Рішення
від 08.06.2011 по справі 20/78
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

08.06.11 р. Сп рава № 20/78

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ве личко Н.В.

при секретарі Смірновій Ю.Б .

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали

за позовною заявою: Дочірнь ої компанії „Укртрансгаз” На ціональної акціонерної комп анії „Нафтогаз України”, м. Ки їв, в особі Макіївського ліні йного виробничого управлінн я магістральних газопроводі в філії УМГ „Донбастрансгаз” , м. Макіївка

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Реал” м. Єнакієве

про: стягнення 27452,75 грн.

В засіданні брали участь пр едставники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 дов . №7 від 04.01.2011р.

від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Дочірня компанія „Укрт рансгаз” Національної акціо нерної компанії „Нафтогаз Ук раїни”, м. Київ, в особі Макіїв ського лінійного виробничог о управління магістральних г азопроводів філії УМГ „Донба странсгаз”, м. Макіївка зверн улось до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю „Реал” м. Єна кієве, про стягнення 27 452,75 грн. б оргу з яких 26 259,24 грн. - основни й борг, 999,97 грн.- пеня, 193,54 грн., - 3% рі чних.

На підтвердження таких обставин позивач надав дого вір на транспортування приро дного газу № 18Єн від 31.12.2009р., акти виконання послуг з транспор тування газу, акт звірки розр ахунків та інш.

Відповідач в судові з асідання не з' являвся, відз ив на позовну заяву не надав. У хвала про порушення справи в ід 04.04.2011р. була надіслана відпов ідачу 06.04.2011р. рекомендованим ли стом з повідомленням, ухвала про відкладення розгляду сп рави від 19.04.2011р. була надіслана останньому 23.04.2011р. Дані ухвали б ули направлені відповідачу з а адресою вказаною у позові т а витягу з Єдиного державног о реєстру підприємств та орг анізацій України. Суд вважає , що відповідач був повідомле ний про розгляд справи відпо відно діючого законодавства , але вимог суду не виконав, пр о причину неявки суду не пові домив.

Враховуючи вищевикла дене справа розглядається ві дповідно до ст.75 ГПК України б ез явки представника відпові дача за наявними в ній матері алами.

Розпорядженням В.о. голови г осподарського суду від 26.04.2011р. с праву було передано на повто рний автоматичний розподіл, за результатами якого справу передано на розгляд судді Ве личко Н.В.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд вста новив наступне.

31 грудня 2009р. між Дочірньої ко мпанії «Укртрансгаз” Націон альної акціонерної кампанії «Нафтогаз України» в особі М акіївського лінійного вироб ничого управління магістрал ьних газопроводів філії УМГ „Донбастрансгаз” (виконавец ь) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Реал” м. Є накієе (замовник) укладено до говір на транспортування при родного газу №18Єн (а.с.7).

Відповідно до п.1 Договору, п редметом договору є надання оплачуваних послуг з транспо ртування природного газу зам овника магістральними трубо проводами в обсягах, визначе них цим договором.

За умовами п. 4.1 договору тари ф на транспортування газу вс тановлюється згідно Постано ви НКРЕ України №935 від 07.08.2008р. „П ро затвердження тарифів на т ранспортування та постачанн я природного газу” та склада є 67,8 грн.з ПДВ.

Пунктом 4.2 встановлено, що та риф на транспортування газу може змінюватись НКРЕ Україн и. У разі зміни новий тариф є о бов' язковим для сторін за ц им договором з моменту введе ння його в дію постановою НКР Е без укладення додаткової у годи.

За умовами п. 5.2 -5.3 договору, за мовник здійснює оплату викон авцю за послуги з транспорту вання природного газу до 15 чис ла місяця, наступного за розр ахунковим згідно рахунку вик онавця. Якщо до 15 числа місяця , у якому повинна здійснювати сь оплата замовник з будь-яки х причин не отримав рахунок в ід виконавця, він зобов*язани й прийняти всі заходи для йог о отримання. Неотримання зам овником рахунку не є підстав ою для несплати або затримки оплати послуг виконавця.

Надання послуг з транспорт ування газу щомісячно оформл юються актами надання послуг з транспортування газу.(п.5.3 до говору).

Відповідно до п.9.1 термін дії договору з 01.01.2010р. до 31.12.2010р.

Договір про транспортуван ня природного підписаний обо ма сторонами без розбіжносте й.

Листом від 14.05.2010р. позивач по відомив відповідача про змі ну тарифу на послуги з трансп ортування природного газу. Т ак з 01.05.2010р. загальна суму за 1000 м куб складає 43,68 грн.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач свої зобов' язання за Договором виконав належним чином, надавав посл уги з транспортування природ ного газу , що підтверджуєтьс я наявними у матеріалах спра ви документами, зокрема, акта ми виконання послуг з трансп ортування газу за період з жо втня 2010р. по грудень 2010р. (а.с.13-15).

Отримання відповідачем ци х актів підтверджено підписа ми його представника, скріпл еними печатками відповідача на кожному акті.

Матеріали справи не містят ь доказів оплати відповідаче м наданих йому послуг.

За приписами статей 526 Цивіл ьного кодексу України та 193 Го сподарського кодексу Україн и, зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Згідно ст.530 Цивільного коде ксу України, якщо у зобов'язан ні встановлений строк (термі н) його виконання, то воно підл ягає виконанню у цей строк (те рмін). Зобов'язання, строк (тер мін) виконання якого визначе ний вказівкою на подію, яка не минуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї п одії.

Відповідно до статті 599 Циві льного кодексу України зобов 'язання припиняється виконан ням, проведеним належним чин ом.

Пунктом 7 ст.193 Господарськог о кодексу України передбачен о, що не допускаються односто роння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, пе редбачених законом, а також в ідмова від виконання або від строчка виконання з мотиву, щ о зобов'язання другої сторон и за іншим договором не було в иконано належним чином.

Статтею 629 Цивільного кодек су України унормовано, що дог овір є обов' язковим до вико нання.

Відтак, оскільки сторони ви значили умовами договору обс яг транспортування природно го газу та порядок і розмір йо го оплати, то відповідно до на ведених приписів норм права зобов'язання у відповідача щ одо оплати послуг за транспо ртування газу отриманих за а ктами виконання послуг транс портування природного газу і снує в межах і обсягах догові рних відносин.

Матеріали справи не містят ь доказів оплати відповідаче м спожитого природного газу за період з жовтня по грудень 2010р., а відповідач визнає наявн ість цього боргу, що підтверд жено актом звірки розрахунк ів станом на 01.02.2011р, підписаним сторонами та скріпленим печ атками сторін. (а.с. 12).

З огляду на матеріали справ и та норми чинного законодав ства господарський суд дійшо в до висновку, що позовні вимо ги Дочірньої компанії «Укртр ансгаз” Національної акціон ерної кампанії «Нафтогаз Укр аїни» в особі Макіївського л інійного виробничого управл іння магістральних газопров одів філії УМГ „Донбастрансг аз” до Товариства з обмежено ю відповідальністю „Реал” м. Єнакієве, про стягнення борг у у сумі 26 259,24 грн. за транспорту вання природного газу, підтв ерджені матеріалами справи, є обґрунтованими та підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

Статтею 625 Цивільного кодек су України передбачено, що бо ржник, який прострочив викон ання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

На підставі вищезазначено ї норми права позивач просит ь стягнути з відповідача річ ні у сумі 193,54 грн.

Судом здійснено перерахун ок вищевказаних сум за допом огою програмного комплексу « Законодавство”, у зв' язку з чим суд дійшов висновку, що су ма 3% річних нарахована позива чем арифметично вірно, та під лягає стягненню у повному об сязі.

Відповідно до ст.ст. 216- 218 Гос подарського кодексу України учасники господарських відн осин несуть господарсько-пра вову відповідальність за пор ушення у сфері господарюванн я шляхом застосування до пра вопорушників господарських санкцій. Господарськими сан кціями визнаються заходи впл иву на правопорушника у сфер і господарювання, в результа ті застосування яких для ньо го настають несприятливі еко номічні та/або правові наслі дки. Господарські санкції за стосовуються в установленом у законом порядку за ініціат ивою учасників господарськи х відносин. Підставою господ арсько-правової відповідаль ності учасника господарськи х відносин є вчинене ним прав опорушення у сфері господарю вання.

Згідно п.1, п.3 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник по винен передати кредиторові у разі порушення боржником зо бов'язання. Пенею є неустойка , що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно викона ного грошового зобов'язання за кожен день прострочення в иконання.

Як вбачається з матеріалів справи, сторони у п.6.1. Договору встановили, що за несвоєчасн у оплату послуг з транспорту вання газу у термін, зазначен ий п. 5.2 цього договору, замовни к оплачує на користь виконав ця пеню у розмірі 0,05% від несвоє часно сплаченої суми за коже н день прострочки.

Враховуючи наведені вище п риписи, позивач просить стяг нути з відповідача пеню у сум і 999,97 грн.

З розрахунку позивача вбач ається, що він нарахував відп овідачу пеню за порушення те рмінів оплати послуг з транс портування газу виходячи з п одвійної облікової ставки НБ У згідно зі статтями 1 та 3 Зако ну України “Про відповідальн ість за несвоєчасне виконанн я грошових зобов' язань” від 22.11.1996р. №543-96-ВР. Такий розрахунок не суперечить чинному законо давству. При перевірці прави льності нарахування позивач ем пені суд дійшов висновку, щ о розрахунок пені є арифмети чно вірним, тому пеня підляга є стягненню у повному розмір і, а саме, в сумі 999,97 грн.

Судові витрати розподіляю ться відповідно до статті 49 Го сподарського процесуальног о Кодексу України.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 38, 43, 49, 75, 82-85 Го сподарського процесуальног о Кодексу України, суд, -

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Дочірньої к омпанії «Укртрансгаз” Націо нальної акціонерної кампані ї «Нафтогаз України» в особі Макіївського лінійного виро бничого управління магістра льних газопроводів філії УМГ „Донбастрансгаз” до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Реал” м. Єнакієве, про ст ягнення 27 452,75 грн. боргу з яких 26 259,24 грн. - основний борг, 999,97 грн .- пеня, 193,54 грн., - 3% річних задово льнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю „Ре ал” (м. Єнакієве пр. Металургів ,63 код 31131897К) на користь Дочірньо ї компанії «Укртрансгаз” Нац іональної акціонерної компа нії «Нафтогаз України» в осо бі Макіївського лінійного ви робничого управління магіст ральних газопроводів філії У МГ „Донбастрансгаз” (86115, вул Ан тропова,5а, м. Макіївка, рах№ 2600801 0759804 у ПАТ „Альфа-Банк”, МФО 300346, ЄД РПОУ 00153169) 26 259,24 грн. - основного б оргу, 999,97 грн.- пені, 193,54 грн., - 3% річн их, витрат на сплату держмита у сумі 274,53 грн. та витрат на на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу у су мі 236 грн.

Після набрання рішенням за конної сили видати наказ у вс тановленому порядку.

Рішення господарського су ду Донецької області набирає законної сили через десять д нів з дня його прийняття (підп исання) та може бути оскаржен е до Донецького апеляційного господарського суду в поряд ку, передбаченому розділом Х ІІ Господарського процесуал ьного кодексу України.

Вступну та резолютивну частини рішення оголошено 08.06 .2011р.

Повний текст рішення підпи сано 14.06.2011р.

Суддя Величко Н.В.

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16196955
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/78

Рішення від 15.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Судовий наказ від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні