Рішення
від 18.05.2011 по справі 22/83пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18.05.11 р. Сп рава № 22/83пн

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ри женко Т.М.,

при секретарі Петрушенко А .О., розглянув у відкритому суд овому засіданні справу

за позовною заявою: Відкрит ого акціонерного товариства „Рубін”, м.Донецьк

до Відповідача: Ворошиловс ької районної в місті Донець ку ради, м.Донецьк

про: визнання права

за участю:

від позивача: ОСОБА_1 (за довіреністю від 02.06.2010р.)

від відповідача: ОСОБА_2 (за довіреністю №01/05-959 від 27.04.2011р.)

СУТЬ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне т овариство „Рубін”, м.Донецьк (далі - Позивач) звернулось д о Господарського суду Донець кої області з позовною заяво ю до Ворошиловської районної в місті Донецьку ради, м.Донец ьк (далі - Відповідач) про

- визнання за Відкритим акці онерним товариством „Рубін” (ЄДРПОУ 01553936) право на відключен ня від мереж централізованог о опалення та постачання гар ячої води вбудованого приміщ ення магазину №1 „Ізумруд”, ро зташованого за адресою: м.Дон ецьк, проспект Ілліча, 1/119

- визнання за Відкритим акці онерним товариством „Рубін” (ЄДРПОУ 01553936) право на отримання дозволу на виготовлення роб очого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономног о опалення у вбудованому при міщенні магазину №1 „Ізумруд ”, розташованому за адресою: п роспект Ілліча, 1/119

- зобов' язання Ворошиловс ьку районну у м.Донецьку раду надати Відкритому акціонерн ому товариству „Рубін” (ЄДРП ОУ 01553936) дозвіл на виготовлення робочого проекту технічних умов газифікації та встановл ення індивідуального автоно много опалення у вбудованому приміщенні магазину №1 „Ізум руд” розташованого за адресо ю: м.Донецьк, проспект Ілліча, 1/119

В обґрунтування позовних в имог Позивач посилається на те, що централізоване опален ня вбудованого приміщення ма газину №1 „Ізумруд”, що розташ оване за адресою м.Донецьк, пр -т Ілліча, 1/119 та яке належить По зивачу на праві власності не забезпечить його належного опалення.

На підтвердження вказаних обставин Позивач надав нале жним чином засвідчені копії наступних документів: листа №01/87 від 15.03.2011р., листа №01/05-643 від 22.03.2011р ., договору купівлі - продажу від 10.07.2002р., реєстраційного пос відчення, договору купівлі-п родажу від 15.01.1997р., рішення Доне цької міської ради виконавчо го комітету від 23.07.2008р. №334/2, право установчих документів Відкр итого акціонерного товарист ва „Рубін”, технічного паспо рту на квартирний (багатопов ерховий) житловий будинок №1/11 9.

18.05.2011р. Відповідачем через ка нцелярію суду надані запереч ення на позовну заяву, у яких п росить відмовити Позивачу у задоволенні позовних вимог, з наступних підстав: на підст аві п.26 Правил надання послуг з центрального опалення й га рячого водопостачання, затве рджених постановою Кабінету міністрів України від 21.07.2005 рок у №630 якими встановлено, що від ключення споживачів від сист ем центрального опалення та гарячого водопостачання (ЦОГ В) можливо у випадку, коли техн ічна можливість такого відкл ючення передбачена органом місцевого самоврядування зг ідно з Законом України „Про т еплопостачання”, схемою тепл опостачання й за умовами заб езпечення безперебійної ро боти інженерного обладнання будинку та впровадження зах одів щодо утримання в суміжн их приміщеннях норм і правил у питаннях проектування жит лових будинків, опалення, вен тиляції, кондиціювання, буді вельної теплотехніки; держав них будівельних норм з питан ь складу, порядку розробки, уз годження і затвердження, а та кож норм проектування реконс трукції й капітального ремон ту в частині опалення. Позива чем не надано доказів техніч ної можливості такого відклю чення. У відповідності до лис та Донецької обласної держав ної адміністрації від 17.05.2007 рок у №01-0296408/0 зупинено надання дозв олів на відключення від сист ем ЦОГВ. Крім того, на підставі Держаних будівельних норм з питань встановлення систем опалення, усі стояки й внутрі шні розподільні мережі при п роектуванні гідравлічно зв' язані з метою забезпечення с табільної роботи системи опа лення будинку. Відключення о кремих приміщень від систем ЦОГВ може призвести до розба лансування гідравлічного ре жиму роботи внутрішньо буди нкової системи опалення. Від ключення від системи ЦОГВ мо жливо лише для всього будинк у й за умови дотримання всіх в имог, передбаченими Порядко м.

Розпорядженням в.о. голови господарського суду Донецьк ої області від 18.05.2011р. справу пе редано на розгляд судді Риже нко Т.М.

Представник Позивача у суд ове засідання з' явився, під тримав позовні вимоги.

Представник Відповідача у судове засідання з' явився, проти позову заперечив.

До початку судового засіда ння надано до суду клопотанн я про розгляд справи без заст осування технічних засобів ф іксації судового процесу. Да не клопотання не суперечить чинному законодавству, інтер есам сторін, тому приймаєтьс я судом та підлягає задоволе нню.

Розглянувши матеріали спр ави, долучивши до матеріалів справи надані сторонами док ази, суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач, на підставі догово ру купівлі-продажу приміщенн я б/н від 10.07.1997р. (копія договору м іститься в матеріалах справи ) набув право власності на спі рний об' єкт - вбудоване пр иміщення загальною площею 754,5 квадратних метрів, яке знахо диться за адресою: 34000, м.Донець к, пр.Ілліча, 1/119.

10.07.2002 року Позивач продав час тину вбудованого нежитловог о приміщення, що розташоване за адресою: м.Донецьк, проспек т Ілліча, 1/119 загальною площею 3 52,9м2 ідеальну долю, що становит ь 47/100. Виходячи з вищевикладено го на даний момент Позивач є в ласником вбудованого підвал ьного приміщення площею 389,4 м2, розташованого за адресою: м.Д онецьк, проспект Ілліча, 1/119.

Листом №01/87 від 15.03.2011р. позивач з вернувся до голови Ворошилов ської районної у м.Донецьку р ади про розгляд питання щодо відключення від мереж центр ального опалення магазину №1 „Рубін” та видати протокол з асідання міжвідомчої комісі ї на встановлення індивідуал ьного опалення приміщення ро зташованого за адресою: м.Дон ецьк, проспект Ілліча, 1/119.

Листом №01/05-643 від 22.03.2011р. Відпові дач за результатами розгляду вищевказаного листа, повідо мив позивачу, що розглянути в казане питання не вбачається можливим, оскільки виконуюч и наказ Міністерства житлово -комунального господарства У країни від 06.11.07р. №169 „Про затвер дження змін до наказу Мінбуд у України від 22.11.05 №4” „Про затве рдження Порядку відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централіз ованого опалення та постачан ня гарячої води при відмові с поживачів від централізован ого теплопостачання”, рішенн ям виконкому Ворошиловської районної у м.Донецьку ради ві д 13.02.08 за №51/3 створена комісія по відключенню окремих житлови х будинків від систем центра лізованого опалення та гаряч ого водопостачання. Також ро з' яснили, що відповідно з ли стом Донецької обласної держ авної адміністрації №01-02964 від 17.05.2007р. „Про влаштування поквар тального індивідуального оп алення”, с 17 травня 2007 року була зупинена видача дозволів на відключення від систем цент ралізованого опалення та гар ячого водопостачання.

Відповідач у судовому засі дання проти позову заперечив , обґрунтованих заперечень і з посиланням на норми діючог о законодавства відповідаче м по справі не надано.

Статтею 319 Цивільного кодек су України передбачено, що вл асник володіє, користується, розпоряджається своїм майно м на власний розсуд; власник м ає право вчиняти щодо свого м айна будь-які дії, які не супер ечать закону; усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Пунктом 24 Правил надання по слуг з централізованого опал ення, постачання холодної та гарячої води і водовідведен ня, затверджених постановою Кабінету Міністрів України в ід 21 липня 2005 р. N 630 передбачено, щ о споживачі можуть відмовити ся від отримання послуг з цен тралізованого опалення та по стачання гарячої води.

Згідно ст.24 Закону України „ Про теплопостачання”, спожив ач теплової енергії має прав о, у тому числі, на вибір одног о або декількох джерел тепло вої енергії чи теплопостачал ьних організацій, якщо це мож ливо за існуючими технічними умовами.

З огляду на вищевикладене, ш ляхом дослідження представл ених сторонами документів, с уд дійшов висновку, що право с поживача (позивача по справі ) на вчинення будь-яких дій, як і не порушують приписи діючо го законодавства, у тому числ і, право на відключення від ме реж централізованого опален ня та постачання гарячої вод и вбудованого приміщення ма газину №1 "Ізумруд", розташова ного за адресою: м.Донецьк, про спект Ілліча, 1/119 за умови дотри мання передбаченого чинним з аконодавством порядку на так е відключення, а також право н а отримання дозволу на вигот овлення робочого проекту тех нічних умов газифікації та в становлення індивідуальног о автономного опалення у вбу дованому приміщенні магазин у №1 "Ізумруд", розташованому з а адресою: м.Донецьк, проспект Ілліча, 1/119 передбачено діючим законодавством і іншого від повідачем по справі не довед ено.

Відповідно до ст.15 Цивільно го кодексу України, кожна осо ба має право на захист свого ц ивільного права у разі його п орушення, невизнання або осп орювання. Кожна особа має пра во на захист свого інтересу, я кий не суперечить загальним засадам цивільного законода вства.

Способи захисту цивільних прав та інтересів судом пере дбачені у статті 16 Цивільного кодексу України, зокрема:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійс ним;

3) припинення дії, яка порушу є право;

4) відновлення становища, як е існувало до порушення;

5) примусове виконання обов' язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношен ня;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування м айнової шкоди;

9) відшкодування моральної ( немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними ріш ення, дій чи бездіяльності ор гану державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого са моврядування, їхніх посадови х і службових осіб.

Цією нормою також встановл ено, що суд може захистити цив ільне право або інтерес інши м способом, що встановлений д оговором або законом.

За приписами статті 20 Цивіл ьного кодексу України, право на захист особа здійснює на с вій розсуд. Нездійснення осо бою права на захист не є підст авою для припинення цивільно го права, що порушене, крім вип адків, встановлених законом.

Частина 2 ст. 20 Господарськог о кодексу України передбачає , що кожний суб'єкт господарюв ання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні і нтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом:

визнання наявності або від сутності прав;

визнання повністю або част ково недійсними актів органі в державної влади та органів місцевого самоврядування, а ктів інших суб'єктів, що супер ечать законодавству, ущемляю ть права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійс ними господарських угод з пі дстав, передбачених законом;

відновлення становища, яке існувало до порушення прав т а законних інтересів суб'єкт ів господарювання;

припинення дій, що порушуют ь право або створюють загроз у його порушення;

присудження до виконання о бов'язку в натурі;

відшкодування збитків;

застосування штрафних сан кцій;

застосування оперативно-г осподарських санкцій;

застосування адміністрати вно-господарських санкцій;

установлення, зміни і припи нення господарських правові дносин;

іншими способами, передбач еними законом.

Таким чином, комплексно зас тосовуючи вищенаведені прип иси, у тому числі приписи ст. 2 Господарського процесуальн ого кодексу України, ст. 16 Циві льного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України, оцінивши всі наявні у справі документи, суд дійш ов висновку, що вимоги позив ача про визнання за Відкрити м акціонерним товариством „Р убін” (ЄДРПОУ 01553936) право на відк лючення від мереж централізо ваного опалення та постачанн я гарячої води вбудованого п риміщення магазину №1 „Ізумр уд”, розташованого за адресо ю: м.Донецьк, проспект Ілліча, 1/119; визнання за Відкритим акці онерним товариством „Рубін” (ЄДРПОУ 01553936) право на отримання дозволу на виготовлення роб очого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономног о опалення у вбудованому при міщенні магазину №1 „Ізумруд ”, розташованому за адресою: п роспект Ілліча, 1/119; зобов' яза ння Ворошиловську районну у м.Донецьку раду надати Відкр итому акціонерному товарист ву „Рубін” (ЄДРПОУ 01553936) дозвіл н а виготовлення робочого прое кту технічних умов газифікац ії та встановлення індивідуа льного автономного опалення у вбудованому приміщенні ма газину №1 „Ізумруд” розташов аного за адресою: м.Донецьк, пр оспект Ілліча, 1/119 є обґрунтова ними та правомірними і іншог о відповідачем по справі не д оведено. У зв' язку з наведен им, позовні вимоги в цій части ні підлягають задоволенню.

Стаття 129 Конституції Украї ни відносить до основних зас ад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляє ться в тому, що, як зазначаєтьс я в частині 1 статті 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Статтею 34 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що обставини с прави, які відповідно до зако нодавства повинні бути підтв ердженні певними засобами до казування, не можуть підтвер джуватись іншими засобами до казування.

З урахуванням вимог ст. 43 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене , позовні вимоги підлягають з адоволенню у повному обсязі.

Розподіл судових витрат зд ійснюється у відповідності д о ст.49 Господарського процесу ального кодексу України.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 43, 49, 82-85 Господарсь кого процесуального кодексу України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Відкритог о акціонерного товариства „Р убін”, м.Донецьк до Ворошилов ської районної в місті Донец ьку ради, м.Донецьк про визнан ня права задовольнити.

2. Визнати за Відкритим акці онерним товариством „Рубін” (ЄДРПОУ 01553936) право на відключен ня від мереж централізованог о опалення та постачання гар ячої води вбудованого приміщ ення магазину №1 „Ізумруд”, ро зташованого за адресою: м.Дон ецьк, проспект Ілліча, 1/119

3. Визнати за Відкритим акці онерним товариством „Рубін” (ЄДРПОУ 01553936) право на отримання дозволу на виготовлення роб очого проекту технічних умов газифікації та встановлення індивідуального автономног о опалення у вбудованому при міщенні магазину №1 „Ізумруд ”, розташованому за адресою: п роспект Ілліча, 1/119

4. Зобов' язати Ворошиловсь ку районну у м.Донецьку раду н адати Відкритому акціонерно му товариству „Рубін” (ЄДРПО У 01553936) дозвіл на виготовлення р обочого проекту технічних ум ов газифікації та встановлен ня індивідуального автономн ого опалення у вбудованому п риміщенні магазину №1 „Ізумр уд” розташованого за адресою : м.Донецьк, проспект Ілліча, 1/11 9

У судовому засідання 18.05.11р. п роголошено та підписано всту пну та резолютивну частину р ішення.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано, а у разі подання апе ляційної скарги - після роз гляду справи апеляційним гос подарським судом, якщо рішен ня не буде скасовано.

Суддя Риженко Т.М.

Повний текст рішення буде складено та підписано 23.05.11р.

Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16470041
СудочинствоГосподарське
Сутьрозгляд справи без заст осування технічних засобів ф іксації судового процесу. Да не клопотання не суперечить чинному законодавству, інтер есам сторін, тому приймаєтьс я судом та підлягає задоволе нню

Судовий реєстр по справі —22/83пн

Рішення від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Ухвала від 20.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Рішення від 04.09.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 04.08.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 05.08.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 22.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Волошинова Л.В.

Ухвала від 09.07.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Волошинова Л.В.

Ухвала від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Волошинова Л.В.

Ухвала від 13.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Волошинова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні