Постанова
від 31.05.2011 по справі 4-1177/11
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-1177/11

П О С Т А Н О В А

31 травня 2011 року cудд я Печерського районного суду м. Києва Пилаєва М. К. , за учас тю секретаря Вірсти В.І., проку рора Кибальника А.Р., розгляну вши справу за скаргою ОСОБА _1 на постанову прокурора Ки ївської області Витязя М.І. ві д 18.02.2011 про порушення криміналь ної справи щодо ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, за фактом пере вищення влади та службових п овноважень, що спричинило тя жкі наслідки державним інтер есам, за ознаками злочину, пер едбаченого ч.3ст.365 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1. звернувся до суду з вказаною скаргою, прос ить скасувати оскаржувану по станову, як таку, що постановл ена без достатніх на те закон них приводів та підстав, пере дбачених ст.94 КПК України. В об ґрунтування скарги скаржник посилається на відсутність достатніх законних даних, як і вказують на наявність в йог о діях ознак злочину, передба ченого ч.3 ст.365 КК України. Зокр ема скаржник посилається на те, що при підписанні акту пер едачі ФОП ОСОБА_2. нежитло вого приміщення по АДРЕСА_1 від 29.07.2008, діяв на виконання ви мог ст.526 ЦК України щодо належ ного виконання договірних зо бов' язань та умов договору купівлі-продажу даного комун ального майна шляхом викупу, укладеного між 29.07.2008 між терито ріальною громадою м. Фастова в особі Фастівської міської ради V скликання та ФОП Ольхов ським Є.М., умовами якого перед бачено, що передача об' єкта здійснюється в триденний те рмін після нотаріального пос відчення. Проект договору бу в підготовлений юридичним уп равлінням, договір був посві дчений приватним нотаріусом , перевірка відповідності ум ов договору вимогам чинного законодавства, зокрема Закон у України «Про приватизацію невеликих державних підприє мств (малу приватизацію)» не в ідносилась до функціональни х обов' язків та повноважень скаржника на посаді секрета ря ради та в.о. міського голови . Також скаржник вважає, що про курором не було враховано ти х обставин, що рішенням госпо дарського суду договір розір вано./а.с.1-2/

В судовому засіданні скарж ник та його адвокат ОСОБА_3 . скаргу підтримали, посилаюч ись на викладене у скарзі та п оданих до скарги уточненнях, просили скаргу задовольнити . Адвокат ОСОБА_3. до виклад еного у скарзі зазначила, що п ри проведенні перевірки не б уло встановлено осіб, які гот ували проект договору.

Прокурор, виловивши свою ду мку, доводи, викладені у скарз і та поясненнях скаржника і а двоката в судовому засіданні не визнав, вважає кримінальн у справу порушеною у відпові дності з вимогами ст.ст.94, 97 КПК України, за наявності на те пр иводів та підстав, про які заз начено в оскаржуваній постан ові, а тому просив залишити ск аргу без задоволення. Привод ом було безпосереднє виявлен ня прокурором ознак злочину на підставі достатніх, які мі стяться в наданих суду і досл іджених в судовому засіданні матеріалах перевірки і вказ ують на наявність в діях ОС ОБА_1. як секретаря Фастівсь кої міської ради та в.о. місько го голови ознак злочину за ч.3 ст.365 КК України. По суті доводі в зауважив, що ці доводи не сто суються предмету судового до слідження, оскільки стосують ся встановлення обставин спр ави, оцінки доказів і встанов лення наявності складу злочи ну в діях ОСОБА_1. та інших о сіб. ОСОБА_1. в супереч вимо г закону підписав акт переда чі об' єкту нерухомого комун ального майна, без повної опл ати його вартості, у зв' язку з чим заподіяно шкоду раді в р озмірі 97 782, 80 грн. Доводи про не з ' ясування в ході перевірки повноважень ОСОБА_1. спрос товуються досліджуваними ма теріалами справи.

Дослідивши матеріали, на пі дставі яких було порушено сп раву, заслухавши осіб у справ і, думку прокурора, вивчивши м атеріали скарги, надходжу до наступних висновків.

Постановою прокурора Київ ської області Витязя М.І. від 1 8.02.2011 порушено кримінальну спр аву щодо ОСОБА_1, ІНФОРМА ЦІЯ_1, за фактом перевищення влади та службових повноваж ень, що спричинило тяжкі насл ідки державним інтересам, за ознаками злочину, передбаче ного ч.3ст.365 КК України./а.м.10-11, т.1 /

Відповідно до Рішення Конс титуційного Суду України від 30.01.03 за № 3-рп/2003 суд, розглядаючи с карги на постанови слідчого та прокурора про порушення к римінальної справи, перевіря є наявність приводів і підст ав, передбачених ст. ст. 94, 98 КПК У країни, для винесення таких п останов.

Відповідно до вимог ст.236-8 КП К України суд, розглядаючи ск аргу на постанову про поруше ння кримінальної справи пови нен перевіряти наявність при водів і підстав для винесенн я зазначеної постанови, зако нність джерел отримання дани х, які стали підставою для вин есення постанови про порушен ня справи, і не вправі розгляд ати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються с удом при розгляді справи по с уті.

Статтею 94 КПК України встан овлений вичерпний перелік пр иводів та підстав до порушен ня кримінальної справи. Відп овідно вимог цієї статті, спр ава може бути порушена тільк и в тих випадках, коли є достат ні дані, які вказують на наявн ість ознак злочину. Такими да ними є фактичне існування до казів, які підтверджують реа льність конкретної події зло чину (час, місце, спосіб та інш і обставини здійснення злочи ну), тобто кримінальна справа може бути порушена лише при н аявності достатніх даних, на основі яких встановлюються об' єктивні ознаки вчиненог о злочину.

Відповідно до ст.98 КПК Украї ни якщо на момент порушення к римінальної справи встановл ено особу, яка вчинила злочин , кримінальну справу повинно бути порушено щодо цієї особ и.

Об' єктивними ознаками зл очину, передбаченого ч.3 ст. 365 К К України, виходячи з кваліфі куючих його ознак згідно оск аржуваної постанови, є поруш ення перевищення влади або с лужбових повноважень, тобто вчинення дій, які явно виходя ть за межі наданих повноваже нь, якщо воно спричинило тяжк і наслідки. Наявність даних п ро умисне вчинення особою вк азаних дій, є ознакою суб' єк тивної сторони складу даного злочину.

Як вбачається з оскаржуван ої постанови приводом до пор ушення даної кримінальної сп рави стало безпосереднє вияв лення прокурором в діях ОСО БА_1. ознак злочину за ч.3 ст.365 К К України на підставі матері алів перевірки законності ві дчуження Фастівською місько ю радою Київської області ФО П ОСОБА_2. об' єкта комуна льної власності - нежитловог о приміщення по АДРЕСА_2 /а .м.1-3/, що відповідає вимогам п.5 ч .1 ст.94, ст.98 КПК України.

Відповідно до вимог ст.98 КПК України, оскаржувана постан ова винесена уповноваженою н а те особою, в постанові вказа но приводи та підстави до пор ушення кримінальної справи , статтю кримінального закон у, номер справи та подальше сп рямування справи.

Як перевірено судом фактич ні дані про викладені в поста нові обставини та про наявні сть в діях ОСОБА_1. ознак зл очину, передбаченого ч.3 ст.365 КК України, містяться в наданих суду матеріалах: копіях дого вору купівлі-продажу, акту пе редачі та інших документах щ одо прийняття радою рішення про продаж об' єкта комуналь ної власності /а.м.12-15, 35-57/, виснов ку експерта /а.м.7-11/, поясненнях ОСОБА_1., працівників Фаст івської міської ради Пеньків ської І.В., Хабібуліної Л.М., Бол ілого Ю.М. /а.м.25-27, 28-30, 31, 32/, копіями д аних про наявність заборгова ності по оплаті вартості при міщення та виписками з рахун ків про здійснену оплату /а.с.5 8-88/, копіями судових рішень /а.с .89-103/, і відповідно до ч.2 ст.94 КПК У країни в своїй сукупності вб ачаються законними та достат німи для порушення даної кри мінальної справи, оскільки о держані у встановленому поря дку в ході дослідчої перевір ки /а.с.4-5, 6, 33-34/, до порушення даної кримінальної справи і містя ть дані про час, місце та інші обставини вчинення злочину - ознаки злочину, які вказують на реальність конкретної по дії злочину.

Таким чином, викладені у ска рзі та доповненнях до скарги доводи про відсутність в мат еріалах перевірки законних п риводів та підстав - достат ніх даних, які вказують на ная вність в діях ОСОБА_1. поді ї та ознак злочину, передбаче ного ч.3 ст.365 КК України, спрост овуються наданими суду матер іалами та вищевикладеним.

Доводи про неприйняття до у ваги прокурором при порушенн і справи рішення господарськ ого суду про розірвання дого вору купівлі-продажу спросто вуються матеріалами перевір ки, які містять вказані судов і рішення, в іншій частині ці д оводи стосуються встановлен ня в діях особи складу злочин у за ч.3 ст.365 КК України на підст аві оцінки встановлених судо вими рішеннями обставин з по зиції їх достатності та взає мозв' язку з іншими даними п еревірки, яку відповідно до с т.236-8 КПК України не вправі нада вати суд при розгляді скарги на постанову про порушення с прави.

Доводи про неповноту перев ірки, зокрема не встановленн я інших причетних осіб та ная вності в їх діях ознак злочин у згідно ст.236-8 КПК України не с тосуються предмету судового дослідження.

В іншій частині вищевиклад ені доводи ґрунтуються на пі дставі тлумачення скаржнико м та адвокатом обставин, вимо г чинного законодавства та н аявних в матеріалах даних як таких, що вказують на відсутн ість події та складу злочину в діях ОСОБА_1., і виходячи з вимог ч.15 ст.236-8 КПК України, ці доводи не можуть бути розгля нуті судом при розгляді дано ї скарги як такі, що підлягают ь вирішенню судом при розгля ді справи по суті, оскільки ле жать в площині оцінки даних у якості доказів, встановленн я та з' ясування всіх обстав ин у справі та наявності скла ду злочину в діях особи, що під лягає встановленню та отрима нню тільки процесуальним шля хом в ході проведення досудо вого слідства, і за наявності в матеріалах перевірки вище вказаних даних про ознаки зл очину не можуть бути встанов лені чи спростовані на стаді ї дослідчої перевірки.

Виходячи з вищевикладеног о, скарга задоволенню не підл ягає.

Керуючись ст.ст.94, 98, ст.ст.236-7, 236-8 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 на п останову прокурора Київсько ї області Витязя М.І. від 18.02.2011 пр о порушення кримінальної спр ави щодо ОСОБА_1, ІНФОРМА ЦІЯ_1, за фактом перевищення влади та службових повноваж ень, що спричинило тяжкі насл ідки державним інтересам, за ознаками злочину, передбаче ного ч.3ст.365 КК України, - залиши ти без задоволення.

На постанову судді може бут и подана апеляція до Апеляці йного суду м. Києва протягом с еми діб з дня її винесення чер ез Печерський районний суд м . Києва.

Суддя М. К. Пилаєва

Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено23.06.2011
Номер документу16397242
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1177/11

Постанова від 15.03.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 23.08.2011

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Херсона

Корецький Д. Б.

Постанова від 27.07.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чернієнко С. А.

Постанова від 10.11.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Сімферополя

Андрєєва О. М.

Постанова від 18.07.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чернієнко С. А.

Постанова від 31.05.2011

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Пилаєва М. К.

Постанова від 07.06.2011

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Шипов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні