора розрахункови х операцій, а у випадку викори стання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за ро зрахунковими квитанціями, ви даними з початку робочого дн я.

Приписами статті 15-3 Закону У країни “Про державне регулюв ання виробництва і обігу спи рту етилового, коньячного і п лодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” встан овлені обмеження щодо продаж у пива (крім безалкогольного ), алкогольних, слабоалкоголь них напоїв, вин столових та тю тюнових виробів, а саме: забор онено здійснювати продаж алк огольних напоїв і тютюнових виробів особам, які не досягл и 18 років. Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольн их, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових в иробів зобов'язаний отримати у покупця, який купує пиво (кр ім безалкогольного), алкогол ьні напої, слабоалкогольні н апої, вина столові або тютюно ві вироби, паспорт або інші до кументи, які підтверджують в ік такого покупця, якщо у прод авця виникли сумніви щодо до сягнення покупцем 18-річного в іку.

Відповідно до абзацу 9 час тини 2 статті 17 Закону України “Про державне регулювання в иробництва і обігу спирту ет илового, коньячного і плодов ого, алкогольних напоїв та тю тюнових виробів” за порушенн я вимог статті 15-3 цього Закону до суб' єктів господарюванн я застосовуються фінансові с анкції у вигляді штрафу в роз мірі 6800 гривень.

Згідно із пунктом 2 Постанов и Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку за стосування фінансових санкц ій, передбачених статтею 17 Зак ону України "Про державне рег улювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячног о і плодового, алкогольних на поїв та тютюнових виробів” в ід 02.06.2003р. № 790 (із змінами та допов неннями) фінансові санкції з астосовуються за порушення, передбачені статтею 17 вказан ого Закону.

Підставою для прийняття рі шення про застосування фінан сових санкцій є, в тому числі, акт перевірки додержання суб 'єктом підприємницької діяль ності встановлених законода вством вимог, обов'язкових дл я виконання під час здійснен ня оптової і роздрібної торг івлі алкогольними напоями та /або тютюновими виробами, скл адений органом, що видав ліце нзію, у якому зазначається зм іст порушення і конкретні по рушені норми законодавства ( пункт 5 Постанови).

В судовому засіданні встан овлено наявність факту прода жу тютюнових виробів особі, я ка не досягла 18 років, що підтв ерджується актом проведеної перевірки від № 19152/09/15/23/19393315 від 10.11.2010 року та до датком до нього, поясненнями відповідача, в яких вона не за перечує факт реалізації тако ї продукції неповнолітнім, с відоцтвом про народження від 01.02.1996 року (а.с. 9, 15).

Рішення про застосування ш трафних санкцій відповідаче м отримано, однак відповідач не скористався правом оскар ження вищезазначеного рішен ня № 090425 від 13.12.2010 року, порядок ос карження якого передбачено с таттею 17 вищенаведеного Зако ну та пунктом 10 Порядку застос ування фінансових санкцій, п ередбачених статтею 17 Закону України "Про державне регулю вання виробництва і обігу сп ирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напо їв та тютюнових виробів".

Відповідно до статті 17 Зако ну України "Про державне регу лювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних нап оїв та тютюнових виробів", пун кту 10 Постанови Кабінету Міні стрів України від 02.06.2003 р. № 790 (зі з мінами та доповненнями) у раз і невиконання суб'єктом підп риємницької діяльності ріше ння про застосування фінансо вих санкцій протягом 30 днів пі сля його отримання сума санк цій стягується на підставі р ішення суду.

Оскільки відповідач не над ав суду підтвердження сплати штрафних санкцій до державн ого бюджету, суд дійшов висно вку, що штрафні санкції в сумі 6800,00 гривень, які були застосов ані до відповідача на підста ві рішення від 13.12.2010 року № 090425, пр ийнятого регіональним упра влінням Департаменту контро лю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації Ук раїни в Івано-Франківській о бласті, підлягають стягненню в судовому порядку.

Виходячи з вищенаведеног о, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтован ими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 4 ст атті 94 Кодексу адміністратив ного судочинства Украї ни у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові ви трати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються .

На підставі статті 124 Консти туції України, керуючись ста ттями 158-163, 167 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд, -

П ОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Озерянка» (вул. К. Данила, 37, м. Івано-Франківськ, код ЄДРПО У 13655197) в доход Державного бюдже ту України адміністративно-г осподарські санкції, застосо вані рішенням № 090425 від 13.12.2010 року в розмірі 6800 (шести тисяч восьм исот) гривень 00 копійок.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя Остап'юк С.В.

Постанова складен а в повному обсязі 18.04.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.04.2011
Оприлюднено01.06.2011
Номер документу15854677
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-723/11/0970

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 16.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 11.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 11.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Н.М.

Постанова від 11.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні