Рішення
від 25.05.2011 по справі 14/81-08-2655
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" травня 2011 р. Справа № 14/81-08-2655

За позовом: Прокурора Мали новського району м. Одеси в ін тересах держави в особі Держ авної екологічної інспекції в Одеській області;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю „ Автобаза №1”;

про стягнення 7556,75грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від прокурора: не з' явився ;

Від позивача: за дов. ОСОБ А_1.;

Від відповідача: не з' явив ся;

Суть спору: Прокурор Малиновського району м. Одес и в інтересах держави в особі Державної екологічної інспе кції в Одеській області звер нувся до господарського суду Одеської області з позовом т а уточненням до нього про стя гнення з відповідача 7556,75грн. ш коди заподіяної навколишньо му природному середовищу заф іксованої актом перевірки ви конання природоохоронного з аконодавства №60 від 07.05.2008р. Відп овідач проти позову заперечу є посилаючись на те, що відпов ідно до припису органів МНС У країни „Автобаза №1” було зоб ов' язано привести до ладу п ожежний виїзд, забезпечити м ожливість аварійного виїзду з території „Автобаза №1” авт омобілів у випадку пожежі у з в' язку з чим здійснило розч ищення вказаної дороги від м олодої порослі та кущів, крім того відповідач заперечує п роти визначення в акті його д ій як самовільним зайняттям ділянки.

Розглядом матеріалів спра ви встановлено наступне:

07.05.2008р. Державною екологічною інспекцією в Одеській облас ті проводилася перевірка вим ог природоохоронного законо давства про що складений акт перевірки виконання природо охоронного законодавства №-6 0. Актом перевірки встановлен о, що ТОВ „Автобаза №1” здійсню є самовільне відсипання тери торії ґрунтом у суміші з буді вельними та побутовими відхо дами на територію, що приляга є до забору автобази на межі з еленої зони парку ім. Ленінсь кого комсомолу - об' єкту пр иродно заповідного фонду. Пр и здійсненні робіт були знес ені зелені насадження. Площа відсипання та діаметри зеле них насаджень заміряні 3-х мет ровою металевою рулеткою, як а перевірена державним підпр иємством „Одеський регіонал ьний центр стандартизації, м етрології та сертифікації”. На дні природної балки, що при лягає до забору автобази вия влені відпрацьовані автомоб ільні шини у кількості 150шт. на площі 120м. зеленої зони.

Акт перевірки виконання пр иродоохоронного законодавс тва №-60 від 07.05.2008р. складений та п ідписаний завідуючим господ арством ТОВ „Автобаза №1” Тол качовим М.В., держінспекторам и з охорони навколишнього пр иродного середовища Смоляко вою В.А. та Єльцовим М.А.

23.05.2008р. Державна екологічна і нспекція в Одеській області надіслала на адресу ТОВ „Авт обаза №1” претензію №90 з розра хунком збитків заподіяних ро ботами по засипці території ґрунтом в суміші з будівельн ими та побутовими відходами на прилеглій території до за бору автобази при відсутност і документів передбачених ст . 126 Земельного Кодексу Україн и, розрахунок здійснений за „ Таксами для обчислення розмі ру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та і нших населених пунктів”, зат верджених Постановою Кабіне ту Міністрів України від 28.12.2001р . №1789 на загальну суму 7556,75грн.

Посилання відповідача на т е, що використання земельної ділянки без правоустановчих документів не є самовільним заняттям судом до уваги не пр иймаються, оскільки відповід но до ст. 23 Земельного кодексу України (Кодекс втратив чинн ість з 01.01.2002 року) на підставі ст . 27 Кодексу N 2768-ІП від 25.10.2001, ВВР, 2002, N І 3-4 визначено, що право власнос ті або право постійного кори стування землею посвідчуєть ся державними актами, які вид аються і реєструються сільсь кими, селищними, міськими, рай онними Радами народних депут атів. Державний акт на право к олективної власності на земл ю видається колективному сіл ьськогосподарському підпри ємству, сільськогосподарськ ому кооперативу, сільськогос подарському акціонерному то вариству із зазначенням розм ірів земель, що перебувають у власності підприємства, коо перативу, товариства і у коле ктивній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян. Форми де ржавних актів затверджуютьс я Верховною Радою України.

Статтею 125 Земельного кодек су України (що є чинним на сьог однішній день) встановлено, щ о право власності та право по стійного користування на зем ельну ділянку виникає після одержання її власником або к ористувачем документа, що по свідчує право власності чи п раво постійного користуванн я земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення дог овору оренди і його державно ї реєстрації. Приступати до в икористання земельної ділян ки до встановлення її меж в на турі (на місцевості), одержанн я документа, що посвідчує пра во на неї, та державної реєстр ації забороняється.

Право власності на земель ну ділянку і право постійног о користування земельною діл янкою посвідчується державн ими актами. Форми державних а ктів затверджуються Кабінет ом Міністрів України. Право о ренди землі оформляється дог овором, який реєструється ві дповідно до закону (ст. 126 Земел ьного кодексу України).

Жодного з зазначених вище д окументів до суду не надано. К рім того підставою стягнення у судовому порядку шкоди у су мі 7556,75грн. є незаконність вико ристання земельної ділянки п лощею 1156 кв.м., яка знаходиться поряд з підприємством ТОВ „А втобаза №1” і яка використову валась відповідачем з поруше нням законодавства.

Згідно ст. 13 Конституції Ук раїни земля, її надра, атмосфе рне повітря, водні та інші при родні ресурси її континентал ьного шельфу, виключеної (мор ської) економічної зони є об'є ктами права власності Україн ського народу. Від імені Укра їнського народу права власни ка здійснюють органи державн ої влади та органи місцевого самоврядування, а відповідн о до ст. 16 Конституції України , ст. ст. 1,4,5,11, 16,20,35 Закону України „П ро охорону навколишнього при родного середовища” держава , через уповноваженні держав ні органи, забезпечує охорон у навколишнього природного с ередовища, раціональне викор истання природних ресурсів, забезпечення екологічної бе зпеки життєдіяльності людин и. Також, ч.1 ст. 27 Закону України «Про рослинний світ»зазначе но, що підприємства, установи , організації та громадяни, ді яльність яких пов'язана з роз міщенням, проектуванням, рек онструкцією, забудовою насел ених пунктів, підприємств, сп оруд та інших об'єктів, а також введенням їх в експлуатацію , повинні передбачати і здійс нювати заходи щодо збереженн я умов місцезростання об'єкт ів рослинного світу. Пунктом 4.6 «Правил утримання зелених насаджень міст та інших насе лених пунктів України»вказа но, що знесення та пересадка д ерев, чагарників, газонів, кві тників може здійснюватися ли ше у разі наявності спеціаль ного дозволу (ордера). Ордер ви дається на підставі обстежен ня зелених насаджень, погодж еного з місцевими органами М інприроди України, і рішення місцевого органу державної виконавчої влади.

Ст. 224. ГК України передбачено , що учасник господарських ві дносин, який порушив господа рське зобов'язання або устан овлені вимоги щодо здійсненн я господарської діяльності, повинен відшкодувати завдан і цим збитки суб'єкту, права аб о законні інтереси якого пор ушено. Під збитками розуміют ься витрати, зроблені управн еною стороною, втрата або пош кодження її майна, а також не о держані нею доходи, які управ нена сторона одержала б у раз і належного виконання зобов' язання або додержання правил здійснення господарської ді яльності другою стороною.

Згідно ст 25. Закону України „ Про рослинний світ” охорона рослинного світу передбача є здійснення комплексу заход ів, спрямованих на збереженн я просторової, видової, попул яційної та ценотичної різном анітності і цілісності об'єк тів рослинного світу, охорон у умов їх місцезростання, збе реження від знищення, пошкод ження, захист від шкідників і хвороб, а також невиснажливе використання. Охорона росли нного світу здійснюється цен тральними та місцевими орган ами виконавчої влади, органа ми місцевого самоврядування , власниками та користувачам и (в тому числі орендарями) зем ельних ділянок, на яких знахо дяться об'єкти рослинного св іту, а також користувачами пр иродних рослинних ресурсів.

У п. 1.6. Роз'яснень Вищого Ар бітражного суду України "Про деякі питання практики вирі шення спорів, пов'язаних із за стосуванням законодавства п ро охорону навколишнього при родного середовища" № 02-5/744 від 27 .06.2001 року визначено, що вирішую чи спір про відшкодування шк оди, заподіяної навколишньом у природному середовищу, гос подарському суду слід виходи ти з презумпції вини правопо рушника (статті 440 та 442 Цивільн ого кодексу). Отже позивач не п овинен доводити наявність ви ни відповідача у заподіянні шкоди навколишньому природн ому середовищу, навпаки, відп овідач повинен довести, що в й ого діях відсутня вина у запо діянні шкоди. В свою чергу від повідач не довів, що в його дія х відсутня вина у заподіянні шкоди.

Враховуючи викладене по зовні вимоги обґрунтовані пі дтверджені матеріалами спра ви та підлягають задоволенню у сумі 7556,75грн.

Судові витрати покладають ся на відповідача згідно ст. с т. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Госп одарського процесуального к одексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „ Автобаза №1” (65005, м. Одеса, ву л. Дальницька, 39, код ЄДРПОУ 01527637) на користь Державної екологі чної інспекції в Одеській об ласті (р/р 33112331700007 фонду охорони н авколишнього природного сер едовища Малиновського район у м. Одеси, МФО 828011, код ЄДРПОУ 23213460 , ГУДКУ в Одеській області, оде ржувач ГУДКУ в Одеській обла сті, код бюджетної класифіка ції 24062100, символ звітності банк у-331, балансовий рахунок 3311) 7556/сім тисяч п' ятсот п' ятдесят ш ість/грн. 75коп. збитків, заподі яних навколишньому природно му середовищу.

3. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „ Автобаза №1” (65005, м. Одеса, ву л. Дальницька, 39, код ЄДРПОУ 01527637) до Державного бюджету Україн и (код бюджетної класифікаці ї 22090200, символ звітності 095, р/р 31114095 700008, банк одержувача - ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011, одер жувач ГУДКУ в Одеській облас ті, код ЄДРПОУ 23213460) витрати по с платі державного мита у сумі 102 /сто дві/грн. 00коп.

4. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „ Автобаза №1” (65005, м. Одеса, ву л. Дальницька, 39, код ЄДРПОУ 01527637) до Державного бюджету Україн и (р/р 31213264700008 отримувач ГУДКУ в Од еській області, код ЄДРПОУ 2321346 0, банк - ГУДКУ в Одеській облас ті, МФО 828011, символ звітності ба нку 264, код платежу 22050003) витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу на суму 236 /двісті тридцять шість / грн. 00 коп.

Накази видати згідно з і ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законно ї сили відповідно до ст. 85 ГПК У країни.

Суддя Горячук Н.О.

Повний текст рішення складений та підписаний 30.05.2011р .

Дата ухвалення рішення25.05.2011
Оприлюднено03.06.2011
Номер документу15868309
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 7556,75грн

Судовий реєстр по справі —14/81-08-2655

Постанова від 06.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Рішення від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 15.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні