Рішення
від 24.02.2011 по справі 2431-2009
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люк сембург/Речна, 29/11, к. 303

РІШЕННЯ

Іменем України

24.02.2011 Справа №5002-17/2431-2009

За позовом Державної адмі ністрації Лівадійського, Мас андрівського, Місхорського п арків-пам' яток садово-парко вого мистецтва загальнодерж авного значення

До відповідача Ялтинської міської ради

Треті особи без самостійни х вимог на предмет спору:

1. ВАТ «Готельний компл екс «Ялта-Інтурист»

2. Курортне містечко «Д онбас»

3. ВАТ Пансіонат з лікув анням «Донбас»

4. Немна Д.С.

5. Масандрівська селищ на Рада

6. Міністерство охорон и навколишнього природного с ередовища України

7. ОСОБА_1

8. ОСОБА_2

9. ОСОБА_3

10. ОСОБА_4

11. ТОВ «Пансіонат «Масс андра»

12. ТОВ «Кримський інсти тут екології та проектування »

про визнання недійсним під пункту 1.18 пункту 1 рішення 40-ї с есії 23-го скликання Ялтинськ ої міської ради від 31 жовтня 20 01 року № 41 «Про затвердження пр оектів відведення земельних ділянок і технічних звітів п ідприємствам, організаціям, установам і підприємцям та н адання їх в оренду на землях м . Ялти»

Суддя В.І. Гайворонський

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача - Саликіна Я.І. , представник

Від відповідача - не з' яв ився

Від третіх осіб - не з' яви вся

Прокурор - Меренцов С.І.

Сутність спору: Позивач пр осить визнати недійсним під пункт 1.18 пункту 1 рішення 40-ї сес ії 23-го скликання Ялтинської міської ради від 31 жовтня 2001 ро ку № 41 «Про затвердження проек тів відведення земельних ді лянок і технічних звітів під приємствам, організаціям, ус тановам і підприємцям та над ання їх в оренду на землях м. Я лти», у зв' язку з порушенням законодавства щодо його при йняття.

Відповідач Ялтинська місь ка рада у відзиві проти позов у заперечує, та вказує, що прав а позивача в даному випадку н е порушені, оскільки Адмініс трація парків-пам' яток, як г оспрозрахункове підприємст во ліквідовується, а створен а Державна адміністрація пар ків- пам' яток як бюджетна ор ганізація і все майно, а також Масандрівський парк передан о на баланс Державної адміні страції парків-пам' яток та конфігурація земельної діля нки при цьому не змінилась.

Третя особа без самост ійних вимог на предмет спору ВАТ Пансіонат з лікуванням « Донбас» у відзиві проти позо ву заперечує, та вказує, що Дог овір оренди земельної ділянк и ВАТ Пансіонат з лікуванням «Донбас» укладений у 2005 році з Масандрівської селищною рад ою. Ялтинська міська рада в у згодженні договору участі не брала. У 2005 році згідно акту пр иймання-передачі Адміністра ція парків-пам' яток прийнял а територію парків, але позов них заяв подано не було.

Третя особа без самос тійних вимог на предмет спор у ОСОБА_3 у запереченнях вказує, що порушені строки по зовної давності, позов подан ий у 2009 році, тоді як рішення Ял тинського виконкому № 41 було п рийняте 31.10.2001 року. Адміністрац ія парків самостійно звернул ась до Ялтинського виконкому про зміну меж парку, в матеріа лах справи відсутні документ и, які підтверджують незакон ність такого звернення.

Третя особа без само стійних вимог на предмет спо ру Ніколаєв А.Е. у відзиві прот и позову заперечує, та вказує , що вимоги позивача не відпов ідають вимогам законодавств а та не підкріплені доказами . Позивачем не надано доказів того, чому він 8 років не зверт ався до суду.

Третя особа без самос тійних вимог на предмет спор у ТОВ «Пансіонат «Массандра» у відзиві проти позову запер ечує, та вказує, що Ялтинська м іська рада чітко встановила межі та точну площу земельно ї ділянки, що знаходиться під Масандрівським парком.

По справі проголошено всту пну та резолютивну частину р ішення.

Розглянувши матеріали спр ави, суд -

в с т а н о в и в:

24.12.1968 року Виконавчим коміте том Ялтинської міської Ради видано Курортзеленбуду Ялти нської територіальної Ради п о Управлінню курортами профс пілок України державний акт на право постійного користув ання земельною ділянкою площ ею 49,1 га. для обслуговування Ма сандрівського парку.

Згідно рішення 40-ї се сії 23-го скликання Ялтинсько ї міської ради від 31 жовтня 2001 р оку № 41 «Про затвердження прое ктів відведення земельних д ілянок і технічних звітів пі дприємствам, організаціям, у становам і підприємцям та на дання їх в оренду на землях м. Ялти» вирішено Адміністраці ї парків-пам' яток садово-па ркового мистецтва загальнод ержавного значення «Місхорс ький, Масандрівський, Ліваді йський» надати земельну діля нку площею 36, 42244 га - землі гром адського призначення (графа 43, форми 6-зем.) у постійне корис тування для обслуговування ч астини території об' єкту пр иродно-заповідного фонду «Ма сандрівський парк» за адресо ю: м. Ялта, на землях Ялтинсько ї міської ради. Державний акт від 24.12.1968, виданий Масандрівськ ому парку, анулювати. (п. 1.18).

Суд вважає, що позов підляга є задоволенню, при цьому вихо дить з наступних обставин:

У зв'язку з відсутністю земл евпорядної документації про відведення Адміністрації па рків-пам'яток садово-парково го мистецтва загальнодержав ного значення «Місхорський» , «Масандрівський», «Лівадій ський» земельної ділянки пло щею 36,4244 га в постійне користув ання для обслуговування част ини території об'єкту природ но-заповідного фонду «Масанд рівський парк» за адресою: м. Я лта, на землях Ялтинської міс ької ради, на звернення Держа дміністрації парків про нада ння належним чином засвідчен у копію «Проекту відведення земельної ділянки Адміністр ації парків-памяток садово-п аркового мистецтва загально державного значення «Місхор ський», «Масандрівський», «Л івадійський» для обслуговув ання частини території об'єк ту природно-заповідного фонд у «Масандрівський парк», зат вердженого рішенням Ялтинсь кої міської ради від 31.10.2001 року №41, чи іншого документу із зем леустрою, що став підставою д ля винесення міською радою п .п.1.18 рішення №41 від 31.10.2001 року, Ялт инською міською радою за вих . №02.1-17/3406 від 21.06.2010 р. було повідомле но, що усі додатки до рішення № 41 сесії від Ялтинської місько ї ради знаходяться у міськом у архіви, а за повідомленням А рхівного відділу Ялтинської міської ради за вих. №259 від 18.06.201 0 р. додатки до рішення №41 від 31.10 .2001 року відсутні.

Належним чином завірений, п рошитий та пронумерований на 93-х арк. «Проект відведення зе мельної ділянки Адміністрац ії парків-пам'яток садово-пар кового мистецтва загальноде ржавного значення «Місхорсь кий», «Масандрівський», «Лів адійський» для обслуговуван ня частини території объекту природно-заповідного фонду «Масандрівський парк» для бу дівництва обслуговування Ма сандрівського парку в м. Ялта » 2001 року, наданий ТОВ «Кримськ ий інститут екології та прое ктування» і долучений до спр ави, по змісту не відповідає н аявним в ньому документам та даті його виготовлення.

Так, за змістом Проекту (л.2) з начаться відповідно на л.13, 14 і 15 як висновки Ялтинської СЕС, Управління головного архіте ктора Ялтинського виконкому і Ялтинського міського упра вління земельних ресурсів, а фактично - висновки Рескоміт ету з охорони культурної спа дщини, Рескомітету з екологі ї і природних ресурсів та Упр авління державної екологічн ої інспекції Південно-Кримсь кого регіону, при цьому вони д атовані 2003 роком, тобто після п рийняття Ялтинською міською Радою рішення №41 від 31.10.2001 р.

На л.14 Проекту за змістом (фак тично на л.17) знаходиться висн овок Управління головного ар хітектора Ялтинського викон кому, датований 12 червня 2002 р.

У розділі «Графічні матері али» на л.24 Проекту за змістом (фактично на л.30) земельна діля нка, що відноситься до відвед ення Адміністрації парків-па м'яток, значиться виконаною 20. 02.2002p., тобто після прийняття Ялт инською міською Радою рішенн я №41 від 31.10.2001 р.

У цьому ж розділі на листах 26, 27 і 28 Проекту за змістом (факти чно на листах 32, 33 і 34) значаться виконаними графічні матеріа ли 20.02.2002 р.

У розділі «Матеріали обчис лення площ» (л.29 за змістом) на л .30 Проекту за змістом (фактичн о на л.36) креслення контурів зе мельної ділянки виконано так ож 20.02.2002р.

У розділі «Проект рішення» (л.90 за змістом) на л.91 за змістом Проекту (фактично на

л.97) значиться проект рішенн я Ялтинської міської ради «П ро надання Адміністрації пар ків-пам'яток садово-парковог о мистецтва загальнодержавн ого значення «Місхорський», «Масандрівський», «Лівадійс ький» земельної ділянки, роз ташованої в м. Ялта для обслуг овування частини території о б'єкту природно-заповідного фонду «Масандрівський парк» у тих же розмірах з анулюванн ям державного акту від 24.12.1968 p., ви даного Масандрівському парк у, але уже за підписом іншого м іського голови.

На листах 92, 93 за змістом Прое кту (фактично на л.98, 99) підшиті н егативні висновки державної землевпорядної експертизи, також датовані після прийнят тя Ялтинською міською Радою рішення №41 від 31.10.2001 р.

Таким чином, наданий ТОВ «Кр имський інститут екології та проектування» проект відвед ення земельної ділянки Адмін істрації парків-пам'яток сад ово-паркового мистецтва зага льнодержавного значення «Мі схорський», «Масандрівський », «Лівадійський» для обслуг овування частини території о б'єкту природно-заповідного фонду «Масандрівський парк» 2001 року не міг бути затверджен ий п.1 рішення Ялтинської місь кої Рад від 31.10.2001 р. №41, оскільки з а наявними в Проекті докумен тами не відповідав даті його виготовлення і не був готови й до затвердження.

Відповідно до ч.7 ст.19 Земельн ого кодексу України, що діяв н а час прийняття Ялтинською м іською Радою рішення №41 від 31.10 .2001 p., надання земельних діляно к здійснюється за проектами відведення цих ділянок.

Згідно до ч.8 ст.19 цього Кодек су розробку проектів відведе ння земельних ділянок, перен есення їх меж у натуру (на місц евість) і виготовлення докум ентів, що посвідчують право к ористування землею, здійснюю ть державні та інші землевпо рядні організації.

Викладені обставини свідч ать про відсутність проекту відведення земельної ділянк и Адміністрації парків для о бслуговування частини терит орії объекту природно-запові дного фонду «Масандрівський парк» на час прийняття Ялтин ською міською Радою рішення №41 від 31.10.2001 p., що є порушенням вим ог ст.19 Земельного кодексу Укр аїни, що діяв на дату винесенн я оспорюваного рішення.

Відповідно до ст.22 Земельно го кодексу України 1991 року пра во власності на землю абс пра во користування наданою земе льною ділянкою виникає після встановлення землевпорядни ми організаціями меж земельн ої ділянки в натурі (на місцев ості) і одержання документа, щ е посвідчує це право.

Приступати до використанн я земельної ділянки, в тому чи слі на умовах оренди, де встан овлення меж цієї ділянки в на турі (на місцевості) і одержан ня документа, що посвідчує пр аве власності або право кори стування землею, забороняєть ся.

Аналогічні положення викл адені в ст.126 Земельного кодек су України 2003 року відповідно до якої «право власності на з емельну ділянку, а також: прав о постійног користування та право оренди земельної ділян ки виникають з моменту держа вної реєстраціїи прав».

Відсутність проекту відве дення земельної ділянки Адмі ністрації парків для обслуго вування частини території об 'єкту природно-заповідного ф онду «Масандрівський парк: в становлення землевпорядним и організаціями меж земельно ї ділянки в натурі (на місцево сті) одержання документа, що п освідчує це право, та його дер жавної реєстрації лишає Адмі ністрацію парків, а в подальш ому Держадміністрацію паркі в права використання земельн ділянки території об'єкту пр иродно-заповідного фонду «Ма сандрівський парк» у відпові дності і покладених функцій.

Крім того, відповідно до пос танови Держкомітету Українс ької РСР по екології раціона льному природокористуванню від 30.08.1990 р. №18 «Про затвердження переліку парк пам'яток садов о-паркового мистецтва респуб ліканського значення» та пос танови Верховної Ради Україн и від 16.06.1992 р. «Про введення в дію Закону України «Про природн о-заповідний фонд України» М асандрівський парк є парком- пам'яткою садово-паркового м истещ загальнодержавного зн ачення площею 44,1 га та є цільов им об'єктом природно-заповід ного фон,

Приймаючи рішення №41 від 31.10.20 01 р. про надання Адміністрації парків-пам'ятників садово-па ркового мистецтва загальнод ержавного значення «Місхорс ький», «Масандрівський» «Лів адійський» земельної ділянк и площею 36,4244 га в постійне кори стування; обслуговування час тини території объекту приро дно-заповідного фонду «Масан дрівський парк» Ялтинська мі ська рада в порушення вимог статей 51-53 Закону України «Про природно-заповідний фонд Ук раїни» зменшила територію Ма сандрівського парку з 44,1 га до 36,4244 га.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи місцевого самоврядування та їх посадо ві особи повинні діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та способом, передбаченим Конституцією та Законами Ук раїни.

Згідно ч. 10 ст. 59 Закону Україн и «Про місцеве самоврядуванн я в Україні» акти органів та п осадових осіб місцевого само врядування на підставі їх не відповідності Конституції У країни або Законам України в изнаються незаконними в судо вому порядку.

Згідно п. 2 Роз' яснення пре зидії Вищого арбітражного су ду України від 26.01.2000 року № 02-5/35 «П ро деякі питання практики ви рішення спорів, пов' язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів» підставами для визнання акт а недійсним є невідповідніст ь його вимогам чинного закон одавства та/або визначеній з аконом компетенції органу, я кий видав цей акт.

Відповідно до Постанови Де ржавного комітету Українськ ої РСР по екології і раціонал ьному природокористуванню в ід 30.08.1990 року № 18 «Про затверджен ня Переліку державних парків -пам' яток садово-паркового мистецтва республіканськог о значення» Масандрівський п арк (площею 44, 1 га) віднесено до переліку державних парків-п амяток садово-паркового мист ецтва республіканського зна чення. (п. 38 Переліку). (том № 1 а.с. 2 4).

Пунктом 3 постанови Верхов ної Ради України від 16.06.1992 року «Про введення в дію Закону Ук раїни «Про природно-заповідн ий фонд України» визначено в важати раніше створені парки -пам' ятки садово-аркового м истецтва республіканського значення парками-пам' ятка ми садово-паркового мистецтв а загальнодержавного значен ня.

Так, підпункт 1.18 п.1 рішення Ял тинської міської ради від 31.10.20 01 р. №41 «Про затвердження проек тів відводів земельних ділян ок, технічних звітів по встан овленню меж земельних діляно к підприємствам, організація м, установам та підприємцям і надання їх в оренду на землях м. Ялти» щодо надання Адмініс трації парків земельної діля нки площею 36,4244 га для обслугов ування частини території объ екту природно-заповідного фо нду «Масандрівський парк» є таким, що не відповідає вимог ам розділу VII Закону України « Про природно-заповідний фонд України» та Земельному коде ксу України, що діяв на час при йняття оспорюваного рішення .

Відповідно до ст.72 Земельно го кодексу України 1990 року до з емель природоохоронного при значення належать землі запо відників, національних, зоол огічних і дендрологічних пар ків, парків - пам'яток садово-п аркового мистецтва, ботанічн их садів, заказників (за винят ком мисливських), заповідних урочищ, пам'яток природи.

Порядок використання земе ль природоохоронного призна чення визначається законода вством України.

Законодавством, що регулює правовідносини земель приро доохоронного призначення яв ляються Закони України «Про охорону навколишнього приро дного середовища» та «Про пр иродно-заповідний фонд Украї ни».

Згідно до ч.2 ст. 61 Закону Укра їни «Про охорону навколишньо го природного середовища» до складу природно-заповідного фонду України входять держа вні заповідники, природні на ціональні парки, заказники, п ам'ятки природи, ботанічні са ди, дендрологічні та зоологі чні парки, парки-пам'ятки садо во-паркового мистецтва, запо відні урочища.

Відповідно до ч.2 ст.37 Закону України «Про природно-запові дний фонд України» парки-пам 'ятки садово-паркового мисте цтва загальнодержавного зна чення є природоохоронними ре креаційними установами та зг ідно до ст. 14 цього Закону є реж имною територією природно-за повідного фонду.

У відповідності до 4.4 ст.7 Зак ону України «Про природно-за повідний фонд України» межі територій та об'єктів природ но-заповідного фонду встанов люються в натурі відповідно до законодавства. До встанов лення меж територій та об'єкт ів природно-заповідного фонд у в натурі їх межі визначають ся відповідно до проектів ст ворення територій та об'єкті в природно-заповідного фонду .

Статтею 54 Закону України «П ро природно-заповідний фонд України» визначено, що зміна меж:, категорії та скасування статусу території об' єктів природно-заповідного фонду проводиться відповідно до ст атей 51-53 цього Закону.

Виходячи із норм статей 51-53 З акону України «Про природно- заповідний фонд України» змі ні меж Масандрівського парку , у тому числі зменшення його п лощі, повинно було передуват и: підготовка і подання клопо тання до державних органів, у повноважених проводити їх по передній розгляд (Міністер ство охорони навколишнього п риродного середовища Україн и) з наданням відповідних відомостей про розмір п лощі; місцезнаходження з дол ученням картографічного мат еріалу та документів, що підт верджують та доповнюють обгр унтування необхідності змін и меж та площі парку (ст.51); цент ральний орган виконавчої вла ди в галузі охорони навколиш нього природного середовища забезпечує розробку спеціал ізованими проектними та наук овими установами проектів ст ворення (змін меж та площі) пар ків-пам'яток садово-парковог о мистецтва загальнодержавн ого значення (ч.З ст.52).

Проекти створення (змін меж та площі) територій та об'єкті в природно-заповідного фонду передаються центральним орг аном виконавчої влади в галу зі охорони навколишнього при родного середовища у встанов леному порядку уповноважени м приймати рішення про створ ення (змін меж та площі) терито рій та об'єктів природно-запо відного фонду (ч.б ст.52). Рішення про створення (змін меж та пло щі) природних заповідників, н аціональних природних паркі в, а також інших територій та о б'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного зн ачення приймаються Президен том України (ч.І ст.53).

Постановою Державного ком ітету Української РСР по еко логії і раціональному природ окористуванню від 30.08.1990 р. №18 та о хоронним зобов'язанням Мініс терства охорони навколишньо го природного середовища і я дерної безпеки України №ОПСП -005 від 31.12.1999 р. (копія додається) ви значено Масандрівський парк -пам'ятку садово-паркового ми стецтва площею 44,1 га.

Відповідно до наданого ТОВ «Кримський інститут екологі ї і проектування» проекту ві дведення земельної ділянки в натуру від 19.12.2000 p., затвердженог о рішенням Ялтинської місько ї ради від 31.10.2001 року № 41 п.п.1.18 п.1 пр о надання Адміністрації парк ів земельної ділянки площею 36,4244 га та анулювання Державног о акту від 24.12.1968 p., виданого Масан дрівському парку, відсутні п огодження Міністерства охор они навколишнього природног о середовища України, як цент рального органу виконавчої в лади в галузі охорони навкол ишнього природного середови ща щодо зміни меж: та площі Мас андрівському парку у відпові дності до статей 51-53 Закону Укр аїни «Про природно-заповідни й фонд України».

Дані обставини підтве рджуються висновками держав ної землевпорядної експерти зи від 17.01.2002 року №25/595, 596, що знаход яться при проекті відведення земельної ділянки в натуру в ід 19.12.2000 p., виконаного Республік анським комітетом по земельн их ресурсах АР Крим на замовл ення Адміністрації парків у відповідності до Положення п ро здійснення державної земл евпорядної експертизи, затве рдженого наказом Державного комітету України по земельн их ресурсах від 11,03.1997 року №39.

Висновками державної земл евпорядної експертизи від 17.01 .2002 року негативно оцінена про ектна документація по відвед енню земельної ділянки Масан дрівського парку площею 36,4244 га і не погоджена з наступних пі дстав: не обгрунтовано викон ання проектних матеріалів ті льки частини території об'єк ту «Масандрівський парк», ко ли це є єдиний природно-запов ідний комплекс; план відведе ння виконаний не на кадастро вому плані, не вказані кордон и охоронних зон парку, не вка зані внутрішні кути, не закоо рдиновані межі по- сторонніх землекористувачів; відсутня інформація про виконання ум ов, зазначених в п.3 акту прийм ання-передачі парку від 08.04.1998 ро ку та матеріали накладення м еж відведення на планові мат еріали по Держакту від 24.12.1968 рок у, матеріали організації охо ронних зон; матеріали на прав о землекористування Пансіон ату «Донбас», ВАТ ГК «Ялта-Інт урист», Масандрівської селищ ної ради и ін. суміжних землек ористувачів, наявність охоро нних зон на частину територі ї ПЗФ; інформація про ділянку питомніка (розміщення, мета і т.і.); погодження на складання проекту відведення.

За матеріалами проекту від ведення земельної ділянки в натуру від 19.12.2000 року крім відсу тності відомостей центральн ого органу виконавчої влади в галузі охорони навколишньо го природного середовища щод о погодження зміни меж та пло щі земельної ділянки Масандр івського парку, також на час п рийняття рішення Ялтинською міською радою від 31.10.2001 р. №41 від повідно до п.п.1.18 п.1, були відсут ні погодження:

- Республіканському к омітету по охороні культурн ої спадщини АР Крим (наданий в исновок значиться від 29.04.2003 р. №2177);

- Республіканському к омітету по екології і природ ним ресурсам АР Крим (наданий висновок значиться від 05.05.2003 р. №1958/8-4);

- Управління Держекол огічної інспекції Південно-К римського регіону (наданий в исновок значиться від 11.08.2003 р. № 1604-53);

-Управління головного архі тектора Ялтинського виконко му (наданий висновок

затве рджено 12.06.2002 р. №197).

Доповненням, від 12.02.2004 року до висновку державної землевпо рядної експертизи від 17.01.2002 р. № 25/595, 596 було повторно визначено, що за матеріалами проектної документації залишаються рі зночитання в конфігурації, п лощі і межах парку-пам'ятника по плану відведення і плану з емель парку по держакту, а сам е:

І. Не обгрунтовано виконанн я проектних матеріалів по ві дведенню ділянки на частину території природно-заповідн ого комплексу.

2. Відсутні матеріали:

- матеріали організац ії охоронних зон парку;

- охоронні зобов'язанн я на частину території ПЗФ;

- матеріали накладенн я меж відведення на планові м атеріали по Держакту від 24.12.1968 р оку на Масандрівський парк п лощею 49,12 га;

- інформація про ділян ку питомніка (розміщення, вил учення, мета).

Виходячи із висновків держ авної землевпорядної експер тизи вбачається, що рішення Я лтинської міської ради від 31.1 0.2001 р. № 41 «Про затвердження прек тів відводів земельних ділян ок, технічних звітів по встан овленню меж земельних діляно к підприємствам, організація м, установам та підприємцям і наданні їх в оренду на землях м. Ялти» відповідно до п.п.1.18 п.1 щодо надання Адміністрації п арків земельної ділянки площ ею 36,4244 га для обслуговування ч астини території объекту при родно-заповідного фонду «Мас андрівський парк» було перед часним та таким, яке було прий няте за відсутності відповід них рішень та узгоджень як це нтрального органу виконавчо ї влади в галузі охорони навк олишнього природного середо вища так і погоджень територ іальних органів виконавчої в лади.

В матеріалах, що стосуються спірного рішення також відс утні докази того, що Міністер ство охорони навколишнього п риродного середовища Україн и наділяло Адміністрацію пар ків-пам'яток садово-парковог о мистецтва загальнодержавн ого значення «Лівадійський» , «Масандрівський», «Місхорс ький» повноваженнями щодо зм іни площі території Масандрі вського парку, та самостійно Адміністрація парків не мал а права узгоджувати зміни ме жі та площу території Масанд рівського парку.

Таким чином, відповідачем н е доведено, що спірне рішення прийняте відповідно до вимо г законодавства. Більш того, матеріали справи свідчать пр о те, що воно прийняте з відпов ідними порушеннями.

Таким чином, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Посилання на позовну давні сть не можуть бути прийняті д о уваги.

Так, згідно ч. 3 ст. 267 ЦК Україн и позовна давність застосову ється судом лише по заяві сто рони у спорі, зробленою до вин есення ним рішення.

Стороною у спорі, якою згідн о ст. 21 ГПК України є відповіда ч, тобто Ялтинською міською р адою, відповідної заяви зроб лено не було.

Треті особи без самос тійних вимог на предмет спор у не є сторонами у спорі.

Окрім цього, вказані особи л ише констатували факт спливу позовної давності, однак сам е заяви щодо застосування по зовної давності від них тако ж не було.

Окрім цього, якщо вважати, щ о позовна давність сплила, то порушене право підлягає зах исту згідно ч. 5 ст. 267 ЦК України .

Так, Держава в особі уповнов ажених органів не надавала з годи щодо зміни площі Масанд рівського парку загальноде ржавного значення, та ненале жне виконання своїх обов' яз ків конкретними особами не п овинно впливати на зневаженн я загальнодержавних інтерес ів, тобто інтересів, які стосу ються усіх громадян України.

При викладених обставин ах суд вважає, що позовні вим оги законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню.

При цьому необхідно в ідмітити, що у даному випадку не існує спору між організац іями щодо їх компетенції, а і снує спір щодо незалежного вирішення питання, що стосує ться права на землю.

Згідно ч. 5 ст. 49 ГПК Укр аїни судові витрати відшкод овуються позивачу відповід ачем.

Судові витрати позивача пі дтверджуються квитанцією № 3 49/414 від 29.04.2009 року на суму 85,00 грн. (з державного мита), та квитанці єю № 350/416 від 29.04.2009 року на суму 118,00 г рн. (судові витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу).

На підставі вищевикладено го, а також керуючись ст. ст. 44, 4 9, 82, 84, 85 ГПК України, суд -

ВИРІШІВ:

Позов задовольнити .

Визнання недійсним підпункт 1.18 пункту 1 рішення 40- ї сесії 23-го скликання Ялтинс ької міської ради від 31 жовтн я 2001 року № 41 «Про затвердження проектів відведення земельн их ділянок і технічних звіті в підприємствам, організація м, установам і підприємцям та надання їх в оренду на землях м. Ялти».

Стягнути з Ялтинської місь кої ради (98600, м. Ялта, пл. Радянсь ка 1, ідентифікаційний код 25149223) на користь Державної адмініс трації Лівадійського, Масанд рівського, Місхорського парк ів - пам' яток садово-парко вого мистецтва загальнодерж авного значення (98600, АР Крим, м. Я лта, Масандрівський парк, буд . 40; ідентифікаційний код: 33223992) су дові витрати з державного ми та в сумі 85,00 грн., та судові витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в розмірі 118,00 грн.

Видати наказ.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Гай воронський В.І.

Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16093213
СудочинствоГосподарське
Сутьзатвердження пр оектів відведення земельних ділянок і технічних звітів п ідприємствам, організаціям, установам і підприємцям та н адання їх в оренду на землях м . Ялти

Судовий реєстр по справі —2431-2009

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гайворонський В.І.

Рішення від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гайворонський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні