Ухвала
від 22.04.2011 по справі 18/5007/47/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/5007/47/11

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, '481-620

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"22" квітня 2011 р. № 18/5007/47/11

Суддя Соловей Л.А., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фрам" (м.Житомир)

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Крома" (м.Житомир)   

про встановлення права користування чужою земельною ділянкою (земельного сервітуту) та вчинення певних дій,

                                                               ВСТАНОВИВ:

     Позивачем пред'явлено позов про встановлення за Товариством з обмеженою відповідальністю "ФРАМ" права земельного сервітуту (право проходу і проїзду на транспортному засобі) стосовно земельної ділянки, яка належить Товариству з обмеженою відповідальністю "Крома", яка розташована на території Станишівської сільської ради, та визначення межі дороги (земельного сервітуту) площею 1,00га.

     Подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

     Крім того, позивачем подано заяву про забезпечення позову шляхом зобов'язання ТОВ "Крома" не чинити перешкод в користуванні ТОВ "ФРАМ" земельною ділянкою, що розміщена за адресою: м.Житомир, вул.Фастівська, 11 та належить відповідачу, шляхом проїзду та проходу через його територію, а також не забудовувати та будь-яким чином використовувати земельну ділянку 1,00га, на яку був встановлений земельний сервітут.

     Заява про забезпечення позову підлягає задоволенню виходячи з наступного.

    Відповідно до ст.66 ГПК України,  Господарський  суд  за  заявою  сторони,  прокурора  чи  його заступника, який подав позов, або з  своєї  ініціативи  має  право вжити,   передбачених   статтею   67  цього  Кодексу,  заходів  до забезпечення  позову.

    Забезпечення   позову допускається, якщо невжиття  таких  заходів  може  утруднити  чи  зробити  неможливим виконання рішення господарського суду.

   Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно, у тому числі грошові кошти, цінні папери, тощо, яке є у позивача на момент пред'явлення позову, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення (п.3 Роз'яснення ВАСУ від 23.08.94р. №02-5/611 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову").

    Застосування заходів до забезпечення позову може мати місце лише за наявності підстав, викладених у законі. При подачі заяви про забезпечення позову заявник насамперед повинен  обґрунтувати звернення із заявою відповідними доказами, що підтверджують необхідність вжиття відповідних заходів.

     В обґрунтування поданої заяви позивач зазначає, що 17 жовтня 2005 року позивачу було видано держаний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,9444 га  (серія ЯА №892552). Ця земельна ділянка межує із земельною ділянкою, яка була орендована Товариством з обмеженою відповідальністю "Крома".

Під час оформлення ТОВ "Крома" документів щодо оренди земельної ділянки зі сторони ТОВ "ФРАМ" було підписано протокол погодження меж земельної ділянки, яка передається  в оренду ТОВ "Крома" для обслуговування об'єктів нерухомого майна на території Станишівської сільської ради Житомирського району від 17 жовтня 2008 року. Згідно вказаного протоколу погодження меж та кадастрового плану, площа земельної ділянки наданої в користування відповідачу складає 5,4831 га в тому числі під дворами 5,2681 га та під будівлями 0,2150 га і погоджується відповідачу за умови підписання договору сервітуту для забезпечення проїзду через територію ТОВ "Крома".

      Анологічні приписи щодо встановлення сервітуту передбачені і в технічних документах, наданих ТОВ "Крома" для оформлення договору оренди земельної ділянки.

      Починаючи з 2002 року по 2010 рік ТОВ "ФРАМ" без перешкод мало право проїзду через спірну територію, проте з березня 2010 року відповідач почав чинити перешкоди у проїзді через його територію.

      01.04.2011р. на адресу позивача надійшов лист від ТОВ "Крома", в якому  відповідач відмовляє ТОВ "ФРАМ" в укладанні договору земельного сервітуту та  повідомляє, що у зв'язку із тим, що ТОВ "Крома" на земельній ділянці по вул.Фастівській, 11 розпочинає будівництво, з 25.04.2011р. проїзд, яким користується позивач, буде закрито.

      На даний час ТОВ "ФРАМ" фактично позбавлене можливості вільно і безперешкодно дістатися своєї земельної ділянки, проходити до неї, доїхати автотранспортними засобами, що позбавляє позивача та його керівництво право вільно користуватися належною позивачу земельною ділянкою.

      Поданий позивачем позов фактично направлений на захист своїх майнових інтересів, тому невжиття запропонованого позивачем заходу забезпечення позову, зробить неможливим чи утруднить відновлення прав позивача, на захист яких спрямований поданий позов.

        Відповідно до ст.67 ГПК України, позов забезпечується, зокрема, забороною  іншим   особам  вчиняти   дії,   що стосуються предмета спору.

      Оцінивши обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову, наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, імовірності утруднення виконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів, суд прийшов до висновку про задоволення заяви позивача про забезпечення позову шляхом зобов'язання ТОВ "Крома" не чинити перешкод в користуванні ТОВ "ФРАМ" земельною ділянкою, що розміщена за адресою: м.Житомир, вул.Фастівська, 11 та належить відповідачу, шляхом проїзду та проходу через його територію, а також не забудовувати та будь-яким чином використовувати земельну ділянку 1,00га, на яку позивач просить встановити земельний сервітут.

 

Керуючись ст.ст. 61, 64, 65, 66, 67 Господарського процесуального кодексу України

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

2. Розгляд справи призначити на "02" червня 2011 р. об 11:20.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в кімнаті № 203.

3. Зобов'язати позивача:

- надати для огляду в судовому засіданні оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги;

- надати довідку (витяг) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про наявну в ньому інформацію щодо себе;

- інші докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини.

4. Зобов'язати відповідача:

- надати господарському суду письмовий відзив на позовну заяву, наявні заперечення обґрунтувати документально (з посиланням на конкретні норми закону);

- надати довідку (витяг) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (оригінали - для огляду в судовому засіданні, належним чином завірену копію - до матеріалів справи);

- державний акт на право власності на земельну ділянку площею 5,4831га (оригінал - для огляду в засіданні суду, копію - до матеріалів справи).

5. Учасникам процесу письмові докази, які подаються до господарського суду, оформити відповідно до вимог ст. 36 ГПК України, а пояснення викласти письмово.

6. З метою забезпечення позову Товариства з обмеженою відповідальністю "ФРАМ" (м.Житомир, вул.Київська, 77, оф.1, код ЄДРПОУ 32815027) зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю  "Крома" (м.Житомир, вул.Промислова, 6, код ЄДРПОУ 32122048) до набрання рішенням по даній справі законної сили не чинити перешкоди в користуванні ТОВ "ФРАМ" земельною ділянкою, що розміщена за адресою: м.Житомир, вул.Фастівська, 11 та належить відповідачу, шляхом проїзду та проходу через його територію, а також не забудовувати та будь-яким чином використовувати земельну ділянку 1,00га, на яку позивач просить встановити  земельний сервітут.

Ухвала в частині забезпечення позову є виконавчим документом, вступає в законну силу з моменту прийняття і підлягає виконанню відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".   

7. В судове засідання викликати уповноважених представників сторін (з довіреностями та документами, які посвідчують особу).

Попередити сторони, що у разі нез'явлення у судове засідання позивача та не подання витребуваних судом документів, позовну заяву буде залишено без розгляду  на підставі п.5 ст.81 ГПК України, а у разі нез'явлення у судове засідання відповідача - справу буде розглянуто за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст.75 ГПК України.

Суддя  Соловей Л.А.

друк. 3 прим.

1- в справу

2,3- сторонам  (рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення22.04.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15870836
СудочинствоГосподарське
Сутьвстановлення права користування чужою земельною ділянкою (земельного сервітуту) та вчинення певних дій,                                                               &nbsp

Судовий реєстр по справі —18/5007/47/11

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 22.04.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні