Ухвала
від 14.06.2011 по справі б26/10-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Б26/10-10

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

 

14.06.11р.

Справа № Б26/10-10

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Камша Н.М.

при секретарі судового засідання  Зайцевій С.А.

за участю представників сторін:

від кредитора:   не з'явився;

від боржника:  Яхновець Я.В. - ліквідатор

розглянувши справу

за заявою     голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій", с.Дніпровське, Верхньодніпровський район         

до боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій", с. Дніпровське, Верхньодніпровський район.   

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

          За заявою голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій", с. Дніпровське (далі-боржник) в порядку, передбаченому ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника  або визнання його банкрутом" 16.02.10р. господарським судом Дніпропетровської області порушено провадження у справі про банкрутство  боржника.

          Постановою господарського суду від 11.03.10р. боржника визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Яхновець Я.В.

          Оголошення про визнання банкрутом для заявлення вимог кредиторами опубліковано в газеті "Голос України" від 20.03.10р. №50.

          30.04.10р. ліквідатором  подано на затвердження  звіт  ліквідатора та ліквідаційний баланс, розгляд якого проводився у судових засіданнях за участю ліквідатора та  представників Верхньодніпровської МДПІ, де на податковому обліку перебував боржник.

          Ухвалою від 21.10.10р. поданий ліквідатором на затвердження звіт відхилено, зобов'язано  ліквідатора  у строк до 11.03.11р.  подати на затвердження  до господарського суду звіт ліквідатора з урахуванням результатів податкової перевірки.

          Повторно ліквідатором подано на затвердження  звіт 10.03.11р., розгляд звіту призначено на 14.04.11р.

          Ухвалою від 14.04.11р. розгляд звіту відкладено на 12.05.11р. зважаючи на заперечення  Верхньодніпровської МДПІ, яка наполягала на необхідності проведення податкової перевірки банкрута.

          У судове засідання 12.05.11р. ДПІ не подала матеріалів за результатами податкової перевірки, у зв'язку з чим  розгляд звіту відкладено на 14.06.11р., повторно зобов'язано Верхньодніпровську  МДПІ  подати докази за результатами перевірки.

          Заслухавши пояснення ліквідатора, господарський суд прийшов до висновку  про можливість затвердження звіту ліквідатора з огляду на наступне.

          До повноважень  ліквідатора як за загальною, так і за спрощеною процедурою, передбаченою ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника  або визнання його банкрутом" (далі-Закон) відноситься  формування ліквідаційної маси  пред'явлення вимог до третіх осіб щодо  повернення  дебіторської заборгованості  банкрута, вжиття заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, продаж майна та направлення отриманих коштів на задоволення вимог кредиторів.

          Частиною  першою ст. 210 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що правами кредиторів щодо неплатоспроможного боржника користуються  визначені Законом органи справляння податків, зборів  (обов'язкових платежів). Однак, вказана норма не встановлює  автоматичного визнання цих органів кредиторами у всіх справах про банкрутство. Статус кредитора набувається кредитора щодо неплатоспроможного боржника набувається, у т.ч. і цими органами, через певні процедури, які визначені спеціальним законом - законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

          Таким чином, Верхньодніпровська МДПІ не набула статусу кредитора у даній справі про банкрутство, оскільки не заявила грошові вимоги у справі про банкрутство.

          Ліквідаційна процедура у справі тривала більше року, тому податковий орган мав вжити заходи, передбачені  чинним законодавством, для проведення податкової перевірки.

          За ствердженням ліквідатора банкрута Яхновець Я.В. бухгалтерську документацію банкрута вона не могла передати податковому органу для перевірки зважаючи на те, що бухгалтерські документи банкрута викрадені (а.с. 36-39, т. 2), про що ліквідатор повідомила  Верхньодніпровську МДПІ, а кошти для відновлення документації у неї відсутні. Комітет кредиторів банкрута на засіданні 23.02.11р. прийняв  рішення про неможливість фінансування продовження ліквідаційної процедури, відновлення документів первинного бухгалтерського обліку з причини відсутності грошових коштів та майна боржника, у зв'язку з чим направив до господарського суду клопотання про затвердження  звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

          Частиною 1 ст. 32 Закону про банкрутство до переліку обов'язкових документів, які додаються до звіту ліквідатора, не віднесено акт податкового органу про проведення податкової перевірки платника податків у зв'язку з ліквідацією останнього.

          У ході ліквідаційної процедури грошові вимоги до боржника заявлені наступними кредиторами:

- ТВО "Агробудспецінвест", м. Дніпропетровськ- у сумі 301 000,00 грн.

          Відсутність майна боржника підтверджується довідками КП "Верхньодніпровське  бюро технічної інвентаризації" №660 від 12.04.10р., Державтоінспекції №14/3624 від 09.04.10р., Інспекції Держтехнагляду №792-02-13 від 23.03.10р.; ДП "Центр Державного земельного кадастру" №3-2/1202 від 11.05.10р.

За результатами ліквідаційного балансу у банкрута відсутнє майно, тому слід прийняти рішення про ліквідацію юридичної особи банкрута.

Згідно п. 6 ст. 31 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Відповідно до п. 6 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справі про банкрутство підлягає припиненню, якщо затверджено звіт ліквідатора у порядку, передбаченому ст.32 цього Закону.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 22, 32, п. 6 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

                                                               УХВАЛИВ:

          Затвердити ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора  товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій", с. Дніпровське, Верхньодніпровський район.

                Ліквідувати юридичну особу –товариство з обмеженою відповідальністю "Меркурій", с. Дніпровське, вул. Комсомольська, 2/33,  Верхньодніпровський район, /код ЄДРПОУ 19358201/.

             Провадження у справі припинити.  

           Копії цієї ухвали направити кредиторам банкрута та державним органам відповідно до п. 2 ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

 

Суддя

Н.М. Камша

        

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16465831
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б26/10-10

Ухвала від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прудніков Володимир Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні