Постанова
від 06.06.2011 по справі 8/12/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

06.06.2011 р. справа №8/12/ 2011

Донецький апеляційний го сподарський суд у складі кол егії суддів:

головуючого:

суддів Акулової Н.В.

Будко Н.В., Зубченко І.В.

за участю

представників сторін:

від позивача: не з»явився

від відповідача:

від третьої особи: ОСОБА_1., довіреність б/н від 01.06.2011року

ОСОБА_2., довіреність б/н ві д 20.04.2011року

ОСОБА_3, довіреність б/н ві д 01.04.2011року

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Комунального підприємст ва "Стандарт-Луганськ" м.Луган ськ

на рішення господарськог о суду Луганської області

від 04.04.2011року

у справі №8/12/2011 /Суддя Середа А.П./

за позовом

до Луганського обласного центру народної творчості м .Луганськ

Комунального підприємства "Стандарт-Луганськ" м.Лугансь к

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору на стор оні відповідача

про Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Луганськво да" м.Луганськ

стягнення 94372,00грн.

В С Т А Н О В И В:

Луганський обласни й центр народної творчості м .Луганськ звернувся до госпо дарського суду Луганської об ласті з позовом до Комунальн ого підприємства "Стандарт-Л уганськ" м.Луганськ про стягн ення збитків у сумі 94372,00грн., зав дані залиттям 15.10.2010року фекаль ними стічними водами приміще ння, внаслідок неякісного на дання послуг по технічному о бслуговування внутрибудинк ової системи водовідведення . /т.1, арк.справи 2/

Ухвалою господарськог о суду Луганської області ві д 21.02.11 року до участі у справі в якості третьої особи, що не за являє самостійних вимог на п редмет спору, на стороні відп овідача залучено Товариство з обмеженою відповідальніст ю "Луганськвода". /т.1, арк.справи 45/

Рішенням від 04.04.2011року го сподарський суд Луганської о бласті /суддя Середа А.П./ у пов ному обсязі задовольнив позо в, стягнув з відповідача збит ки у сумі 94372,00грн. та судові витр ати.

Рішення мотивоване ти м, що 01.01.2009року між сторонами ук ладено договір №66/09 на дольову участь у витратах по утриман ню будинку та прибудинкової території, який був чинним на момент виникнення ситуації, яка мала місце 15.10.2010року, оскіл ьки сторони уклали до основн ого договору низку додаткови х угод, у тому числі додаткову угоду №1 згідно якій строк дії договору продовжено до 31.12.2010ро ку.

15.10.2010року, близько 7 год. 50 х в., одразу після порогу вхідни х дверей, з-під підлоги приміщ ення, яке розташоване на перш ому поверсі буд. №36 по вул.Лені на м.Луганська та яке займає п озивач, працівники останньог о виявили факт надходження води, яка мала неприємний зап ах, про що негайно повідомлен ий відповідач, що підтверджу ється записом від 15.10.2010року у жу рналі заявок будинкоуправлі ння №3 КП "Стандарт-Луганськ".

15.10.2010року комісією склад ено акт обстеження приміщенн я позивача в якому зазначено , що внаслідок забиття (забою ) міської зовнішньої каналіз аційної траси каналізаційні стоки проникли у будівлю за а дресою: вул.Леніна, 36, м.Лугансь ка, висота затоплення станов ила 15-20см, загальна площа 320,9кв.м .; спричинена шкода, а саме: при йшли у повну непридатність д ерев' яна підлога та покритт я з лінолеуму; пошкоджений оз доблювальний шар внутрішні х стін у всіх приміщеннях; пош коджені корпусні та м' які м еблі (два крісла); приміщення потребує додаткової санітар ної обробки, який ТОВ «Лугань квода»підписаний із зауваже нням, а саме, колодязь на підкл ючення до міської каналізаці йної мережі заасфальтований , мав місце пролом труби діаме тром 110мм. на внутрішньобудинк овій мережі. /т.1, арк.справа 15/

Відповідач порушив ум ови договору та вимоги закон одавства, у т.ч. пункти 13.1 та 13.2 Пр ивал №190; не тримав у належному технічному стані як вищезга даний каналізаційний колодя зь, так і внутрішьобудинкову каналізаційну мережу; послу ги, які надавались користува чу (позивачу) згідно договору , були неналежної якості, тобт о він неналежним чином викон ував умови договору; між діям и відповідача та їх наслідка ми існує прямий причинний зв 'язок.

Комунальне підприємст во "Стандарт-Луганськ" м.Луган ськ в апеляційній скарзі про сить скасувати рішення госпо дарського суду Луганської об ласті від 04.04.2011року та постанов ити нове рішення, яким відмов ити позивачу у задоволенні п озовних вимог у зв' язку з їх необґрунтованістю, оскільки судом порушено ст.104 Господар ського процесуального кодек су України, а саме порушені но рми процесуального права.

Апеляційна скарга мот ивована тим, що суд проігнору вав статті 42, 43 Господарського процесуального кодексу Укра їни, опитування працівника в ідповідача начальника БУ №3 М еньшикова С.О., який повідомив би, що каналізаційні води над ходили по трубопроводу транз итних каналізаційних трас, я кі не є внутрішьобудинковими , не перебувають на балансі ві дповідача і тому не можуть об слуговуватись відповідачем . Затоплення виникло внаслід ок забою міської зовнішньої каналізаційної траси, яка не належить апелянту; відповід ач не має повноважень провод ити технічне обслуговування транзитних каналізаційних т рас, які належать ВП ЛУ ТОВ «Лу ганськвода».

Представники ТОВ «Луг анськовода»м.Луганськ вважа ють рішення господарського с уду Луганської області від 04.0 4.2011року законним та обґрунтов аним та просить залишити йог о без змін, апеляційну скаргу без задоволення, оскільки ві дповідач є балансоутримувач ем даної будівлі і повинен об слуговувати мережі водопост ачання та водовідведення. Ка налізаційні мережі та люки п о вул.Леніна, 36 на баланс ТОВ «Л уганськвода»не передавалис ь.

Луганський обласний ц ентр народної творчості м.Лу ганськ надав відзив на апеля ційну скаргу та просить зали шити рішення господарського суду Луганської області без змін, апеляційну скаргу без з адоволення, оскільки вважає, що рішення є обґрунтованим і законним. Суд не ігнорував фа кт опитування працівників.

Представник позивача у судове засідання не з' яви вся, про час та місце судового розгляду справи повідомлени й належним чином, про що свідч ить повідомлення про врученн я поштового відправлення № 0560 5232.

Оскільки явка предста вників сторін не визнавалась судом обов' язковою, сторон а, що належним чином повідомл ена про час та місце судового засідання, не скористалась с воїм правом на участь предст авника у судовому засіданні, судова колегія Донецького а пеляційного господарського суду вважає за можливе здійс нити розгляд апеляційної ска рги за відсутності представн ика позивача.

Колегія суддів Донець кого апеляційного господарс ького суду у відповідності д о ст.ст. 28-29 Закону України „Про судоустрій та статус суддів ” та ст. 101 ГПК України на підст аві встановлених фактичних о бставин переглядає матеріал и господарської справи та ви кладені в скарзі доводи щодо застосування судом при розг ляді норм матеріального та п роцесуального права, що мают ь значення для справи.

Розглянувши матеріали господарської справи, апеля ційну скаргу, заслухавши у су довому засіданні представни ків сторін, які з' явились у с удове засідання, судова коле гія дійшла висновку, що оскар жуване рішення підлягає скас уванню з наступних підстав.

Предмет позовних вимо г - стягнення з відповідача збитків в сумі 94372,00грн.- вартіс ть поточного ремонту приміще нь позивача.

В обґрунтування позов них вимог позивач посилаєтьс я на акт від 15.10.2010року, в якому вс тановлено факт залиття примі щення загальною площею 320,9м2 вн аслідок забиття міської зовн ішньої каналізаційної траси , дефектний акт, кошторис.

Як вбачається з матері алів справи 01.01.2009року між сторо нами у справі укладеного дог овір №66/09 на дольову участь у ви тратах по утриманню будинку та прибудинкової території.

Предметом вказаного д оговору згідно п.1.1, п.2 договору є зобов' яння балансоутриму вача (відповідача) забезпечи ти надання послуг з утриманн я будинку та прибудинкової т ериторії, поточного ремонту, ремонту місць загального ко ристування житлового будинк у, у якому розташоване нежитл ове приміщення, що займає кор истувач (позивач) (далі примі щення), та поставку у приміщен ня комунальних послуг, а зобо в`язаність користувача (пози вача) використовувати місце загального користування жит лового будинку у суворій від повідності з їх призначення м та брати участь у їх утриман ні, ремотну та своєчасно здій снювати оплату за надані пос луги, яке розташоване за адре сою м.Луганськ, вул.Леніна, 36, пр иміщення №19.

Відповідно до п.2.3 догов ору приміщення загальною пло щею 320,9м2, має окремий вихід.

01.04.2009року та 01.01.2010року між с торонами укладені додаткові угоди №1 до договору №66/09, якими внесені зміни до суми догово ру та строку дії договору, а са ме відповідно п.8.1 договору, ді я договору пролонгується з м оменту підписання додатково ї угоди та діє до 31.12.2010року. /т.1, ар к.справи 10,12/

Відповідно до п.4.3.4 догов ору №66/09 користувач зобов' яз аний надавати відомості про особу, відповідальну за вини кнення аварійних ситуацій;н егайно повідомляти балансо утримувача про будь-які пошк одження, аварії або іншу поді ю, що спричинила (загрожує спр ичинити) житловому будинку а бо приміщенню шкоду, та своєч асно вживати усіх можливих заходів щодо запобігання за грози, проти подальшого руйн ування або пошкодження житл ового будинку або приміщення (п.4.3.7 договору).

Порушенням зобов' яза ння є його невиконання або ви конання з порушенням умов ви значених змістом зобов' яза ння (неналежне виконання) (ст.6 10 Цивільного кодексу України ).

Згідно ст.623 Цивільного кодексу України боржник, яки й порушив зобов'язання, має в ідшкодувати кредиторові зав дані цим збитки.

Збитки є одним із видів прав ових наслідків порушення зоб овязання (ст.611 Цивільного код ексу України).

За приписами ст.22 Цивіл ьного кодексу України під зб итками розуміються витрати, яких особа зазнала у звязку з і знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які осо ба зробила або мусить зробит и для відновлення свого пору шеного права (реальні збитки ); доходи, які особа могла б реа льно одержати за звичайних о бставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Підставою відповідаль ності за порушення зобовязан ня є вина особи, яка порушила зобовязання, якщо інше не вст ановлено договором або закон ом, особа є невинуватою, якщо в она доведе, що вжила всіх зале жних від неї заходів щодо нал ежного виконання зобовязанн я (ст.614 Цивільного кодексу Укр аїни).

Відповідно до ст.623 ЦК Ук раїни боржник, який порушив з обов”язання, має відшкодуват и кредиторові завдані цим зб итки. Розмір збитків, завдани х порушенням зобов”язання до казується кредитором.

Об' єктивною стороною правопорушення є наявність збитків в майновій сфері кре дитора, протиправна поведінк а, яка втілилась в невиконанн і або неналежному виконанні боржником взятого на себе зо бов' язання, причинний зв' я зок між протиправною поведін кою боржника та збитками. Від сутність хоч би одного з вище вказаних елементів, які утво рюють склад цивільного право порушення, звільняє боржника від відповідальності за нев иконання або неналежне викон ання ним взятих на себе зобов ' язань, оскільки в даному ви падку його поведінка не може бути кваліфікована як право порушення.

Як вбачається з акту, як ий складено комісією 15.10.2010року , внаслідок забиття міської з овнішньої каналізаційної тр аси каналізаційні стоки прон икли у будівлю, яка знаходить ся за адресою: м.Луганськ, вул. Леніна, 36, висота затоплення с тановила 15-20см. та за наслідкам и залиття в приміщенні прийш ли у повну непридатність дер ев' яна підлога та покриття лінолеуму; пошкоджений оздоб лювальний шар внутрішніх ст ін у всіх приміщеннях; пошкод жені корпусні та м' які мебл і (два крісла); приміщення пот ребує додаткової санітарної обробки.

Вказаний акт підписан о представником ВП ЛУ ТОВ "Луг анськвода" з запереченнями, а саме: «колодязь на підключен ня до міської каналізаційної мережі заасфальтований; мав місце пролом труби діаметро м 110 мм на внутрішньобудинкові й мережі».

В обґрунтування позов них вимог позивач посилаєтьс я також на дефектний акт /т.1, ар к.справи 25/, звідний кошторисн ий розрахунок вартості будів ництва на суму 94372,00грн.; локальн ий кошторис №2-1-1 на поточний ре монт будівлі позивача (ремон т підлоги). /т.1, арк.справи 16-24/

Судова колегія вважає , що зауважений акт від 15.10.2010рок у, дефектний акт, локальний ко шторис та додані до нього док ументи не є належними доказа ми в підтвердження факту спр ичинення з вини відповідача збитків позивачу з наступних підстав.

Акт від 15.10.2010року містит ь посилання сторін, що залитт я приміщення виникло в наслі док забиття міської зовні шньої каналізаційної траси.

Відповідно п.4.2 догово ру відповідач має обов' язок виконувати комплекс робіт з утримання будинку та прибуд инкової території, а також на дання послуг з аварійного об слуговування за фактом, за ум ови своєчасної та повної опл ати наданих послуг.

Тобто відповідач відп овідно до договору не має обо в' язок обслуговувати міськ і зовнішні каналізаційні тра си.

Дефектний акт без номе ру та дати /т.1, арк.справи 25/ укла дений в односторонньому поря дку.

Локальний кошторис на суму 94372,00грн. та додані до нього документи, укладений на пото чний ремонт приміщення з про кладкою та приєднанням нових участків трубопроводу до іс нуючих мереж каналізації.

Тобто матеріалами спр ави підтверджується факт зді йснення позивачем поточного ремонту спірного приміщення , а не відновлення приміщення у зв' язку з затопленням.

Згідно ст. 33 Господарсь кого процесуального кодексу України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс тави своїх вимог та заперече нь.

Суд апеляційної інста нції вважає, що позивач не дов ів належними доказами у спра ві факту спричинення йому не правомірними діями відповід ача збитку та розміру спричи неного, на його думку, неправо мірними діями відповідача, з битку.

Таким чином, апеляційн у скаргу Комунального підпри ємства "Стандарт-Луганськ" м.Л уганськ слід задовольнити, р ішення господарського суду Л уганської області від 04.04.2011рок у у справі №8/12/2011 скасувати, у за доволенні позовних вимог Луг анському обласному центру на родної творчості м.Луганськ про стягнення збитків в сумі 94372,00грн. відмовити.

Відповідно до ст.49 ГПК У країни витрати по сплаті дер жмита за подання позову, апел яційної скарги, витрати на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу, відн осяться на позивача.

Керуючись ст. ст. 43, 49, 99, 101, 1 02, 103, 104, 105, 122 Господарського проце суального кодексу України, Д онецький апеляційний господ арський суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скарг у Комунального підприємства "Стандарт-Луганськ" м.Лугансь к - задовольнити.

Рішення господарськог о суду Луганської області ві д 04.04.2011року по справі №8/12/2011 - скас увати.

Відмовити у задоволен ні позовних вимог Луганськом у обласному центру народної творчості м.Луганськ до Кому нального підприємства "Станд арт-Луганськ" м.Луганськ про с тягнення збитків у сумі 94372,00гр н.

Стягнути з Луганськог о обласного центру народної творчості (91055, м.Луганьк, вул.Ле ніна, 36) на користь Комунально го підприємства «Стандарт-Лу ганськ»(91031, м.Луганськ, кВ.Геро їв Брестської фортеці, 31-а) вит рати по сплаті державного ми та за подання апеляційної ск арги в сумі 471,86грн.

Господарському суду Л уганської області видати нак аз.

Головуючий Н.В.Акул ова

Судді Н.В.Б удко

І.В.Зубченко

Надруковано: 6 п рим.

1-позивачу

2-відповід ачу

3- третій ос обі

4-у справу

5-ГСЛО,

6 ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16112815
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/12/2011

Постанова від 06.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

Рішення від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні