Ухвала
від 08.06.2011 по справі 31/17-1614-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

"08" червня 2011 р. Справа № 31/17-1614-2011

За заявою Товариства з о бмеженою відповідальністю (н адалі ТОВ) „Во-Сток”;

до боржника : Відкритого ак ціонерного товариства (надал і ВАТ) „Одеський домобудівел ьний комбінат”

про визнання відсутнього боржника банкрутом.

Господарський суд Одеськ ої області у складі:

судді - РОВИНСЬКОГО О .Ю.

секретаря судового засіда ння - ЛИПИ Т.О.

за участю представників с торін:

від Заявника : ОСОБА_1. - представник ТОВ „Во-Сток”, на підставі довіреності від 10.11.20 10 р. у судовому засіданні 11.05.2011;

від Боржника: Ткач Л.П. - ке рівник ВАТ „Одеський домобу дівельний комбінат”, особа п ідтверджена паспортом у судо вому засіданні 08.06.2011.

СУТЬ СПОРУ: 22.04.2011 р. Заявни к, ТОВ „Во-Сток”, звернувся до господарського суду із заяво ю про визнання банкрутом від сутнього боржника - ВАТ „Оде ський домобудівельний комбі нат”, оскільки останній несп роможний виконати свої грошо ві перед кредитором на загал ьну суму у розмірі 406 477 грн. 28 коп . після настання встановлено го строку їх сплати.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні заяву ТОВ „Во-Сток” наявні матеріали у справі, вислухавши поясненн я представника Заявника, гос подарський суд встановив, що Заява про визнання відсутнь ого боржника - ВАТ „Одеський д омобудівельний комбінат” ба нкрутом у порядку ст. 52 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” ( н адалі Закон №2343-ХІІ ) підлягає залишенню без розгляду з нас тупних підстав:

Ухвалою господарського су ду від 27.04.2011 р. порушено провадж ення у справі № 31/1 7-1614-2011 про визнання банкрутом ві дсутнього боржника - ВАТ „Оде ський домобудівельний комбі нат”, введено мораторій на за доволення вимог кредиторів, справу призначено до розгля ду у судовому засіданні на 11.05.2 011 р. та зобов' язано Заявника надати: надати докази безспі рних вимог до боржника, доказ и неплатоспроможності боржн ика та докази вжиття заходів щодо стягнення заборгованос ті у встановленому порядку; д окази статусу юридичної особ и боржника (в належним чином з асвідченій копії статутні до кументи; довідку облстатупра вління про включення боржник а до ЄДРПОУ), докази наявності ознак, передбачених статтею 52 Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом” (відомості управління статистики про останню дату подання боржником статистич ної та бухгалтерської звітно сті); відомості про наявне у бо ржника майно; згоду на призна чення представника ініціююч ого кредитора ліквідатором а бо клопотання щодо кандидату ри арбітражного керуючого.

У зв' язку з неподанням пре дставниками сторін витребув аних господарським судом док азів, розгляд справи відклад ався на 25.05.2011 р. та на 08.06.2011 р.

Заявником, ТОВ „Во-Сток”, в итребувані господарським су дом докази не надані.

Відповідно до п. 1 ст. 5 Закону (№2343-ХІІ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським п роцесуальним кодексом Украї ни, іншими законодавчими акт ами України.

За приписами Преамбули Зак ону (№2343-ХІІ) цей закон встановл ює умови та порядок відновле ння платоспроможності суб'єк та підприємницької діяльнос ті - боржника або визнання й ого банкрутом та застосуванн я ліквідаційної процедури, п овного або часткового задово лення вимог кредиторів.

Відповідно до статті 52 Зак ону (№2343-ХІІ) у разі, якщо громад янин - підприємець - боржни к або керівні органи боржник а - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником п ротягом року до органів держ авної податкової служби згід но із законодавством податко вих декларацій, документів б ухгалтерської звітності, а т акож за наявності інших озна к, що свідчать про відсутніст ь підприємницької діяльност і боржника, заява про порушен ня справи про банкрутство ві дсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до бор жника та строку виконання зо бов' язань.

Відповідно до ч.2 ст. 52 Закон у (№2343-ХІІ), господарський суд у двотижневий строк з дня ви несення ухвали про порушен ня провадження у справі пр о банкрутство відсутнього б оржника виносить постанову п ро визнання відсутнього бор жника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і при значає ліквідатором ініціюю чого кредитора за згодою ост аннього.

Статтею 93 Цивільного коде ксу України передбачено, що м ісцезнаходження юридичної о соби є адреса органу або особ и, які відповідно до установч их документів юридичної особ и чи закону виступають від її імені.

Відповідно до вимог статт і 17 Закону „Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців” ( на далі закон 755-ХV), який набув чин ності з 01.07.2004 року в Єдиному дер жавному реєстрі містяться ві домості про відсутність юрид ичної особи за її місцезнахо дженням, про відсутність під твердження відомостей про юр идичну особу, а також відомос ті про зарезервовані наймену вання юридичних осіб.

Вказаний Закон також визна чає порядок внесення до Єдин ого державного реєстру запис ів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям, які здійснюються державн им реєстратором (пункт 7 статт і 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис держ авного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням, одн ак Заявником до суду надано в итяг з Єдиного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців станом на 23.03.2011 р. в як ому відсутній зазначений зап ис.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування .

Відповідна правова позиці я викладена у Пункті 105 постан ови Пленуму Верховного Суду.

Абзац шостий статті 1 Закону України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців" визначає місцезнаходження юридичної особи - адреса орга ну або особи, які відповідно д о установчих документів юрид ичної особи чи закону виступ ають від її імені.

Заявником не надано доказі в статусу юридичної особи, а с аме свідоцтва про державну р еєстрацію (перереєстрацію) с уб' єкта підприємницької ді яльності - юридичної особи, статутні документи; довідку облстатуправління про включ ення боржника до ЄДРПОУ.

Таким чином, суд не може про аналізувати статус підприєм ства, організаційно правову форму підприємства, оцінити майновий стан підприємства т а встановити відповідність м ісцезнаходження боржника - ю ридичної особи статутним та установчим документам.

При розгляді питання щодо б езспірності грошових вимог і ніціюючого кредитора у справ і про банкрутство за спрощен ою процедурою, існують дві ос обливості, які притаманні пр оцедурі за ст. 52 Закону в площи ні безспірності грошових вим ог, а саме - справа про банкру тство відсутнього боржника м оже бути порушена незалежно від розміру грошових вимог к редитора, які повинні мати бе зспірний характер, а також не залежно від спливу трьохміся чного строку, передбаченого ч. 3 ст. 6 Закону, встановленого д ля їх погашення, з моменту від криття виконавчого провадже ння.

Таким чином, справа про банк рутство може бути порушена г осподарським судом за заявою кредитора за наявності безс пірних вимог до кредитора, як і сукупно складають менше тр ьохсот мінімальних розмірів заробітної плати та не були з адоволені боржником менше ні ж протягом трьох місяців, у ви падку наявності будь-якої з п ідстав, передбачених статтею 52 Закону України „Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом”.

Відповідно до ч.8 ст.7 Закону У країни „Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом” до з аяви кредитора мають додават ись відповідні документи, а с аме: рішення суду, господарсь кого суду, які розглядали вим оги кредитора до боржника; ко пія неоплаченого розрахунко вого документа, за яким відпо відно до законодавства здійс нюється списання коштів з ра хунків боржника, з підтвердж енням банківською установою боржника про прийняття цьог о документа до виконання із з азначенням дати прийняття, в иконавчі документи (виконавч ий лист, виконавчий напис нот аріуса тощо) чи інші документ и, які підтверджують визнанн я боржником вимог кредиторів .

За змістом ч.3 ст.6 та ч.ч. І, 8 ст. 7 Закону (№ 2343-ХІІ) справа про бан крутство порушується господ арським судом лише у разі під твердження кредитором (креди торами) своєї (своїх) вимоги (в имог) до неплатоспроможного боржника документами, що сві дчать про їх безспірність.

Відповідно до Закону (№2343-ХІ І) вимоги кредиторів набуваю ть характеру безспірних, якщ о вони підтверджуються докум ентами, за якими відповідно д о законодавства здійснюєтьс я списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчи ми.

Відповідної правової пози ції дотримується Верховний С уд України, зокрема в своїй по станові від 17.10. 2006р. у справі № 3/157.

Звернувшись до суду з заяво ю про порушення провадження у справі про банкрутство, зая вник - ТОВ „Во-Сток” обґрунто вує кредиторські вимоги до б оржника, які виникли на підст аві договору від 01.12.2008 р. завіре ного підписами обох сторін, а ктом звірки взаєморозрахунк ів станом на 05.04.2010 р., видатковим и накладними від 23.05.2008 р. за № 42, ві д 29.08.2008 р. за № РН-0000076, від 29.08.2008 р. за № Р Н-0000082, від 31.03.2010 р. за № 4, однак доказ и відкриття виконавчого пров адження та примусового стягн ення заборгованості державн ою виконавчою службою відсут ні.

Статтею 1 Закону України „Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом” передбачено, що вимоги кредиторів набуваю ть характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідн ими документами, зокрема вик онавчими.

Відповідно до вимог Закону України „Про виконавче пров адження” якого, передбачений перелік документів, які підл ягають виконанню державною в иконавчою службою. У вказано му переліку відсутні такі до кументи, як договори, акти зві рки взаєморозрахунків та вид аткові накладні

Таким чином, кредитором при зверненні до суду з заявою пр о порушення справи про банкр утство за спрощеною процедур ою не надано суду доказів ная вності безспірних грошових вимог до боржника у розумінн і ст. 1 Закону України „Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом” та Закону України „Про виконавче провадження” .

Статтями 32, 33, 34 ГПК України пе редбачено, що доказами у спра ві є будь - які фактичні дані , на підставі яких господарсь кий суд у визначеному законо м порядку встановляє наявніс ть чи відсутність обставин, н а яких ґрунтуються вимоги і з аперечення сторін, а також ін ші обставини, які мають значе ння для правильного вирішенн я господарського спору. Кожн а сторона повинна довести ті обставини на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень. Обставини с прави, які відповідно до зако нодавства повинні бути підтв ердженні певними засобами до казування не можуть підтверд жуватись іншими засобами док азування.

Згідно з пунктом 5 статті 81 ГП К України, господарський суд залишає позов, у даному випад ку заяву про порушення прова дження у справі про банкрутс тво, якщо позивач (заявник) без поважних причин не подав вит ребувані господарським суд м атеріали, необхідні для вирі шення спору.

Враховуючи ненадання Заяв ником витребуваних господар ським судом доказів, які є нео бхідними для встановлення су дом безспірних вимог до борж ника, стану неплатоспроможно сті боржника та застосування спрощеної процедури банкру тства, передбачених статтею 52 Закону (№2343-ХІІ) і прийняття р ішення щодо відкриття ліквід аційної процедури, господарс ький суд залишає заяву ТОВ „В о-Сток” про порушення справи про банкрутство без розгляд у.

Крім того, до господарськог о суду Одеської області в пор ядку ст. 3-1 Закону України № 2343-Х ІІ надійшли заяви : 25.05.2011 р. ( вх. № 1 6285 ) арбітражного керуючого Да рієнко В.Д., діючого на підстав і ліцензії серії АГ № 594783, та 31.05.2011 р. ( вх № 17063/2011) арбітражного керу ючого Пояркова В.О., діючого на підставі ліцензії серії АВ № 548010, про участь у справі № 31/17-1614-2011 п ро банкрутство - ВАТ „Одеськ ий домобудівельний комбінат ” у якості ліквідатора, які су дом не розглядаються у зв' я зку з залишенням заяви про по рушення провадження у справі про банкрутство без розгляд у.

Після усунення обставин, що зумовили залишення заяви бе з розгляду, заявник має право знову звернутися з нею до гос подарського суду в загальном у порядку.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 1, 7, п. 7 ст. 12, ст. 52 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”, п. 5 ст. 81, ст. 86 ГПК України, гос подарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Во-Сток” ( 65031, м. Одеса, вул . Промислова 31, код ЄДРПОУ 31765029 ) п о справі № 31/17-1614-2011 про визнання в ідсутнього боржника Відкрит ого акціонерного товариства „Одеський домобудівельний комбінат”(65031, м. Одеса, вул.. Про мислова, буд.31, ЄДРПОУ 01271830) - зал ишити без розгляду.

2. Скасувати мораторій на задоволення вимог кредит орів введений ухвалою господ арського суду від 27.04.2011 р.

3. Копію ухвали напр авити: Заявнику, боржнику, арб ітражному керуючому Дарієнк о В.Д., арбітражному керуючому Пояркову В.О., відділу з питан ь банкрутства в Одеській обл асті, Державному реєстратору виконавчого комітету Одеськ ої міської ради (для внесення до Єдиного запису про залише ння заяви Товариства з обмеж еною відповідальністю „Во-Ст ок” про порушення проваджен ня у справі про банкрутство б ез розгляду).

Суддя Ровинський О.Ю.

наручно

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено21.06.2011
Номер документу16271265
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання відсутнього боржника банкрутом. Господарський суд Одеськ ої області у складі: судді - РОВИНСЬКОГО О .Ю. секретаря судового засіда ння - ЛИПИ Т.О.

Судовий реєстр по справі —31/17-1614-2011

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні