Рішення
від 15.03.2011 по справі 5/002-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" березня 2011 р. Справа № 5/002-11

Суддя господарського с уду Київської області Подоля к Ю.В., розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю “Компанія Кр она плюс”, м. Київ

до Відділу освіти Обухівськ ої районної державної адміні страції, м. Обухів

про стягнення 44961,60 грн.

за участю представників:

позивача: ОСОБА_1, дов. від 01.10.2010р № 01/11

відповідача: не з' явився, про час і місц е судового засідання повідом лений належним чином.

суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла п озовна заява Товариства з об меженою відповідальністю “К омпанія Крона плюс” (далі - П озивач) до Відділу освіти Обу хівської районної державної адміністрації (далі - Відпо відач) про стягнення 44961 грн. ос новного боргу.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на неналежне виконання відпові дачем своїх зобов' язань за договором від 22.08.2009р. № 486 щодо зд ійснення розрахунку за викон ані підрядні роботи - капітал ьний ремонт та гідрохімічне очищення системи опалення Об ухівської ЗОШ № 4 І-ІІІ ступені в.

Під час розгляду справи від повідач подав клопотання від 15.02.2011р. та від 28.02.2011р. про заміну ві дповідача його правонаступн иком на підставі ст. 25 ГПК Укра їни з мотивів того, що на викон ання постанови Верховної Рад и України від 10.07.2010р. № 2488-УІ «Про в іднесення міста Обухів Обухі вського району Київської обл асті до категорії міст облас ного значення»Обухівською р айдержадміністрацією та Обу хівською міською радою були прийняті розпорядження про н еобхідність передачі шкіл, я кі знаходяться на території міста Обухів на баланс міста та про створення комісії з пр иймання-передачі основних за собів та інших матеріальних цінностей загальноосвітніх шкіл, гімназії та спортивної школи міста Обухова. Спільно ю комісією у складі відділу о світи Обухівської районної д ержавної адміністрації та уп равління освіти виконавчого комітету Обухівської місько ї ради 28.01.2011р. було складено та п ідписано акт прийому-передач і основних засобів, малоцінн их та швидкозношуваних предм етів, матеріалів, згідно яког о відділ освіти Обухівської районної державної адмініст рації передав управлінню осв іти виконавчого комітету Обу хівської міської ради всі пр ава та зобов' язання щодо Об ухівської загальноосвітньо ї школи І-ІІІ ст. № 4. В зазначен ій школі позивачем на викона ння умов вказаного договору в 2009р. за замовленням відповід ача були проведені роботи, за які останній не розрахувавс я в повному обсязі. Оскільки, з а вищезазначених обставин ві дповідач передав управлінню освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради вс і права та зобов' язання щод о Обухівської загальноосвіт ньої школи І-ІІІ ст. № 4 то на йог о думку відбулось часткове п равонаступництво у спірних в ідносинах щодо зобов' язань відповідача за вищезазначен им договором в частині здійс нення повного розрахунку з п озивачем за виконані ним роб оти, правонаступником яких є управління освіти виконавчо го комітету Обухівської місь кої ради.

Розглянувши подані клопот ання, дослідивши матеріали с прави, суд зазначає таке.

Згідно із ст. 25 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни в разі вибуття однієї з сторін у спірному або встано вленому рішенням господарсь кого суду правовідношенні вн аслідок реорганізації підпр иємства чи організації госпо дарський суд здійснює заміну цієї сторони її правонаступ ником, вказуючи про це в рішен ні або ухвалі.

Вказана стаття наводить єд ину підставу процесуального правонаступництва - внаслі док реорганізації підприємс тва чи організації.

Тобто допускається правон аступництво лише у випадку р еорганізації юридичної особ и.

Відповідно до ст. 104 Цивільн ого кодексу України, юридичн а особа припиняється в резул ьтаті передання свого майна, прав та обов' язків іншим юр идичним особам - правонасту пникам (злиття, приєднання, по діл, перетворення).

Згідно із ст. 59 Господарсько го кодексу України, реоргані зація може проводитися шляхо м: злиття, приєднання, поділу, перетворення.

Разом з тим зі змісту пода них клопотань та доданих до н их документів не вбачається злиття, приєднання, поділ, пер етворення, боржника - відпові дача у даній справі.

Доказів, які б підтверджува ли реорганізацію відповідач а - боржника, що є підставою для правонаступництва та зам іни сторони у спірному або вс тановленому рішенням господ арського суду правовідношен ні правонаступником, відпові дачем не подано.

Отже, в даному випадку не ві дбулося реорганізації суб' єкта господарювання - боржни ка (злиття, приєднання, виділе ння, перетворення) і як наслід ок відсутні правові підстави для заміни сторони у спірном у правовідношенні правонаст упником, в зв' язку з чим суд в ідмовляє в задоволенні подан их клопотань.

Інші види правонаступницт ва, як-то: відступлення вимоги , переведення боргу не є підс тавою для заміни сторони в по рядок ст. 25 ГПК України.

Крім того суд зазначає, що з алучення до справи іншого ві дповідача може мати місце, ко ли в матеріально-правовому з обов' язанні відбулася замі на боржника.

Відповідно до вимог ст. 520 Цив ільного кодексу України борж ник у зобов'язанні може бути з амінений іншою особою (перев едення боргу) лише за згодою к редитора, якщо інше не передб ачено законом.

У ст. 521 Цивільного кодексу Ук раїни встановлено, що форма п равочину щодо заміни боржник а у зобов'язанні визначаєтьс я відповідно до положень ста тті 513 цього Кодексу, згідно як их правочин щодо заміни кред итора у зобов'язанні вчиняєт ься у такій самій формі, що і п равочин, на підставі якого ви никло зобов'язання, право вим оги за яким передається ново му кредиторові.

Отже у таких випадках коли з а згодою кредитора мав місце перевід боргу, а позов подано тільки до первісного боржни ка, господарський суд має пра во залучити до участі у справ і нового боржника.

Відповідних доказів наявн ості згоди кредитора на замі ну боржник у зобов'язанні інш ою особою та укладання право чину щодо заміни боржника у з обов'язанні сторонами у спра ві суду не надані, а відтак обо в' язок здійснити розрахуно к за виконані позивачем підр ядні роботи за вищевказаним договором існує на час розгл яду справи у відповідача, в зв ' язку з чим відсутні правов і підстави залучати до участ і у справі управління освіти виконавчого комітету Обухів ської міської ради, якому від повідач передав всі права та зобов'язання щодо Обухівськ ої загальноосвітньої школи І -ІІІ ст. № 4.

Відповідач належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи в судове зас ідання не з' явився, відзиву на позовну заяву не надіслав , про причини неявки суд не пов ідомив.

Враховуючи, що неявка відп овідача в судове засідання н е перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи ві дповідно до ст. 75 ГПК України з а відсутності представника в ідповідача за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, присутн ього в судовому засіданні, до слідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд -

встановив:

Між сторонами у справі б уло укладено договір від 22.08.2009р . № 486 (далі - договір), відповід но до умов якого позивач - пі дрядник зобов' язується вик онати за завданням відповіда ча - замовника наступні види робіт: капітальний ремонт та гідрохімічне очищення систе ми опалення Обухівської ЗОШ № 4 І-ІІІ ступенів, а відповіда ч зобов' язується прийняти т а оплатити вищеперелічені ро боти згідно актів виконаних робіт (п.п. 1.1, 1.2 договору).

Згідно п. 2.1 договору ціна дог овору складає 44961,60 грн. в т.ч. ПДВ - 20% - 7493,60 грн.

Оплата по даному договору п роводиться по факту виконани х робіт по затверджених акта х (п. 3.1 договору).

Відповідно до п. 3.3 договору к інцевий розрахунок по даному договору проводиться замовн иком не пізніше грудня 2010 року , після повного виконання роб іт, включаючи усунення виявл ених в процесі приймання нед оліків.

Термін дії договору: вступа є в силу з моменту його підпис ання обома сторонами і діє до 31.12.2010р. (п. 4.2 договору).

На виконання умов договору позивачем були виконані, а ві дповідачем були прийняті роб оти на суму 44961,60 грн. що підтверд жується актом приймання вико наних підрядних робіт форми КБ-2в від 26.08.2009р. та довідкою про в артість виконаних підрядних робіт, які підписані в двохст оронньому порядку повноваже ними представниками сторін б ез будь яких застережень і за уважень та скріплені печатка ми позивача та відповідача, з авірені копії яких залучені до матеріалів справи.

Разом з тим, відповідач свої договірні зобов' язання щод о здійснення розрахунку за в иконані підрядні роботи не в иконав, в зв' язку з чим за ним рахується заборгованість в розмірі 44961,60 грн.

Відповідно до ст. 837 Цивільно го кодексу України за догово ром підряду одна сторона (під рядник) зобов'язується на сві й ризик виконати певну робот у за завданням другої сторон и (замовника), а замовник зобов 'язується прийняти та оплати ти виконану роботу. Договір п ідряду може укладатися на ви готовлення, обробку, перероб ку, ремонт речі або на виконан ня іншої роботи з переданням її результату замовникові.

За змістом даної норми, дого вір підряду - це консенсуаль ний, двохсторонній та оплатн ий договір.

Стаття 854 Цивільного кодекс у України до обов' язків зам овника, зокрема, відносить оп лату виконаної підрядником р оботи після здачі всієї робо ти, якщо інше не встановлено з аконом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. До викон ання господарських договорі в застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених цим К одексом.

Згідно приписів статей 525, 526 Ц ивільного кодексу України, о дностороння відмова від зобо в' язання або одностороння з міна його умов не допускаєть ся, якщо інше не встановлено д оговором або законом. Зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Проте, всупереч згаданих пр иписів закону, положень укла деного між сторонами договор у, відповідач не виконав свої х зобов' язань щодо здійснен ня розрахунку за виконані пі дрядні роботи, у зв' язку з чи м за останнім на час розгляду справи рахується заборгован ість в розмірі 44961,60 грн. Доказів сплати зазначеної заборгова ності відповідач суду не над ав.

Згідно вимог ст. 599 Цивільног о кодексу України зобов'язан ня припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Таким чином, суд вважає, що п озивачем правомірно заявлен о позов про стягнення 44961,60 грн. з аборгованості за виконані пі дрядні роботи.

З огляду на зазначене та вра ховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийн яття рішення не погашений, йо го розмір підтверджується на явними матеріалами справи, с уд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з від повідача 44961,60 грн. основного бо ргу є доведеною, обґрунтован ою, відповідачем не спростов аною, а відтак підлягає задов оленню.

Відшкодування витрат по сп латі державного мита та витр ат за інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України покладається суд ом на відповідача, позаяк спі р виник в наслідок його непра вильних дій. Доказів протиле жного відповідач суду не над ав.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 43, 33, 44, 49, 75, 77, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Відділу освіти Обухівської районної держав ної адміністрації (08700, Київськ а область, м. Обухів, вул. Радян ська, 7, код ЄДРПОУ 02143732) на корист ь Товариства з обмеженою від повідальністю «Компанія Кро на плюс» (01011, м. Київ, вул. Панаса Мирного, 16/13, код ЄДРПОУ 32492718) 44961 (со рок чотири тисячі дев' ятсот шістдесят одну) грн. 60 коп. осно вного боргу, 449 (чотириста соро к дев' ять) грн. 61 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 (д вісті тридцять шість) грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Видати наказ після набранн я судовим рішенням законної сили.

Дане рішення господарсь кого суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного ст року з дня його належного офо рмлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційно му порядку.

Суддя Подоляк Ю.В.

Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15871125
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/002-11

Постанова від 31.08.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Рішення від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні