Постанова
від 31.05.2011 по справі 2а-1870/2627/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КОПІЯ

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 травня 2011 р. Сп рава № 2a-1870/2627/11

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Бадюков Ю.В.

за участю секретаря судово го засідання - Шевець Ю.П.,

представника позивача - М ащенко П.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні суду в м. Суми адміністрат ивну справу за позовом Білоп ільського районного центру з айнятості населення до ОСО БА_2 про стягнення коштів ,-

В С Т А Н О В И В:

Білопільський районний центр зайнятості Сумської о бласті (далі по тексту - пози вач, Білопільський РЦЗ) зверн увся до Сумського окружного адміністративного суду із ад міністративним позовом про с тягнення з ОСОБА_2 (далі по тексту - відповідач, ОСОБ А_2) 4895, 04 грн. витрат позивача, а саме: 428, 25 грн. - витрат з допомог и по безробіттю, 4048,93 грн. - витра т з одноразової виплати допо моги по безробіттю для орган ізації безробітним підприєм ницької діяльності, 252, 71 грн. - ви трат на навчання та 165,15 грн. - вит рат на проїзд до навчального закладу.

Свої вимоги позивач мотиву є тим, що до Білопільського РЦ З за сприянням у працевлашту ванні звернулась і в той же де нь була зареєстрована як шук аюча роботу ОСОБА_2, їй був наданий статус безробітного з одночасним призначенням в иплати допомоги по безробітт ю на підставі Закону України «Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття». На підставі акту розслідування страхового випадку від 16.03.2011 р. № 24 та документів, наданих ЗАТ «ПРОСТО-страхування» стало відомо, що з 20 серпня 2009 року по 3 1 січня 2011 року між ОСОБА_2 та вказаним товариством діяв а гентський договір № 33003627/00/09 від 2 0.08.2009 року по наданню послуг ЗАТ «ПРОСТО -страхування» зі спр ияння в укладанні договорів страхування з оплатою цих по слуг у розмірі певного відсо тка від суми страхових плате жів. Про вказану діяльність с лужбу зайнятості відповідач не повідомляла. За період з 06 к вітня 2010 року по 28 травня 2010 року ОСОБА_2 позивачем була ви плачена допомога по безробіт тю, в тому числі одноразова її виплата для організації без робітним підприємницької ді яльності, на суму 4477 грн. 18 коп. К рім того, під час перебування на обліку за направленням сл ужби зайнятості з 30 квітня по 14 травня 2010 року вона проходила професійне навчання у ТОВ «І нформаційно - консалтинговий центр» у м. Суми за напрямом « основи малого підприємництв а», витрати на організацію як ого фінансувались за рахунок Фонду ЗДСС України на випадо к безробіття, зокрема витрат и безпосередньо на навчання ОСОБА_2 склали 252 грн. 71 коп. т а витрати на проїзд до населе ного пункту, де розташований навчальний заклад, і назад - 165 грн. 15 коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги про стягнення 4895, 04 грн. витра т підтримав у повному обсязі , посилаючись на обставини, ви кладені у позові.

Представник відповідача в судове засідання не з'явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлений нал ежним чином (а.с. 24). Про причину неявки, всупереч ч. 2 ст. 40 КАС Ук раїни, суд не повідомив, запер ечень стосовно позовних вимо г не надсилав, заяви про відкл адення розгляду справи або п ро розгляд справи без участі представника відповідача до суду не надходило.

Розглянувши надані докуме нти і матеріали, заслухавши п редставника позивача, всебіч но і повно з'ясувавши всі фа ктичні обставини на яких гру нтується вимога, об'єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд встановив наступне.

30 березня 2010 року до Білопіль ського райцентру зайнятості за сприянням у працевлаштув анні звернулась і в той же ден ь була зареєстрована як шука юча роботу ОСОБА_2, мешкан ка АДРЕСА_1, що підтверджу ється копією персональної ка ртки № 180100310033000001 від 30.03.2011 р. (а.с. 6).

06 квітня 2010 року за поданою пи сьмовою заявою (а.с. 7) їй був над аний статус безробітного з о дночасним призначенням випл ати допомоги по безробіттю н а підставі Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття», що підт верджується витягом із наказ ів про прийняті рішення по ос обі ОСОБА_2 ( а.с. 12).

За період з 06 квітня 2010 року по 28 травня 2010 року ОСОБА_2 бул а виплачена допомога по безр обіттю в сумі 428, 25 грн. та 4048,93 грн. - одноразова виплата допомог и по безробіттю для організа ції безробітним підприємниц ької діяльності, 252, 71 грн. - витра т на навчання та 165,15 грн. - витрат на проїзд до навчального зак ладу, що підтверджується коп ією додатку до ПК №1 відвідува ння особою ЦЗ, надані послуги та прийняті рішення ( а.с. 8,9), ко пією довідки про доходи за пе ріод з 06 квітня 2011 р. по 28 травня 20 11 р. ОСОБА_2, виданої позива чем ( а.с. 10), копією довідки №09-09/454 в ід 28.03.2011 р., виданої Сумським обл асним центром зайнятості (а.с . 11), копією витягу із наказів пр о прийняті рішення по особі ОСОБА_2 від 22.04.2011 р. (а.с. 12,13).

16.03.2011 р. головним спеціалісто м відділу фінансів Сумського міського центру зайнятості було складено акт №24 розсліду вання страхових випадків та обгрунтованості виплат мате ріального забезпечення відп овідно до Закону України «Пр о загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування н а випадок безробіття» (а.с. 14), в ідповідно до якого встановле но, що ОСОБА_2 дійсно працю вала в Сумській філії ЗАТ «ПР ОСТО-страхування» згідно аге нтського договору цивільно-п равового характеру № 33003627/00/09 від 20.08.2009 р. (а.с 15-18) та отримувала дохі д з 3 кварталу 2009 р. по 1-й квартал 2010 року включно, що відображал ося в звітах форми 1-ДФ.

Згідно ст. 46 Конституції Укр аїни громадяни мають право н а соціальний захист, що включ ає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або ти мчасової втрати працездатно сті, втрати годувальника, без робіття з незалежних від них обставин, а також у старості т а в інших випадках, передбаче них законом. Це право гаранту ється загальнообов'язковим д ержавним соціальним страхув анням за рахунок страхових в несків громадян, підприємств , установ і організацій, а тако ж бюджетних та інших джерел с оціального забезпечення; ств оренням мережі державних, ко мунальних, приватних закладі в для догляду за непрацездат ними.

Відповідно до ч. 1 статті 6 Зак ону України "Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування на випадок безро біття" від 02.03.2000, № 1533-III, зі змінами та доповненнями, (далі по текс ту - Закон № 1533) право на матер іальне забезпечення на випад ок безробіття та соціальні п ослуги мають, зокрема, застра ховані особи.

Стаття 7 Закону № 1533 визначає , що видами забезпечення за ц им Законом є: допомога по безр обіттю, у тому числі одноразо ва її виплата для організаці ї безробітним підприємницьк ої діяльності; допомога по ча стковому безробіттю; матеріа льна допомога у період профе сійної підготовки, перепідго товки або підвищення кваліфі кації безробітного; допомога на поховання у разі смерті бе зробітного або особи, яка пер ебувала на його утриманні. Ви дами соціальних послуг за ци м Законом та Законом України "Про зайнятість населення" є: професійна підготовка або пе репідготовка, підвищення ква ліфікації у професійно-техні чних та вищих навчальних зак ладах, у тому числі в навчальн их закладах державної служби зайнятості, на підприємства х, в установах, організаціях; п рофорієнтація; пошук підходя щої роботи та сприяння у прац евлаштуванні, у тому числі шл яхом надання роботодавцю дот ації на створення додаткових робочих місць для працевлаш тування безробітних; фінансу вання організації оплачуван их громадських робіт для без робітних у порядку, встановл еному Кабінетом Міністрів Ук раїни; інформаційні та консу льтаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням. У разі н еобхідності для проходження професійної підготовки або перепідготовки, підвищення к валіфікації особа: направляє ться до закладів охорони здо ров'я для проходження попере днього медичного та нарколог ічного огляду відповідно до законодавства; забезпечуєть ся місцем проживання на пері од проходження професійної п ідготовки або перепідготовк и, підвищення кваліфікації т а їй компенсуються витрати н а проїзд до місця проходженн я навчання та у зворотному на прямку в порядку, встановлен ому центральним органом вико навчої влади у сфері праці та соціальної політики за пого дженням з правлінням Фонду з агальнообов'язкового держав ного соціального страхуванн я України на випадок безробі ття.

Відповідно до ст. 18 Закону УР СР "Про зайнятість населення " від 01.03.1991 р. № 803-XII, зі змінами та до повненнями, (далі по тексту - Закон № 803) для реалізації держ авної політики зайнятості на селення, професійної орієнта ції, підготовки і перепідгот овки, працевлаштування та со ціальної підтримки тимчасов о не працюючих громадян у пор ядку, що визначається Кабіне том Міністрів України, створ юється державна служба зайня тості, діяльність якої здійс нюється під керівництвом Мін істерства праці та соціально ї політики України, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самовряду вання. Державна служба зайня тості складається з: Державн ого центру зайнятості Мініст ерства праці та соціальної п олітики України, центру зайн ятості Автономної Республік и Крим, обласних, Київського т а Севастопольського міських , районних, міськрайонних, міс ьких і районних у містах цент рів зайнятості, центрів орга нізації професійного навчан ня незайнятого населення і ц ентрів професійної орієнтац ії населення, інспекцій по ко нтролю за додержанням законо давства про зайнятість насел ення. До складу державної слу жби зайнятості входять також навчальні заклади професійн ої підготовки незайнятого на селення, інформаційно-обчисл ювальні центри, територіальн і та спеціалізовані бюро зай нятості, центри реабілітації населення, підприємства, уст анови і організації, підпоря дковані службі зайнятості. П ослуги, пов'язані із забезпеч енням зайнятості населення, надаються державною службою безплатно. Діяльність держа вної служби зайнятості фінан сується за рахунок коштів Фо нду загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання України на випадок без робіття, передбачених на ці ц ілі.

Відповідно до ст. 19 Закону № 8 03 державна служба зайнятості має право розпоряджатись в у становленому законодавство м порядку коштами Фонду зага льнообов'язкового державног о соціального страхування Ук раїни на випадок безробіття, подавати громадянам допомог у по безробіттю, організує пр офесійну підготовку і перепі дготовку громадян.

Згідно п. 5 ч.2 ст. 12 Закону № 1533 ви конавча дирекція Фонду та її робочі органи, зокрема, контр олюють правильність витрат з а страхуванням на випадок бе зробіття, проводять розсліду вання страхових випадків та обґрунтованості виплати мат еріального забезпечення в по рядку, встановленому централ ьними органами виконавчої вл ади у сфері праці та соціальн ої політики, державної подат кової політики, Пенсійним фо ндом України за погодженням з правлінням Фонду. Розсліду вання страхових випадків та обґрунтованості виплати мат еріального забезпечення зді йснюється шляхом звіряння да них, зазначених у документах страхувальника, з базою дани х Пенсійного фонду України т а Державної податкової адмін істрації України, а в разі нео бхідності - шляхом проведенн я виїзних планових та позапл анових перевірок страхуваль ників.

Абзацем 2 ч. 1 ст. 20 Закону № 1533 пе редбачено що виконавча дирек ція Фонду та її робочі органи з метою реалізації завдань, п окладених на них відповідно до цього Закону, взаємодіють з органами державної податк ової служби, праці та соціаль ного захисту населення, інши ми органами виконавчої влади , Державною прикордонною слу жбою України шляхом обміну в ідповідною інформацією про о тримані особами, зареєстрова ними в установленому порядку як безробітні, доходи від зді йснення підприємницької дія льності, роботи за кордоном, в иконання роботи за трудовим договором, у тому числі за сум ісництвом, виконання робіт (н адання послуг) за цивільно-пр авовими угодами (договорами) , ведення особистого селянсь кого господарства, проведенн я інших заходів по виконанню цього Закону.

Згідно п. 4 Порядку розсліду вання страхових випадків та обґрунтованості виплат мате ріального забезпечення, затв ердженого наказом Міністерс тва праці та соціальної полі тики України та Державної по даткової адміністрації Укра їни від 13.02.2009 року № 60/62 для провед ення перевірки центри зайнят ості взаємодіють з Державною податковою адміністрацією У країни та Пенсійним фондом У країни шляхом обміну інформа цією про отримані особами, як і перебувають на обліку в дер жавній службі зайнятості як безробітні, доходи від прова дження підприємницької діял ьності, виконання робіт за тр удовим договором, у тому числ і за сумісництвом, під час роб оти за кордоном, виконання ро біт (надання послуг) за цивіль но-правовими договорами.

Відповідно до п.п. «а», «б» п. 3 ст.1 Закону № 803 працюючі по най му на умовах повного або непо вного робочого дня (тижня) на п ідприємствах незалежно від ф орм власності та громадяни, я кі самостійно забезпечують с ебе роботою, відносяться до з айнятого населення.

Згідно ст. 2 цього ж Закону бе зробітними визнаються праце здатні громадяни працездатн ого віку, які через відсутніс ть роботи не мають заробітку або інших передбачених зако нодавством доходів і заре єстровані у державній служ бі зайнятості як такі, що шука ють роботу, готові та здатні п риступити до підходящої робо ти.

Відповідно до п . 20 Порядку реєстрації, перере єстрації та ведення обліку г ромадян, які шукають роботу, і безробітних, затверджений п остановою Кабінету Міністрі в України від 14.02.2007 року № 219 випл ата допомоги по безробіттю п рипиняється, зокрема, у разі в иявлення факту подання недос товірних даних, що мав місце п ід час перебування особи на о бліку як безробітної, або неп овідомлення державної служб и зайнятості про виїзд за меж і України з метою працевлашт ування чи провадження іншої діяльності, спрямованої на о тримання прибутку.

Згідно ч. ч. 2 та 3 ст. 36 Закону № 1 533 застраховані особи, зареєст ровані в установленому поряд ку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомост і про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпеч ення та надання соціальних п ослуг. У разі виїзду особи, зар еєстрованої в установленому порядку як безробітна, за меж і України з метою працевлашт ування чи здійснення іншої д іяльності, спрямованої на от римання прибутку, така особа зобов'язана повідомити про ц е державну службу зайнятості . Сума виплаченого забезпече ння та вартості наданих соці альних послуг застрахованій особі внаслідок умисного не виконання нею своїх обов'язк ів та зловживання ними стягу ється з цієї особи відповідн о до законодавства України з моменту виникнення обставин , що впливають на умови виплат и їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Суд оцінює докази, які є у сп раві, за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічн ому, повному та об'єктивном у дослідженні (стаття 86 КАС Ук раїни).

За наведених обставин, суд д ійшов висновку, що вимоги сто совно стягнення з ОСОБА_2 витрат на виплату забезпечен ня та вартості наданих соціа льних послуг внаслідок умис ного невиконання нею своїх о бов'язків та зловживання ним и є обґрунтовані, підтверджу ються матеріалами справи, не спростовані відповідачем, а відтак підлягають задоволен ню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Білопільського районного центру зайнятості населення до ОСОБА_2 про стягнення к оштів - задовольнити в повн ому обсязі

Стягнути з ОСОБА_2 (АДР ЕСА_1, ідентифікаційний ном ер НОМЕР_1) на користь Біло пільського районного центру зайнятості Сумської області (41800, Сумська обл, м. Білопілля, в ул. Старопутивльська, 33, р/р 371760020 00296 ГУДКУ в Сумській області, МФ О 837013, код 21112983) 428, 25 грн. (чотириста двадцять вісім гривень 25 коп.) - витрат з допомоги по безробі ттю, 4048,93 грн. (чотири тисячі соро к вісім гривень 93 коп.) - витрат з одноразової виплати допомо ги по безробіттю для організ ації безробітним підприємни цької діяльності, 252, 71 грн. (двіс ті п'ятдесят дві гривні 71 коп.) - витрат на навчання та 165,15 грн. ( сто шістдесят п'ять гривень 15 коп.) - витрат на проїзд до навч ального закладу, а всього в су мі 4895, 04 (чотири тисячі вісімсот дев'яносто п'ять гривень чоти ри копійки).

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Сумський окружний адм іністративний суд шляхом под ачі апеляційної скарги на по станову суду протягом десяти днів з дня отримання ко пії повного тексту постанови .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) Ю.В. Бадюков

З оригіналом згід но

Суддя Ю.В. Бадюков

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16085522
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/2627/11

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Ю.В. Бадюков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні