Постанова
від 06.06.2011 по справі 36/77
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.06.2011 № 36/77

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Гаврил юка О.М.

суддів:

за участю секретаря суд ового засідання Рижової В.В.

за участю представників

від позивача: не з' явилися

від відповідача: ОСОБА_1 - дов. від 29.11.2010 року № 3796

розглянувши апеляційну ск аргу Відкритого акціонерног о товариства „Черкаське спец іалізоване автотранспортне підприємство 2301” на рішення г осподарського суду м. Києва в ід 04.04.2011 року

у справі № 36/77 (суддя Трофимен ко Т.Ю.)

за позовом Відкритого акці онерного товариства „Черкас ьке спеціалізоване автотран спортне підприємство 2301”, м. Че ркаси

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю „ВіЕйБі Ліз инг”, м. Київ

про визнання недійсними ок ремих положень договору фіна нсового лізингу від 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду м. Києва звернулося Відкрите акціонерне товариство „Черк аське спеціалізоване автотр анспортне підприємство 2301” з позовом до Товариства з обме женою відповідальністю „ВіЕ йБі Лізинг” про визнання нед ійсними пунктів 3.4.1, 3.4.3, 3.4.4, 11.2.3, 16.6 до говору фінансового лізингу в ід 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А, укладен ого між сторонами по справі.

Рішенням від 04.04.2011 року госпо дарський суд м. Києва в задово ленні позову відмовив повніс тю.

Не погоджуючись з зазначен им рішенням місцевого господ арського суду ВАТ „Черкаське САТП 2301” звернулося до апеляц ійного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п росить скасувати рішення гос подарського суду м. Києва від 04.04.2011 року по справі № 36/77.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 20.05.2011 року апеляційна скарга позивача була прийнята до пр овадження та призначено розг ляд справи № 36/77 у судовому засі данні за участю представникі в сторін.

В судове засідання 06.06.2011 року повноважні представники поз ивача не з' явилися та про пр ичини неявки суд не повідоми ли, хоча про час та місце судов ого засідання були повідомле ні належним чином, що підтвер джується повідомленням про в ручення поштового відправле ння. Після обговорення судов а колегія дійшла висновку, що неявка повноважних представ ників позивача не перешкоджа є розгляду апеляційної скарг и по суті. В судовому засіданн і 06.06.2011 року представник відпов ідача проти вимог апеляційно ї скарги заперечувала з підс тав, викладених у відзиві на а пеляційну скаргу.

Дослідивши докази, що є у сп раві, заслухавши пояснення п редставника відповідача, пер евіривши застосування норм м атеріального та процесуальн ого права судом першої інста нції, обговоривши доводи апе ляційної скарги судова колег ія апеляційного господарськ ого суду дійшла висновку, що а пеляційна скарга не підлягає задоволенню, рішення господ арського суду м. Києва має бут и залишено без змін, виходячи з наступного.

Ст. 806 Цивільного кодексу Укр аїни передбачає, що за догово ром лізингу одна сторона (ліз ингодавець) передає або зобо в' язується передати другій стороні (лізингоодержувачев і) у користування майно, що нал ежить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним б ез попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прям ий лізинг), або майно, спеціаль но придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) від повідно до встановлених лізи нгоодержувачем специфікаці й та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлен у плату (лізингові платежі). До договору лізингу застосовую ться загальні положення про найм (оренду) з урахуванням ос обливостей, встановлених цим параграфом та законом. До від носин, пов' язаних з лізинго м, застосовуються загальні п оложення про купівлю-продаж та положення про договір пос тавки, якщо інше не встановле но законом.

Ст. 1 Закону України „Про фін ансовий лізинг” від 16.12.1997 року № 723/97-ВР, в редакції Закону Украї ни від 11.12.2003 року № 1381-IV, визначає, щ о фінансовий лізинг (далі - л ізинг) - це вид цивільно-прав ових відносин, що виникають і з договору фінансового лізин гу.

За договором фінансового л ізингу (далі - договір лізин гу) лізингодавець зобов' язу ється набути у власність річ у продавця (постачальника) ві дповідно до встановлених ліз ингоодержувачем специфікац ій та умов і передати її у кори стування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену п лату (лізингові платежі).

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України „Про фінансовий ліз инг” істотними умовами догов ору лізингу є:

предмет лізингу;

строк, на який лізингоодерж увачу надається право корист ування предметом лізингу (ст рок лізингу);

розмір лізингових платежі в;

інші умови, щодо яких за зая вою хоча б однієї із сторін ма є бути досягнуто згоди.

Як вірно встановлено місце вим господарським судом та п ідтверджується матеріалами справи 15.01.2008 року Товариство з обмеженою відповідальністю „ВіЕйБі Лізинг” (лізингодав ець) та Відкрите акціонерне т овариство „Черкаське спеціа лізоване автотранспортне пі дприємство 2301” (лізингоодержу вач) уклали Договір фінансов ого лізингу № 080115-14/ФЛ-Ю-А, відпов ідно до умов якого лізингода вець надавав в платне володі ння та користування на умова х фінансового лізингу лізинг оодержувачу предмет лізингу , найменування, модель, ціна од иниці, кількість і загальна в артість на момент укладення договору якого наведена в Сп ецифікації (Додаток № 2 до Дого вору), для підприємницьких ці лей у власній господарській діяльності лізингоодержува ча на визначений строк, за умо ви сплати останнім періодичн их лізингових платежів.

Відповідно до Специфікаці ї (Додаток № 2 до Договору) пред метом лізингу є сідельний тя гач RENAULT PREMIUM, 2008 року випуску, модел ь 380.19 T HT1100 (ЕВРО-3), вартістю 480 416 грн. 6 7 коп. (без ПДВ), напівпричіп тен т марки „Kцgel”, 2007 року випуску, м одель Cargo-Maxx SN 24 P 120 V 1.130, вартістю 205 000 гр н. (без ПДВ).

Строк користування лізинг оодержувачем майном станови ть 61 місяць з моменту підписан ня сторонами акту приймання- передачі майна згідно пункту 4.3 даного Договору за умови на лежної сплати ним лізингових платежів та належного корис тування майном за цим Догово ром (п. 2.1 Договору).

Згідно з п. 3.1 Договору позива ч зобов' язався виплачувати відповідачу лізингові плате жі відповідно до Графіку спл ати лізингових платежів (Дод аток № 1 до Договору) та пункті в 3.4.1- 3.4.5 договору. Лізингові пла тежі включають:

платежі по відшкодуванню (к омпенсації) частини вартості майна;

винагороду (комісії) за отри мане у лізинг майно, з врахува нням коригування, вказаного у п.п. 3.4.1-3.4.5 Договору;

Загальна вартість майна на момент укладення Договору с кладає 822 500 грн., разом з ПДВ 20% (п. 3 .2 Договору в редакції Додатко вої угоди від 15.01.2008 року № 1).

В Графіку платежів від 15.01.2008 р оку (Додаток № 1 до Договору № 080 115-14/ФЛ-Ю-А) з урахуванням редакц ії узгодженої сторонами в До датковій угоді від 15.01.2008 року № 1 та в додатковій угоді від 27.10.200 8 року було визначено розмір а вансового лізингового плате жу, строки сплати, розмір лізи нгового платежу та винагород и (комісії) за отримане у лізин г майно.

П. 3.4.1 Договору від 15.01.2008 року № 080 115-14/ФЛ-Ю-А в редакції Додатково ї угоди від 27.10.2008 року встановле но, що лізингоодержувач здій снює платежі за цим договоро м відповідно до Графіку спла ти лізингових платежів (Дода ток № 1 до Договору) з наступни м коригуванням на зміну курс у гривні до долару США (крім ав ансового лізингового платеж у).

Сума Sn, що підлягає сплаті на користь лізингодавця на дат у фактичного виконання плате жу (крім авансового лізингов ого платежу), визначається на ступним чином: Sn = (So * Kn) / Ko

де Kn - курс гривні до долару США в розрахунку на один дола р США (кількість гривень екві валентна одному долару США), в становлений Національним ба нком України на дату сплати л ізингового платежу згідно Гр афіку сплати лізингових плат ежів (Додаток №1 до Договору), з більшений на 1,5%. Лізингодавец ь має право самостійно прийн яти рішення про використання в якості Kn курсу гривні до дол ару США (кількість гривень, що сплачувалась за одиницю дол ару США), за яким ВАТ „ВіЕйБі Б анк” (далі - „Банк лізингода вця”) здійснював купівлю (кон вертування гривні у долари С ША) долару США на міжбанківсь кому валютному ринку для клі єнтів - юридичних осіб, стан ом на робочий день, що передує даті сплати лізингового пла тежу відповідно до умов цьог о договору. Сторони досягли з годи про те, що про розмір Kn щом ісячно не пізніше дня настан ня кожного чергового лізинго вого платежу лізингодавець і нформує лізингоодержувача. Т аке інформування здійснюєть ся шляхом зазначення розміру Kn у відповідному рахунку на с плату чергових лізингових пл атежів або направленням лізи нгоодержувачу листа (рахунки або листи направляються фак ом або електронною поштою) аб о в інший спосіб за вибором лі зингодавця. Достатнім доказо м належного інформування ліз ингоодержувача про розмір Kn є витяг з реєстру вихідної кор еспонденції або реєстру раху нків лізингоодержувача. Лізи нгоодержувач не частіше одно го разу на три місяці, має прав о звернутися до лізингодавця з проханням надати копію док ументу, завіреного Банком лі зингодавця, завірену печатко ю лізингодавця, який підтвер джує розмір Kn.

Ко - курс гривні до одного долару США (кількість гривен ь отримана від продажу одног о долару США), за яким банківсь ка установа фактично здійсни ла продаж (конвертування у гр ивню) кредиту у іноземній вал юті, отриманого під заставу м айна (надалі Банківська Уста нова). Сторони погодились, що в казаний курс гривні до долар у США (кількість гривень отри мана від продажу одного дола ру США) визначається за даним и Банківської Установи, офор мленими нею відповідною дові дкою (далі - довідка Банківс ької Установи). Лізингодавец ь письмово інформує лізингоо держувача про такий курс про тягом 3 робочих днів з моменту фактичного проведення Банкі вською Установою продажу (ко нвертування у гривню) коштів у іноземній валюті (валютног о кредиту) та отримання довід ки Банківської Установи.

До моменту отримання вищев казаної довідки Банківської Установи, розмір Ко прирівню ється до курсу гривні до дола ру США в розрахунку на один до лар США (кількість гривень ек вівалентна одному долару США ), встановленого Національни м Банком України на дату укла дання цього договору. У випад ках, коли за даними довідки Ба нківської Установи, розмір К о (кількість гривень отриман а від продажу одного долару С ША) буде меншим за курс гривні до долару США в розрахунку на один долар США (кількість гри вень еквівалентна одному дол ару США), встановлений Націон альним банком України на дат у укладання цього договору, з дійснюється перерахунок ліз ингових платежів сплачених і з розрахунку, що Ко дорівнює к урсу долару США в розрахунку на один долар США (кількість г ривень еквівалентній одному долару США), встановленого На ціональним банком України на дату укладання цього догово ру. У цьому випадку лізингоод ержувач зобов' язаний допла тити суму збільшення таких л ізингових платежів протягом 2 робочих днів з дати отриманн я довідки Банківської Устано ви та виставлення лізингодав цем відповідного рахунку. Лі зингодавець має право самост ійно прийняти рішення про ви користання в якості Kо курсу г ривні до долару США (кількіст ь гривень, отриманих від прод ажу одного долару США), за яким Банк лізингодавця здійснюва в продаж (конвертування у гри вню) доларів США на міжбанків ському валютному ринку для к лієнтів - юридичних осіб на дату фактичної сплати варто сті майна продавцю, підтверд женого довідкою(ами) Банку лі зингодавця. Якщо сплата зага льної вартості предмету лізи нгу продавцю здійснювалась в декілька етапів, розраховує ться середньозважений курс. При розрахунку середньозваж еного курсу не враховується сплата частини вартості майн а, яка сплачена продавцю за ра хунок авансового лізинговог о платежу лізингоодержувача в частині відшкодування вар тості предмета лізингу.

So - сума платежу у відповід ності з графіком сплати лізи нгових платежів (Додаток № 1 до Договору). Якщо Kn є меншим за Ко , Sn дорівнює So.

У випадку, якщо на дату факт ичної сплати лізингового пла тежу курс гривні до долару СШ А в розрахунку на один долар С ША (кількість гривень, що спла чувалася за одиницю долару С ША), за яким Банк лізингодавця здійснював купівлю (конверт ування гривні у долар США) дол ару США на міжбанківському в алютному ринку для клієнтів - юридичних осіб, перевищув атиме такий курс станом на ро бочий день, що передує даті сп лати лізингового платежу від повідно до умов цього, лізинг одавець здійснює перерахуно к суми лізингового платежу з а вищенаведеною формулою, ви користавши в якості Kn курс гри вні до долару США (кількість г ривень, що сплачувалася за од иницю долару США), за яким Банк лізингодавця здійснював куп івлю (конвертування гривні у долар США) долару США на міжба нківському валютному ринку д ля клієнтів - юридичних осі б на дату фактичної сплати лі зингового платежу, лізингоод ержувач зобов' язаний на вим огу лізингодавця сплатити су му збільшення відповідного л ізингового платежу протягом 2 робочих днів з моменту виста влення лізингодавцем відпов ідного рахунку.

Датою фактичної сплати ліз ингового платежу вважається дата надходження грошових к оштів на поточний рахунок лі зингодавця.

Згідно з п. 3.4.3 Договору від 15.01. 2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А (з урахування м зміни нумерації пунктів До говору відповідно до п. 3 Додат кової угоди від 27.10.2008 року) в раз і, якщо на момент нарахування лізингового платежу (в тому ч ислі додаткової винагороди ( комісії) у відповідності до п . 7.10 та п. 17.3 цього Договору) розмі р винагороди (комісії) лізинг одавцю за отримане в лізинг м айно у складі такого лізинго вого платежу буде становити суму, що перевищує подвійну о блікову ставку Національног о банку України, встановлену на день нарахування винагор оди (комісії) за період, який м инув з дня нарахування попер еднього лізингового платежу за цим Договором, розрахован у від загальної вартості май на, то сума такого перевищенн я є об' єктом оподаткування ПДВ, при цьому лізингоодержу вач повинен самостійно збіль шити розмір винагороди (комі сії) лізингодавцю за отриман е в лізинг майно на суму, яка д орівнює ПДВ, нарахованому на такий об' єкт оподаткування , а сторони самостійно здійсн юють дії, передбачені чинним податковим законодавством У країни, щодо проведення опод аткування такої операції. В ц ьому випадку лізингодавець н адає лізингоодержувачу відп овідні податкові накладні.

В п. 3.4.4 Договору від 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А (з урахуванням зміни нумерації пунктів Договору відповідно до п. 3 Додаткової у годи від 27.10.2008 року) сторонами б уло узгоджено, що коригуванн я розмірів лізингових платеж ів згідно з п.п. 3.4.1-3.4.4 (за первинн ою нумерацією пунктів) Догов ору не призводить до збільше ння загальної вартості майна , відповідно, не збільшується і частина лізингових платеж ів, які відшкодовують (компен сують) частину вартості майн а. Таке коригування збільшує частину лізингових платежів -комісію (винагороду) лізинго давцю за отримане в лізинг ма йно.

Пунктом 11.2.3 Договору від 15.01.2008 р оку № 080115-14/ФЛ-Ю-А визначалося, що за використання майна не за п ризначенням, невиконання обо в' язку з утримання його у ві дповідності до технічних умо в, правил технічної експлуат ації та інструкції виробника майна, неподання інформації про стан та місцезнаходженн я майна згідно пункту 8.2.1 цього Договору, порушення умов п. 14.7 цього Договору - штраф у роз мірі 1 відсотку загальної вар тості майна на момент укладе ння цього Договору за кожен т акий випадок такого порушенн я.

У пункті 16.6 Договору від 15.01.2008 р оку № 080115-14/ФЛ-Ю-А сторони погоди ли, що у випадку розірвання (до строкового припинення) цього Договору, з причин зазначени х у даному Договорі та/або зак онодавстві України, раніше с плачені лізингоодержувачем лізингові платежі поверненн ю не підлягають.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК Укра їни підставою недійсності пр авочину є недодержання в мом ент вчинення правочину сторо ною (сторонами) вимог, які вста новлені частинами першою - третьою, п' ятою та шостою ст атті 203 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 203 ЦК України в р едакції, що діяла на момент ук ладення оспорюваного догово ру, зміст правочину не може су перечити цьому Кодексу, інши м актам цивільного законодав ства, а також моральним засад ам суспільства.

В ст. 99 Конституції України з акріплено, що грошовою одини цею України є гривня.

Разом з тим, визначаючи прав овий статус гривні, вказана н орма Основного Закону не вст ановлює сферу її обігу та буд ь-яких обмежень щодо можливо сті використання в Україні г рошових одиниць іноземних де ржав.

За приписом ст. 179 Господарсь кого кодексу України господа рські договори укладаються з а правилами, встановленими Ц ивільним кодексом України з урахуванням особливостей, пе редбачених цим Кодексом, інш ими нормативно-правовими акт ами щодо окремих видів догов орів.

Згідно зі статтею 192 Цивільн ого кодексу України іноземна валюта може використовувати ся в Україні у випадках і в пор ядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 524 Цивільно го кодексу України, зобов' я зання має бути виражене у гро шовій одиниці України - гри вні.

Разом з тим, сторони можуть визначити грошовий еквівале нт зобов' язання в іноземній валюті (ч. 2 ст. 524 ЦК України).

В силу ст. 533 Цивільного кодек су України грошове зобов' яз ання має бути виконане у грив нях. Якщо у зобов' язанні виз начено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що під лягає сплаті у гривнях, визна чається за офіційним курсом відповідної валюти на день п латежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи інш им нормативно-правовим актом . Використання іноземної вал юти, а також платіжних докуме нтів в іноземній валюті при з дійсненні розрахунків на тер иторії України за зобов' яза ннями допускається у випадка х, порядку та на умовах, встано влених законом.

Також, слід зазначити, що пр иписи ст. 198 Господарського ко дексу України (виконання гро шового зобов' язання), що міс титься в Главі 22 „Виконання го сподарських зобов' язань” Г осподарського кодексу Украї ни не суперечать приписам ст . 533 Глави 48 „Виконання зобов' я зання” Цивільного кодексу Ук раїни.

Крім того, в ст. 3 Декрету Кабі нету Міністрів України „Про систему валютного регулюван ня і валютного контролю” від 19.02.1993 року № 15-93 передбачено, що ва люта України є єдиним законн им засобом платежу на терито рії України, який приймаєтьс я без обмежень для оплати буд ь-яких вимог та зобов' язань .

Відповідно до ст. 35 Закону Ук раїни „Про Національний банк України” від 20.05.1999 року № 679-XIV гри вня (банкноти і монети) як наці ональна валюта є єдиним зако нним платіжним засобом на те риторії України.

Колегія суддів апеляційно го господарського суду погод жується з висновами місцевог о господарського суду про те , що вищезазначені акти закон одавства визначають націона льну валюту України як єдини й законний платіжний засіб н а території України. Проте, во ни не містять заборони на вир аження грошових зобов' язан ь в іноземній валюті.

Закон України „Про фінансо вий лізинг” також не містить приписів, які б містили забор ону щодо вираження розміру л ізингових платежів у еквівал енті іноземної валюти.

Посилання позивача на пост анову Кабінету Міністрів Укр аїни „Про удосконалення поря дку формування цін” від 18.12.1998 ро ку № 1998 не може бути прийнято су дом до уваги, оскільки відпов ідно до ч. 1 ст. 92 Конституції Ук раїни виключно законами Укра їни встановлюються, зокрема, статус національної валюти, а також статус іноземних вал ют на території України.

Незважаючи на те, що розмір лізингових платежів за догов ором встановлюється у еквіва ленті іноземної валюти, спла та лізингових платежів за до говором здійснюється саме у гривнях, а тому посилання поз ивача на невідповідність п. 3.4 .1 Договору від 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ -Ю-А в редакції Додаткової уго ди від 27.10.2008 року положенням зак онодавства є безпідставним.

П. 3.4.3 Договору від 15.01.2008 року № 080 115-14/ФЛ-Ю-А (з урахуванням зміни н умерації пунктів Договору ві дповідно до п. 3 Додаткової уго ди від 27.10.2008 року), який оскаржує ться позивачем відповідає ви могам абз. 3 п.п. 3.2.2 п. 3.2 ст. 3 Закону України „Про податок на дода ну вартість” від 03.04.1997 року № 168/97-В Р в редакції Закону України в ід 25.03.2005 року № 2505-IV, який був чинни м на момент укладення оспорю ваного договору, яким встано влюється, що не є об' єктом оп одаткування операції з нарах ування та сплати процентів а бо комісій у складі орендног о (лізингового) платежу у межа х договору фінансового лізин гу в сумі, що не перевищує подв ійну облікову ставку Націона льного банку України, встано влену на день нарахування та ких процентів (комісій) за від повідний проміжок часу, розр аховану від вартості об'єкта лізингу, наданого у межах так ого договору фінансового ліз ингу; по об'єкту фінансового л ізингу, оціненого в іноземні й валюті, сплата процентів, з м етою оподаткування визначає ться у гривнях по курсу валют , визначеного Національним б анком України на момент спла ти.

Всупереч твердженням пози вача п. 3.4.3 та п. 3.4.4 Договору від 15.0 1.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А (з урахуванн ям зміни нумерації пунктів Д оговору відповідно до п. 3 Дода ткової угоди від 27.10.2008 року) не м істять посилань щодо коригув ання лізингових платежів в з алежності від зміни курсу до лара США на відміну від п. 3.4.1 До говору від 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А (в редакції Додаткової угоди від 27.10.2008 року).

Оскільки позивач окремо не зазначає яким положенням за конодавства не відповідають ці пункти договору, то колегі я суддів апеляційного господ арського суду погоджується з висновком місцевого господа рського суду про відмову в за доволенні позовних вимог про визнання недійсними п. 3.4.3 та п . 3.4.4 Договору (з урахуванням зм іни нумерації пунктів Догово ру відповідно до п. 3 Додатково ї угоди від 27.10.2008 року).

Визначення п. 11.2.3 Договору ві д 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А певного в иду штрафу не суперечить вим огам законодавства, оскільки як Господарскьким, так і Циві льним кодексом України перед бачено, що сторони можуть за в заємною згодою визначати інш і ніж передбачено цим кодекс ами види забезпечення викона ння зобов' язань.

Ч. 1 ст. 216 та ч. 2 ст. 217 Господарськ ого кодексу України передбач ена господарсько-правова від повідальність учасників гос подарських відносин за право порушення у сфері господарюв ання шляхом застосування до правопорушників господарсь ких санкцій на підставах і в п орядку, передбаченому цим Ко дексом, іншими законами та до говором, у вигляді відшкодув ання збитків, штрафних санкц ій та оперативно-господарськ их санкцій.

Відповідно до положень ст. 1 99 ГК України виконання господ арського зобов' язання забе зпечується заходами захисту прав та відповідальності уч асників господарських відно син, передбаченими цим Кодек сом та іншими законами. За пог одженням сторін можуть засто совуватися передбачені зако ном або такі, що йому не супере чать, види забезпечення вико нання зобов' язань, які звич айно застосовуються у господ арському (діловому) обігу.

Згідно з ч. 4 ст. 231 ГК України у разі якщо розмір штрафних са нкцій законом не визначено, с анкції застосовуються у розм ірі передбаченому договором При цьому розмір санкцій мож е бути встановлено договором у відсотковому відношенні д о суми невиконаної частини з обов' язання або у певній, ви значеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов' язання незалежн о від ступеня його виконання , або у кратному розмірі до вар тості товарів (робіт, послуг).

До відносин щодо забезпече ння виконання зобов' язань у часників господарських відн осин застосовуються відпові дні положення Цивільного код ексу України.

Право учасників господарс ьких відносин встановлювати інші ніж передбачено Цивіль ним кодексом України види за безпечення виконання зобов' язань визначено ч. 2 ст. 546 ЦК Укр аїни, що узгоджується із своб одою договору встановленою с т. 627 ЦК України, коли сторони є вільними в укладені договору , виборі контрагента та визна чені умов договору з урахува нням вимог цього Кодексу, інш их актів цивільного законода вства, звичаїв ділового обор оту, вимог розумності та спра ведливості.

З огляду на викладене колег ія суддів апеляційного госпо дарського суду погоджується з висновком місцевого госпо дарського суду про те, що суб' єкти господарських відносин при укладенні договору наді лені законодавцем правом заб езпечення виконання господа рських зобов' язань встанов ленням окремого виду відпові дальності - договірної санк ції, за невиконання чи ненале жне виконання договірних зоб ов' язань, зокрема, передбач еної п. 11.2.3 Договору від 15.01.2008 року № 080115-14/ФЛ-Ю-А.

Зміст п. 16.6 Договору від 15.01.2008 ро ку № 080115-14/ФЛ-Ю-А відповідає поло женням ч. 4 ст. 653 ЦК України, відп овідно до якої сторони не маю ть права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов' язанням до моменту з міни або розірвання договору , якщо інше не встановлено дог овором або законом, а тому кол егія суддів апеляційного гос подарського суду погоджуєть ся з висновком місцевого гос подарського суду про те, що по силання позивача на невідпов ідність цих умов Договору по ложенням чинного законодавс тва є безпідставним.

Частиною 3 ст. 6 ЦК України пер едбачено, що сторони в догово рі можуть відступити від пол ожень актів цивільного закон одавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Сторони в договорі не можуть відступити від положень акт ів цивільного законодавства , якщо в цих актах прямо вказан о про це, а також у разі, якщо об ов' язковість для сторін пол ожень актів цивільного закон одавства випливає з їх зміст у або із суті відносин між сто ронами.

В ст. 627 ЦК України закріплено що, відповідно до статті 6 цьо го Кодексу сторони є вільним и в укладенні договору, вибор і контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, звичаїв ділового обороту, в имог розумності та справедли вості.

Як вбачається з матеріалів справи, сторони у Договорі та додатках до нього у відповід них редакціях, добровільно в становили формульне визначе ння розміру лізингових плате жів, та положення про те, що ко ригування лізингових платеж ів відбувається в залежності від зміни курсу долару США [п. 3.4.1] та те, що таке коригування з більшує винагороду лізингод авця, а не інші платежі [п. 3.4.4], а т акож штраф за невиконання у р озмірі 1% від вартості майна за невиконання певних умов Дог овору фінансового лізингу [п . 11.2.3], та повторили, встановлені чинним на той час законодавс твом положення законодавств а, що на винагороду лізингода вця нараховується податок на додану вартість у разі якщо в она [винагорода] перевищить п евний розмір [п. 3.4.3], та те, що у ра зі дострокового припинення) лізингодавцем цього договор у раніше сплачені лізингооде ржувачем лізингові платежі п оверненню не підлягають[п. 16.6].

За таких обставин колегія с уддів приходить до висновку, що доводи позивача, викладен і в апеляційній скарзі, не спр остовують висновків господа рського суду першої інстанці ї, а тому відсутні підстави дл я скасування рішення господа рського суду.

Колегія суддів вважає, що го сподарський суд першої інста нції вірно встановив фактичн і обставини справи, належним чином дослідив наявні доказ и, дав їм належну оцінку та при йняв законне та обґрунтоване рішення у відповідності з ви могами матеріального та проц есуального права, а тому, ріше ння підлягає залишенню без з мін, а апеляційна скарга - бе з задоволення.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК Ук раїни Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скарг у Відкритого акціонерного то вариства „Черкаське спеціал ізоване автотранспортне під приємство 2301” на рішення госп одарського суду м. Києва від 04 .04.2011 року по справі № 36/77 залишити без задоволення.

2. Рішення господарськ ого суду м. Києва від 04.04.2011 року п о справі № 36/77 залишити без змін .

3. Справу № 36/77 повернути до господарського суду м. Киє ва.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Повний текст постанови під писано__9.06.2011 р.___

Головуючий суддя

Судді

Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16471895
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/77

Постанова від 06.06.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 27.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 24.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 07.05.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Рішення від 11.02.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні