Ухвала
від 12.05.2011 по справі 2-а-4739/09/0270
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-4739/09/0270 Головуючий у 1-й ін станції: Сторчак В.Ю.

Суддя-доповідач: Паріно в А.Б.

У Х В А Л А

Іменем України

"12" травня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду у складі:

головуючого - судді Паріно ва А.Б.,

суддів: Грибан І.О., Петрика І.Й.,

розглянувши в порядку пис ьмового провадження апеляці йну скаргу першого заступник а прокурора Вінницької облас ті в інтересах держави в особ і Міністерства аграрної полі тики України на постанову Ві нницького окружного адмініс тративного суду від 26.11.09 року у справі за позовом приватног о підприємства «Титусівське »до Управління агропромисло вого розвитку Козятинської р айонної державної адміністр ації про визнання дій неправ омірними та зобов' язання вч инити дії, -

В С Т А Н О В И Л А :

Приватне підприємство "Т итусівське" (надалі - Позива ч) звернулося до Вінницького окружного адміністративног о суду з позовом до Управлінн я агропромислового розвитку Козятинської районної держа вної адміністрації (надалі - Відповідач) про визнання дій неправомірними та зобов'яза ння вчинити дії.

Постановою Вінницького ок ружного адміністративного с уду від 26.11.2009 року зазначений по зов було задоволено повністю : визнано неправомірними дії Управління агропромисловог о розвитку Козятинської райо нної державної адміністраці ї щодо призупинення виділенн я коштів за державною підтри мкою на розвиток хмелярства для ПП "Титусівське", відповід но до Постанови КМУ №587 від 15.07.05р . Зобов' язано Управління аг ропромислового розвитку Коз ятинської районної державно ї адміністрації (11110, Вінницька область, м. Козятин, вул. П.Орли ка, 10) перерахувати ПП "Титусів ське" (с. Титусівка, Козятинськ ий район, Вінницька область, в ул.Островського,3, ЄДРПОУ 35469566, р /р №26002015211750 у філії ВАТ "Укрексімб анк" м. Житомир, МФО 311324) кошти на компенсацію витрат понесени х на вирощування хмелю у 2009 роц і в сумі 481700,00 ( чотириста вісімд есят одну тисячу сімсот) грн. в ідповідно до наказу №462 від 02.07.20 09року "Про затвердження розпо ділу коштів, передбачених у Д ержавному бюджеті України на 2009 рік для підтримки розвитку хмелярства".

Не погоджуючись з прийняти м рішенням перший заступник прокурора Вінницької област і в інтересах держави в особі Міністерства аграрної політ ики України звернувся до суд у з апеляційною скаргою, в які й зазначає, що вказана постан ова суду прийнята з порушенн ям вимог матеріального та пр оцесуального права, а тому во на підлягає скасуванню з ухв аленням нового рішення, яким відмовити повністю в задово лені позову щодо визнання ді й відповідача неправомірним и та зобов'язання вчинити дії .

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС Україн и суд апеляційної інстанції може розглянути справу в пор ядку письмового провадження за наявними у справі матеріа лами, якщо справу може бути ви рішено на основі наявних у ні й доказів, у разі неприбуття ж одної з осіб, які беруть участ ь у справі, у судове засідання , хоча вони були належним чино м повідомлені про дату, час і м ісце судового засідання.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для перегляду оскар жуваного рішення суду першої інстанції, колегія суддів ви знала можливим розглядати сп раву в порядку письмового пр овадження.

Дослідивши матеріали спра ви та доводи апеляційної ска рги, перевіривши правильніст ь застосування норм матеріал ьного та процесуального прав а судом першої інстанції, к олегія суддів вважає, що апел яційна скарга підлягає залиш енню без задоволення, а поста нова суду - без змін.

При ухвалені оскаржуваног о рішення суд першої інстанц ії дійшов висновку, що призуп инення повернення фінансово ї допомоги, виділеної Мініст ерством аграрної політики ПП «Титусівське», з підстав заз начених у листі Козятинськог о управління агропромислово го розвитку № 01-8/389 від 30 вересня 2009 року, є неправомірним оскіл ьки відповідно до Порядку сп равляння збору та використан ня коштів на розвиток виногр адарства, садівництва і хмел ярства, який затверджений, по становою Кабінету Міністрів України, від 15 липня 2005 року № 587, а також Положення про управл іння агропромислового розви тку Козятинської районної де ржавної адміністрації у відп овідача відсутні повноважен ня для здійснення будь-яких д ій щодо призупинення наданн я фінансової допомоги на роз виток хмелярства ПП "Титусів ське".

Колегія суддів погоджуєть ся з таким висновком суду пер шої інстанції з огляду на так е.

Як вбачається з матеріалів справи, приватне підприємст во "Титусівське" с. Титусівка К озятинського району Вінниць кої області було засновано 22 л ютого 2008 року, відповідно до св ідоцтва про державну реєстра цію №553019. Метою його створення було вирощування хмелю та ін ших сільськогосподарських к ультур. Для своєї виробничої діяльності підприємством вз ято в оренду близько 120 га сіль ськогосподарських угідь, в т ому числі 52 га хмеленасаджень та хмелешпалери з відповідн ою сільськогосподарською те хнікою.

Постановою Кабінету Мініс трів України № 587 від 15 липня 2005 р оку "Про затвердження порядк у сприяння збору та використ ання коштів на розвиток вино градарства, садівництва та х мелярства" встановлено, що по зивач має право на часткову к омпенсацію фінансових витра т, понесених на догляд за бага торічними насадженнями хмел ю.

На підставі поданих позива чем документів на компенсаці ю понесених затрат по вирощу ванню хмелю Міністерством аг рарної політики України був виданий наказ за №462 від 02.07.2009р. "П ро затвердження розподілу ко штів, передбачених у Державн ому бюджеті України на 2009р. для підтримки розвитку хмелярст ва", згідно якого позивачу бул о компенсовано витрати, поне сені на вирощування хмелю в 200 9р. в сумі 481,7 тис. грн.

Листом від 20.07.2009р. за № 2-2/245 Голов не управління агропромислов ого розвитку Вінницької обла сної державної адміністраці ї, зобов'язало управління агр опромислового розвитку Коз ятинської районної державно ї адміністрації призупинити фінансову підтримку позивач а, мотивуючи це тим, що у лютом у місяці 2009р. приватне підприє мство "Титусівське" перевіря лось Територіальним відділе нням Рахункової Палати у Вінницькій області, яке вияв ило порушення, що стало причи ною порушення кримінальної с прави проти підприємства Він ницькою обласною прокуратур ою.

Проте, як встановлено судом першої інстанції, прокурату рою Вінницької області за ре зультатом перевірки за зверн енням позивача внесено припи с начальнику Головного управ ління агропромислового розв итку Вінницької обласної дер жавної адміністрації з вимог ою усунути виявленні порушен ня вимог Закону в діяльності управління агропромисловог о розвитку Вінницької обласн ої державної адміністрації ш ляхом відновлення фінансува ння державної підтримки ПП "Т итусівське" по програмі "Держ авна підтримка розвитку хмел ярства".

За результатами розгляду п рипису прокуратури Вінницьк ої області, Головне управлін ня агропромислового розвитк у Вінницької обласної адміні страції перерахувало кошти в Козятинське районне управлі ння агропромислового розвит ку для повернення фінансових витрат, виділених приватном у підприємству "Титусівське" Міністерством аграрної пол ітики України.

Крім того, в ході прокурорсь кої перевірки встановлено фа кт поширення недостовірної і нформації службовими особам и Головного управління. Так, з окрема, листом № 2-2\245 від 20.07.09 голо вне управління агропромисло вого розвитку проінформувал о начальника управління агро промислового розвитку Козят инської районної державної а дміністрації, що за результа тами перевірки використання бюджетних коштів виділених на підтримку розвитку хмеляр ства приватному підприємств у "Титусівське" прокуратурою області порушено кримінальн у справу. Проте, згідно бази ВІТ ГУМВС України у Вінниц ькій області жодних кримінал ьних справ за даним фактом чи відносно керівництва підпри ємства ніколи не порушувалис я

Не враховуючи вказане, лист ом № 01-8/389 від 30.09.2009р. Козятинське у правління агропромислового розвитку повідомило про при зупинення повернення фінанс ової підтримки, виділеної Мі ністерством аграрної політи ки приватному підприємству " Титусівське", мотивуючи це ти м, що при перевірці районного управління агропромисловог о розвитку Головним контроль но-ревізійним управлінням у Вінницькій області були вияв лені аналогічні як і Рахунк овою Палатою порушення.

Однак, як вбачається з матер іалів справи вищевказана пер евірка проводилась відносно управління агропромисловог о розвитку, а не позивача. Крім того, вказані порушення вже п еревірялися прокуратурою Ві нницької області, та не знайш ли свого підтвердження і пов ністю спростовані прокурорс ькою перевіркою.

В матеріалах справи відсут ні відомості про помилковіст ь висновків перевірки, визна ння її протиправною та скасу вання.

Крім того, задовольняючи по зовні вимоги суддя Вінницько го окружного адміністративн ого суду керувався тим, що від повідно до порядку справлянн я збору та використання кошт ів на розвиток виноградарств а, садівництва і хмелярства, я кий затверджений, постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2005р. на управління агропр омислового розвитку поклада ється здійснення видатків з виплати компенсації шляхом п ерерахування відповідних ко штів на поточні рахунки суб'є кта господарювання.

Судом першої інстанції пра вильно встановлено, що у вище вказаному Порядку відсутнє пряме право відповідача приз упиняти виплату коштів для к омпенсації суб'єктам господа рювання, які займаються хмел ярством. Також таке право не п ередбачене і Положенням про управління агропромисловог о розвитку Козятинської райо нної державної адміністраці ї.

Колегія суддів звертає ува гу на те, що Наказ Міністерств а аграрної політики від 02.07.2009р. є чинним, а розподіл коштів де ржавного бюджету за КПКВП 2801510 «Державна підтримка розвитк у хмелярства»є затвердженим .

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Згідно ч. 1 ст. 69 КАС України до казами в адміністративному судочинстві є будь-які факти чні дані, на підставі яких су д встановлює наявність або в ідсутність обставин, що обґр унтовують вимоги і заперечен ня осіб, які беруть участь у сп раві, та інші обставини, що ма ють значення для правильного вирішення справи. Ці дані вст ановлюються судом на підстав і пояснень сторін, третіх осі б та їхніх представників, по казань свідків, письмових і р ечових доказів, висновків ек спертів.

Згідно ч.2 ст.71 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни в адміністративних спра вах про протиправність рішен ь, дій чи бездіяльності суб'єк та владних повноважень обов' язок щодо доказування правом ірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він запе речує проти адміністративно го позову.

Доказів правомірності ріш ень відповідача суду надано не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інста нції правильно встановив обс тавини справи та прийняв ріш ення з дотриманням норм мате ріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків с уду першої інстанції, а тому а пеляційну скаргу потрібно за лишити без задоволення, а оск аржувану постанову суду без змін.

Згідно з ст. ст. 198, 200 КАС Україн и, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволе ння, а постанову суду без змін , якщо визнає, що суд першої ін станції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержання м норм матеріального і проце суального права.

Керуючись ст.ст. 158, 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205 , 206, 212, 254 КАС України, колегія суд дів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу першо го заступника прокурора Вінн ицької області в інтересах д ержави в особі Міністерства аграрної політики України за лишити без задоволення.

Постанову Вінницького окр ужного адміністративного су ду від 26.11.09року залишити без зм ін.

Ухвала набирає законно ї сили з моменту проголошенн я а якщо її було прийнято за наслідками розгляду у пись мовому провадженні, - через п' ять днів після направлення к опій особам, які беруть участ ь у справі (ч. 5 статті 254 КАС Укр аїни) та може бути оскаржена п ротягом двадцяти днів в каса ційному порядку шляхом подач і касаційної скарги безпосер едньо до Вищого адміністрати вного суду України

Головуючий суддя Пар інов А.Б.

Судді Грибан І.О .

Петрик І.Й.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.05.2011
Оприлюднено01.06.2011
Номер документу15861234
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4739/09/0270

Ухвала від 11.11.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 12.05.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Парінов А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні