Ухвала
від 21.04.2011 по справі 2-а-1021/10/0270
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-1021/10/0270 Головуючий у 1-й інс танції: Вільчинський О.В.

Суддя-доповідач: Костюк Л.О.

У Х В А Л А

Іменем України

"21" квітня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у скла ді колегії суддів:

головуючого судді К остюк Л.О.;

суддів: Тро ян Н.М., Бужак Н.П.;

розглянувши відповідно до ст. ст. 41, 128, 197 КАС України в поряд ку письмового провадження ап еляційну скаргу Прокурора Ка линівського району Вінницьк ої області в інтересах держа ви в особі Козятинської об' єднаної державної податково ї інспекції на постанову Він ницького окружного адмініст ративного суду від 30 квітня 2010 року у справі за адміністрат ивним позовом Прокурора Кали нівського району Вінницької області в інтересах держави в особі Козятинської об' єд наної державної податкової і нспекції до Сільськогоспода рського виробничого коопера тиву «Іванівський»про стягн ення податкового боргу по по датку з доходів фізичних осі б, -

В С Т А Н О В И В :

В березні 2010 року Проку рор Калинівського району Він ницької області звернувся в інтересах держави в особі Ко зятинської об' єднаної держ авної податкової інспекції д о Вінницького окружного адмі ністративного суду з позовно ю заявою до Сільськогосподар ського виробничого кооперат иву «Іванівський»про стягне ння податкового боргу по под атку з доходів фізичних осіб (а.с. 2-5).

Постановою Вінницького ок ружного адміністративного с уду від 30 квітня 2010 року в задов олені адміністративного поз ову прокурора Калинівського району Вінницької області в інтересах держави в особі Ко зятинської об' єднаної держ авної податкової інспекції д о сільськогосподарського ви робничого кооперативу «Іван івський»(код ЄДРПОУ 03732241, с. Іван ів, вул. Гагаріна, 1, Калинівськ ого району Вінницької област і) щодо стягнення податковог о боргу в сумі 228 177 (двісті двадц ять вісім тисяч сто сімдесят сім) грн. 12 коп. по податку з дох одів фізичних осіб повністю відмовлено (а.с. 102-105).

Не погоджуючись з прийняти м по справі судовим рішенням , Прокурор Калинівського рай ону Вінницької області в інт ересах держави в особі Козят инської об' єднаної державн ої податкової інспекції пода в заяву (а.с. 106) та апеляційну ск аргу, в якій просить скасуват и, як необґрунтовану, постано ву Вінницького окружного адм іністративного суду по справ і № 2-а-1021/10/0270 від 30 квітня 2010 року та прийняти нове рішення про ст ягнення з Сільськогосподарс ького виробничого кооперати ву «Іванівський»с. Іванів, Ка линівського району Вінницьк ої області на користь держав и - Козятинської об' єднаної державної податкової інспек ції Вінницької області 224 224,18 гр н. та пеню за несвоєчасно спла чений податок в сумі 3 952,94 коп., в сього 228 177,12 грн., мотивуючи тим, щ о вказана постанова Вінницьк ого окружного адміністратив ного суду не відповідає зазн аченим вимогам, оскільки не ґ рунтується на всебічному, по вному і об' єктивному розгля ді в судовому процесі всіх об ставин справи в їх сукупност і та відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 202 КА С України є підставою для її с касування та ухвалення новог о рішення (а.с. 109-110).

До суду апеляційної інста нції всі особи, які беруть уча сть в справі не прибули, хоча і були належним чином повідом лені про дату, час і місце апел яційного розгляду.

Статтею 128 КАС України встан овлено наслідки неприбуття в судове засідання особи, яка б ере участь в справі.

Згідно до ч. 6 зазначеної вищ е статті, якщо немає перешкод для розгляду справи у судово му засіданні, але прибули не в сі особи, які беруть участь в с праві, хоча і були належним чи ном повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, су д має право розглянути справ у у письмовому провадженні у разі відсутності потреби за слухати свідка чи експерта.

Підстави для проведення ап еляційного розгляду справи в порядку письмового провадже ння за наявними у справі мате ріалами визначено ст. 197 КАС Ук раїни.

За змістом ч. 1 вищезазначен ої статті, суд апеляційної ін станції може розглянути спра ву в порядку письмового пров адження за наявними у справі матеріалами, якщо справу мож е бути вирішено на основі ная вних у ній доказів, у разі: 1) від сутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь в спра ві, про розгляд справи за їх уч астю; 2) неприбуття жодної з ос іб, які беруть участь у справі , у судове засідання, хоча вони були належним чином повідом лені про дату, час і місце судо вого засідання; 3) подання апел яційної скарги на рішення су ду першої інстанції, які прий няті у порядку скороченого п ровадження за результатами р озгляду справ, передбачених пунктами 1, 2 частини першої ст атті 183-2 цього Кодексу.

З огляду на викладене та в раховуючи те, що справу можли во вирішити на основі наявни х у ній доказів, а також те, що д о суду апеляційної інстанції всі особи, які беруть участь в справі не прибули, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляцій ного розгляду, відсутні клоп отання про розгляд справи за їх участю, колегія суддів ухв алила про апеляційний розгля д справи в порядку письмовог о провадження за наявними у с праві матеріалами відповідн о до ч. 1 ст. 197 КАС України.

Заслухавши суддю-доповід ача про обставини справи, змі ст судового рішення і апеляц ійної скарги та, перевіривши доводи апеляції наявними у м атеріалах справи письмовими доказами, колегія суддів вва жає, що апеляційна скарга не п ідлягає задоволенню, з насту пних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та це встановлено суд ом першої інстанції, посадов ими особами Козятинської ОДП І на підставі направлень № 150 в ід 30.09.2008 р. та № 155 від 28.10.2008 р. було про ведено планову виїзну переві рку сільськогосподарського виробничого кооперативу «Ів анівський»з питань дотриман ня вимог податкового, валютн ого та іншого законодавства за період з 01.07.2005 року по 30.06.2008 року (а.с. 67-94).

За результатами вказаної п еревірки встановлено, що у ко оперативу залишок не перерах ованого податку з доходів фі зичних осіб станом на 01.01.2010 р. ст ановить 224 224,18 грн., про що складе но довідку від 17.11.2008 р. № 219/17-03732241 (а.с. 10-15) та одночасно Акт перевірки № 219/2301/03732241 від 17.11.2008 р. (а.с. 67-94).

Колегія суддів відмічає, що у відповідності до вимог п. 1.3 П орядку оформлення результат ів невиїзних документальних , виїзних планових та позапла нових перевірок з питань дот римання податкового, валютно го та іншого законодавства, з атвердженого наказом ДПА Укр аїни від 10.08.05 р. № 327 (далі - Порядок ), за результатами проведення невиїзних документальних, в иїзних планових та позаплано вих перевірок оформлюється а кт, в разі відсутності поруше нь податкового, валютного, та іншого законодавства - дові дка.

В цьому ж пункті визначено, що акт - це службовий документ , який стверджує факт проведе ння невиїзної документально ї або виїзної планової чи поз апланової перевірки фінансо во-господарської діяльності суб' єкта господарювання і є носієм доказової інформаці ї про виявлені порушення вим ог податкового, валютного та іншого законодавства суб' є ктами господарювання.

Довідка - службовий докумен т, який стверджує факт провед ення невиїзної документальн ої або виїзної планової чи по запланової перевірки фінанс ово-господарської діяльност і суб' єкта господарювання і є носієм доказової інформац ії про не встановлення факті в порушення вимог податковог о, валютного та іншого законо давства суб' єктами господа рювання.

Отже, відповідно до вищезаз наченого пункту Порядку за р езультатами виявлених поруш ень вимог податкового, валют ного та іншого законодавства суб' єктами господарювання складається акт.

Однак, в даному випадку прац івниками контролюючого орга ну при виявленні зазначеного порушення складено і довідк у, і акт, що не узгоджується з п оложеннями п. 1.3 Порядку.

Також, Козятинська ОДПІ в по рушення процедури узгодженн я податкового боргу, визначе ну положеннями Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами», нама гається примусово стягнути н еузгоджене податкове зобов'я зання, яке не є податковим бор гом.

Крім того, довідка і акт пер евірки, як вбачається, є єдино ю підставою для звернення до суду, складені 17.11.2008 року.

Проте, до суду прокурор звер нувся 12.03.2010 року.

Згідно з ч. 1 ст. 100 КАС України пропущення строку звернення до суду є підставою для відмо ви у задоволенні адміністрат ивного позову за умови, якщо н а цьому наполягає одна із сто рін (в редакції чинній в момен т виникнення спірних правові дносин).

Враховуючи викладене та ви ходячи з системного аналізу норм права, колегія суддів по вністю погоджується з виснов ком суду першої інстанції, як ий вважає, що позовні вимоги є необґрунтованими, а тому Про курору Калинівського району Вінницької області в інтере сах держави в особі Козятинс ької об' єднаної державної п одаткової інспекції правомі рно відмовлено в задоволенні адміністративного позову пр о стягнення податкового борг у по податку з доходів фізичн их осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України, органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування, їх посадов і особи зобов'язані діяти лиш е на підставі, в межах повнова жень та у спосіб, що передбаче ні Конституцією та законами України.

З огляду на таке, колегія с уддів апеляційної інстанції , вивчивши матеріали, що містя ться в справі, дійшла висновк у, що судом першої інстанції в себічно, повно та об' єктивн о встановлені обставини спра ви, досліджені та оцінені всі докази, які містяться в матер іалах справи, а тому наведені в апеляційній скарзі доводи не викликають сумнівів щодо правильності висновків суду першої інстанції та застосу вання норм матеріального і п роцесуального права.

Отже, судом першої інстанц ії правильно встановлено обс тавини справи та ухвалено рі шення з додержанням норм мат еріального та процесуальног о права, а тому, у відповідност і до ст. 200 КАС України, суд апел яційної інстанції залишає ап еляційну скаргу без задоволе ння, а постанову суду - без змі н.

Зважаючи на те, що Вінницьки й окружний адміністративний суд правильно встановив обс тавини справи та ухвалив суд ове рішення з додержанням но рм матеріального та процесуа льного права, апеляційну ска ргу належить залишити без за доволення, а постанову суду - б ез змін.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 41, 128, 160, 165, 197, 198, 200, 205, 206 КАС України, Київський апеля ційний адміністративний суд , -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу Про курора Калинівського району Вінницької області в інтере сах держави в особі Козятинс ької об' єднаної державної п одаткової інспекції залишит и без задоволення, постанову Вінницького окружного адмін істративного суду від 30 квітн я 2010 року - без змін.

Ухвала набирає законної с или через п' ять днів після н аправлення її копій особам, я кі беруть участь у справі, та м оже бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до Вищого адміністратив ного суду України.

Головуючий суддя Л.О. Костюк

Судді: Н.М. Троян

Н.П. Бужак

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.04.2011
Оприлюднено31.05.2011
Номер документу15858414
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1021/10/0270

Ухвала від 13.03.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 21.04.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Постанова від 30.04.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні