Рішення
від 29.06.2011 по справі 2/52-92
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" червня 2011 р.

Справа № 2/52-92

за позовом Першого зас тупника прокурора обла сті в інтересах держави в осо бі Волинського обласного упр авління лісового та мисливсь кого господарства, м. Луцьк

до відповідачів:1) Волинс ької обласної ради, м. Луцьк,

2) Прив атного підприємства “Ольвіт а”, м. Луцьк,

про визнання недійсним договору про умови ведення м исливського господарська ві д 30.07.2010р.

Суддя Черняк Л. О.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача: ОСОБА_1 - представник, дов. №632 від 22.06.2011р.

від відповідача 1: Міщук І.Ю. - начальник відділу, дов. №2667/0/2-10/01.32 від 15.11.2010р.

від відповідача 2: н/з

У судовому засіданні взя ла учать: Ткачук С.О. - прокур ор відділу представництва ін тересів громадян та держави в судах прокуратури області.

Оскільки прокурор та пре дставники сторін не заявили клопотання про здійснення те хнічної фіксації судового пр оцесу, то протокол судового з асідання ведеться з дотриман ням вимог ст. 81 - 1 ГПК України б ез забезпечення повного фікс ування судового процесу за д опомогою звукозаписувально го технічного засобу.

Відповідно до ст. 20 Господар ського процесуального кодек су України роз' яснено право відводу судді. Відводу судді не заявлено. На підставі ст. 22 Г ПК України роз' яснено проц есуальні права та обов' язки сторін.

Суть спору: Перший за ступник прокурора обла сті заявив позов в інтересах держави в особі Волинського обласного управління лісово го та мисливського господарс тва у якому просить визнати н едійсним договір про умови в едення мисливського господа рства, укладеного між Волинс ьким обласним управлінням лі сового та мисливського госпо дарства та ПП “ Ольвіта ” від 3 0.07.2010р. Також просить судові вит рати по справі покласти на ві дповідачів солідарно.

Як зазначено в позовній зая ві прокурорською перевіркою встановлено, що 28.08.2009р. за № 671 Вол инським обласним управління м лісового та мисливського г осподарства на розгляд облас ної ради направлено подання про надання в користування м исливських угідь ДП "Горохів ське лісомисливське господа рство”, ДП „Камінь-Каширське лісове господарство”, КСЛАТ „Тур”, Луцькій та Іваничівсь кій районній організаціям Ук раїнського товариства мисли вців і рибалок, та зазначено п ро залишення без розгляду по дання № 552 від 16.07.2009р. стосовно на дання мисливських угідь ТзОВ „Шацьке МГ”, ПП „Ольвіта”, ТзО В „Павлівське МГ”, МПП „Верон іка”.

Водночас, користувачами зе мельних ділянок, а саме ДП „Ко вельське лісове господарств о”, ДП „Турійське лісове госп одарство”, ДП „Цуманське ліс ове господарство”, ДП „Волод имир-Волинське лісомисливсь ке господарство” направлено листи обласному управлінню про відкликання попередніх п огоджень про надання мисливс ьких угідь ТзОВ „Шацьке МГ”, П П „Ольвіта”, ТзОВ „Павлівськ е МГ”, МПП „Вероніка”.

Всупереч ч. 1 ст. 22 Закону Укра їни „Про мисливське господар ство та полювання”, рішення о бласної ради № 32/6 від 18.09.2009р. про н адання в користування мислив ських угідь ПП «Ольвіта»прий нято без внесеного подання В олинського обласного управл іння лісового та мисливськог о господарства, погодженого з облдержадміністрацією, Дер жуправлінням охорони навкол ишнього природного середови ща та державними підприємств ами - користувачами земельн ої ділянки.

Договір про умови ведення м исливського господарська ві д 30.07.2010р. укладений на підставі рішення обласної ради № 32/6 від 18.09.2009р., яке постановою Луцьког о міськрайонного суду від 22.09.20 10р. визнано нечинним.

При обґрунтуванні заявлен ої вимоги посилається на пол оження ст.ст. 203, 215, 216 Цивільного к одексу України, ст.ст. 3, 6, 22, 23 Зако ну України „Про мисливське г осподарство та полювання”.

ПП «Ольвіта»письмових поя снень по справі не подав суду , лише листом за №35 від 14.05.2011 року повідомив суд, що оскаржив до Вищого адміністративного су ду Постанову Луцького міськр айонного суду від 22.09.2010 року та ухвалу Львівського апеляцій ного адміністративного суду від 19.04.2011р.

Із досліджених матеріалів справи, пояснень представни ків сторін, суд, -

в с т а н о в и в:

Між Волинським обласни м управлінням лісового та ми сливського господарства та ПП «Ольвіта»30.07.2010 року укладен о договір про умови ведення м исливського господарства (а. с.6,7).

Відповідно до п. 1.1 договору р ішенням Волинської обласної ради від 18.09.2009 р. № 32/6 надано ПП "Ол ьвіта" терміном до 18.09.2024 р. мисли вські угіддя для ведення мис ливського господарства зага льною площею 16156 га, у тому числ і: лісові угіддя 10854 га, польові 5302 га, в межах: ДП "В-Волинське ЛМ Г": Губинське (5170 га), Микуличівс ьке лісництва (4035 га); спецлісог осподарство ТзОВ "Локачинськ ий лісгосп" (1649 га); ТзОВ "П'ятидні " (2520 га), Державна інспекція зах исту рослин (161 га), ДП ВАТ "Волин ьводбуд" Маньківська ПМК-201 (400 г а), Локачинське племпідприєм ство (305 га), підприємець Лащ В.В . (83 га), землі сільських рад: Озю тичівська (1833 га).

Приписами ст. 3 Закону Украї ни "Про мисливське господарс тво та полювання" мисливські тварини, що перебувають у ста ні природної волі в межах тер иторії України, є об'єктом пра ва власності Українського на роду. Від імені Українського народу права власника мисли вських тварин здійснюють орг ани державної влади та орган и місцевого самоврядування в межах, визначених Конституц ією України. Органи державно ї влади здійснюють права вла сника щодо всіх мисливських тварин, за винятком тих, які в порядку, установленому цим З аконом та іншими актами зако нодавства, передані до комун альної власності чи приватно ї власності юридичних і фізи чних осіб. Користування мисл ивськими тваринами може здій снюватися з вилученням або б ез вилучення їх з природного середовища чи штучно створе них напіввільних умов. Мисли вські тварини, вилучені з при родного середовища в установ леному законом порядку, розв едені в неволі, напіввільних умовах або набуті іншим шлях ом, не забороненим законом, мо жуть перебувати у приватній, комунальній власності юриди чних та фізичних осіб. З метою безпеки населення, а також в і нтересах охорони тваринного світу право приватної власн ості на мисливських тварин м оже бути обмежено законом.

Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України "Про мисливське госп одарство та полювання" мисли вські угіддя для ведення мис ливського господарства нада ються у користування Верховн ою Радою Автономної Республі ки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міським и радами за поданням територ іального органу спеціально у повноваженого центрального органу виконавчої влади з пи тань лісового і мисливського господарства та полювання, п огодженим з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Сева стопольською міськими держа вними адміністраціями, терит оріальними органами спеціал ьно уповноваженого централь ного органу виконавчої влади з питань охорони навколишнь ого природного середовища, а також власниками або корист увачами земельних ділянок.

Згідно ч.2 ст. 23 названого Зак ону рішення про припинення п рава користування мисливськ ими угіддями, крім випадку за кінчення строку користуванн я, приймаються за поданням те риторіальних органів спеціа льно уповноваженого централ ьного органу виконавчої влад и з питань лісового і мисливс ького господарства та полюва ння або у галузі охорони навк олишнього природного середо вища тими самими органами, як і уповноважені на надання у к ористування мисливських угі дь.

В порушення вимог вищезазн аченого чинного законодавст ва рішення обласної ради №32/6 в ід 18.09.2009р. про надання в користу вання мисливських угідь ПП « Ольвіта»прийнято без поданн я Волинського управління ліс ового та мисливського господ арства, як місцевого органу с пеціального уповноваженого центрального органу виконав чої влади у галузі мисливськ ого господарства та полюванн я, погодженого з Волинською о бласною державною адміністр ацією, Держуправлінням охоро ни навколишнього природного середовища у Волинській обл асті, як місцевим органом спе ціально уповноваженого цент рального органу виконавчої в лади у галузі охорони навкол ишнього природного середови ща та державними підприємств ами як користувачами земельн ої ділянки. На розгляд обласн ої ради подання Волинського обласного управління лісово го та мисливського господарс тва, держуправління охорони навколишнього природного се редовища у Волинській област і чи Державної екологічної і нспекції у області про припи нення права користування мис ливськими угіддями ДП "Горох івське лісомисливське госпо дарство", ДП "Володимир-Волинс ьке лісомисливське господар ство", ДП "Ратнівське лісомисл ивське господарство", ДП "Кове льське лісове господарство", ДП "Цуманське лісове господа рство" Луцької та Іваничівсь кої районних організацій Укр аїнського товариства мислив ців та рибалок, не направляли ся.

У зв'язку з тим, що рішення Во линської обласної ради №32/6 ві д 18.09.2009р. "Про надання мисливськ их угідь в користування" не ві дповідає вимогам чинного зак онодавства, постановою Луцьк ого міськрайонного суду Воли нської області від 22.09.2010 року йо го визнано нечинним. Ухвалою Львівського апеляційного ад міністративного суду від 19.04.201 1р. апеляційну скаргу Волинсь кої обласної ради залишено б ез задоволення, а постанову Л уцького міськрайонного суду від 22.09.2010р., без змін. Ухвала наби рає законної сили негайно пі сля проголошення.

Відповідно до ч.4 ст. 35 ГПК Укр аїни рішення суду з цивільно ї справи, що набрало законної сили, є обов'язковим для госпо дарського суду щодо фактів, я кі встановлені судом і мають значення для вирішення спор у.

Відповідно до п. 1 ст. 215 ЦК Укра їни підставою недійсності пр авочину є недодержання в мом ент вчинення правочину сторо ною (сторонами) вимог, які вста новлені частинами першою - тр етьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Приписами п. 1 ст. 203 ЦК України встановлено, що зміст правоч ину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільн ого законодавства, а також ін тересам держави і суспільств а, його моральним засадам.

Отже, позовні вимоги позива ча підставні і підлягають до задоволення в повному обсяз і.

Оскільки спір до суду довед ений з вини відповідача - ПП «О львіта», витрати по сплаті де ржавного мита та оплата інфо рмаційно-технічного забезпе чення судового процесу, підл ягають відшкодуванню у відпо відності із вимогами ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України за рахунок о станнього.

Господарський суд, керуючи сь ст.ст. 215, 203, ЦК України, ст.ст. 3, 2 2, 23 Закону України "Про мисливс ьке господарство та полюванн я", ст.ст. 22, 44, 49, 82-85 ГПК України, -

в и р і ш и в:

1.Позов задовольнити повн істю.

2.Визнати недійсним договір про умови ведення мисливськ ого господарства від 30.07.2010р., ук ладеного між Волинським обла сним управлінням лісового та мисливського господарства ( 43010, м.Луцьк, пр.Волі, 30) та Приватн им підприємством «Ольвіта»(м . Луцьк, вул.. Єршова, 3) щодо нада ння ПП «Ольвіта»терміном до 18.09.2024 р. мисливські угіддя для в едення мисливського господа рства загальною площею 16156 га, у тому числі: лісові угіддя 10854 г а, польові 5302 га, в межах: ДП "В-Во линське ЛМГ": Губинське (5170 га), М икуличівське лісництва (4035 га ); спецлісогосподарство ТзОВ "Локачинський лісгосп" (1649 га); Т зОВ "П'ятидні" (2520 га), Державна ін спекція захисту рослин (161 га), Д П ВАТ "Волиньводбуд" Маньківс ька ПМК-201 (400 га), Локачинське пле мпідприємство (305 га), підприєм ець Лащ В.В. (83 га), землі сільськ их рад: Озютичівська (1833 га).

3.Стягнути з Приватного пі дприємства «Ольвіта»(м. Луць к, вул.. Єршова, 3, код 32652794) в доход Д ержавного бюджету України де ржавне мито в сумі 85 грн. (одерж увач коштів УДК у м. Луцьку, ба нк одержувача ГУДКУ у Волинс ькій області, МФО: 803014, р/р 31113095700002, ко д бюджетної класифікації 22090200) та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу в сумі 236 грн. 00 коп. (о держувач коштів УДК у м. Луцьк у, банк одержувача ГУДКУ у Вол инській області, МФО: 803014, р/р 312122647 00002, код економічної класифіка ції доходів 22050003).

Суддя Л. О. Черня к

Повний текст рішення

складено та підписано

29.06.11

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено02.07.2011
Номер документу16529886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/52-92

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Судовий наказ від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Ухвала від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні