Вирок
від 30.05.2011 по справі 1-493/11
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30.05.2011 11:35:30

Справа № 1-493/11

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.05.2011 Печерський район ний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Новак Р. В.

при секретарі Ящішеній Ю.М.

за участі прокурора Василіва О.Б.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в м. Києві кримінальну спр аву по обвинуваченню

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженки Київської області, С тавищенського району с. Бесі дка, українки, громадянки Укр аїни, не заміжньої, з повною за гальною середньою освітою, щ о навчається на третьому кур сі в 1-му Київському медичному коледжі на спеціальності ла бораторна діагностика, не пр ацюючої, зареєстрованої та п роживаючої за адресою: АДРЕ СА_1, раніше не судимої,

у вчиненні злочинів, передб ачених ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 358 КК Україн и, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 в грудні 2009 року , за попередньою змовою з невс тановленою слідством особою , умисно, не маючи на меті веде ння підприємницької діяльно сті, придбала, тобто перереєс трувала на своє ім' я, за грош ову винагороду, суб' єкт під приємницької діяльності (юри дичну особу) - товариство з о бмеженою відповідальністю « Лерган» (код за ЄДРПОУ 36148955), тоб то вчинила дії, пов' язані з п еререєстрацією суб' єкта пі дприємницької діяльності, з метою прикриття незаконої ді яльності товариства з обмеже ною відповідальністю «Лерга н» (код за ЄДРПОУ 36148955) за наступ них обставин:

Так, ОСОБА_1, у грудні 2009 ро ку, достовірно знаючи про нез аконність своїх дій, за попер едньою змовою з невстановлен ою слідством особою, придбал а суб'єкт підприємницької ді яльності товариство з обмеже ною відповідальністю «Лерга н» (код за ЄДРПОУ 36148955), незаконн о використавши положення нас тупних нормативних актів Укр аїни, а саме:

ст. 81 Цивільного кодексу Укр аїни, згідно якої юридична ос оба приватного права створює ться на підставі установчих документів відповідно до ст. 87 Цивільного кодексу України .

ст. 87 Цивільного кодексу Укр аїни встановлено: Для створе ння юридичної особи її учасн ики (засновники) розробляють установчі документи, які вик ладаються письмово і підпису ються всіма учасниками (засн овниками), якщо законом не вст ановлений інший порядок їх з атвердження. Установчим доку ментом товариства є затвердж ений учасниками статут або з асновницький договір між уча сниками, якщо інше не встанов лено законом. Юридична особа вважається створеною з дня ї ї державної реєстрації.

ст. 89 Цивільного кодексу Укр аїни встановлено: Юридична о соба підлягає державній реєс трації у порядку, встановлен ому законом. Дані державної р еєстрації включаються до єди ного державного реєстру, від критого для загального ознай омлення. Порушення встановле ного законом порядку створен ня юридичної особи або невід повідність її установчих док ументів закону є підставою д ля відмови у державній реєст рації юридичної особи. Відмо ва у державній реєстрації з і нших мотивів (недоцільність тощо) не допускається.

ст. 56 Господарського кодекс у України встановлено, що суб єкт господарювання може бути утворений за рішенням власн ика майна (засновника) або упо вноваженого ним органу.

ст. 57 Господарського кодекс у України встановлено, що суб єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юри дична чи фізична особа - під приємець у порядку, визначен ому законом.

ст. 89 Господарського кодекс у України встановлено, що упр авління діяльністю господар ського товариства здійснюют ь його органи та посадові осо би, склад і порядок обрання (пр изначення) яких визначається залежно від виду товариства .

ст. 8 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців" № 755-ІV від 15.05.2003 року, якою в изначено, що установчі докум енти (установчий акт, статут а бо засновницький договір, по ложення) юридичної особи, які подаються державному реєстр атору, повинні містити відом ості передбачені законом.

ст. 24 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців" № 755-ІV від 15.05.2003 року, якою в изначено, що для проведення д ержавної реєстрації юридичн ої особи засновник (засновни ки) або уповноважена ними осо ба повинні особисто подати д ержавному реєстратору два пр имірники установчих докумен тів.

Так, для досягнення злочино ї мети, направленої на здійсн ення фіктивного підприємниц тва, приблизно в середині гру дня 2009 року, точна дата слідств ом не встановлена, ОСОБА_1 знаходячись у м. Києві, за нев становленою слідством адрес ою, погодившись на пропозиці ю невстановленої слідством о соби придбати, тобто перереє струвати суб' єкт підприємн ицької діяльності на своє ім ' я за грошову винагороду, не маючи наміру здійснювати в п одальшому, після перереєстра ції підприємства, фінансово- господарську діяльність, з к орисливих мотивів, надала не встановленій слідством особ і копію свого паспорта та дов ідки про присвоєння ідентифі каційного номеру для оформле ння реєстраційних та статутн их документів товариства з о бмеженою відповідальністю « Лерган» (код за ЄДРПОУ 36148955).

26 грудня 2009 року, ОСОБА_1 з м етою придбання, тобто перере єстрації на своє ім' я суб' єкта підприємницької діяльн ості - ТОВ «Лерган» (код за ЄД РПОУ 36148955), знаходячись в приміщ енні приватного нотаріусу Ки ївського міського нотаріаль ного округу, в присутності пр иватного нотаріуса ОСОБА_2 , достовірно усвідомлюючи п ротиправний характер своїх д ій, підписала статут вказано го підприємства, який в той же день за грошову винагороду, п ередала невстановленій слід ством особі для подальшої ре єстрації підприємства в держ авних органах Печерського ра йону м. Києва.

29 грудня 2009 року статут ТОВ «Л ерган» (код за ЄДРПОУ 36148955) подан ий невстановленою слідством особою до Печерської у м. Києв і державної адміністрації, н а підставі якого проведена д ержавна перереєстрація ТОВ « Лерган».

В період з 29 грудня 2009 року по 25 квітня 2011 року невстановлені слідством особи використову вали реквізити та банківські рахунки ТОВ «Лерган» (код за Є ДРПОУ 36148955) від імені ОСОБА_1 для прикриття незаконної ді яльності - здійснення «безт оварних» операцій.

Крім того, ОСОБА_1, у груд ні 2009 року, за попередньою змов ою з невстановленою слідство м особою, підробила та збула з а грошову винагороду невстан овленій слідством особі доку менти з метою подальшого їх в икористання шляхом подання у відповідні державні органи за наступних обставин.

Так, ОСОБА_1 для досягнен ня злочиної мети, в грудні 2009 ро ку, точна дата слідством не вс тановлена, знаходячись в м. Ки єві, за невстановленою слідс твом адресою, передала невст ановленій слідством особі св ій паспорт громадянки Україн и та довідку про присвоєння і дентифікаційного номеру, нео бхідні для складання статутн их та реєстраційних документ ів підприємства, при цьому до стовірно знаючи, що не здійсн юватиме внесок у статутний ф онд підприємства, як засновн ик, і не збиралася, як вказано у цих документах займатись п ідприємницькою діяльністю т а виконувати обов' язки дире ктора підприємства, а також у свідомлюючи, що в подальшому статутні документи товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Лерган» (код за ЄДРПОУ 361489 55), які надають право на перере єстрацію підприємства, прове дення підприємницької діяль ності та отримання від неї пр ибутку, будуть використані і ншими особами шляхом подання у відповідні державні орган и.

Далі, ОСОБА_1 знаходячис ь в місті Києві, за невстановл еною слідством адресою, приб лизно 26 грудня 2009 року, підроби ла, тобто підписала, і збула не встановленій слідством особ і, наступні документи ТОВ «Ле рган» (код за ЄДРПОУ 36148955), в які б ули внесені завідомо неправд иві відомості, а саме: протоко л №2 зборів учасників ТОВ «Лер ган» від 10 грудня 2009 року, в який внесені завідомо неправдиві відомості про те, що ОСОБА_1 була присутня на зазначени х зборах, про те, що вона виріш ила стати учасником ТОВ « Лерган», про те, що ОСОБА_1 в ирішила затвердити нову реда кцію статуту ТОВ «Лерган», т а їй передано статутний капі тал, який складає 52500 гривень, о скільки фактично ОСОБА_1 н а зазначених зборах не була п рисутня, ніяких коштів, майна статутного фонду не отримув ала та не мала на меті займати ся підприємницькою діяльніс тю і себе на посаду директора не призначала з ОСОБА_3 не знайома взагалі.

Далі, 26 грудня 2009 року, точний час слідством не встановлено , ОСОБА_1, за попередньою зм овою з невстановленою слідст вом особою, знаходячись в при міщенні приватного нотаріус у Київського міського нотарі ального округу, в присутност і приватного нотаріуса ОСО БА_2, достовірно усвідомлюю чи протиправний характер сво їх дій підробила, тобто, підпи сала, статут ТОВ «Лерган» 2009 ро ку, в який внесені завідомо не правдиві відомості, а саме:

- в розділі № 1 «Загальн і Положення» в пункті 1.1. зазна чено, що ТОВ «Лерган» заснова не відповідно до законодавст ва України рішенням зборів г ромадян - учасників, статут ний капітал якого поділений на частки між учасниками, роз мір яких встановлюється цим статутом; в пункті 1.2. зазначен о, що товариство створене від повідно з господарським коде ксом України, цивільним коде ксом України та іншими закон ами України, що регулюють гос подарчу і підприємницьку дія льність і країні, керується в своїй діяльності цими закон ами, а також даним статутом. Да ний статут встановлює порядо к створення, діяльності та лі квідації товариства; в пункт і 1.3. зазначено, що учасником то вариства є ОСОБА_1, фактич но ОСОБА_1 ніякого майна д о статутного фонду не вносил а та не отримувала частки ста тутного капіталу, та не мала н а меті ведення підприємницьк ої діяльності, тобто ТОВ «Лер ган» не має статутного капіт алу.

- в розділі № 2 «назва та місце знаходження товариств а» в пункті 2.2. зазначено, що міс цезнаходження ТОВ «Лерган» є : м. Київ, вул. Кіквідзе, б. 14В, (Літ ера А) фактично вказане підпр иємство за даною адресою не з находиться;

- в розділі № 3 «Мета та п редмет діяльності» зазначен о мету та предмети діяльност і ТОВ «Лерган», які фактично ОСОБА_1 виконувати наміру н е мала та не виконувала факти чно;

- в розділі № 5 «Майно то вариства» в пункті 5.1. зазначе но, що для забезпечення госпо дарської діяльності товарис тва учасники створюють стату тний капітал в розмірі 52500 гр н., що складає - 100%. ОСОБА_1 н алежить частка статутного ка піталу, яка сформована майно м за рахунок майнових внескі в у розмірі 52500 грн., що становит ь - 100% голосів, фактично ОСО БА_1 не була учасником ТОВ «Л ерган», та не мала наміру бути учасником зазначеного товар иства, ніяких часток статутн ого капіталу не приймала.

Підроблений ОСОБА_1 ста тут та інші вищевказані доку менти ТОВ «Лерган» збуті нею 26 грудня 2009 року з метою викори стання іншим особам, викорис тані невстановленою слідств ом особою 29.12.2009 шляхом подання д о Печерської районної в міст і Києві державної адміністра ції.

Згідно висновку судово-поч еркознавчої експертизи № 117 ві д 22.04.2011 встановлено, що підписи від імені ОСОБА_1, в наступ них документах: протокол №2 зб орів учасників ТОВ «Лерган» від 10 грудня 2009 року, статуті ТО В «Лерган» від 26 грудня 2009 року - виконані ОСОБА_1.

Допитана в судовому засіда нні підсудна ОСОБА_1 свою вину у вчинені злочину визна ла повністю, щиро розкаялась у скоєному та повністю підтв ердила покази, дані нею в ході досудового слідства та обст авини викладені в обвинуваль ному висновку. Так остання по яснила, що приблизно в середи ні грудня 2009 року, до неї зверну вся її знайомий на ім' я ОС ОБА_4 з проханням перереєст рувати підприємство на її ім ' я за грошову винагороду. Дл я цього, вона надала йому копі ю свого паспорта та довідки п ро присвоєння ідентифікацій ного номеру для оформлення р еєстраційних та статутних до кументів. Наприкінці грудня 2009 року, в присутності нотаріу са, вона підписала статут вка заного підприємства, який в т ой же день передала своєму зн айомому ОСОБА_4. Мети займ итись підприємницькою діяль ністю у неї не було, працювати в тому підприємстві вона не з биралась. За те, що вона перере єструвала підприємство, вона отримала 600 грн., які витратила на власні потреби. Зі своїм зн айомим на ім' я ОСОБА_4, во на більше не спілкувалась, ос кільки він поміняв номер тел ефону.

В судовому засіданні визна но недоцільним дослідження і нших доказів по справі в повн ому обсязі, у відповідності д о ч. 3 ст. 299, ст. 301-1 КПК України, а са ме показів свідків та письмо вих доказів в повному обсязі , оскільки фактичні обставин и ніким не оспорюються та від сутні сумніви стосовно добро вільності та істинності пози ції підсудної.

Оцінюючи докази, досліджен і в судовому засіданні, суд вв ажає винність підсудної ОС ОБА_1 в скоєні злочинів повн істю доведеною.

Умисні дії підсудної, які ви разилися в створенні суб' єк та підприємницької діяльнос ті (юридичні особи) з метою при криття незаконної діяльност і, суд кваліфікує за ч. 1 ст. 205 КК України.

Умисні дії підсудної, які ви разилися у підробленні докум ентів, які посвідчуються при ватним нотаріусом та видають ся чи посвідчуються особою, я ка має право видавати чи посв ідчувати такі документи, які надають права, з метою викори стання їх іншою особою, та збу ті таких документів, вчинено го повторно, за попередньою з мовою групою осіб суд кваліф ікує за ч. 2 ст. 358 КК України.

При призначенні покарання підсудній, суд враховує ступ інь тяжкості вчиненого злочи ну, особу підсудної, яка харак теризується позитивно, не пе ребуває на обліку у лікаря-пс ихіатра та у лікаря-нарколог а, не судима.

Відповідно до ст. 66 КК Україн и обставинами, що пом' якшую ть покарання підсудній є її щ ире каяття.

Відповідно до ст. 67 КК Україн и обставини, що обтяжують пок арання підсудній - відсутні.

У відповідності до вимог ст . 50 КК України при призначенні міри покарання підсудній, су д вважає за необхідне призна чити такий захід примусу, яки й би був відповідною мірою ка ри за скоєне, сприяв виправле нню засудженої, запобігав вч иненню інших злочинів, як зас удженою так і іншими особами .

Згідно ст. 65 КК України, особі , яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхі дне й достатнє для її виправл ення та попередження нових з лочинів. Більш суворий вид по карання з числа передбачених за вчинений злочин признача ється лише у разі, якщо менш су ворий вид покарання буде нед остатній для виправлення осо би та попередження вчинення нею нових злочинів.

З огляду на наведене, суд вв ажає, що підсудній необхідно обрати покарання у вигляді о бмеження волі в межах санкці ї статей та застосувати ст. 75 К К України звільнивши, підсуд ну від покарання з випробува нням з іспитовим строком та п окладенням обов' язків, пере дбачених ст. 76 КК України, оскі льки виправлення підсудної м ожливо без ізоляції її від су спільства та остаточно призн ачити покарання за сукупніст ю злочинів згідно правил ст. 70 КК України за принципом повн ого складання призначених по карань.

Долю речових доказів слід в ирішити відповідно до вимог ст. 81 КПК України.

Судові витрати відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 323, 324 КПК Україн и, суд,

З А С У Д И В :

ОСОБА_1 визнати винно ю у вчиненні злочину передба ченого ч. 1 ст. 205 КК України та пр изначити їй покарання у виді 1 (одного) року обмеження волі .

ОСОБА_1 визнати винною у вч иненні злочину передбаченог о ч. 2 ст. 358 КК України та признач ити їй покарання у виді 1 (одно го) року позбавлення волі.

Відповідно до ст. 70 КК Україн и, шляхом повного складання п ризначених покарань, признач ити ОСОБА_1 покарання за с укупністю злочинів - 2 (два) рок и обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України з вільнити ОСОБА_1 від призн аченого покарання у виді поз бавлення волі з випробування м - з іспитовим строком на 1 (од ин) рік.

На підставі ст. 76 КК України з обов' язати ОСОБА_1 не виї жджати за межі України на пос тійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавч ої інспекції; повідомляти ці органи про зміну місця прожи вання, роботи або навчання; пе ріодично з' являтися для реє страції в органи кримінально -виконавчої інспекції.

Міру запобіжного заходу за судженій ОСОБА_1 - підпис ку про невиїзд з постійного м ісця проживання - залишити без зміни.

Речові докази по справі, а с аме: копію протоколу №2 зборів учасників ТОВ «Лерган» від 10 грудня 2009 року на 1-у аркуші, в як ому міститься підпис ОСОБА _1; статут ТОВ «Лерган» від 26 г рудня 2009 року на 14-и аркушах, в як ому міститься підпис ОСОБА _1, як засновника підприємст ва; фотокопію нотаріально за віреної заяви від 10.12.2009; деклара цію з податку на прибуток під приємства за 2009 рік; деклараці ю з податку на прибуток підпр иємства за 2010 рік; копію довідк и про взяття на облік платник а податків; копію свідоцтва п латника податку на додану ва ртість, що зберігаються при м атеріалах справи - зберігат и при матеріалах справи.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва протягом 15 діб з моменту його проголошення через Печерськ ий районний суд м. Києва.

Суддя Р. В. Нов ак

Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено07.06.2011
Номер документу16033689
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-493/11

Постанова від 20.09.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Постанова від 20.09.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Постанова від 11.08.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Постанова від 11.08.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Постанова від 22.06.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Постанова від 19.10.2012

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Постанова від 01.07.2011

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бурлака О. В.

Вирок від 22.06.2011

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Разумовська О. Г.

Постанова від 31.01.2012

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Курбанова Н. М.

Постанова від 10.02.2012

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Губа Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні