Рішення
від 31.05.2011 по справі 16/5007/46/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "31" травня 2011 р. Справа № 16/5007/46/11

Господарський суд Житомир ської області у складі:

судді Гансец ького В.П.

за участю представників ст орін:

від позивача: 1) ОСОБА_1 - до в. № 5-19/1656 від 28.12.10р.

2) не з'явився

3) не з'явився

від відповідача: ОСОБА_2 - генеральний директор (паспо рт НОМЕР_1)

прокурор: Алексєєв С.М. - посв . № 99

Розглянув у відкритому су довому засіданні в м.Житомир і справу за позовом Житомирс ького міжрайонного природоо хоронного прокурора в інтере сах держави в особі Житомирс ької обласної ради (м.Житомир ), Володарськ-Волинської райо нної ради (смт.Володарськ-Вол инський), Зубринської сільсь кої ради (с.Зубринка Володарс ьк-Волинського району)

до Приватного підприємс тва "МТ "Гран" (с.Човнова Волода рськ-Волинського району Жито мирської області)

про стягнення 45288,00 грн.

Прокурор звернувся з позо вом в інтересах держави про с тягнення з відповідача на ко ристь Житомирської обласної ради 11322,00 грн., Володарськ-Волин ської районної ради 6793,20 грн. та Зубринської сільської ради 27172,80 грн. витрат, передбачених н а поліпшення земель (малопро дуктивних угідь).

Представник першого позив ача - Житомирської обласної р ади та прокурор в судовому за сіданні позов підтримали у п овному обсязі.

Другий позивач - Володарськ -Волинська районна рада клоп отанням № 101/01-15 від 24.05.11р. просила розглядати справу за відсутн ості представника. Представн ик ради на попередніх судови х засіданнях позоів підтриму вав у повному обсязі.

Третій позивач - Зубринська сільська рада свого предста вника в судове засідання не н аправила, про причини неявки суд не повідомила, хоча про ча с і місце судового засідання повідомлена своєчасно та на лежним чином. Заявою від 04.05.11р. № 94 повідомила, що позов фактич но підтримує та просить розг лядати справу без участі її п редставника.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги в сумі 45288,00 грн. витрат, п ередбачених на поліпшення ма лопродуктивних угідь визнав та не заперечив щодо стягнен ня цієї суми з Приватного під приємства "МТ "Гран".

Заслухавши учасників судо вого процесу, дослідивши мат еріали справи, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи, розпорядженням го лови обласної державної адмі ністрації від 04.02.08р. за № 29 затве рджено проект землеустрою що до відведення земельної діля нки та надано в користування із земель запасу Зубринсько ї сільської ради Володарськ - Волинського району земельн у ділянку загальною площею 6,1 га, у тому числі кам'янисті мі сця - 1,70 га, сіножаті 0,40 га, рілля 4 ,00 га для промислової розробки "Човнівського-І" родовища бло чного кварцового сієніту, ро зташування промислового май данчика та відвалів розкривн их порід Приватному підприє мству "МТ "Гран" (а.с.21).

27.02.08р. на підставі розпорядже ння голови обласної державно ї адміністрації від 04.02.08р. за № 2 9 між Володарськ-Волинською р айонною адміністрацію та Пр иватним підприємством " МТ Гр ан " укладено договір оренди з емлі (а.с.15-16).

Відповідно до п.1 договору, о рендодавець (позивач) надає, а орендар (відповідач) приймає на підставі розпорядження г олови обласної державної адм іністрації від 04.02.08р. за №29 в стр окове платне користування зе мельну ділянку несільського сподарського призначення, як а знаходиться на території З убринської сільської ради Во лодарськ - Волинського район у.

Згідно з п.2 договору, в оренд у передається земельна ділян ка загальною площею 6,10 га, у том у числі кам'янисті місця - 1,70 га , сіножаті 0,40 га, рілля 4,00 га.

Відповідно до п.3 договору, н а земельній ділянці знаходят ься об'єкти нерухомого майна , які належать орендарю на пра ві приватної власності: кар'є р.

Факт передачі відповідачу зазначеної земельної ділянк и підтверджується актом прий мання - передачі об'єкта оренд и від 27.02.08р. (а.с.18).

Пунктом 8 договору сторони п огодили, що договір укладено строком на 19 років.

Згідно з ч.1 ст.93 Земельного к одексу України та ст.1 Закону У країни "Про оренду землі" від 0 6.10.98р. № 161-XIV, право оренди земельн ої ділянки - це засноване на до говорі строкове платне волод іння і користування земельно ю ділянкою, необхідною оренд ареві для провадження підпри ємницької та іншої діяльност і.

Згідно ст.13 Закону України "П ро оренду землі", договір орен ди землі - це договір, за яким о рендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві зе мельну ділянку у володіння і користування на певний стро к, а орендар зобов'язаний вико ристовувати земельну ділянк у відповідно до умов договор у та вимог земельного законо давства.

Відповідно до п.15 договору, з емельна ділянка передається в оренду для промислової роз робки "Човнівського-І" родови ща блочного кварцового сієні ту, розташування промисловог о майданчика та відвалів роз кривних порід.

Пунктом 16 договору передбач ено, що цільове призначення з емельної ділянки: землі пром исловості, транспорту, зв'язк у, енергетики, оборони та іншо го призначення.

Відповідно до ч.2 ст.116 Земель ного кодексу України, набутт я права на землю громадянами та юридичними особами здійс нюється шляхом передачі земе льних ділянок у власність аб о надання їх у користування.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону У країни “Про оренду землі”, ві дносини, пов'язані з орендою з емлі, регулюються Земельним кодексом України, цим Законо м, Цивільним кодексом Україн и, іншими законами України, по становами, виданими Кабінето м Міністрів України, у випадк ах, передбачених цим Законом , а також договором оренди зем лі.

Як вбачається з матеріалів справи, відділом Держкомзем у у Житомирській області про ведено перевірку дотримання вимог земельного законодавс тва Приватним підприємством " МТ Гран ", за наслідками якої с кладено Акт від 04.05.11р.

В результаті перевірки вст ановлено, що ПП " МТ Гран " викор истовує земельну ділянку заг альною площею 6,1 га, яка знаход иться на території Зубринськ ої сільської ради Володарськ -Волинського району для розр обки "Човнівського-І" родовищ а блочного кварцового сієніт у, розташування промислового майданчика та відвалів розк ривних порід де проводиться будівництво кар'єру.

З матеріалів справи також в идно, що розроблено робочий п роект із землеустрою щодо по ліпшення малопродуктивних у гідь знятим родючим шаром гр унту після промислової розро бки кварцових сієнітів родов ища "Човнівського-І" ПП "МТ Гра н" на землях запасу Зубринськ ої сільської ради Володарськ -Волинського району (а.с.37).

Відповідно до розробленог о робочого проекту Управлінн ям з контролю за використанн ям і охороною земель у Житоми рській області видано дозвіл від 10.11.08р. № 0032 ПП " МТ Гран" на знят тя та перенесення грунтового покриву (родючого шару грунт у) земельної ділянки площею 0,6 5 га земель сільськогосподар ського призначення (з них 0,25 г а -рілля, 0,40 га - сіножаті, (15в агро виробнича група))(а.с.46-47).

Згідно з п.2.2 пояснювальної з аписки робочого проекту розп исана черговість і технологі я зняття грунту на орендован ій землі і поліпшення цим гру нтом малопродуктивних угідь , тобто знятий родючий шар гру нту в тимчасових відвалах не повинен зберігатись більше двох років, тому його доцільн о в найближчий час після знят тя вивезти на ділянку поліпш ення.

Відповідно до п.2.4 пояснювал ьної записки робочого проект у, роботи по біологічному осв оєнню ділянки виконуються с илами господарства. Триваліс ть строку біологічного освоє ння ділянки 1 рік.

Під час огляду та обстеженн я земельної ділянки, на якій н еобхідно проводити зняття ро дючого шару грунту, яким в под альшому необхідно поліпшува ти малопродуктивні угіддя вс тановлене наступне:

грунтовий покрив (родючий ш ар грунту) на земельній ділян ці не знімався та не порушени й, на даний час проростають пр иродні трави, самосій молоди х дерев та чагарників;

поліпшення малопродуктивн их угідь знятим родючим шаро м грунту не проводився.

Разом з тим, дозвіл дійсний на період поетапного освоєнн я кар'єру відповідно до плану розробки гірничих робіт.

Статтею 207 Земельного кодек су України визначено обов'яз ок землекористувача відшкод увати втрати сільськогоспод арського виробництва внаслі док вилучення земель із сіль госпобороту на інші цілі.

Внаслідок вилучення земел ь для використання їх у цілях , не пов'язаних із веденням сіл ьського господарства спеціа лізованою установою ДП "Жито мирський науково-дослідний т а проектний інститут землеус трою" нараховані втрати сіль ськогосподарського виробни цтва на загальну суму 95314,00 грн.

Розрахунок вартості втрат сільськогосподарського вир обництва на земельній ділянц і, пов'язаних з вилученням сіл ьськогоспордарських угідь, я ка розміщена на території Зу бринської сільської ради Вол одарськ-Волинського району д ля передачі в оренду ПП "МТ Гра н", проведений відповідно до Постанови Кабінету Міністрі в України від 17.11.97р. №1279 "Про розм іри та Порядок визначення вт рат сільськогосподарського і лісогосподарського виробн ицтва, які підлягають відшко дуванню" (а.с.14, 44).

У вищезазначеному розраху нку вартості втрат зазначено , що за 6,1 га землі, що надано від повідачу для видобувної пром исловості, нараховано 95314,00 грн . сільськогоспордарських вт рат.

З витягу з додатку до рішенн я обласної ради від 27.12.07р. № 408 вба чається, що відповідачу нара ховані втрати сільськогоспо дарського виробництва зменш ені до 50026,00 грн. (а.с.20).

Згідно розрахунку втрат, як і передбачені на поліпшення земель (малопродуктивних угі дь), відповідач повинен викон ати роботи на таке поліпшенн я на суму 45288,00 грн. (а.с.52).

Таким чином, згідно зазначе них документів, відповідач п овинен був здійснити поліпше ння земель на суму 45288,00 грн.

На момент прийняття рішенн я у справі, відповідачем відш кодовано вартість втрат сіль ськогосподарського виробни цтва на суму 50026,00 грн., а поліпше ння малопродуктивних земель згідно робочого проекту та п рийнятих ним зобов'язань від повідачем на суму 45288,00 грн. не зд ійснено.

Відповідно до ст. 509 ЦК Україн и, зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинит и на користь другої сторон и (кредитора) певну дію (переда ти майно, виконати роботу, н адати послугу, сплатити гро ші тощо) або утриматися від пе вної дії, а кредитор має прав о вимагати від боржника вико нання його обов'язку.

Згідно ч.1 ст.173 Господарськог о кодексу України, господарс ьким визнається зобов'язання , що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Відповідно до ст.193 Господар ського кодексу України, суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно с тавляться.

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України з обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

У зв'язку з невиконанням від повідачем своїх зобов'язань щодо полішення малопродукти вних угідь на суму 45288,00 грн. прок урор обгрунтовано звернувся з даним позовом про стягненн я з відповідача цієї розрахо ваної суми втрат сільськогос подарського виробництва, яка була передбачена саме на пол іпшення земель (малопродукти вних угідь).

Ціі кошти повинні бути зара ховані у відповідній відсотк овій пропорції на користь Жи томирської обласної ради 25% - 113 22,00 грн., на користь Володарськ - Волинської районної ради 15% - 6 793,20 грн., на користь Зубринсько ї сільської ради 60% - 27172,80 грн.

Відповідач позов визнав, до казів сплати втрат, передбач ених на поліпшення малопроду ктивних угідь, не подав.

У зв'язку з викладеним, госп одарський суд вважає позовні вимоги обгрунтованими, заяв леними відповідно до чинного законодавства та зобов'язан ь відповідача, а тому задовол ьняє їх у повному обсязі.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та за інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу покладаютьс я на відповідача.

Керуючись ст.ст.49, 78, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного під приємства "МТ "Гран" с.Човнова Володарськ-Волинського райо ну Житомирської області, іде нтифікаційний код 30597941:

- на користь Житомирської об ласної ради, 10014, м.Житомир, майд ан С.П.Корольова 1, ідентифікац ійний код 13576948 - 11322,00 грн. витрат, пе редбачених на поліпшення мал опродуктивних угідь;

- на користь Володарськ-Вол инської районної ради, 12101, смт. Володарськ-Волинський Житом ирської області, вул.К.Маркса 6, ідентифікаційний код 13577037 - 6793,20 грн. витрат, передбачених на поліпшення малопродуктивни х угідь;

- на користь Зубринської сі льської ради, 12125, с.Зубринка Во лодарськ-Волинського району Житомирської області, ідент ифікаційний код 04347491 - 27172,80 грн. ви трат, передбачених на поліпш ення малопродуктивних угідь .

- в доход Державного бюджету України (п/р 31118095700002 ГУДКУ у Житом ирській області, ЄДРПОУ 22062319, МФ О 811039, код 22090200, отримувач УДК в м.Ж итомирі) - 452,88 грн. державного ми та;

- в доход Державного бюджету України (п/р 31217264700002 у ГУДКУ у Жито мирській області, МФО 811039, ЄДРП ОУ 22062319, отримувач УДК у м.Житоми рі) - 236,00 грн. за інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Повне рішення складено та підписано 31.05.11р.

Суддя Гансецький В.П.

Друк: 7 прим.

1 - у справу,

2-5 - сторонам (рек. з повідом. пр о вруч.),

6,7 - прокурору.

Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено06.06.2011

Судовий реєстр по справі —16/5007/46/11

Рішення від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні