Постанова
від 23.06.2011 по справі 2а/0470/5441/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2011 р. Справа № 2а/0470/5441/11

Суддя Дніпропетровс ького окружного адміністрат ивного суду Парненко В.С., розг лянувши у місті Дніпропетров ську у порядку письмового пр овадження адміністративну с праву за адміністративним по зовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань України в м.Орджонікідзе Дніпропетр овської області до закритого акціонерного товариства «Ов етри»про стягнення заборгов аності, -

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и в м.Орджонікідзе Дніпропет ровської області звернулось до Дніпропетровського окруж ного адміністративного суду із адміністративним позовом до закритого акціонерного т овариства «Оветри» з позовни ми вимогами про стягнення за боргованості по сплаті страх ових внесків в сумі 6800,20 грн.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що відповідач має забо ргованість зі сплати страхов их внесків в розмірі 6800,20 грн., як у в добровільному порядку не сплачує.

Представник позивача пода в заяву про розгляд справи за його відсутністю, просив зад овольнити позовні вимоги у п овному обсязі.

Відповідач до суду не з'явив ся, надав заяву щодо перенесе ння слухання справи на більш пізній строк, однак суд її не задовольнив оскільки на пові стці про виклик, наданої в під твердження поважності причи н переносу судового засіданн я, відсутні будь-які штампи су ду, що не може бути прийнято су дом, як належний доказ. Відпо відно до частини 4 статті 122 Код ексу адміністративного судо чинства України особа, яка б ере участь у справі, має пр аво заявити клопотання про розгляд справи за її відсу тності. Відповідно до частин и 6 статті 128 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и якщо немає перешкод для р озгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і міс це судового розгляду, суд ма є право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби з аслухати свідка чи експерта. З огляду на викладене, суд дій шов висновку про можливість розгляду справи за відсутнос ті сторін, в порядку письмово го провадження.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд дій шов висновку, що позовні вимо ги підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Закрите акціонерне товари ство «Оветри» зареєстроване у Відділенні виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м.О рджонікідзе Дніпропетровсь кої області як платник страх ових внесків (страхувальник) , відповідно №160 до довідки з Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що відповідно до звіту щодо спл ати заборгованості зі сплати страхових коштів Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 1 квартал 2011 року та розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрач ання коштів Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни за 4 квартал 2010 року, загальн а заборгованість закритого а кціонерного товариства «Ове три» по сплаті страхових вне сків, що виникла за період 01.01.2011 року по 31.03.2011 року склала 6800,20 грн .

Законом України «Про загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування від неща сного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності» передбачено, що страхування від нещасного ви падку здійснює Фонд соціальн ого страхування від нещасних випадків - некомерційна са моврядна організація, що діє на підставі статуту, який зат верджується її правлінням.

Управління Фондом соціаль ного страхування від нещасни х випадків здійснюється на п аритетній основі державою, п редставниками застраховани х осіб і роботодавців. Безпос ереднє управління Фондом соц іального страхування від нещ асних випадків здійснюють йо го правління та виконавча ди рекція.

Фонд соціального страхува ння від нещасних випадків пр овадить збір та акумулювання страхових внесків, має автон омну, незалежну від будь-якої іншої, систему фінансування . Кошти на здійснення страхув ання від нещасного випадку н е включаються до складу Держ авного бюджету України, вико ристовуються виключно за їх прямим призначенням і зарахо вуються на єдиний централізо ваний рахунок Фонду соціальн ого страхування від нещасних випадків в установах банків , визначених Кабінетом Мініс трів України для обслуговува ння коштів Державного бюджет у України, або спеціалізован ого банку, який обслуговує фо нди соціального страхування .

Відповідно до статей 45, 46, 47, 52 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності» фінансування Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків здійснюєть ся за рахунок: внесків робото давців; капіталізованих плат ежів, що надійшли у випадках л іквідації страхувальників; п рибутку, одержаного від тимч асово вільних коштів Фонду н а депозитних рахунках; кошті в, одержаних від стягнення ві дповідно до законодавства шт рафів і пені з підприємств, а т акож штрафів з працівників, в инних у порушенні вимог норм ативних актів з охорони прац і; добровільних внесків та ін ших надходжень, отримання як их не суперечить законодавст ву. Розрахунок розміру страх ового внеску для кожного під приємства провадиться Фондо м соціального страхування ві д нещасних випадків відповід но до Порядку визначення стр ахових тарифів для підприємс тв, установ та організацій на загальнообов'язкове соціаль не страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, що затверджується Кабінетом Мі ністрів України.

Страхувальники зобов' яза ні своєчасно та повністю спл ачувати страхові внески в ро змірі і строки, передбачені З аконом України «Про страхові тарифи на загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування від нещасного випадку на виробництві та професійн ого захворювання, які спричи нили втрату працездатності» . Ненадходження коштів переш коджає своєчасній виплаті ви трат по відшкодуванню матері альної та моральної шкоди по терпілим.

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем , підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Таким чином, суд вважає прав омірним стягнення з відповід ача на користь Відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Орджонікідзе Дні пропетровської області забо ргованості в сумі 6800,20 грн., оскі льки відповідач доказів добр овільного погашення заборго ваності не надав.

Керуючись ст.ст. 160 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м.О рджонікідзе Дніпропетровсь кої області до закритого акц іонерного товариства «Оветр и» про стягнення заборговано сті - задовольнити повністю .

Стягнути з закритого акціо нерного товариства «Оветри» на користь Відділення викон авчої дирекції Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Укр аїни в м.Орджонікідзе Дніпро петровської області заборго ваність по сплаті страхових внесків в сумі 6800,20 грн. (шість ти сяч вісімсот грн. 20 коп.).

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку апеляційного оскарження , а у разі її апеляційного оска рження - з моменту проголоше ння судового рішення суду ап еляційної інстанції.

Постанову може бути оскарж ено в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у десятиденний строк з дня о тримання копії постанови, ви готовленої у повному обсязі.

Повний текст постанови ск ладений 16 червня 2011 року.

Суддя

В.С. Парненко

Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16472884
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/5441/11

Ухвала від 24.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 17.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Віхрова Вікторія Станіславівна

Постанова від 23.06.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Парненко Вікторія Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні