Ухвала
від 22.06.2011 по справі 2а/0570/675/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Наумова К.Г.

Суддя-доповідач - Нікулі н О.А.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2011 року справа №2а/0 570/675/2011 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевч енка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Нікулін а О.А.

суддів Радіонової О.О. , Жа ботинської С.В.

розглянувши у порядку пис ьмового провадження апеляці йну скаргу Державної податко вої інспекції у Ворошиловськ ому районі м. Донецька на пост анову Донецького окружного а дміністративного суду від 26 к вітня 2011 року по справі № 2а/0570/675/201 1 за позовом Державної податк ової інспекції у Ворошиловсь кому районі м. Донецька до Упр авління державної реєстраці ї Донецької міської ради, Дер жавного реєстратора відділу реєстрації суб' єктів підпр иємницької діяльності держа дміністрації Голосіївськог о району м. Києва ОСОБА_4, тр еті особи Товариство з обмеж еною відповідальністю «Лорі тон-тех», Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва про визнання п ротиправними дій, визнання н еправомірним запис, зобов' я зання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А :

У січні 2011 року позива ч звернувся з адміністратив ним позовом до суду до Управл іння державної реєстрації До нецької міської ради, Держав ного реєстратора відділу реє страції суб' єктів підприєм ницької діяльності держадмі ністрації Голосіївського ра йону м. Києва ОСОБА_4, треті особи Товариство з обмежено ю відповідальністю «Лорітон -тех», Державна податкова інс пекція у Голосіївському райо ні м. Києва про визнання проти правними дій, визнання непра вомірним запис, зобов' язанн я вчинити певні дії.

Постановою Донецька на постанову Донецького окр ужного адміністративного су ду від 26 квітня 2011 року по справ і № 2а/0570/675/2011 У задоволенні позов у Державної податкової інспе кції у Ворошиловському район і м.Донецька до Управління де ржавної реєстрації Донецько ї міської ради, Державного ре єстратора відділу реєстрац ії суб'єктів підприємницько ї діяльності держадміністр ації Голосіївського району м . Києва ОСОБА_4 про визнанн я протиправними дій Управлін ня державної реєстрації Доне цької міської ради стосовно невизнання неправомірним за пису в Єдиному державному ре єстрі стосовно місцезнаходж ення Товариства з обмеженою відповідальністю «Лорітон-т ех» за адресою: 83086, м. Донецьк, пр . Павших Комунарів, буд. 7, не ска сування реєстраційних дій, н е внесення до Єдиного держав ного реєстру запису про місц езнаходження підприємства з а попередньою адресою, не пов ернення реєстраційної справ и підприємства до державного реєстратора за місцезнаходж енням; визнання неправомірни м запису в Єдиному державном у реєстрі стосовно місцезнах одження Товариства з обмежен ою відповідальністю «Лоріто н-тех» (ЄДРПОУ 32822297) за адресою: 830 86, м. Донецьк, пр. Павших Комунар ів, буд. 7; зобов'язання Управлі ння державної реєстрації Дон ецької міської ради скасуват и реєстраційні дії від 19 травн я 2009 року за №10681070009007589 щодо внесенн я змін до відомостей про юрид ичну особу Товариства з обме женою відповідальністю «Лор ітон-тех»; зобов'язання Управ ління державної реєстрації Д онецької міської ради внести до Єдиного державного реєст ру запис про місцезнаходженн я Товариства з обмеженою від повідальністю «Лорітон-тех» (ЄДРПОУ (32822297) за адресою: м.Київ, в ул..Будіндустрії, 5; зобов'язан ня Управління державної реєс трації Донецької міської рад и повернути реєстраційну спр аву Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Лорітон-те х»(ЄДРПОУ (32822297) до державного ре єстратора відділу реєстраці ї суб'єктів підприємницької діяльності держадміністрац ії Голосіївського району м. К иєва ОСОБА_4 -відмовити.

З постановою суду пер шої інстанції не погодився п озивач та звернувся з апеляц ійною скаргою на неї, в якій з азначено, що суд першої інста нції порушив норми матеріал ьного та процесуального пра ва внаслідок чого неправильн о вирішив справу, вважає, що п останова підлягає скасуванн ю.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, обговорив ши доводи апеляційної скарг и, колегія суддів дійшла вис новку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з на ступних підстав.

Відмовляючи у задово ленні позовних вимог, суд пер шої інстанції правильно вста новив правовідносини між сто ронами по справі, застосував відповідні норми матеріаль ного та процесуального прав а та виходив з наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Лорітон-тех» (первісне найменування Това риство з обмеженою відповіда льністю «Фотіна») зареєстров ане як юридична особа Голосі ївською районною у м. Києві де ржавною адміністрацією 14 жов тня 2004 року, номер запису 10681200000001560, включене до ЄДРПОУ за номеро м 32822297, місцезнаходження: м. Київ , вул..Будіндустрії, буд. 5.

Згідно до Статуту Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Лорітон-тех» (нова редак ція), затвердженого Протокол ом №11 Загальних зборів учасни ків від 28.04.2009р., зареєстрованого Державним реєстратором відд ілу реєстрації юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів Голосіївської районної в місті Києві державної адміні страції ОСОБА_4 19.05.2009р., Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Фотіна» було перейме новано у Товариство з обмеже ною відповідальністю «Лоріт он-тех», яке є правонаступник ом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Фотіна».

Товариством з обмеженою ві дповідальністю «Лорітон-тех » подано реєстраційну картку на внесення змін до відомост ей про юридичну особу, які міс тяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців від 19 травня 2009 року, на підставі як ої Державним реєстратором ві дділу реєстрації юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців Голосіївської районної в місті Києві державної адмі ністрації ОСОБА_4 здійсне но державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особ у стосовно місцезнаходження Товариства з обмеженою відп овідальністю «Лорітон-тех» з а адресою: 83086, м. Донецьк, пр. Пав ших Комунарів, буд. 7.

Відповідно до листа від 11 че рвня 2009 року № 02-1224 Голосіївська районна у м. Києві Державна ад міністрація надіслала до Дер жавного реєстратора Виконав чого комітету Донецької місь кої ради реєстраційну справу Товариства з обмеженою відп овідальністю "Фотіна» у зв'яз ку зі зміною місцезнаходженн я юридичної особи за адресою : 83086, м.Донецьк, вул..Полеглих Ком унарів,7.3 обліку в Голосіївськ ій РДА юридичну особу знято 04. 06.2009р.

! 19.05.2009р. Державним реєстратор ом відділу реєстрації юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців Голосіївської райо нної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_4 в Є диному державному реєстрі юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців зроблено запис під номером 10681050008007589 - державна р еєстрація змін до установчих документів юридичної особи.

З акту виходу за юридичною а дресою підприємства Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Лорітон-тех" Державної п одаткової інспекції у Вороши ловському районі м. Донецька від 16 серпня 2010 року № 835/2 вбачаєт ься, що по факту виходу за юрид ичною адресою 83086, м. Донецьк, пр . Павших Комунарів, буд. 7 встан овлено, що підприємство за да ною адресою не знаходиться.

12 листопада 2010 року позиваче м до Управління державної ре єстрації Донецької міської р ади надіслано лист про внесе ння змін до відомостей юриди чної особи Товариства з обме женою відповідальністю «Лор ітон-тех та повернення реєст раційної справи до Державног о реєстратора відділу реєстр ації суб'єктів підприємницьк ої діяльності держадміністр ації Голосіївського району м .Києва ОСОБА_4.

На зазначений лист Управлі ння державної реєстрації Дон ецької міської ради надіслал о відповідь, у якому зазначил о, що порушень Закону про реєс трацію державним реєстратор ом при проведенні дій щодо зм іни місцезнаходження юридич ної особи, зазначеної в цьому листі, не було, тому проведені дії не підлягають скасуванн ю.

Відповідно до статті 2 Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців", далі з а текстом Закон, відносини, як і виникають у сфері державно ї реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в, регулюються Конституцією України, цим Законом та норма тивно-правовими актами, прий нятими відповідно до цього З акону.

Частиною 1 статті 1 Закону ви значено, що місцезнаходження м юридичної особи вважається адреса органу або особи, які в ідповідно до установчих доку ментів юридичної особи чи за кону виступають від її імені .

У відповідності до ч астини 1 статті 4 Закону держав на реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в - засвідчення факту створен ня або припинення юридичної особи, засвідчення факту наб уття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєс траційних дій, які передбач ені цим Законом, шляхом вне сення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Частиною 3 статті 4 Закону пе редбачено, що зміни до устано вчих документів юридичної ос оби, а також зміна прізвища та /або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця прожив ання фізичної особи - підприє мця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін д о записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановле ному цим Законом.

Згідно з частиною 1 статті 16 ц ього Закону єдиний державний реєстр створюється з метою з абезпечення органів державн ої влади, а також учасників ци вільного обороту достовірно ю інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців з Єдиного державного р еєстру.

З частини 1 статті 17 Закону вб ачається, що відомості про юр идичну особу або фізичну осо бу - підприємця включаються д о Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на п ідставі відомостей з відпові дних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юри дичними особами державному р еєстратору за місцезнаходже нням реєстраційної справи зг ідно із законодавством Украї ни.

Відповідно до частини 2 стат ті 17 Закону в Єдиному державно му реєстрі містяться такі ві домості щодо юридичної особи , зокрема, відомості щодо місц езнаходження юридичної особ и.

Відповідно до частини 3 стат ті 8 Закону установчі докумен ти (установчий акт, статут або засновницький договір, поло ження) юридичної особи повин ні містити відомості, передб ачені законом. Відповідальні сть за відповідність установ чих документів законодавств у несуть засновники (учасник и) юридичної особи.

Відповідно до частини 1 стат ті 29 Закону для проведення дер жавної реєстрації змін до ус тановчих документів юридичн а особа повинна подати (надіс лати рекомендованим листом з описом вкладення) такі докум енти: заповнену реєстраційну картку на проведення держав ної реєстрації змін до устан овчих документів юридичної о соби; примірник оригіналу аб о нотаріально засвідчену коп ію рішення про внесення змін до установчих документів. До кумент, що підтверджує право мочність прийняття рішення п ро внесення змін до установч их документів; оригінали уст ановчих документів юридично ї особи з відміткою про їх дер жавну реєстрацію з усіма змі нами, чинними на дату подачі д окументів, або копія опублік ованого в спеціалізованому д рукованому засобі масової ін формації повідомлення про вт рату всіх або частини зазнач ених оригіналів установчих д окументів; два примірники зм ін до установчих документів юридичної особи у вигляді ок ремих додатків або два примі рники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстр аційного збору за проведення державної реєстрації змін д о установчих документів. .

Згідно частини 7 статті 29 Зак ону державному реєстратору з абороняється вимагати докум енти для проведення державно ї реєстрації змін до установ чих документів юридичної осо би, якщо вони не передбачені ч астинами першою - шостою цієї статті.

Відповідно до статті 30 Зако ну державний реєстратор відм овляє у проведенні державної реєстрації змін до установч их документів юридичної особ и за наявності підстав, встан овлених частиною першою стат ті 27 цього Закону.

Частиною 1 статті 27 Зак ону передбачено, що підстава ми для відмови у проведенні д ержавної реєстрації юридичн ої особи є: невідповідність в ідомостей, які вказані в реєс траційній картці на проведен ня державної реєстрації юрид ичної особи, відомостям, які з азначені в документах, що под ані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону ; порушення порядку створенн я юридичної особи, який встан овлено законом, зокрема: наяв ність обмежень на зайняття в ідповідних посад, встановлен их законом щодо осіб, які зазн ачені як посадові особи орга ну управління юридичної особ и; невідповідність відомосте й про засновників (учасників ) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдин ому державному реєстрі; наяв ність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юр идичної особи або уповноваже ною ними особою юридичних ді й, які встановлені абзацом че твертим частини другої статт і 35 цього Закону; наявність в Є диному державному реєстрі на йменування, яке тотожне найм енуванню юридичної особи, як а має намір зареєструватися; використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державн ої влади або органу місцевог о самоврядування, або похідн их від цих найменувань, або іс торичного державного наймен ування, перелік яких встанов люється Кабінетом Міністрів України; встановлена іншими законами заборона використа ння у найменуванні юридичної особи певних термінів, абрев іатур, похідних термінів. Від мова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускаєть ся.

Стаття 14 Закону регулює пор ядок передачі реєстраційних справ, а саме передача реєстр аційних справ здійснюється в разі, зокрема, зміни місцезна ходження юридичної особи, зм іни місця проживання фізично ї особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання ф ізичної особи - підприємця ро зташоване на території іншої адміністративно-територіал ьної одиниці.

Державний реєстратор під ч ас реєстраційних дій, а саме з міни місцезнаходження не має права перевіряти подані від омості та вимагати інші доку менти, ніж ті, що передбачені ч инним законодавством.

Відповідно до акту виходу з а юридичною адресою підприєм ства Товариства з обмеженою відповідальністю "Лорітон-те х»" Державної податкової інс пекції у Ворошиловському рай оні м. Донецька від 16 серпня 2010 р оку № 835/23-2 підприємство за юрид ичною адресою 83086, м. Донецьк, пр . Павших Комунарів, буд. 7 не зна ходиться.

Державною податковою інсп екцією у Ворошиловському рай оні м. Донецька було надіслан о повідомлення Управлінню Де ржавної реєстрації Донецько ї міської ради від 21 жовтня 2009 р оку № 42382/10/29-013 про відсутність юр идичної особи за місцезнаход женням, з якого вбачається, що стосовно юридичної особи То вариства з обмеженою відпові дальністю "Лорітон-тех", ЄДРПО У 32822297, за адресою 83000, м. Донецьк, В орошиловський район, пр. Павш их Комунарів, 7 проведено захо ди щодо встановлення фактичн ого місцезнаходження, за рез ультатами яких встановлено в ідсутність юридичної особи з а місцезнаходженням та факти чне місцезнаходження юридич ної особи або адреса, за якою з дійснюється зв'язок, не встан овлено.

30 жовтня 2009 року державним ре єстратором виконавчого комі тету Донецької міської ради надіслано лист № 7453 керівнику юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Лорітон-тех» про те, що у зв 'язку із отриманням від подат кового органу повідомлення п ро відсутність юридичної осо би за її місцезнаходженням, к ерівнику необхідно підтверд ити до 30.11.2009р. реєстраційні відо мості про юридичну особу шля хом надіслання державному ре єстратору заповненої картки підтвердження реєстраційни х відомостей (форма № 6).

Згідно до вимог п.12 ст.19 Закон у України № 755 у разі надходжен ня державному реєстратору ві д органу державної податково ї служби повідомлення встано вленого зразка про відсутніс ть юридичної особи за її місц езнаходженням державний реє стратор зобов'язаний надісла ти рекомендованим листом про тягом п'яти робочих днів з дат и надходження зазначеного по відомлення юридичній особі п овідомлення щодо необхіднос ті подання державному реєстр атору реєстраційної картки.

Відповідно до пункту 13 стат ті 19 Закону України № 755 державн ий реєстратор залишає реєстр аційну картку про підтвердже ння відомостей про юридичну особу без розгляду, про що пов ідомляє заявника у випадках, передбачених частиною шосто ю цієї статті, та у порядку, вс тановленому частиною сьомою цієї статті.

Згідно з пунктом 14 ста тті 19 Закону України № 755 у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надхо дження їй відповідного повід омлення реєстраційної картк и про підтвердження відомост ей про юридичну особу держав ний реєстратор повинен внест и до Єдиного державного реєс тру запис про відсутність пі дтвердження зазначених відо мостей датою, яка встановлен а для чергового подання реєс траційної картки про підтвер дження відомостей про юридич ну особу. Якщо державному реє стратору повернуто рекоменд ованого листа, державний реє стратор повинен внести до Єд иного державного реєстру зап ис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям.

Суд правильно встановив, щ о відповідачами при виконанн і ним своїх посадових обов'яз ків були дотримані вимоги ст атті 19 Закону України № 755.

Відповідно до частини 2 стат ті 38 Закону України № 755 підстав ами для постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов'язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема є: наявність в Єд иному державному реєстрі зап ису про відсутність юридично ї особи за вказаним її місцез находженням.

Пунктом 17 статті 11 Закону Укр аїни "Про державну податкову службу в Україні" органи держ авної податкової служби у ви падках, в межах компетенції т а у порядку, встановлених зак онами України, мають право зв ертатися у передбачених зако ном випадках до судових орга нів із заявою (позовною заяво ю) про скасування державної р еєстрації суб'єкта підприємн ицької діяльності.

Відсутність юридичної осо би Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Лорітон-тех" за місцезнаходженням не тяг не скасування або визнання н еправомірним запису в Єдином у державному реєстрі стосовн о місцезнаходження юридично ї особи. Відсутність юридичн ої особи за місцезнаходження м є підставою для внесення та ких відомостей до Єдиного де ржавного реєстру та постанов лення судового рішення про п рипинення юридичної особи.

Закон не містить в собі норм и, яка передбачає право реєст ратора визнати неправомірни м запис стосовно місцезнаход ження юридичною особи, тому р еєстратор не має права самос тійно визнавати запис про ре єстраційні дії стосовно місц езнаходження неправомірним та скасовувати його.

З урахуванням викла деного, колегія суддів вваж ає, що суд першої інстанції дотримався норм матеріаль ного та процесуального прав а під час вирішення справи , тобто відсутні підстави для скасування або зміни судов ого рішення.

Керуючись ст. 198, 200, 205, 206 К АС України, колегія суддів , -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Де ржавної податкової інспекці ї у Ворошиловському районі м . Донецька на постанову Донец ького окружного адміністрат ивного суду від 26 квітня 2011 рок у по справі № 2а/0570/675/2011 - залишит и без задоволення.

Постанову Донецького окружного адміністративног о суду від 26 квітня 2011 року по сп раві № 2а/0570/675/2011 - залишити без з мін.

Ухвала набирає закон ної сили з моменту проголоше ння, та може бути оскаржена бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України про тягом двадцяти днів після на брання законної сили судовим рішенням суду апеляційної і нстанції.

Головуючий О.А.Нікулін

Судді О.О .Радіонова

С.В.Жаботинська

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16489757
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/675/2011

Ухвала від 30.05.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 30.05.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 22.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін О.А.

Постанова від 26.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Наумова К.Г.

Ухвала від 04.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Наумова К.Г.

Ухвала від 17.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Наумова К.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні