Рішення
від 19.05.2011 по справі 18/5005/5486/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

16.05.11р. Справа № 18/5005/5486/2011

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "ОПТИМА-ЗВ"ЯЗОК ЕССЕТС",

м. Дніпропетр овськ

до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "ЮКК "Апріорі", м. Апостолово ,

Дніпропетров ська область

третя особа 1: Дніпропетров ська міська рада, м. Дніпропет ровськ

третя особа 2: Управління Де ржкомзему у місті Дніпропетр овську

Дніпропетро вської області

про визнання права власності

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 д ов. від 18.02.11р.

від відповідача: ОСОБА_2 дов. від 06.05.11р.

від третьої особи 1: ОСОБ А_3 дов. від 07.02.11р.

від третьої особи 2: не з"яви вся

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "ОПТИМА-ЗВ"Я ЗОК ЕССЕТС" звернулося до гос подарського суду з позовом д о Товариства з обмеженою від повідальністю "ЮКК "Апріорі" п ро визнання за позивачем пра ва власності на нерухоме май но: склад літ.Х-1, загальною пло щею 47,2 кв.м., ангар літ.Ф-1 загальн ою площею 330,6 кв.м., що розташова не за адресою: вул. Коробова, 18 м . Дніпропетровськ.

Позовні вимоги обґрунтову є тим, що на підставі договор у купівлі-продажу від 21 січня 2003 року товариство набуло пра ва власності на нерухоме май но, що являє собою цілісний м айновий комплекс і складаєть ся із дитячого комбінату №360 (Л іт. А-2) загальною площею 2 219,3 кв.м .; цегляних навісів (літ Б, В, Г, Д , Е, Ж, З, И, К, Л, М, Н); цегляних госп одарських складів (літ. О-1, П-1); н авісу з металевої сітки (літ. Р ); металевого душу (літ.С); метал евої огорожі (літ №1-5); асфальтн ого, бетонного та плитки мост іння (літ. І-II), що знаходиться з а адресою вул. Коробова, 18, м. Дн іпропетровськ. Рішенням Пост ійно діючого Третейського су ду при Асоціації "ЛЕВЛЕКС" від 24.11.2006 р. за Товариством з обмеже ною відповідальністю "ОПТИМА -ЗВ'ЯЗОК ЕССЕТС" визнано право власності на адміністративн о-виробничу будівлю літ. А-2, за гальною площею 2 172, 3 кв.м., яка зм інила свій статус з дитячого комбінату в адміністративн о-виробничу будівлю, в тому чи слі на прохідну літ. Т-1, загаль ною площею 13,1 кв.м., що знаходит ься за адресою: м. Дніпропетро вськ, вул. Коробова, 18, без акту введення в експлуатацію. У 2008 р оці позивач здійснив будівни цтво складу літ.Х-1, загальною площею 47,2 кв.м., ангару літ.Ф-1 заг альною площею 330,6 кв.м., за адрес ою: вул. Коробова, 18, м. Дніпропе тровськ. У січні 2011 року позива чу стало відомо, що відповіда ч бажає користуватися вищез азначеним складом та ангаром , зазначаючи, що право власнос ті на спірне майно за позивач ем не підтверджується ні дог овором купівлі-продажу від 21.0 3.2003 року, ні рішенням постійно діючого Третейського суду при асоціації "ЛЕВЛЕКС" від 24.11. 2006 року. Посилаючись на ст. 392 та ч. 1 ст. 376 ЦК України, позивач про сить визнати за ним право вла сності на самочинне будівниц тво.

Відповідач проти позову за перечує, зазначає, що ні на під ставі договору купівлі-прода жу від 21 січня 2003 року, ні на підс таві рішення постійно діючог о Третейського суду при асо ціації "ЛЕВЛЕКС" від 24.11.2006 року Т ОВ "ОПТИМА-ЗВ'ЯЗОК ЕССЕТС" не н абувало права власності на с пірне майно, а тому відсутні п ідстави для задоволення поз ову товариства.

Третя особа 1 - Дніпропетров ська міська рада пояснила, що департаментом корпоративн их прав та правового забезпе чення міської ради опрацьову ється лист позивача від 15.04.2011 ро ку вих. № 11/1346 та матеріали щодо о формлення правовстановлююч их документів на земельну ді лянку по вул. Коробова, 18, з урах уванням змін до чинного земе льного законодавства, внесен их Законом України від 17.02.2011 рок у № 3038-VI "Про регулювання містоб удівної діяльності" зі зміна ми та доповненнями від 12.03.2011 рок у. На підставі зазначених мат еріалів департаментом підго товлено відповідний проект рішення міської ради, який п ередано на візування згідно із регламентом.

Третя особа 2 - Управлення Де ржкомзему у м. Дніпропетровс ьку Дніпропетровської облас ті звернулося до господарсь кого суду з клопотанням про р озгляд справи без участі йог о представника та пояснило, щ о до Управління надходила до кументація, що свідчить про р озробку технічної документа ції, яка посвідчує право пози вача на зазначену ділянку.

По справі оголошено перерв у відповідно до ст. 77 ГПК Украї ни.

В судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення відповідно д о ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

На підставі договору купів лі-продажу від 21 січня 2003 року, п освідченого нотаріусом Дні пропетровського міського но таріального округу Рудкевич ем Є. В., Товариство з обмежено ю відповідальністю "ОПТИМА-З В'ЯЗОК ЕССЕТС" набуло право вл асності на нерухоме майно, щ о являє собою цілісний майно вий комплекс і складається і з дитячого комбінату №360 (Літ. А -2) загальною площею 2 219, 3 кв.м. ; це гляних навісів (літ Б, В, Г, Д, Е, Ж , З, И, К, Л, М, Н); цегляних господа рських складів (літ. О-1, П-1); наві су з металевої сітки (літ. Р); ме талевого душу (літ.С); металево ї огорожі (літ №1-5); асфальтного , бетонного та плитки мостінн я (літ. І-II), що знаходиться за ад ресою вул. Коробова, 18, м. Дніпро петровськ (а.с. 13).

Рішенням постійно діючого Третейського суду при асоці ації "ЛЕВЛЕКС" від 24.11.2006 р. за Това риством з обмеженою відповід альністю "ОПТИМА-ЗВ'ЯЗОК ЕССЕ ТС" визнано право власності н а адміністративно-виробничу будівлю літ. А-2, загальною пло щею 2 172, 3 кв.м., яка змінила свій с татус з дитячого комбінату в адміністративно-виробничу б удівлю, в тому числі на прохід ну літ. -Т-1, загальною площею 13,1 к в.м., що знаходиться за адресою : м. Дніпропетровськ, вул. Коро бова, 18, без акту введення в екс плуатацію.

Право власності позивача н а зазначене майно зареєстров ано у встановленому порядку, що підтверджується витягом про реєстрацію права власнос ті на нерухоме майно (а.с. 14).

З метою подальшої експлуат ації нерухомого майна, ТОВ "О ПТИМА-ЗВ'ЯЗОК ЕССЕТС" у 2008 році здійснило будівництво склад у літ.Х-1, загальною площею 47,2 кв .м. та ангару літ.Ф-1 загальною п лощею 330,6 кв.м., за адресою: вул. К оробова, 18, м. Дніпропетровськ .

У січні 2011 р. позивачу стало в ідомо, що відповідач має на ме ті користуватися складом та ангаром, що розташовані по ву л. Коробова, 18 у м. Дніпропетров ську.

28.01.2011 р. ТОВ "ОПТИМА-ЗВ'ЯЗОК ЕСС ЕТС" звернулось до ТОВ "ЮКК "Ап ріорі" із листом №28-1 (а.с. 60), в яко му повідомило, що вище зазнач ене нерухоме майно належить ТОВ "ОПТИМА-ЗВ'ЯЗОК ЕССЕТС" на праві приватної власності та у разі, якщо відповідач бажає користуватися цим майном, йо му необхідно узгодити свої д ії з позивачем.

Листом за №33 від 10.03.2011 р. (а.с. 61) в ідповідач повідомив позивач а, що право власності позива ча на спірне майно не підтвер джується ні договором купів лі-продажу, ні рішенням Пості йно діючого Третейського суд у при Асоціації "ЛЕВЛЕКС", у зв "язку із чим відсутні правові підстави для укладення будь -якого договору оренди.

Відповідно до ст. 392 ЦК Україн и власник майна може пред"яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається іншою особою, а також у разі в трати ним документа, який зас відчує його право власності .

Позивач звернувся до госпо дарського суду з позовом про визнання за ним права власно сті на нерухоме майно: склад л іт.Х-1, загальною площею 47,2 кв.м., ангар літ.Ф-1 загальною площею 330,6 кв.м., що розташоване за адре сою: вул. Коробова, 18 м. Дніпропе тровськ.

За даними технічного паспо рту, виготовленого фахівцями комунального підприємства " Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризац ії" станом на 03.06.2010 р. склад літ. Х -1 та ангар літ. Ф-1 є самочинним будівництвом.

Частиною 1 ст. 376 Цивільного к одексу України передбачено, що житловий будинок, будівля , споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будів ництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній д ілянці, що не була відведена д ля цієї мети, або без належног о дозволу чи належно затверд женого проекту, або з істотни ми порушеннями будівельних н орм і правил.

Відповідно до ч. 3 ст. 375 ЦК Укра їни право власника на забудо ву здійснюється за умови дод ержання архітектурних, будів ельних, санітарних, екологіч них та інших норм і правил, а т акож за умови використання з емельної ділянки за її цільо вим призначенням.

Для встановлення відповід ності державним нормам і пра вилам вже існуючого об' єкту на замовлення позивача Това риством з обмеженою відповід альністю "Промтехстальпроек т" (ліцензія АВ №051902 від 21.04.2006 р., стр ок дії ліцензії з 21 квітня 2006 ро ку по 21 квітня 2011 року) було про ведено обстеження складу літ . Х-1 та ангару літ. Ф-1, що знаходя ться за адресою вул. Коробова , 18, м. Дніпропетровськ та встан овлено, що основні несучі кон струкції (фундамент, стіни, по криття) знаходяться в нормал ьному стані та придатні для п одальшої експлуатації. Будів ля знаходиться в нормальном у технічному стані та відпов ідає діючим будівельним норм ам і правилам. Подальша експл уатація ангару та складу мож лива.

Відповідно до ст. 376 ЦК Україн и право власності на самочин но побудовані об"єкти набува ються на підставі рішення су ду.

Згідно ст. 328 Цивільного коде ксу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокре ма із правочинів. Право власн ості вважається набутим прав омірно, якщо інше прямо не вип ливає із закону або незаконн ість набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист св ого цивільного права у разі й ого порушення, невизнання аб о оспорювання. Кожна особа ма є право на захист свого інтер есу, який не суперечить загал ьним засадам цивільного зако нодавства.

Кожна особа має право зверн утися до суду за захистом сво го особистого немайнового а бо майнового права та інтере су. Способом захисту цивільн их прав та інтересів може бут и, зокрема, захист прав вланос ті.

Враховуючи, що приписи ст. 39 2 ЦК України, господарський су д вважає, що вимоги позивача п ідлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України покладают ься на позивача, оскільки суд не вбачає винних дій відпові дача у виникненні спору.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "ОПТИМА-ЗВ"ЯЗОК ЕССЕТС" (просп ект Кірова, б. 14, кв. 12, м. Дніпропе тровськ, 49000, код ЄДРПОУ 30431779) прав о власності на нерухоме майн о: склад літ.Х-1, загальною площ ею 47,2 кв.м., ангар літ.Ф-1 загально ю площею 330,6 кв.м., що розташован е за адресою: вул. Коробова, 18, м . Дніпропетровськ.

Суддя В.І. Петрова

Повне рішення складено 20.05.2011 року

Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16103882
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —18/5005/5486/2011

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Рішення від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні