Постанова
від 02.06.2011 по справі 2а/2570/2317/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Спр ава № 2а/2570/2317/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2011 р. м. Чернігів

Чернігівський окр ужний адміністративний суд у складі :

Головуючої судді Баргаміної Н.М.

при секретарі Хоботні Є. А.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Деснянському районі м. Чернігова до Комунального закладу «Чернігівський обла сний навчально-методичний це нтр культури і мистецтв» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач 27.04.2011 р. звернувся д о суду з адміністративним по зовом до Комунального заклад у «Чернігівський обласний на вчально-методичний центр кул ьтури і мистецтв», в якому про сив суд стягнути з відповіда ча борг зі сплати страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання за грудень 2010 року в сумі 24895,72 грн., мотивуючи позов тим, щ о відповідач не виконує нале жним чином вимог чинного зак онодавства, а саме не сплачує узгоджену суму заборгованос ті.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, п ро день, час і місце розгляду с прави повідомлявся завчасно та належним чином, надав чер ез канцелярію суду письмові пояснення від 24.05.2011 року, в яких просив даний позов розгляну ти без участі представника у правління та зазначав, що поз ов підтримує повністю. Вказа в, що на протязі 2010 року до відп овідача було застосовано фін ансові санкції за несвоєчасн е подання звітів та несвоєча сну сплату страхових внесків , про що свідчать рішення №№95,96 від 09.02.2010 року, №215 від 06.04.2010 року, №740 від 04.10.2010 року, №743 від 05.10.2010 року. Ві дповідно до п.10.11 Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року, у разі, коли страхува льник має несплачені суми не доїмки, пені та фінансових са нкцій та здійснює сплату пот очних сум страхових внесків, ці суми зараховуються шляхо м перерозподілу такої сплаче ної суми в рахунок сплати нед оїмки, пені та фінансових сан кцій у порядку календарної ч ерговості їх виникнення. За т аких обставин, суми, сплачені відповідачем, були зарахова ні в порядку календарної чер говості виникнення боргу. Пр едставник позивача в письмов их поясненнях звертав увагу суду на той факт, що вся несвоє часно подана звітність була подана за підписом керівника підприємства та головного б ухгалтера. Так, звіти за листо пад, грудень 2009 року були здані особисто Галкіною Т. В. за підписом Кладкової Л. П. 04. 02.2010 року, замість строку подач і звітності відповідно до 20.12.20 10 року та 20.01.2011 року. Звіт за січе нь 2010 року був зданий за підпис ом цих же осіб 10.03.2010 року, в той ча с як строк подачі даного звіт у по 20.02.2010 року. За липень 2010 року з віт поданий 04.10.2010 року, в той час як строк його подання сплину в 20.08.2010 року. Факт несвоєчасного подання звітності був відом ий і керівнику і головному бу хгалтеру, оскільки звіти зда вались за їх підписами. Здача їх Галкіною Т. В. свідчить про те, що дана посадова особ а була уповноваженою на пода ння звітності до управління особисто.

В судовому засіданні предс тавник відповідача позовні в имоги не визнав в повному обс язі з тих підстав, що установа своєчасно і в повному обсязі сплачує страхові внески на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування. Піс ля отримання вимоги Пенсійно го фонду 12.03.2011 року, внутрішньою перевіркою в навчально-мето дичному центрі культури і ми стецтв було встановлено, що н а протязі 2010 року позивачем пр иймались рішення про застосу вання фінансових санкцій до Чернігівського обласного на вчально-методичного центру к ультури і мистецтв за непода ння розрахунку сум страхових внесків на обов' язкове дер жавне пенсійне страхування у строки, визначені законодав ством. Про винесення рішень п осадові особи центру культур и і мистецтв, в порушення вимо г п. 9.3.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхува льниками та застрахованими о собами внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду України належним чином до відома поставлені не були . Про існування таких рішень с тало відомо лише після отрим ання вимоги від 03.03.2011 року та от римання рішень в Пенсійному фонді головним бухгалтером п озивача Джога Т. О. 11.03.2011 року . В послідуючому, страхові вне ски страховика на державне п енсійне страхування управлі нням Пенсійного фонду були с прямовані на погашення штраф них санкцій. Така процедура п огашення заборгованості пер едбачена п. 10.11. Інструкції, одн ак при цьому протягом 5 робочи х днів після закінчення базо вого звітного місяця орган П енсійного фонду складає пові домлення, в якому міститься і нформація про суми розподілу сплачених коштів, за формою з гідно з додатком 22 до Інструкц ії, яке надсилається (вручаєт ься) такому платнику. Такі пов ідомлення страховик також не отримував. Крім того, на думк у представник відповідача по зивачем не надано до суду жод ного доказу обґрунтованості зарахування сплачених страх ових внесків в рахунок погаш ення штрафних санкцій, що є пі дставою для відмовлення в за доволенні позовних вимог.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню на слідуючих підставах.

Судом встановлено, що Комун альний заклад «Чернігівськи й обласний навчально-методич ний центр культури і мистецт в» зареєстрований в Управлін ні Пенсійного фонду України в Деснянському районі як пла тник страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», страхувальник з обов' язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески. Ст рахові внески - це кошти від рахувань на соціальне страху вання та збір на обов' язков е державне пенсійне страхува ння, сплачені згідно із закон одавством, що діяло раніше; к ошти, сплачені на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування відповідно до цього Закону.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду. Базовим звіт ним періодом є: для страхувал ьників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - кале ндарний місяць; для страхува льників, зазначених у пункті 5 статті 14 цього Закону, - кварт ал. При цьому в разі здійсненн я протягом базового звітного періоду виплат (виплати дохо ду), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхо ві внески, страхувальники од ночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати а вансові платежі у вигляді су м страхових внесків, що підля гають нарахуванню на зазначе ні виплати (дохід). У разі недо статності у страхувальника к оштів для здійснення в повно му обсязі виплати заробітної плати (доходу) та одночасної с плати відповідних авансових платежів виплата зазначених сум та сплата страхових внес ків здійснюється в пропорцій них розмірах у порядку, визна ченому правлінням Пенсійног о фонду. У разі несплати аванс ових платежів до страхувальн иків застосовуються фінансо ві санкції, передбачені цим З аконом. Перерахування страхо вих внесків здійснюється стр ахувальниками одночасно з од ержанням (перерахуванням) ко штів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безгот івковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фа ктичним одержанням (перераху ванням) коштів на оплату прац і (виплати доходу) вважається одержання відповідних сум г отівкою, зарахування на банк івський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, о держання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальни х цінностей в рахунок зазнач ених виплат (доходу), фактичне здійснення із цих виплат (дох оду) відрахувань, передбачен их законодавством або за вик онавчими документами, чи буд ь-яких інших відрахувань.

Відповідно до поданого від повідачем розрахунку сум стр ахових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування за грудень місяц ь 2010 року за відповідачем знач иться заборгованість по спла ті страхових внесків в сумі 248 95,72 грн. Вказана сума внесків, щ о належить до сплати за відпо відний період, відповідачем не сплачена.

Згідно до п. 2 ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені ст.20 За кону, в тому числі обчислені т ериторіальними органами Пен сійного Фонду України у випа дках, передбачених ч. 3 ст. 20 цьо го Закону, вважаються простр оченою заборгованістю із спл ати страхових внесків (недої мкою) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

Відповідно до ч. 1-3 п.3 ст . 106 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування» територі альні органи Пенсійного фонд у України за формою і у строки , визначені правлінням Пенсі йного фонду, надсилають стра хувальникам, які мають недої мку, вимогу про сплату боргу.

На підставі карток особови х рахунків боржника відповід но до пунктів 8.2., 8.3. Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою правл іння ПФУ 19.12.2003 № 21-1 та зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8661, відповідач у було направлено вимогу про сплату боргу від 05.04.2011 року за № Ю-608-У, яку він отримав 06.04.2011 року, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відп равлення.

Згідно до ст. 106 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», страхувальник протягом 10 робочих днів із дня одержанн я вимоги про сплату недоїмки зобов' язаний сплатити зазн ачену у вимозі суму недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком с уми, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонд у, а в разі неузгодження з оста ннім, має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

На підставі ч. 3 ст. 106 закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», у разі якщо страхува льник, який одержав вимогу те риторіального органу Пенсій ного фонду про сплату недоїм ки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сп латив зазначену у вимозі сум у недоїмки разом з застосова ною до нього фінансовою санк цією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповід ним органом Пенсійного фонду , або не оскаржив вимогу в судо вому порядку, а також у разі як що страхувальник узгодив вим огу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом деся ти робочих днів після отрима ння узгодженої вимоги, відпо відний орган Пенсійного фонд у звертається в установленом у законом порядку і подає вим огу про сплату недоїмки до ві дповідного підрозділу держа вної виконавчої служби. У заз начених випадках орган Пенсі йного фонду також має право з вернутися до суду з позовом п ро стягнення недоїмки.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 106 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування» за рахунок сум , що надходять від страхуваль ника або від державної викон авчої служби в рахунок сплат и недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарн ої черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник ма є несплачену недоїмку, пеню т а фінансові санкції і здійсн ює сплату поточних сум страх ових внесків, ці суми зарахов уються в рахунок сплати недо їмки, пені та фінансових санк цій.

Відповідно п. 8.5. Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003, № 21-1, у разі незгоди з розрах унком суми недоїмки, зазначе ної у вимозі про сплату боргу , страхувальник узгоджує її з органами Пенсійного фонду, а у разі неузгодження вимоги і з органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимо ги в судовому порядку. Про оск арження вимоги до суду страх увальник зобов'язаний письмо во повідомити протягом трьох робочих днів орган Пенсійно го фонду, який направив вимог у. Узгодження вимоги органу П енсійного фонду здійснюєтьс я на підставі заяви страхува льника, яка розглядається ор ганом Пенсійного фонду протя гом трьох робочих днів після її отримання, та поданих стра хувальником документів, що с відчать про неправильність о бчислення сум недоїмки, зазн ачених у вимозі.

В судовому засідання було в становлено, що вимога № Ю-608 від 05.04.2011 року в судовому порядку н е оскаржувалась.

Згідно п. 9.5. Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України від 19.12.2003, № 21-1, факти порушень законодавс тва, крім тих, що є предметом а кта документальної перевірк и та тих, що зазначені у підпун кті 9.3.2 пункту 9.3 цієї Інструкці ї, посадова особа органу Пенс ійного фонду оформляє актом довільної форми, в якому чітк о викладається зміст порушен ня з обґрунтуванням порушени х норм законодавчих актів. Та кий акт підписується посадов ими особами органу Пенсійног о фонду та страхувальника. Рі шення про застосування штраф у за наслідками розгляду акт а та інших матеріалів про пор ушення приймає начальник упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в районі, місті, районі у місті або його заступник. Ріш ення приймаються за встановл еною формою у двох примірник ах. Перший примірник рішення , протягом трьох робочих днів із дня його винесення, вручає ться під підпис керівнику аб о головному бухгалтеру страх увальника, банку чи фізичній особі - суб'єкту підприємниць кої діяльності або надсилаєт ься листом з повідомленням п ро вручення. Другий примірни к залишається в структурному підрозділі, на який покладен о обов'язки з організації кон тролю за надходженням сум ст рахових внесків та інших пла тежів до Пенсійного фонду.

Головним спеціалістом від ділу обліку надходжень плате жів управління Пенсійного фо нду України в Деснянському р айоні були складені акти про несвоєчасне подання звітів Комунальним закладом «Черні гівський обласний навчально -методичний центр культури і мистецтв», на підставі яких б ули прийняті рішення про зас тосування фінансових санкці й за несвоєчасне подання зві ту до Комунального закладу « Чернігівський обласний навч ально-методичний центр культ ури і мистецтв» № 96 від 09.02.2010 рок у, № 95 від 09.02.2010 року, № 215 від 06.04.2010 рок у, № 740 від 04.10.2010 року, № 740 від 04.10.2010 рок у, № 743 від 05.10.2010 року, останні були вручені бухгалтеру відповід ача Галкіній Т. В. , про що с відчить її підпис.

Судом встановлено, що вказа ні рішення не було оскаржено в установленому законом пор ядку.

Пунктом 10.11. Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України від 19.12.2003, № 21-1 передбачено, що сплата (пога шення) пені здійснюється у то му самому порядку, що і недоїм ка та фінансові санкції. У раз і, коли страхувальник має нес плачені суми недоїмки, пені т а фінансових санкцій та здій снює сплату поточних сум стр ахових внесків, ці суми зарах овуються шляхом перерозподі лу такої сплаченої суми в рах унок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядк у календарної черговості їх виникнення. При цьому протяг ом п'яти робочих днів після за кінчення базового звітного м ісяця орган Пенсійного фонду складає повідомлення, у яком у міститься інформація про с уми розподілу сплачених кошт ів, за формою згідно з додатко м 22 цієї Інструкції, яке надси лається (вручається) такому п латнику. При цьому корінець п овідомлення залишається в ор гані Пенсійного фонду. Повід омлення вважається надіслан им (врученим) платнику, якщо йо го передано посадовій особі юридичної особи або фізичній особі - суб'єкту підприємниць кої діяльності, адвокату, при ватному нотаріусу, під підпи с або надіслано листом з пові домленням про вручення. Дата відправлення проставляєтьс я на корінці повідомлення.

На підставі вищевказаної н орми чинного законодавства, повідомлення про зарахуванн я коштів в погашення фінансо вих санкцій в порядку чергов ості складались управлінням та вручались посадовій особ і відповідача - бухгалтеру Галкіній Т. В. особисто.

Суд не бере до уваги твердже ння керівника Комунального з акладу «Чернігівський облас ний навчально-методичний цен тр культури і мистецтв» про т е, що він не знав про застосува ння до комунального закладу фінансових санкцій за несвоє часне подання звітів, оскіль ки в матеріалах справи місти ться акт звірення розрахункі в за нарахованими та сплачен ими страховими внесками до П ФУ в 2010 році станом на 01.01.2011 року, з якого вбачається, що за даним и відповідача та управління пенсійного фонду вказані су ми нарахованих фінансових са нкцій співпадають, а акт підп исаний головним бухгалтером Джога Т. О. (а. с. 142).

Суд також вважає за необхід не зазначити, що за виявленим фактом несвоєчасного поданн я звітності за грудень 2009 року до головного бухгалтера від повідача був застосований ад міністративний штраф в розмі рі 425 грн., про що свідчить пост анова № 002174 по справі про адміністративні правопоруш ення від 08.02.2010 року, яка була вру чена Кладковій Л. П. (а. с. 158).

Доказів сплати, як і доказів , що спростовують викладені в позовній заяві обставини, ві дповідач не надав, добровіль но визначену вимогою суму в п овному обсязі не сплатив, сам у вимогу № Ю-608 від 05.04.2011 року не ос каржив, тобто сума заборгова ності в розмірі 24895,72 грн. станом на час розгляду справи є узго дженою.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

За таких обставин та врахов уючи те, що сума заборгованос ті є узгодженою, відповідаче м не оскаржена, суд дійшов вис новку, що адміністративний п озов Управління Пенсійного ф онду України в Деснянському районі м. Чернігова до Комуна льного закладу «Чернігівськ ий обласний навчально-методи чний центр культури і мистец тв» підлягає задоволенню в п овному обсязі.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 104, 122, 160-163 КА С України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задоволь нити в повному обсязі.

Стягнути з Комунального за кладу «Чернігівський обласн ий навчально-методичний цент р культури і мистецтв» (вул. Ше вченка, 54, м. Чернігів, п/р 35419003002616 в ГУДКУ в Чернігівській област і, МФО 853592, код 33335952) на користь Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Деснянському районі м . Чернігова (пр. Перемоги, 139, м. Че рнігів, п/р 25609303051155 в ОПЕРВ ЧОУ Оща дбанку, МФО 353553, код 21395284) заборгов аність по сплаті страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання за грудень 2010 року в сум і 24895,72 грн.

Постанова набирає законно ї сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у пор ядок і строки, передбачені ст аттями 186, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України .

Суддя Баргаміна Н.М.

Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16090827
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/2317/2011

Ухвала від 28.04.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 17.05.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Ухвала від 16.02.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Постанова від 02.06.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні