Ухвала
від 21.04.2011 по справі 2а-5075/09/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-5075/09/2370 Головуючий у 1-й ін станції: Гарань С.М.

Суддя-доповідач: Костюк Л.О.

У Х В А Л А

Іменем України

"21" квітня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді К остюк Л.О.;

суддів: Тро ян Н.М., Бужак Н.П.;

розглянувши відповідно до ст. ст. 41, 128, 197 КАС України в поряд ку письмового провадження ап еляційні скарги Державної ін спекції з контролю за цінами в Черкаській області та Житл ово-комунального підприємст ва «Холоднянське»на постано ву Черкаського окружного адм іністративного суду від 06 гру дня 2010 року у справі за адмініс тративним позовом Державної інспекції з контролю за ціна ми в Черкаській області до Жи тлово-комунального підприєм ства «Холоднянське»про стяг нення економічних санкцій, -

В С Т А Н О В И В :

В жовтні 2009 року позива ч - Державна інспекція з контр олю за цінами в Черкаській об ласті звернулася до Черкаськ ого окружного адміністратив ного суду з адміністративним позовом до Житлово-комуналь ного підприємства «Холоднян ське»про стягнення економіч них санкцій (а.с. 3-6).

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 06 грудня 2010 року позов Д ержавної інспекції з контрол ю за цінами в Черкаській обла сті до житлово-комунального підприємства «Холоднянське »про стягнення економічних с анкцій задоволено частково, а саме: стягнено з житлово-ком унального підприємства «Хол однянське», ідентифікаційни й код 32418435, в дохід бюджету через Державну інспекцію з контро лю за цінами в Черкаській обл асті економічні санкції в ро змірі 11 119 (одинадцять тисяч сто дев' ятнадцять) грн. 86 коп. (а.с . 133-134).

Не погоджуючись з прийнят им по справі судовим рішення м, позивач - Державна інспекці я з контролю за цінами в Черка ській області подала апеляці йну скаргу, в якій просить пов ністю скасувати постанову Че ркаського окружного адмініс тративного суду від 06.12.2010 року п о справі № 2а-5075/09/2370 і прийняти но ву (а.с. 135-138).

Не погоджуючись з прийняти м по справі судовим рішенням , відповідач - Житлово-комунал ьне підприємство «Холоднянс ьке»подало апеляційну скарг у, в якій просить скасувати по станову Черкаського окружно го адміністративного суду ві д 06.12.2010 року по справі № 2а-5075/09/2370 та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог Державної інспекції з контро лю за цінами в Черкаській обл асті повністю відмовити, мот ивуючи тим, що постанова суду першої інстанції винесена з порушенням норм матеріально го та процесуального права, а також без врахування всіх об ставин справи, що мають істот не значення для справи (а.с. 144-146) .

До суду апеляційної інстан ції всі особи, які беруть учас ть в справі не прибули, хоча і були належним чином повідомл ені про дату, час і місце апеля ційного розгляду.

Статтею 128 КАС України встан овлено наслідки неприбуття в судове засідання особи, яка б ере участь в справі.

Згідно до ч. 6 зазначеної вищ е статті, якщо немає перешкод для розгляду справи у судово му засіданні, але прибули не в сі особи, які беруть участь в с праві, хоча і були належним чи ном повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, су д має право розглянути справ у у письмовому провадженні у разі відсутності потреби за слухати свідка чи експерта.

Підстави для проведення ап еляційного розгляду справи в порядку письмового провадже ння за наявними у справі мате ріалами визначено ст. 197 КАС Ук раїни.

За змістом ч. 1 вищезазначен ої статті, суд апеляційної ін станції може розглянути спра ву в порядку письмового пров адження за наявними у справі матеріалами, якщо справу мож е бути вирішено на основі ная вних у ній доказів, у разі: 1) від сутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь в спра ві, про розгляд справи за їх уч астю; 2) неприбуття жодної з ос іб, які беруть участь у справі , у судове засідання, хоча вони були належним чином повідом лені про дату, час і місце судо вого засідання; 3) подання апел яційної скарги на рішення су ду першої інстанції, які прий няті у порядку скороченого п ровадження за результатами р озгляду справ, передбачених пунктами 1, 2 частини першої ст атті 183-2 цього Кодексу.

З огляду на викладене та в раховуючи те, що справу можли во вирішити на основі наявни х у ній доказів, а також те, що д о суду апеляційної інстанції всі особи, які беруть участь в справі не прибули, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляцій ного розгляду, відсутні клоп отання про розгляд справи за їх участю, колегія суддів ухв алила про апеляційний розгля д справи в порядку письмовог о провадження за наявними у с праві матеріалами відповідн о до ч. 1 ст. 197 КАС України.

Заслухавши суддю-доповід ача про обставини справи, змі ст судового рішення і апеляц ійних скарг та, перевіривши д оводи апеляцій наявними у ма теріалах справи письмовими д оказами, колегія суддів вваж ає, що апеляційні скарги не пі длягають задоволенню, з наст упних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та це встановлено суд ом першої інстанції, Державн ою інспекцією з контролю за ц інами в Черкаській області п роведена планова перевірка ж итлово-комунального підприє мства «Холоднянське»з питан ь дотримання державної дисци пліни цін при встановленні т а застосуванні тарифів на жи тлово-комунальні послуги (во допостачання та водовідведе ння, утримання будинків і спо руд та прибудинкових територ ій).

За її результатами був скла дений Акт № 2364 від 18.09.2009 р., згідно якого виявлено порушення - в икористання підвищених тари фів на послуги з водопостача ння та водовідведення до їхн ього офіційного введення в д ію (а.с. 16-19).

Виявлений факт є порушення м Порядку надання висновків на послуги з централізованог о водопостачання та водовідв едення, виробництва, транспо ртування, постачання теплово ї енергії, послуги з централі зованого опалення і постачан ня гарячої води, послуги з вив езення побутових відходів, а також технічного обслуговув ання ліфтів, який затверджен ий наказом Міністерства екон оміки України від 07.03.2007 року № 67 « Про затвердження Порядку над ання висновків щодо розрахун ків економічно обґрунтовани х планових витрат на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, по слуги з вивезення побутових відходів, а також технічного обслуговування ліфтів».

За наслідками перевірки по зивачем було винесене рішенн я № 151 від 21 вересня 2009 року про за стосування до відповідача ек ономічних санкцій за порушен ня державної дисципліни цін, а саме - вилучення у дохід бю джету коштів у розмірі 39 853 грн. 47 коп. (а.с. 32).

Крім того, в судовому засіда нні в суді першої інстанції б уло встановлено, що перевіря ючі Державної інспекції з ко нтролю за цінами в Черкаські й області, застосовуючи до ві дповідача економічні та фіна нсові (штрафні) санкції, не вра хували дотацію, яка надходил а відповідачу та була відобр ажена в рішеннях виконавчого комітету Малосмілянської сі льської ради Смілянського ра йону Черкаської області № 23 ві д 22.02.2008 р. (а.с. 29) та № 70 від 24.07.2008 р. (а.с. 30) .

Таким чином, відповідачем о тримано необґрунтованої вир учки на суму 3 706 грн. 62 коп., а не 9 986 грн. 28 коп., та штрафу в розмірі 19 155 грн. 74 коп. як помилково нара ховано позивачем.

Вказана обставина підтвер джується постановою Черкась кого окружного адміністрати вного суду від 15.01.2010 р. по адміні стративній справі № 2а-5795/09/2370 за п озовом житлово-комунального підприємства «Холоднянське »до начальника Державної інс пекції з контролю за цінами в Черкаській області Сотник Віри Григорівни, Державної інспекції з контролю за ціна ми в Черкаській області про в изнання протиправним та скас ування рішення про застосува ння економічних санкцій (а.с. 1 09-110), залишеного без змін ухвал ою Київського апеляційного а дміністративного суду від 05.10 .2010 р. (а.с. 119-120), яким позовні вимог и задоволені частково, а саме : скасовано рішення Державно ї інспекції з контролю за цін ами в Черкаській області № 151 в ід 21.09.2009 р. про застосування еко номічних санкцій за порушенн я державної дисципліни цін в частині вилучення у житлово -комунального підприємства « Холоднянське»у дохід бюджет у 9 577 грн. 87 коп. та вилучення у до хід бюджету штрафу в сумі 19 155 г рн. 74 коп.; залишено чинним ріше ння Державної інспекції з ко нтролю за цінами в Черкаські й області № 151 від 21.09.2009 р. про заст осування економічних санкці й за порушення державної дис ципліни цін в частині вилуче ння у житлово-комунального п ідприємства «Холоднянське» у дохід бюджету 3 706 грн. 62 коп. та вилучення у дохід бюджету шт рафу в сумі 7 413 грн. 24 коп.

Відповідно до ст. 255 КАС Украї ни, постанова або ухвала суду , яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які бер уть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також дл я всіх органів, підприємств, у станов та організацій, посад ових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає вик онанню на всій території Укр аїни.

Обставини, які були встанов лені постановою, що набрала з аконної сили, в одній адмініс тративній справі не можуть о спорюватися в іншій судовій справі за участю тих самих ст орін.

Таким чином, виходячи з си стемного аналізу норм права та матеріалів, що містяться в справі, колегія суддів апеля ційної інстанції вважає, що с удом першої інстанції правил ьно вирішено даний спір, а отж е правомірно стягнено з житл ово-комунального підприємст ва «Холоднянське», ідентифік аційний код 32418435, в дохід бюджет у через Державну інспекцію з контролю за цінами в Черкась кій області економічні санкц ії в розмірі 11 119 (одинадцять ти сяч сто дев' ятнадцять) грн. 86 коп.

З огляду на таке, колегія су ддів апеляційної інстанції, вивчивши матеріали, що містя ться в справі, дійшла висновк у, що судом першої інстанції в себічно, повно та об' єктивн о встановлені обставини спра ви, досліджені та оцінені всі докази, які містяться в матер іалах справи, а тому наведені в апеляційних скаргах довод и не викликають сумнівів щод о правильності висновків суд у першої інстанції та застос ування норм матеріального і процесуального права.

Отже, судом першої інстанц ії правильно встановлено обс тавини справи та ухвалено рі шення з додержанням норм мат еріального та процесуальног о права, а тому, у відповідност і до ст. 200 КАС України, суд апел яційної інстанції залишає ап еляційні скарги без задоволе ння, а постанову суду - без змі н.

Зважаючи на те, що Черкаськи й окружний адміністративний суд правильно встановив обс тавини справи та ухвалив суд ове рішення з додержанням но рм матеріального та процесуа льного права, апеляційні ска рги належить залишити без за доволення, а постанову суду - б ез змін.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 41, 128, 160, 165, 197, 198, 200, 205, 206 КАС України, Київський апеля ційний адміністративний суд , -

у х в а л и в :

Апеляційні скарги Дер жавної інспекції з контролю за цінами в Черкаській облас ті та Житлово-комунального п ідприємства «Холоднянське» залишити без задоволення, по станову Черкаського окружно го адміністративного суду ві д 06 грудня 2010 року - без змін.

Ухвала набирає законної с или через п' ять днів після н аправлення її копій особам, я кі беруть участь у справі, та м оже бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до Вищого адміністратив ного суду України.

Головуючий суддя Л.О. Костюк

Судді: Н.М. Троян

Н.П. Бужак

Дата ухвалення рішення21.04.2011
Оприлюднено31.05.2011
Номер документу15858418
СудочинствоАдміністративне
Сутьстяг нення економічних санкцій

Судовий реєстр по справі —2а-5075/09/2370

Ухвала від 21.04.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Постанова від 06.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні