Рішення
від 25.05.2011 по справі 32/252-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.05.11р. Справа № 32/252-10

За позовом: Комунально го підприємства «Жилсервіс »Вільногірської міської рад и Дніпропетровської області , м. Вільногірськ

До: Приватного підприє мства «ПЕК-Дніпро», м. Дніпроп етровськ

Про: стягнення 614, 00 грн.

Суддя Васильєв О.Ю .

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача: не з' явив ся;

Від відповідача: не з' я вився

СУТЬ СПОРУ :

КП «Жилсервіс»В ільногірської міської ради Д ніпропетровської області ( п озивач ) звернувся з позовом до ПП «ПЕК-Дніпро»( відпо відач ) про стягнення 614,00 грн. витраче них позивачем на придбання у відповідача товару неналежн ої якості - магнітних пускач ів ПМА-4500 УХЛ-НВ 380 В 63 А. Позовні в имоги обґрунтовані посиланн ям позивача на вихід із ладу п ридбаних у відповідача згідн о до договору поставки № 297/КП в ід 03.12.09 р. та накладної № 13 від 08.12.09 р. двох пускачів протягом дво х тижнів після їх включення .

ПП «ПЕК-Дніпро»( відповіда ч ) відзив на позов та витребув ані судом документи не надав , явку повноважного представ ника до судових засідань нео дноразово не забезпечив .

Ухвалою господарсько го суду Дніпропетровської о бласті від 19.10.10р. провадження у справі було зупинено у зв'язк у з призначенням судової те хнічної експертизи, проведе ння якої було доручено фахів цям ДНДІСЕ . На вирішення експ ерта було поставлено наступн е питання: що спричинило вихі д із ладу магнітних пускачів ПМА-4500 УХЛ-НВ 380 В 63 А , придбаних п озивачем у відповідача згідн о до договору поставки № 297/КП в ід 03.12.09 р. та накладної № 13 від 08.12.09р.: заводський брак пі д час їх виготовлення, невідп овідні умови зберігання, нек валіфікований монтаж, чи екс плуатація цих магнітних пуск ачів в порушення вимог техні чних норм та правил? 08.11.10р. мате ріали справи були повернути з Дніпропетровського ДНІСЕ на адресу суду без виконання судової експертизи, з причин відсутності експертів відп овідної галузі знань.

Ухвалою господарськог о суду Дніпропетровської об ласті від 13.12.10р. проведення пр изначеної по справі судової технічної експертизи було доручено фахівцям Харківсь кого Науково-дослідного інс титуту судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса. На вирішення е ксперта було поставлено вище зазначене питання ; попередн я оплата вартості експертни х досліджень з подальшим р озподілом судових витрат бу ла покладена на позивача - К П «Жилсервіс»Вільногірсько ї міської ради Дніпропетров ської області.

У зв' язку із несплатою по зивачем вартості експертног о дослідження матеріали спра ви 04.05.11р. повернулися від Харкі вського НДІСЕ ім. М.С. Брокарі уса без висновку судової тех нічної експертизи. Судом на а дресу позивача направлялася вимога про оплату вартості с удової експертизи та надання суду доказів такої оплати (а.с .40).. Але позивач цю вимогу суду не виконав - вартість судової експертизи не оплатив . Врахо вуючи ту обставину , що позива ч ухилився від здійснення оп лати вартості робіт по викон анню експертизи , господарсь кий суд , керуючись приписами п.7 Інформаційного листа ВГСУ від 27.11.06 р. № 01-8/2651 «Про деякі пита ння призначення судових експ ертиз», ухвалою суду від 10.05.11р. поновив провадження у справі та призначив розгляд справи на 24.05.11р. Позивачу було запропо новано надати належні доказ и виходу із ладу магнітних п ускачів ПМА-4500 УХЛ-НВ 380 В 63 А вна слідок заводського браку під час їх виготовлення або некв аліфікованого монтажу; відпо відачу запропоновано надати відзив на позов.

До судового засідання 24.05.11р. сторони не з' явилися, ви требуваних судом документів не надали; від позивача 23.05.11р. д о канцелярії суду надійшла з аява ( вих.№1635 від 19.05.11р.) про відм ову від позову, обґрунтована посиланням на «зміну обстав ин».

Згідно із приписами ст.22 ГП К України : позивач вправі д о прийняття рішення по спр аві збільшити розмір позовни х вимог за умови дотримання в становленого порядку досудо вого врегулювання спору у ви падках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або з меншити розмір позовних вимо г. До початку розгляду господ арським судом справи по суті позивач має право змінити пр едмет або підставу позову шл яхом подання письмової заяви … Господарський суд не прийм ає відмови від позову, зменше ння розміру позовних вимог, в изнання позову відповідачем , якщо ці дії суперечать закон одавству або порушують чиї-н ебудь права і охоронювані за коном інтереси. У відповідності із припис ами ст.78 ГПК України : відмова п озивача від позову... виклада ється в адресованій господар ському суду письмовій заяві, що долучається до справи. Д о прийняття відмови позивача від позову господарський су д повинен роз'яснити сторона м наслідки відповідної проце суальної дії, перевірити, чи є повноваження на вчинення т акої дії у представника пози вача.

Враховуючи , що позивач не з абезпечив явку повноважного представника до судового за сідання, що унеможливлює роз ' яснення стороні наслідків такої процесуальної дії . Окр ім того заява про відмову ві д позову підписана від імені директора КП «Жилсервіс»- ОСОБА_1 , але не ск ріплена печаткою підприємст ва та до заяви не додано дока зів наявності повноважень у цієї особи на підписання так ої заяви. Зазначені обставин и виключають можливість прий няття судом відмови від позо ву ; а тому суд вважає необхідн им розглянути справу за відс утністю відзиву на позов та п редставників сторін - за на явними в справі доказами .

Дослідивши матеріал и справи, господарський суд , -

ВСТАНОВИВ :

03.12.09р. між ПП «ПЕК-Дніпро» (продавець) та КП «Жилсервіс »( покупець) укладено договір поставки №297/КП; відповідно до умов якого відповідач за нак ладною №13 від 08.12.09р. поставив на позивачу товар, у тому числі магнітні пускачі ПМА-4500 (а.с.3, 5).

За твердженням позива ча, протягом двох тижнів піс ля використання (включення) м агнітних пускачів ПМА-4500 оста нні вийшли із ладу у зв' язку з обгорянням контактних гр уп через неякісне виготовле ння товару . 05.06.10р. позивач нап равив на адресу відповідача претензію №1789 від 03.06.10р. про від мову від договору поставки в ід 03.12.09р. №297/КП та вимагав пове рнути позивачу грошові кошт и в розмірі 614, 00 грн. за придба ння позивачем у відповідача товару неналежної якості - ма гнітних пускачів ПМА-4500.

У зв' язку з не задовол енням відповідачем вимог, за значених у претензії № №1789 від 03.06.10р, позивач був змушений зв ернутися з позовом до суду пр о стягнення з відповідача 614, 00 грн.

За наявними в справі доказами суд не мав можливос ті визначити: що спричинило в ихід із ладу магнітних пуска чів ПМА-4500 УХЛ-НВ 380 В 63 А , придбан их позивачем у відповідача з гідно до договору поставки № 297/КП від 03.12.09 р. та накладної № 13 в ід 08.12.09р.: заводський брак під ча с їх виготовлення, невідпові дні умови зберігання, неквал іфікований монтаж, чи експлу атація цих магнітних пускачі в в порушення вимог технічни х норм та правил? Для роз' ясн ення цих питань , що виникли пр и вирішенні господарського с пору і потребували спеціальн их знань, ухвалою суду від 13.12.10р . по справі була призначена с удова технічна експертиза . О днак внаслідок несплати пози вачем вартості експертного д ослідження експертиза не бу ла проведена та відповіді на вищезазначене питання судом від експерта не було отриман о.

Відповідно до припис ів ГПК України : доказами у спр аві є будь-які фактичні дані, н а підставі яких господарськ ий суд у визначеному законом порядку встановлює наявніст ь чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і за перечення сторін, а також інш і обставини, які мають значен ня для правильного вирішення господарського спору. Ці дан і встановлюються такими засо бами: письмовими і речовими д оказами, висновками судових експертів; поясненнями пред ставників сторін та інших ос іб, які беруть участь в судово му процесі. В необхідних випа дках на вимогу судді пояснен ня представників сторін та і нших осіб, які беруть участь в судовому процесі, мають бути викладені письмово ( ст.32 ) Кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень. Докази пода ються сторонами та іншими уч асниками судового процесу ( с т.33 ) Господарський суд прийма є тільки ті докази, які мають з начення для справи. Обставин и справи, які відповідно до за конодавства повинні бути під тверджені певними засобами д оказування, не можуть підтве рджуватись іншими засобами д оказування ( ст.34 ) Господарськ ий суд оцінює докази

за своїм внутрішнім перек онанням, що ґрунтується на вс ебічному, повному і об'єктивн ому розгляді в судовому проц есі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись закон ом. Ніякі докази не мають для г осподарського суду заздалег ідь встановленої сили. Визна ння однією стороною фактични х даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої ви моги або заперечення, для гос подарського суду не є обов'яз ковим ( ст.43 ). Враховуючи вищеза значені приписи чинного зако нодавства, суд критично оцін ює надані позивачем в обґрун тування своїх позовних вимог докази ( які не доводять належ ним чином викладені у позовн ій заяві обставини ), а тому не знаходить достатньо правових підстав для задово лення позовних вимог .

На підставі вищевикладен ого, керуючись ст.ст. 32, 33, 34, 43, 49, 82-85, Г ПК України; господарський су д , -

ВИРІШИВ :

В задоволенні позовних в имог відмовити в повному обс язі, судові витрати покласти на позивача.

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення25.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16104780
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/252-10

Рішення від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні