Постанова
від 08.06.2011 по справі 2а/0570/5709/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2011 р. сп рава № 2а/0570/5709/2011

Приміщення суду за адр есою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвар дійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11-10 год.

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Стирана В.В.

при секретарі Цургановій Г .В.

за участю: представникі в позивача - Страшнова І.В ., Шокурова Д.Г.

представника відповідача - Вощенка В.О.,

розглянувши у відкр итому судовому засіданні адм іністративну справу за позов ом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Тріада-Дон» до Регіонального відділення Фонду Державного майна Укра їни в Донецькій області про в изнання неправомірною безді яльності щодо неприйняття за актом прийому-передачі держ авного майна - двохповерхов ої будівлі загальною площею 695,5 кв.м., розташованого за адре сою м. Горлівка, пр.. Перемоги б удинок 38, та зобов' язання при йняття за актом прийому-пере дачі зазначеного державного майна,

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом.

В обґрунтування свої х доводів вказав, що 14 лютого 199 6 року між АТЗТ «Горлівський а вторемонтний завод» та РЕФ Ц ентрально - Міського району м іста Горлівки КП «Житловик» було укладено договір № 157 оре нди нерухомого майна, що не ув ійшло до статутного фонду то вариства при корпоратизації та є державної власністю, у ві дповідності до якого останн ій прийняв у користування дв оповерхову будівлю загально ю площею 713 м2, розташовану за ад ресою : місто Горлівка, пр. Пер емоги, буд.38, а також прийняв у к ористування земельну ділянк у площею 3 032,5 м2 строком на 40 рокі в (з 14 лютого 1996 року по 14 лютого 20 36 року).

Згідно умов пункту 3.1 Д оговору РЕФ Центрально-Міськ ого району міста Горлівки КП «Житловик» в 1995-1996 роках перер ахував орендну плату за весь період орендного користуван ня у розмірі 5,5 млрд. карбованц ів. Договір оренди № 157 від 14 лют ого 1996 року не розривався, об' єкт оренди (нежитлова будівл я та земельна ділянка площею 3 032,5 м2) АТЗТ «Горлівський авто ремонтний завод» по акту при йому - передачі не передава вся.

З 2005 року по теперішній час нежитлові приміщення у б удівлі по пр. Перемоги, буд.38 у м істі Горлівці знаходяться у суборендному користуванні Т ОВ «Тріада-Дон», на підставі д оговорів суборенди, укладени х між КП «Житловик» та ТОВ «Тр іада-Дон».

З вказаного періоду у відношенні об' єкта оренди в Господарському суді Донець кої області розглядалися суд ові спори між КП «Житловик», Т ОВ «Троя», ТОВ «Тріада-Дон» та РВ ФДМУ у Донецькій області, у зв' язку із укладенням 30 трав ня 2005 року між РВ ФДМУ у Донецьк ій області та ТОВ «Троя» дог овору оренди нежилих приміщ ень у будівлі № 38 по пр. Перемог и у місті Горлівці та підписа нням акту прийому - передач і від 30 травня 2005 року, не дивля чись на ті обставини, що нежи тлові приміщення фактично не були вільними та знаходилис я в орендному користуванні і нших фізичних та юридичних о сіб, зокрема, ТОВ «Тріда-Дон».

Так, 26 жовтня 2005 року рі шеннями Господарського суду Донецької області по справа м № 40/261, 40/262, 40/263, 40/264, 40/265, 40/266, 40/267 (залишені в силі постановами Донецького апеляційного господарськог о суду та Вищого господарськ ого суду України) було відмов лено прокурору міста Горлівк и задоволенні позовних вимо г в інтересах держави в особі РВ ФДМУ в Донецькій області т а ТОВ «Троя» до КП «Житловик» та його суборендарям, зокрем а, ТОВ «Тріада-Дон», про витреб ування майна з чужого незако нного володіння, зобов' язан ня звільнити приміщення, роз ташовані у будівлі № 38 по пр. П еремоги у місті Горлівці та у сунення перепон у здійсненні пава користування ТОВ «Троя » вказаних приміщень.

16 травня 2007 року рішенн ям Господарського суду Доне цької області по справі № 12/304пн позовні вимоги ТОВ «Троя» до РВ ФДМУ у Донецькій області, К П «Житловик», ЗАТ «Горлівськ ий авторемонтний завод», ТОВ «Тріада-Дон», за участю треть ої особи ТПП «Центр-Регіон», п ро витребуванням майна з чуж ого незаконного володіння, з адоволені частково. Вилучен і у КП «Житловик» зайняті ним нежитлові приміщення, розта шовані за адресою: місто Горл івка, пр. Перемоги, буд. 38. У задо волені інших вимог позову, у т ому числі і вимог до ТОВ «Тріа да-Дон», відмовлено.

09 червня 2008 року листом № 06-03-4525 РВ ФДМУ в Донецькій обла сті повідомило ТОВ «Троя» пр о відмову від пролонгації до говору оренди на будівлю по п р.. Перемоги, буд. 38 у місті Горл івці, у зв' язку із чим догові р купівлі оренди припинив ді ю 15 травня 2008 року.

Листом № 06-03-8530 від 13 жовт ня 2008 року РВ ФДМУ в Донецькій області заявило вимоги до КП «Житловик» та ТОВ «Тріада-До н» у зв' язку із закінченням 15 травня 2008 року договору орен ди з ТОВ «Троя», повернути при міщення та передати балансоу тримувачу - ЗАТ «Горлівськи й авторемонтний завод». У зв' язку із вказаним ТОВ «Тріада -Дон» звернулося до ЗАТ «Горл івський авторемонтний завод » з питання прийняття по акту прийму-передачі будівлі № 38 п о пр. Перемоги у місті Горлівц і.

Листом № 1505/18 від23 жовтня 2008 року ЗАТ «Горлівський авто ремонтний завод» відмовився від пропозиції ТОВ «Тріада-Д он» прийняти нерухоме майно по акту прийому - передачі, у зв' язку із тим, що договір ор енди між ТОВ «Троя» та РВ ФДМ У в Донецькій області уклад ався без участі балансоудерж увача.

У зв' язку із відмово ю прийняти майно, листами № 228 в ід 05 листопада 20008 року та № 231 від 16 грудня 2008 року ТОВ «Тріада-До н» звернулося до РВ ФДМУ в Дон ецькій області з питання при йняти по акту прийому - пере дачі будівлю по пр. Перемоги буд. 38 у місті Горлівці.

Відповідачем будівлю від ТОВ «Тріада-Дон» прийнят о не було із посиланням на ті обставини, що РВ ФДМУ в Донець кій області укладався догові р з ТОВ «Троя», тому приміщен ня можуть бути прийняті тіль ки від ТОВ «Троя».

Однак, такі доводи ві дповідача є помилковими, оск ільки рішенням Господарсько го суду Донецької області ві д 16 травня 2007 року по справі № 12/304 пн (де РВ ФДМУ в Донецькій обла сті є стороною у справі) було в становлено факт, що з моменту укладення договору оренди в ід 30 травня 2005 року та підписан ня акту прийому - передачі Т ОВ «Троя» нежитлові приміщен ня у будівлі № 38 по пр.. перемоги у місті Горлівці не займалис я, а знаходилися у фактичному володінні інших юридичних т а фізичних осіб, зокрема, ТОВ « Тріада-Дон».

Замість того, щоб прий няти у ТОВ «Тріада -Дон» об' є кт нерухомості, що фактично з находиться у його володінні, РВ ФДМУ в Донецькій області звернулося до Господарсько го суду Донецької області із позовом до ТОВ «Троя» про по вернення орендованих приміщ ень по акту прийому - переда чі та рішенням Господарськог о суду Донецької області 13 ли пня 2009 року по справі № 24/127пн бул и задоволені позовні вимоги РВ ФДМУ в Донецькій області п ро повернення орендованого п риміщення - двоповерхової б удівлі загальною площею 695,5 м2, розташованого за адресою: мі сто Горлівка, пр. Перемоги, бу д. 38, балансоудержувачу - ЗАТ «Горлівський авторемонтний завод» по акту прийому - пер едачі.

До теперішнього час у рішення суду від 13 липня 2009 ро ку не виконано та не може бут и виконаним, оскільки у викон авчої служби відсутня можли вість у примусовому порядку зобов' язати ТОВ «Троя» та й ого посадових осіб передати по акту прийму - передачі об ' єкт нерухомості, яким това риство фактично не володіє, т а який знаходиться у володін ні ТОВ «Тріада-Дон». У свою чер гу, ТОВ «Тріада-Дон» не має мо жливості повернути по акту п рийому - передачі об' єкт с уборенди КП «Житловик» (ОКПО 03364671), оскільки підприємство у 2 009 році було ліквідоване та ви ключене із державного реєстр у.

Листом № 8/1 від 14 січня 201 1 року (вх. № 11/00457 від 17 січня 2011 року ) ТОВ «Тріада-Дон» у черговий р аз повідомило відповідача пр о передачу державного майна по акту прийому - передачі т а запропонувало відповідачу направити уповноважених пре дставників для дослідження д ержавного майна. Однак, до теп ерішнього часу РВ ФДМУ в Доне цькій області нежитлову буді влю по пр. Перемоги, буд. 38 у міс ті Горлівці, у товариства не п рийняло, а листом № 11-06-04-00901 від 31 с ічня 2011 року про включення об' єкта нерухомості у графік пе ревірок на перший квартал 2011 р оку.

РВ ФДМУ в Донецькій об ласті, не приймаючи у ТОВ «Трі ада-Дон» об' єкт нерухомості , що є державною власністю, доп ускає з листопада 2008 року по те перішній час неправомірну бе здіяльність, яким спричинено шкоду правам та інтересам ТО В «Тріада-Дон», яку вимушено з а власні кошти здійснювати з берігання державного майна т а підтримувати його у належн ому технічному стані.

Просив визнати непра вомірною бездіяльність відп овідача з листопада 2008 року по теперішній час щодо неприйн яття у ТОВ «Тріада-Дон» по акт у прийому - передачі держав ного майна, а саме, двоповерхо вої будівлі загальною площе ю 695,5 м2, розташованого за адрес ою: місто Горлівка, пр. Перемог и, буд.38, яке знаходиться у ньог о на зберіганні, та зобов' яз ати відповідача прийняти у Т ОВ «Тріада-Дон» по акту прийо му - передачі державне майн о, а саме, двоповерхову будівл ю загальною площею 695,5 м2, розта шоване за адресою: місто Горл івка, пр. Перемоги, буд.38, що зна ходиться у нього на зберіган ні.

У судовому засіданні представник позивача підтри мав позовні вимоги, мотивуюч и свою позицію аналогічно ви кладеному у позовній заяві, п росив позов задовольнити.

Представник відповід ача у судовому засіданні поз ов не визнав, вважав його необ ґрунтованим та таким, що не пі длягає задоволенню, суду над ав письмові заперечення, про сив у задоволенні позову від мовити.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, дослід ивши в судовому засіданні зі брані в справі докази в їх сук упності, вважає встановленим наступне.

Позивач - товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Тріада - Дон» є юридичною особою, зареєстрованою вико навчим комітетом Горлівсько ї міської ради 03 листопада 2004 року, що підтверджено свідоц твом про державну реєстрацію юридичної особи серія А00 № 298214 .

Відповідач - Регіона льне відділення Фонду Держа ного майна України по Донець кій області є суб`єктом владн их повноважень, який діє на пі дставі Положення про регіона льне відділення Фонду держав ного майна України, та в дани х правовідносинах реалізує н адані йому Законом України « Про оренду державного та ком унального майна» повноваже ння.

14 лютого 1996 року між ЗАТ «Горлівський авторемонтний завод» та РЕФ Центрально - Міс ького району міста Горлівки КП «Житловик» укладено дого вір оренди № 157, предметом яког о є двоповерхова будівля заг альною площею 713 м2, розташован а за адресою: місто Горлівка, п р. Перемоги, буд. 38, та земельна ділянка площею 3 032,5 м2.

01 лютого 2005 року між КП « Житловик» та ТОВ «Тріада-Дон » було укладено договір субо ренди приміщення № 5 нерухомо го майна - нежитлове приміщен ня площею 11,9 м2, яке розташоване за адресою: місто Горлівка, пр . Перемоги, буд. 38, балансоутрим увачем якого є ЗАТ «Горлівсь кий авторемонтний завод». Ст рок дії договору встановлени й з моменту прийняття приміщ ення по акту прийому - перед ачі до 01 грудня 2005 року.

Згідно акту прийому - передачі б/н від 01 лютого 2005 рок у по договору суборенди № 5 ві д 01 лютого 2005 року суборендрем було прийняте у платне корис тування приміщення за адресо ю : місто Горлівка, пр. Перемог и, буд. 38.

30 січня 2009 року між КП « Житловик» та ТОВ «Тріада-Дон » було укладено договір субо ренди приміщення № 5/02/б нерухо мого майна - нежитлове приміщ ення площею 695,5 м2, яке розташов ане за адресою: місто Горлівк а, пр. Перемоги, буд. 38, балансоу тримувачем якого є ЗАТ «Горл івський авторемонтний завод ». Строк дії договору встанов лений з моменту прийняття пр иміщення по акту прийому - п ередачі до 25 січня 2010 року.

ТОВ «Тріада - Дон» лист ом № 8/1 від 14 січня 2011 року зверта лося до РВ ФДМУ в Донецькій о бласті з питання прийняти по акту прийому - передачі буд івлю по пр. Перемоги буд. 38 у міс ті Горлівці.

Листом № 11-06-04-00901 від 31 січ ня 2011 року РВ ФДМУ в Донецькій о бласті повідомило ТОВ «Тріад а-Дон», що неодноразово зверт алося до ЗАТ «Горлівський ав торемонтний завод» з питанн я прийняття у ТОВ «Тріада - Дон » орендованого державного ма йна за актом прийому - перед ачі, однак до теперішнього ча су акт приймання - передачі до регіонального відділення не надано.

Позивач із вказаною б ездіяльністю відповідача н е погоджується та вважає, що в ідповідачем порушуються йог о права, свободи та інтереси, о скільки орендоване майно по винно бути прийняте по акту п рийому - передачі саме РВ ФД МУ в Донецькій області, у зв' язку з чим звернувся до суду і з даним позовом.

Правовідносини, пов' язані із передачею, зокрема, державного майна в оренду вр егульовані, зокрема, Законом України «Про оренду державн ого та комунального майна».

Згідно із частиною 4 ст атті 22 Закону встановлено, що до договору суборенди засто совуються положення про дого вір оренди.

Позивач у своїх довод ах вказує, що прийняття по акт у прийому - передачі нерухом ого майна за договором субор енди є обов' язком відповіда ча, проте суд не приймає зазн ачене до уваги за наступних п ідстав.

Правовим наслідком п рипинення договору оренди ві дповідно до вимог частини 1 ст атті 27 Закону «Про оренду дер жавного та комунального майн а» є повернення орендарем ор ендодавцю об' єкту оренди.

Згідно пунктів 8.1 част ини 8 Договору № 5/02/б суборенди приміщення, укладеного між К П «Житловик» та ТОВ «Тріада - Д он» після закінчення строку орендного користування субо рендар повинен передати орен дарю приміщення протягом 10 д нів з моменту закінчення вка заного строку суборенди по а кту передачі.

Також, відповідно до ч астини 3 статті 27 Закону Украї ни «Про оренду державного та комунального майна» обов' язок орендаря у разі припине ння договору оренди повернут и майно відповідному підпри ємству, господарському товар иству, створеному в процесі п риватизації (корпоратизації ), або його правонаступнику.

У судовому засіданні встановлено та підтверджено письмовими матеріалами спр ави та поясненнями сторін, що нерухоме державне майно - дв оповерхова будівля загально ю площею 695,5 м2, розташоване за а дресою: місто Горлівка, пр. Пер емоги, буд.38, знаходиться на ба лансі та не увійшло до статут ного фонду ЗАТ «Горлівський авторемонтний завод».

Тобто, у розумінні ста тті 27 Закону України «Про орен ду державного та комунальног о майна» ЗАТ «Горлівський ав торемонтний завод» є товарис твом - балансоутримувачем, якому ТОВ «Тріада - Дон» як суб орендар повинно повернути ор ендне державне майно.

Норми зазначеного За кону не зобов' язують безпос ередньо регіональне відділе ння Фонду державного майна п риймати у разі припинення до говору оренди майно у суборе ндаря.

Нормами ч.2 ст. 19 Конст итуції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самовряд ування, та їх посадові особи з обов'язані діяти лише на під ставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами

Ук раїни.

Згідно зі ст. 2 КАС Укра їни, у справах щодо оскарженн я рішень, дій чи бездіяльност і суб' єктів владних повнова жень адміністративні суди пе ревіряють, чи прийняті (вчине ні) вони на підставі, у межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та зак онами України; з використанн ям повноваження з метою, з яко ю повноваження надано.

З огляду на викладене , суд вважає, що дії відповіда ча у даних правовідносинах є правомірними, у судовому зас іданні не знайшло підтвердже ння порушення з боку відпові дача прав позивача, у зв' яз ку із чим вимоги позову задов оленню не підлягають.

Враховуючи вищенавед ене, та керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41 -42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163 , 167, 185-186, 254, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову Товариства з обмеженою відп овідальністю «Тріада-Дон» до Регіонального відділення Фо нду Державного майна України в Донецькій області про визн ання неправомірною бездіяль ності щодо неприйняття за ак том прийому-передачі державн ого майна - двохповерхової будівлі загальною площею 695,5 к в.м., розташованого за адресою м. Горлівка, пр.. Перемоги буди нок 38, та зобов' язання прийня ття за актом прийому-передач і зазначеного державного май на - відмовити у повному обс язі.

Вступну та резолютив ну частини постанови проголо шено 08 червня 2011 року у присутн ості представників сторін.

Повний текст постано ви виготовлено 14 червня 2011 року .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови апеляц ійної скарги, з подачею її коп ії до апеляційної інстанції, або в порядку ч.2 ст.186 КАС Украї ни.

Суддя Стиран В.В.

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16473167
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5709/2011

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 08.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 05.09.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар А.В.

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Постанова від 08.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні