Постанова
від 27.04.2011 по справі 2а/0470/1628/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2011 р. Справа № 2а/0470/1628/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі судді Кононенко О .В., розглянувши в порядку скор оченого провадження адмініс тративний позов Орджонікід зевської об' єднаної держав ної податкової інспекції Дні пропетровської області до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Международная б иржа труда», Орджонікідзевсь кої філії товариства з обмеж еною відповідальністю "Между народная биржа труда" про ст ягнення заборгованості , -

ВСТАНОВИВ:

Орджонікідзевська об 'єднана державна податкова і нспекція Дніпропетровської області звернулася до суду і з адміністративним позовом д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Международн ая биржа труда», Орджонікідз евської філії товариства з о бмеженою відповідальністю "М еждународная биржа труда" з п роханням стягнути з Товарист ва з обмеженою відповідальні стю Фірма «Международная бир жа труда» загальну суму борг у в розмірі 168 грн. 30 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Товариство з обмежено ю відповідальністю "Междунар одная биржа труда" має податк овий борг по комунальному по датку у сумі 168 грн. 30 коп. Ненад ходження до бюджету обов' яз кових платежів наносить сутт єву шкоду інтересам держави в особі Орджонікідзевської о б'єднаної державної податков ої інспекції Дніпропетровсь кої області.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд сп рави Дніпропетровським окру жним адміністративним судом , що підтверджується поштово ю кореспонденцією з відмітко ю поштового відділення про н еможливість вручення відпов ідачу від 29.03.2011 року.

Згідно пункту 2 частини 5 ста тті 183-2 Кодексу адміністратив ного судочинства України спр ава повинна бути розглянута у порядку скороченого провад ження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, перед баченого для надання запереч ень або заяви про визнання по зову, якщо до суду не було пода но заперечення відповідача т а за умови, що справа розгляда ється судом за місцезнаходже нням відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що адміністрат ивний позов належить задовол ьнити повністю із наступних підстав.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач - Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Международная биржа т руда» зареєстроване як юриди чна особа Виконавчим комітет ом Миколаївської міської рад и 17.07.2008 року.

Відповідач перебуває на об ліку в Орджонікідзевській об 'єднаній державній податкові й інспекції Дніпропетровськ ої області як платник податк ів та обов'язкових платежів з 06.04.2009 року за № 1420.

Частиною 1 статті 67 Конститу ції України передбачено, що к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий кодекс України від 02.12.2010 року № 2755-VІ, який встанов лю перелік податків та зборі , що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборі в, їх права та обов'язки, компе тенцію контролюючих органів , повноваження і обов'язки їх п осадових осіб під час здійсн ення податкового контролю, а також відповідальність за п орушення податкового законо давства.

Оскільки, правовідносини щ одо наслідків несплати платн иком податків - відповідачем у даній адміністративній сп раві - податкового боргу вини к до набрання чинності Подат ковим кодексом України від 02.1 2.2010 року № 2755-VІ, суд вважає за нео бхідне застосувати норми ран іше діючого законодавства в частині узгодження податков ого боргу та нарахування пен і.

Згідно пункту 2 статті 9 Зако ну України «Про систему опод аткування», який був чинний н а дату виникнення спірних пр авовідносин, платники податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і збор ів (обов'язкових платежів) у вс тановлені законом терміни, у зв'язку з чим повинні подават и до державних податкових ор ганів та інших державних орг анів відповідно до законів д екларації, бухгалтерську зві тність та інші документи і ві домості, пов'язані з обчислен ням і сплатою податків і збор ів (обов'язкових платежів).

Також у пункті 3 статті 9 Зак ону України «Про систему опо даткування» зазначено, що пл атники податків і зборів зоб ов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'я зкових платежів) у встановле ні законами терміни.

У відповідності до частини 1 статті 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», органи державної п одаткової служби у випадках, в межах компетенції та у поря дку, встановлених законами У країни, мають право здійснюв ати документальні невиїзні п еревірки (на підставі подани х податкових декларацій, зві тів та інших документів пов'я заних з нарахуванням і сплат ою податків та зборів (обов'яз кових платежів) незалежно ві д способу їх подачі), а також п ланові та позапланові виїзні перевірки своєчасності, дос товірності, повноти нарахува ння і сплати податків та збор ів (обов'язкових платежів), дод ержання валютного законодав ства юридичними особами, їх ф іліями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділам и, що не мають статусу юридичн ої особи, а також фізичними ос обами, які мають статус суб'єк тів підприємницької діяльно сті чи не мають такого статус у, на яких згідно із законами У країни покладено обов'язок у тримувати та/або сплачувати податки і збори, крім Націона льного банку України та його установ.

Матеріалами справи підтве рджено, що 02.03.2010 року, посадовим и особами Орждонікідзевсько ї об'єднаної державної подат кової інспекції Дніпропетро вської області, відповідно д о статті 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», було проведено пер евірку, за результатами якої був складений акт № 24/18/1501-36419364 від 02.03.2010 року.

В ході перевірки встановле но, що відповідачем несвоєча сно були подані до Орджонікі дзевської об'єднаної державн ої податкової інспекції Дніп ропетровської області подат кові декларації.

Згідно підпункту 17.1.1 пункту 17.1 статті 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» платник подат ків, що не подає податкову дек ларацію у строки, визначені з аконодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатко вуваних мінімумів доходів гр омадян за кожне таке неподан ня або її затримку.

На підставі вищезазначено го акту було винесено податк ове повідомлення-рішення № 0000 151501/0 від 26.04.2010 року, в якому визнач ено загальну суму податковог о зобов'язання за штрафними (ф інансовими) санкціями у розм ірі 170 грн. 00 коп.

Згідно витягу з облікової к артки платника станом на 19.11.2010 р оку сума заборгованості відп овідача складає 168 грн. 30 коп.: бо рг по комунальному податку - 170 грн. 00 коп., переплата на почат ок року по комунальному пода тку - 1 грн. 70 коп.

Винесене за результатами п еревірки податкове повідомл ення-рішення було розміщено на дошці оголошень, у зв' язк у з неможливістю вручення ак ту та податкового повідомлен ня-рішення.

При цьому відповідно до пун кту 4.9 «Порядку направлення ор ганами державної податкової служби України податкових п овідомлень платникам податк ів» затвердженого Наказом Де ржавної податкової адмініст рації України № 247 від 27.05.2003 року день розміщення такого подат кового повідомлення на дошці податкових оголошень (повід омлень), зафіксований в акті п ро причини неможливості його вручення платнику податків, вважається днем його вручен ня.

У строк, встановлений підпу нктом 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » (протягом 10 календарних днів від дня отримання податково го повідомлення-рішення), від повідач не сплатив суму штра фних санкцій, визначену ріше нням податкового органу, та н е оскаржив це рішення у встан овленому порядку.

Згідно підпункту 5.4.1 пункту 5 .4 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами», узгоджена су ма податкового зобов'язання, не сплачена платником подат ків у визначені законом стро ки, визнається сумою податко вого боргу платника податків .

Таким чином, сума штрафних с анкцій, застосованих до Това риства з обмеженою відповіда льністю «Международная бирж а труда» згідно зазначеного податкового повідомлення-рі шення, є узгодженими, і набуло статусу податкового боргу п латника податків.

Статтею 1 Закону України «Пр о порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами» визначено по датковий борг як податкове з обов'язання (з урахуванням шт рафних санкцій за їх наявнос ті), самостійно узгоджене пла тником податків або узгоджен е в адміністративному чи суд овому порядку, але не сплачен е у встановлений строк, а тако ж пеня, нарахована на суму так ого зобов'язання.

Згідно підпункту 5.2.1 пункту 5 .2 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» податкове зоб ов' язання платника податкі в, нараховане контролюючим о рганом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вв ажається узгодженим у день о тримання платником податків податкового повідомлення, з а винятком випадків коли пла тник податків розпочинає про цедуру апеляційного узгодже ння.

Відповідно до статті 6 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами », з метою погашення податков ого боргу відповідача податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

Орджонікідзевською об'єдн аною державною податковою ін спекцією Дніпропетровської області з метою погашення по даткового боргу, відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статт і 6 Закону України «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами», були направлені від повідачу податкові вимоги: п ерша податкова вимога № 1/22 від 11.05.2010 року на суму 168 грн. 30 коп., а т акож, друга податкова вимога № 2/38 від 19.07.201 року на загальну су му 168 грн. 30 коп.

17.06.2010 року Орджонікідзевсько ю об'єднаною державною подат ковою інспекцією Дніпропетр овської області складено дов ідку про неможливість вручен ня першої податкової вимоги платнику податків у зв'язку з незнаходженням відповідача - за юридичною адресою.

23.07.2010 року Орджонікідзевсько ю об'єднаною державною подат ковою інспекцією Дніпропетр овської області складено дов ідку про неможливість вручен ня другої податкової вимоги платнику податків у зв'язку з незнаходженням відповідача - за юридичною адресою.

У зв'язку з цим, на підставі с татті 6 Закону України «Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд жетами та державними цільови ми фондами» та пункту 49 Порядк у направлення органами держа вної податкової служби подат кових вимог платникам податк ів, затвердженого Наказом Де ржавної податкової адмініст рації України від 03.07.2001року № 226, першу та другу податкові вим оги відповідача - в той же день розміщено на дошці податков их оголошень.

Проте податковий борг відп овідачем сплачений не був.

Відповідно до статті 2 Закон у України «Про державну пода ткову службу в Україні» завд анням органів державної пода ткової служби, зокрема, є здій снення контролю за додержанн ям податкового законодавств а, правильністю обчислення, п овнотою і своєчасністю сплат и до бюджетів, державних ціль ових фондів податків і зборі в (обов'язкових платежів), а та кож неподаткових доходів, ус тановлених законодавством.

За даних обставин суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю повністю.

Керуючись ст.ст. 158 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Орджонікідзевської об'єдн аної державної податкової ін спекції Дніпропетровської о бласті до Товариства з обмеж еною відповідальністю Фірма «Международная биржа труда» , Орджонікідзевської філії т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Международная би ржа труда" про стягнення забо ргованості задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю Фір ма «Международная биржа труд а» (код 36056880; 73000, Херсонська облас ть, м. Херсон, вул. 9 січня, буд. 14. о фіс 19 (структурний підрозділ: Орджонікідзевська філія тов ариства з обмеженою відповід альністю "Международная бирж а труда", правовий статус суб'є кта - без права юридичної осо би (код 36419364; 53800, Дніпропетровськ а область, м. Орджонікідзе, вул . Г. Тикви, буд. 10) на користь держ ави податковий борг у сумі 168 (с то шістдесят вісім) грн. 30 коп.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оків подання апеляційної ска рги, якщо вона була подана у вс тановлені строки. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї шляхом подачі в десятиденн ий строк з дня отримання копі ї постанови апеляційної скар ги, з подачею її копій відпові дно до кількості осіб, які бер уть участь у справі.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Суддя

О.В. Кононенко

Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено15.06.2011
Номер документу16060939
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/1628/11

Ухвала від 02.03.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Ухвала від 01.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Ухвала від 16.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Постанова від 27.04.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні