Постанова
від 20.06.2011 по справі 15/47/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2011 р. Справа № 15/47/2011/5003

за заявою : Вінницької мі жрайонної державної податко вої інспекції, м. Вінниця

до: Колективного підпри ємства Науково-виробничої ко лективної фірми "ДЖЕССІ", смт. Стрижавка Вінницького район у Вінницької області

про визнання банкрутом

Головуючий суддя Лабунська Т.І.

При секретарі су дового засідання Гренишеній О.В.

Представники сто рін в судове засідання не з'яв ились

В С Т А Н О В И В :

08 червня 2011 року господа рським судом Вінницької обла сті порушено провадження у с праві № 15/47/2011/5003 про банкрутство Колективного підприємства Науково-виробничої колектив ної фірми "ДЖЕССІ", смт. Стрижа вка Вінницького району Вінни цької області за заявою Вінн ицької міжрайонної державно ї податкової інспекції, м. Він ниця в порядку ст. 52 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом".

В поданій до суду заяві пові домлено, що Колективне підпр иємство Науково-виробнича ко лективна фірма "ДЖЕССІ", смт. С трижавка Вінницького району Вінницької області зареєстр оване Вінницькою районною де ржавною адміністрацією Вінн ицької області 10 квітня 1992 року та знаходиться на обліку у Ві нницькій МДПІ з 10 квітня 1992 рок у, є платником податків, перед бачених чинним законодавств ом України.

Станом на 31 травня 2011 року под атковий борг Колективного п ідприємства Науково-виробни чої колективної фірми "ДЖЕСС І", смт. Стрижавка Вінницького району Вінницької області п о податку на прибуток приват них підприємств становить 191 3 36,00 грн., а саме 127 557,00 грн. основног о боргу та 63 779,00 грн. штрафних са нкцій.

Оскільки КП НВКФ "ДЖЕССІ", см т. Стрижавка Вінницького рай ону Вінницької області не ви конувало обов'язку щодо своє часного погашення податкови х зобов'язань, Вінницькою МДП І було вручено першу податко ву вимогу № 1/1 від 14 січня 2010 року та другу податкову вимогу № 2/ 85 від 02 березня 2010 року.

Виконавчий лист, виданий Ві нницьким окружним адміністр ативним судом по справі № 2-а-1592 /10/0270 від 16 липня 2010 року щодо стяг нення з КП НВКФ "ДЖЕССІ", смт. Ст рижавка Вінницького району В інницької області на користь Вінницької МДПІ загальної с уми податкової заборгованос ті перед бюджетом по податку на прибуток в сумі 191 336,00 грн., Він ницькою МДПІ 16 серпня 2010 року н аданий до державної виконавч ої служби Вінницького району для виконання.

15 грудня 2010 року постановою д ержавної виконавчої служби п овернуто виконавчий докумен т стягувачеві, в зв'язку з тим, що ДВС Вінницького району вс тановлено, що у боржника відс утнє майно, на яке можливо зве рнути стягнення і здійснені заходи щодо виявлення такого майна виявились безрезульта тними.

Згідно офіційної інформац ії, наданої відповідними уст ановами та організаціями, у К П НВКФ "ДЖЕССІ", смт. Стрижавка Вінницького району Вінницьк ої області відсутні майнові активи, що свідчить про його н еплатоспроможність та відсу тність підприємницької діял ьності.

За КП НВКФ "ДЖЕССІ", смт. Стриж авка Вінницького району Вінн ицької області об'єкти нерух омого майна не зареєстровані , про що свідчить довідка КП Ві нницьке обласне об'єднане бю ро технічної інвентаризації № 1555/2/01-3/11 від 19 травня 2010 року; дові дка КП "Тульчинське міжрайон не бюро технічної інвентариз ації" № 1779 від 23 травня 2011 року; до відка № 1904 від 16 травня 2011 року КП "Вінницьке міське бюро техні чної інвентаризації"; довідк а № 282 від 17 травня 2011 року КП "Гайс инське міжрайонне бюро техні чної інвентаризації"; довідк а № 214 від 17 травня 2011 року КП "Барс ьке районне бюро технічної і нвентаризації".

Земельних ділянок в наявно сті КП НВКФ "ДЖЕССІ", смт. Стриж авка Вінницького району Вінн ицької області не виявлено, п ро що свідчить довідка Управ ління Держкомзему у Вінницьк ому районі Вінницької област і № 02-2261 від 06 травня 2011 року.

Відповідно до довідки № 7206 ві д 16 травня 2011 року Державтоінсп екції Вінницької області за КП НВКФ "ДЖЕССІ", смт. Стрижавк а Вінницького району Вінниць кої області транспортні засо би не зареєстровані.

Згідно довідки № 401 від 12 трав ня 2011 року, відповідно книги ре єстрації транспортних засоб ів в інспекції Держтехнагляд у облдержадміністрації по Ві нницькому району за КП НВКФ "Д ЖЕССІ", смт. Стрижавка Вінниць кого району Вінницької облас ті сільськогосподарська те хніка не зареєстрована.

Також в заяві про порушення провадження у справі про бан крутство зазначено, що КП НВК Ф "ДЖЕССІ", смт. Стрижавка Вінн ицького району Вінницької об ласті є таким, що відсутнє за с воїм місцем реєстрації, про щ о свідчить довідка з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців станом на 06 червня 2011 ро ку.

Керівниками КП НВКФ "ДЖЕССІ ", смт. Стрижавка Вінницького р айону Вінницької області не подавалась до Вінницької МДП І будь-яка податкова звітніс ть більше року, про що свідчит ь довідка щодо порядку звіту вання КП НВКФ "ДЖЕССІ", смт. Стр ижавка Вінницького району Ві нницької області № 1585/15 від 06 чер вня 2011 року.

Ухвалою від 08 червня 2011 року п ро порушення справи про банк рутство введено мораторій на задоволення вимог кредиторі в боржника, розгляд справи пр изначено на 20 червня 2011 року.

Представник ініціюючого кредитора в судове засіданн я не з'явився.

Представник боржника тако ж в судове засідання не з' яв ився.

При цьому суд зазначає, що в ідповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Украї ни ухвала про порушення пров адження у справі сторонам на дсилається за повідомленою н ими господарському суду пошт овою адресою. У разі ненаданн я сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала пр о відкриття провадження у сп раві надсилається за адресою місцезнаходження (місця про живання) сторін, що зазначено в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відс утності сторін за такою адре сою, вважається, що ухвала про порушення провадження у спр аві вручена їм належним чино м.

Так, на адреси ініціюючого к редитора та боржника, повідо млені в заяві про порушення п ровадження у справі про банк рутство, направлені копії ух вали від 08 червня 2011 року про по рушення провадження у справі про банкрутство Колективног о підприємства Науково-вироб ничої колективної фірми "ДЖЕ ССІ", смт. Стрижавка Вінницько го району Вінницької області .

При цьому суд повідомляє, що до канцелярії суду повернул ась копія ухвали, направлено ї на адресу боржника, з відміт кою поштового органу: " КП НВКФ "ДЖЕССІ" по даній адресі не зн ачиться"; копія ухвали, направ леної на адресу ініціюючого кредитора, до канцелярії суд у не поверталась.

Одночасно судом встановле но, що з витягу з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в станом на 06 червня 2011 року вба чається про відсутність КП Н ВКФ "ДЖЕССІ" за вказаною адрес ою.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня ініціюючого кредитора та боржника належним чином про час і місце розгляду судової справи і забезпечення їх явк и в судове засідання для реал ізації права на судовий захи ст своїх прав та інтересів.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши законода вчі акти, суд приходить до вис новку про банкрутство боржни ка на підставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господар ського процесуального кодек су України господарські суди розглядають справи про банк рутство у порядку провадженн я, передбаченому Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарсь кого процесуального кодексу України справи про банкрутс тво підвідомчі господарськи м судам.

На підставі положень п. 3 ст. 2 09 Господарського кодексу Укр аїни та ст. 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" суб'єктом банк рутства може бути лише суб'єк т підприємницької діяльност і.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" зазначає, що кре дитором може бути юридична а бо фізична особа, яка має у вст ановленому порядку підтверд жені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до борж ника, щодо виплати заборгова ності із заробітної плати пр ацівникам боржника, а також о ргани державної податкової с лужби та інші державні орган и, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та інші види загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування, податків і з борів (обов'язкових платежів ).

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" передбачає спе ціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною пр оцедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами пров адження у справах про банкру тство встановив у ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" осо бливості застосування проце дур банкрутства щодо відсутн ього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідує ться в порядку, визначеному с т. 52 Закону про банкрутство є б удь-який підприємець, який ві дповідно до законодавства Ук раїни є суб'єктом банкрутств а.

У відповідності до ст. 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

За змістом даної норми вста новлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості , передбачені цією статтею є д ві категорії боржників: гром адянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кр едитором незалежно від розмі ру його вимог до боржника та с троку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває проце суального права та може здій снити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б одн ієї з умов: громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням; ненадання боржником протягом року до органів дер жавної податкової служби згі дно із законодавством податк ових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпри ємницької діяльності боржни ка.

Аналогічна позиція щодо пі дстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" викладена в Постанові Пленуму Верховн ого Суду України № 15 від 18 грудн я 2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" (п. 104) .

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" справа про банкрутство по рушується господарським суд ом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що св ідчать про їх безспірність .

За приписами Закону про бан крутство для порушення справ и про банкрутство як за загал ьною, так і за спрощеною проце дурою (зокрема, процедурою ба нкрутства відсутнього боржн ика) грошові вимоги ініціююч ого кредитора повинні мати б езспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" б езспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

В Постанові Пленуму Верхов ного Суду України № 15 від 18 груд ня 2009 року зазначено, що безспі рність вимог кредитора (кред иторів) за грошовими зобов'яз аннями та щодо виплати забор гованості із заробітної плат и підтверджується виконавчи ми документами, виключний пе релік яких передбачено Закон ом України "Про виконавче про вадження".

Заборгованість боржника - Колективного підприємства Науково-виробничої колектив ної фірми "ДЖЕССІ", смт. Стрижа вка Вінницького району Вінни цької області перед кредитор ом в сумі 191 336,00м грн. вважаєтьс я узгодженою та безспірною. Д ана сума була узгоджена в суд овому порядку.

Так, Вінницьким окружним ад міністративним судом 14 червн я 2010 року прийнято постанову у справі № 2-а-1592/10/0270 за позовом про курора Вінницького району в інтересах Вінницької міжрай онної державної податкової і нспекції до Колективного під приємства Науково-виробничо ї колективної фірми "ДЖЕССІ", с мт. Стрижавка Вінницького ра йону Вінницької області про стягнення заборгованості по податку на прибуток підприє мств в сумі 191 336,00 грн. На підстав і даної постанови 16 липня 2010 ро ку видано виконавчий лист № 2-а -1592/10/0270.

Одночасно суд зазначає, що відповідно до ст. 1 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом" до скла ду грошових зобов'язань борж ника не зараховуються недоїм ка (пеня та штраф), визначена н а дату подання заяви до госпо дарського суду, тому в даному судовому засіданні суд визн ає безспірні вимоги Вінницьк ої МДПІ в сумі 127 557,00 грн., без урах ування штрафних санкцій.

Відповідно до п. 105 Постанови Пленуму Верховного суду Укр аїни № 15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику в справах пр о банкрутство" одним із встан овлених законом засобів дока зування, єдиним належним та д опустимим доказом, факту від сутності боржника за місцем знаходження є Витяг (довідка ) з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців.

В даному випадку судом вст ановлено факт відсутності бо ржника за місцезнаходженням , про що зазначалось вище.

Із довідки Вінницької МДП І № 1585/15 від 06 червня 2011 року вбача ється, що Колективне підприє мство Науково-виробнича коле ктивна фірма "ДЖЕССІ", смт. Стр ижавка Вінницького району Ві нницької області не подає зв ітність з податку на прибуто к до Вінницької МДПІ з 11 травн я 2010 року.

Відповідно до ст. 32-43 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і, що розглядається господар ським судом, є будь-які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд встановлює ная вність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги.

За положеннями ст. 43 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави боржник заборгованіст ь по податкам не сплачує, за мі сцем знаходження відсутній. Вказані ознаки вказують на п рипинення боржником підприє мницької діяльності, що є під ставою для визнання боржника банкрутом відповідно до пол ожень ст. 52 Закону про банкрут ство.

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарськ ий суд у двотижневий строк з д ня винесення ухвали про пору шення провадження у справі п ро банкрутство відсутнього б оржника виносить постанову п ро визнання відсутнього борж ника банкрутом, відкриває лі квідаційну процедуру і призн ачає ліквідатором ініціюючо го кредитора за згодою остан нього.

В заяві про порушення прова дження у справі про банкрутс тво ініціюючим кредитором за явлено клопотання про призна чення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Болх овітіна В.М.

08 червня 2011 року до суду надій шла заява арбітражного керую чого Гонти О.А. про призначенн я її ліквідатором у справі.

Здійснюючи провадження у с праві про банкрутство за осо бливостями, передбаченими ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом", суд не позбавлений прав а керуватись статтями загаль ної частини Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом", що, зокрема, с тосується і призначення лікв ідатора.

Так, ініціюючий кредитор ма є право запропонувати кандид атуру арбітражного керуючог о (розпорядника майна, ліквід атора), однак, остаточне рішен ня приймає суд з урахуванням всіх обставин в сукупності.

Розглянувши подані клопот ання, проаналізувавши норми Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том", врахувавши навантаженн я арбітражних керуючих Гонти О.А. та Болховітіна В.М., судом п рийнято рішення про задоволе ння заяви арбітражного керую чого Гонти О.А. щодо призначен ня її ліквідатором у справі.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього борж ника, які в місячний строк з дн я одержання повідомлення мож уть направити ліквідатору т а до суду заяви з вимогами д о банкрута.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом”, ч. 3 ст. 209 ГК У країни, ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 115 ГПК Ук раїни суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні гро шові вимоги Вінницької міжра йонної державної податкової інспекції, м. Вінниця в сумі 127 557,00 грн.

Визнати боржника - Колектив не підприємство Науково-виро бничу колективну фірму "ДЖЕС СІ" (смт. Стрижавка Вінницьког о району Вінницької області, вул. Присадибна, буд. 7, ідентиф ікаційний код 13312592) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Призначити ліквідатором К олективного підприємства На уково-виробничої колективно ї фірми "ДЖЕССІ", смт. Стрижавк а Вінницького району Вінниць кої області арбітражного кер уючого Гонту Ольгу Анатоліїв ну (ліцензія на право провадж ення діяльності арбітражног о керуючого серії НОМЕР_1 від 09 серпня 2010 року, АДРЕСА_1 ).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процед ури:

- Забезпечити виконан ня дій та заходів, передбачен их Законом України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

- Письмово повідомити усіх кредиторів про введенн я ліквідаційної процедури, п рийняти від органів Держав ної виконавчої служби викона вчі документи.

Постанову направити згідн о переліку.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. 6 прим.:

1 - до справи

2 - Вінницька МДПІ

3 - КП Науково-виробнича коле ктивна фірма "ДЖЕССІ" - 23210, Вінн ицький район, смт. Стрижавка, в ул. Присадибна, буд. 7

4 - Державний реєстратор Він ницької РДА

5 - відділ ДВС Вінницького Р УЮ

6 - Сектор з питань банкрутст ва у Вінницькій області

Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16465443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/47/2011/5003

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні