Рішення
від 02.06.2011 по справі 11/5025/769/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" червня 2011 р. Справа № 11/5025/769/11

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Акватерм-Фаворит", м. Хмельн ицький

до: приватного малого пі дприємства "Кедр", м. Хмельниць кий

про стягнення 9314,43 грн. за боргованості

Суддя Радченя Д.І.

Представники сторін:

позивача: ОС ОБА_1 адвокат свідоцтво № 407;

відповідача: не з'явився

В судовому засіданні 02.0 6.2011 р. оголошено вступну та рез олютивну частину рішення.

Суть спору: Позивач - Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Акватерм-Фаворит", м . Хмельницький звернувся до с уду з позовною заявою про стя гнення з відповідача - приват ного малого підприємства "Ке др", м. Хмельницький 9314,43 грн. заб оргованості, яка, як вказує по зивач, виникла внаслідок нев иконання відповідачем взяти х на себе зобов'язань, згідно д оговору підряду № 84/11.10 від 25.11.2010 р .

Представник позивача в суд овому засіданні наполягає на задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що вони обґ рунтовані та підтверджені по даними доказами.

Відповідач своїми процесу альними правами не скористав ся, зокрема, відзив на позов не подав, позовні вимоги по суті не оспорив, повноважного пре дставника для участі в судов ому засіданні не направив, хо ча був належним чином повідо млений про час та місце розгл яду справи.

З огляду на викладене, оскіл ьки неявка представника відп овідача не перешкоджає виріш енню спору по суті, суд вважає за можливе згідно ст. 75 ГПК Укр аїни розглянути справу за на явними в ній матеріалами.

Суд оцінивши подані позива чем по справі документи раху є їх достатніми для прийнятт я рішення по суті.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, з' ясувавши фактичні обставини , на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши докази, як і мають юридичне значення дл я розгляду справи по суті, суд встановив:

25 листопада 2010 року між пози вачем - ТОВ «Акватерм-Фаворит »та відповідачем - ПМП «Кедр» укладено договір підряду № 84/1 1.10.

За умовами вказаного догов ору Підрядник - ТОВ «Акватерм -Фаворит»зобов'язується згід но завдання Замовника - ПМП «К едр»на свій ризик виконати т а здати йому в установлений д оговором підряду строк закін чені роботи по монтажу систе ми газопостачання в 102-х кварт ирному житловому будинку по вул. Лісогринівецькій, 18 м. Хме льницький, а Замовник зобов'я зується надати Підряднику бу дівельний майданчик (фронт р обіт), передати затверджену в установленому порядку проек тну документацію, прийняти в ід Підрядника закінченні роб оти та оплатити їх.

Відповідно до п. 1.2. договору сторони погодили строки вико нання робіт у наступному пор ядку:

Початок виконання робіт пр отягом п'яти календарних дні в з моменту сплати авансу згі дно п. 4.1. даного Договору та зап ланованого закінчення. Датою закінчення робіт вважається дата їх прийняття Замовнико м.

Згідно вимог п. 2.1. договору з агальна ціна Договору склада є 35 814,43 грн. в т.ч. ПДВ - 5 969,07 грн.

За змістом п. п. 4.1., 4.2. договору сторони визначили, що оплата за виконані роботи проводит ься по факту виконання робіт згідно та на підставі акту ви конаних робіт. Що складаєтьс я Підрядником кожного поточн ого місяця в міру виконання р обіт та подається на підпис З амовнику. Після підписання а ктів виконаних робіт Замовни к зобов'язаний в повному обся зі оплатити виконані роботи у термін 5-ти календарних днів з моменту підписання.

Замовник перераховує Підр яднику аванс у розмірі 50% від д оговірної ціни для закупівлі необхідних будівельних мате ріалів.

На виконання умов договору (п. 4.2.) відповідач сплатив пози вачу аванс для закупівлі буд івельних матеріалів в розмір і 26500 грн. 00 коп., що підтверджуєт ься випискою банку від 26.11.2010р.

Позивач свої зобов'язання п о договору виконав в повному обсязі, виконані роботи пере дані замовнику за актом прий мання виконання будівельних робіт за лютий 2011р., претензій щодо якості виконаних робіт від замовника не одержано.

Згідно акту приймання вико нання будівельних робіт за л ютий 2011р. та довідки про вартіс ть виконаних робіт остання с тановить 35814,43 грн.

Акт виконаних робіт підпис аний сторонами 28.02.2011р.

Відповідач обов'язку, щодо о плати за виконані роботи в по вному обсязі у термін 5-ти кал ендарних днів з моменту підп исання актів виконаних робіт не виконав.

З огляду на викладене позив ач звернувся до суду за захис том свого порушеного права.

На момент прийняття рішенн я в матеріалах справи відсут ні будь-які докази погашення відповідачем спірної заборг ованості в добровільному пор ядку.

Аналізуючи надані доказ и, оцінюючи їх у сукупності, су дом приймається до уваги нас тупне.

У відповідності до ст.11 та с т. 509 Цивільного кодексу Украї ни однією з підстав виникнен ня, цивільних прав та обов' я зків сторін є укладення між н ими договору.

В силу зобов' язання боржн ик зобов' язаний вчинити на користь кредитора певну дію, в тому числі сплатити борг, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов' язку, тобто сплати бор гу.

Згідно ст. 526 Цивільного коде ксу України зобов' язання по винні виконуватись належним чином і в установлений строк . Відповідно до ст. 193 Господарс ького кодексу України одност ороння відмова від виконання зобов' язання і односторонн я зміна умов договору не допу скається.

Відповідно до ст.174 Господар ського кодексу України госпо дарські зобов' язання можут ь виникати, зокрема, з господа рського договору та інших уг од, передбачених законом, а та кож з угод, не передбачених за коном, але таких, які йому не с уперечать.

Пунктом 3 ст. 3, ст. 627 Цивільног о кодексу України закріплено принцип свободи договору, як ий передбачає, що сторони є ві льними в укладенні договору, виборі контрагента та визна ченні умов договору з урахув анням вимог цього Кодексу, ін ших актів цивільного законод авства, звичаїв ділового обо роту, вимог розумності та спр аведливості.

Статтею 837 Цивільного коде ксу України передбачено, що з а договором підряду одна сто рона (підрядник) зобов' язує ться на свій ризик виконати п евну роботу за завданням дру гої сторони (замовника), а замо вник зобов' язується прийня ти та оплатити виконану робо ту.

У відповідності із ст. 612 Циві льного кодексу України боржн ик вважається таким, що прост рочив, якщо він не приступив д о виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встан овлений договором або законо м.

Позивач за умовами догово ру обов'язок, щодо виконання р оботи по монтажу системи газ опостачання в 102-х квартирному житловому будинку по вул. Ліс огринівецькій, 18 м. Хмельницьк ий виконав в повному обсязі, щ о підтверджується наявними м атеріалами справи.

Відповідач свій обов'язок, щ одо оплати вартості виконани х робіт за договором підряду виконав частково. В результа ті неналежного виконання зоб ов'язань за договором підряд у № 84/11.10. від 25.11.2010р. в останнього ст аном на 21.04.2011р. утворилась забор гованість перед позивачем в сумі 9314,43 грн.

Станом на момент винесення рішення докази погашення сп ірної заборгованості в матер іалах справи відсутні.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Док ази подаються сторонами та і ншими учасниками судового пр оцесу.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України обставини справи, які відповідно до законодав ства повинні бути підтвердже ні певними засобами доказува ння, не можуть підтверджуват ись іншими засобами доказува ння.

З врахуванням викладеного суд прийшов до висновку, що по зовні вимоги обґрунтовані по даними матеріалами, не спрос товані відповідачем та підля гають задоволенню в повному обсязі.

Окрім того позивачем в проц есі розгляду справи заявлено до стягнення з посиланням на ст. 44, ч. 3 ст. 48, ч. 5 ст. 49 Господарсь кого процесуального кодексу України 980,00 грн. судових витра т по оплаті послуг адвоката.

Вирішуючи питання про відш кодування витрат на послуги адвоката судом враховується наступне.

Згідно ст. 28 Господарського процесуального кодексу Укра їни Справи юридичних осіб в г осподарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повн оважень, наданих їм законода вством та установчими докуме нтами, через свого представн ика.

Керівники підприємств та о рганізацій, інші особи, повно важення яких визначені закон одавством або установчими до кументами, подають господарс ькому суду документи, що посв ідчують їх посадове становищ е.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші о соби, повноваження яких підт верджуються довіреністю від імені підприємства, організ ації. Довіреність видається за підписом керівника або ін шої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою пі дприємства, організації.

Повноваження сторони або т ретьої особи від імені юриди чної особи може здійснювати її відособлений підрозділ, я кщо таке право йому надано ус тановчими або іншими докумен тами.

Громадяни можуть вести сво ї справи в господарському су ді особисто або через предст авників, повноваження яких п ідтверджуються нотаріально посвідченою довіреністю.

Повноваження адвоката як п редставника можуть також пос відчуватися ордером, виданим відповідним адвокатським об 'єднанням, або договором. До ор деру адвоката обов'язково до дається витяг з договору, у як ому зазначаються повноважен ня адвоката як представника або обмеження його прав на вч инення окремих процесуальни х дій. Витяг засвідчується пі дписом сторін договору.

Відповідно до ст. 44 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати с кладаються з державного мит а, сум, що підлягають сплаті з а проведення судової експерт изи, призначеної господарськ им судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речо вих доказів у місці їх знаход ження, оплати послуг перекла дача, адвоката, витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу та інши х витрат, пов'язаних з розгляд ом справи.

Відповідно до частини 3 стат ті 48 ГПК України витрати, що пі длягають сплаті за послуги а двоката, визначаються у поря дку встановленому Законом Ук раїни "Про адвокатуру", а згідн о зі ст. 12 цього Закону, оплата п раці адвоката здійснюється н а підставі письмової угоди м іж громадянином чи юридично ю особою і адвокатським об'єд нанням чи адвокатом.

Дія вказаного закону пошир юється тільки на осіб, які є ад вокатами.

Відповідно статті 2 Закону У країни "Про адвокатуру", адвок атом може бути громадянин Ук раїни, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціа льністю юриста або помічника адвоката не менше двох років , склав кваліфікаційні іспит и, одержав свідоцтво про прав о на зайняття адвокатською д іяльністю та прийняв Присягу адвоката України.

Таким чином, визначальним т а достатнім для відшкодуванн я стороні витрат по оплаті по слуг адвоката є факт здійсне ння такої оплати за умовами в ідповідного договору, підтве рджений платіжними документ ами, а також факт надання посл уг саме адвокатом, а не іншим п редставником.

Відповідно до ст.49 ГПК Укра їни суми, які підлягають спла ті за проведення судової екс пертизи, послуги перекладача , адвоката, витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу та інші вит рати, пов' язані з розглядом справи, покладаються: при зад оволенні позову - на відпові дача.

Як вбачається з матеріалів справи, право гр. ОСОБА_1 на зайняття адвокатською діяль ністю підтверджене посвідче нням адвоката №407 від 11.04.2008р.

Також позивачем надано суд у докази укладення з адвокат ом ОСОБА_1 договору від 21.0 4.2011р. №01-04.

На підтвердження понесени х позивачем витрат, надано кв итанцію № 1 від 02.06.2011р. про сплату ОСОБА_1 980,00 грн. за юридични й супровід в справі №11/5025/769/11.

Окрім того в п. 5 інформацій ного листа Вищого господарсь кого суду України від 14.07.2004 N 01-8/1270 " Про деякі питання, порушені у доповідних записках про роб оту господарських судів Укра їни у 2003 році щодо застосуванн я норм Господарського процес уального кодексу України" із змінами і доповненнями, внес еними листом Вищого господа рського суду України від 12 бер езня 2009 року N 01-08/163 передбачено, щ о відповідно до ч. 3 ст. 48 ГПК вит рати, що підлягають сплаті за послуги адвоката, визначают ься у порядку, встановленому Законом України "Про адвокат уру". Дія цього Закону поширює ться тільки на осіб, які є адво катами. Поняття особи, яка є ад вокатом, наводиться в ст. 2 Зак ону України "Про адвокатуру", д е зазначено, що адвокатом мож е бути громадянин України, як ий має вищу юридичну освіту, с таж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвокат а не менше двох років, склав кв аліфікаційні іспити, одержав свідоцтво про право на занят тя адвокатською діяльністю т а прийняв Присягу адвоката У країни. Таким чином, судові ви трати за участь адвоката у ро згляді справи підлягають опл аті лише в тому випадку, якщо в они сплачені адвокату сторон ою, котрій такі послуги надав ались, а їх сплата підтверджу ється відповідними фінансов ими документами. Статтею 44 ГПК передбачено відшкодування з азначених витрат за послуги, надані лише адвокатом, а не бу дь-яким представником.

У пункті 12 роз'яснень прези дії Вищого арбітражного суд у України від 04.03.1998р. №02-5/78 "Про дея кі питання практики застосув ання розділу VI Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни" (з наступними доповненн ями і змінами) зазначено: "Вирі шуючи питання про розподіл с удових витрат, господарський суд має враховувати, що розмі р відшкодування названих вит рат, крім державного мита, не п овинен бути неспіврозмірним , тобто явно завищеним. За таки х обставин суд з урахуванням обставин конкретної справи, зокрема, ціни позову може обм ежити цей розмір з огляду на р озумну необхідність судових витрат для даної справи".

У визначенні розумно необх ідного розміру сум, які підля гають сплаті за послуги адво ката, можуть братися до уваги , зокрема: встановлені нормат ивно-правовими актами норми видатків на службові відрядж ення (якщо їх установлено); вар тість економних транспортни х послуг; час, який міг би ви тратити на підготовку матер іалів кваліфікований фахів ець; вартість оплати відпов ідних послуг адвокатів, яка с клалася в країні або в регіон і; наявні відомості органів с татистики або інших органів про ціни на ринку юридичних послуг; тривалість розгляду і складність справи тощо. Док ази, які підтверджують розум ність витрат на оплату послу г адвоката, повинна надавати сторона, що вимагає відшкоду вання таких витрат (лист ВГСУ від 14.12.2007р. №01-8/973 "Про деякі питанн я практики застосування у ви рішенні спорів окремих норм процесуального права.

Враховуючи наведене суд пр ийшов до висновку, що витрати в розмірі 980,00 грн. заявлені пра вомірно, та підлягають стягн енню в повному обсязі.

Судові витрати по справі по кладаються на відповідача в зв'язку з задоволенням позов у згідно ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 12, 15, 28, 33, 43, 44, 48 , 49, 82-85, 115, 116 Господарського проц есуального кодексу України , Суд -

ВИ Р І Ш И В:

Позов товариства з обме женою відповідальністю "Аква терм-Фаворит", м. Хмельницький до приватного малого підпри ємства "Кедр", м. Хмельницький про стягнення 9314,43 грн. заборго ваності задовольнити.

Стягнути з Приват ного малого підприємства „Ке др” (м. Хмельницький вул. Поділ ьська, буд. 17/1 кв. 8, код ЄДРПОУ 14145819 ) на користь товариства з об меженою відповідальністю "Ак ватерм-Фаворит" (м. Хмельниц ький вул. Герцена, буд. 10 кім. 34, к од ЄДРПОУ 33663723) 9314,43 грн. (дев'ять тис. триста чотирнадцять грн . 43 коп.), 102,00 грн. (сто дві грн. 00 коп.) - витрат по оплаті державного мита та 236 грн. (двісті тридцять шість гривень) витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу, 980,00 грн. (д ев'ятсот вісімдесят грн. 00 коп .) витрат на оплату послуг адво ката.

Видати наказ.

Суддя Д.І. Рад ченя

Повний текст рішення виготовлено та підписано су ддею відповідно до ст. 85 ГПК Ук раїни 06.06. 2011 року.

Віддрук: 3 прим.:

1. - до справи;

2. - позивачу;

3. - відповідачу;

Секретар с/з І. О. Кузьменко

Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16111907
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9314,43 грн. за боргованості

Судовий реєстр по справі —11/5025/769/11

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні