Постанова
від 21.06.2011 по справі 2а-0770/210/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-0770/210/11

Ряд стат. звіту № 10.1

Код - 12

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2011 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд під го ловуванням судді Плеханової З.Б. за участю секретаря судов ого засідання Фантич В.В. та с торін, які беруть участь у спр аві:

позивача: Управління Пе нсійного фонду в місті Мукач ево Закарпатської області - п редставник Жупан А.Ю.

відповідача : Закрите ак ціонерне товариство "Служба побуту" м. Хуст - представник Боровський І.П.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом У правління Пенсійного фонду в місті Мукачево Закарпатсько ї області до Закритого акціо нерного товариства "Служба п обуту" про стягнення надмір у виплачених сум пенсій на су му 7532,03 грн.,

в с т а н о в и в:

Управління Пенсійно го фонду в місті Мукачево З акарпатської області зверн улося в Закарпатський окружн ий адміністративний суд з по зовом до Закритого акціонерн ого товариства "Служба побут у" про стягнення надміру випл ачених сум пенсій в розмірі 7 532,03 грн.

Позовні вимоги обгру нтовують тим, що громадянці ОСОБА_3 в період з 10.03.1994 року п о 01.10.2009 року надміру виплачено п енсійні кошти в розмірі 7532,03 гр н. на підставі довідки про за робітну плату , виданої відпо відачем . В процесі перевірки пенсійного справи було вста новлено невідповідність су м заробітку зазначених у від омостях про нарахування зар обітної плати ОСОБА_3 сум ам вказаним у Довідці для обч ислення їй пенсії, наданої ор гану пенсійного забезпечен ня. Так як відповідач не відш кодував зайво виплачені кошт и, то позивач просить стягнут и вказану суму в судовому пор ядку.

В судовому засіданні представник позивача підтр имав позовні вимоги з мотиві в, викладених у позовній заяв і.

Представник відпові дача заперечив проти позову та пояснив, що зазначена дов ідка для обчислення пенсії громадянці ОСОБА_3 була н адана органу пенсійного забе зпечення, який прийняв її і за уважень не було, а нести відп овідальність і повертати за йво виплачені кошти повинна сама ОСОБА_3, якій ці кошти надавалися.

Заслухавши сторони, з 'ясувавши обставини по справ і дослідженими в судовому за сіданні належними та допуст имими доказами, суд приходит ь до наступного.

Приватне акціонерне товариство "Служба побуту" за реєстроване виконавчим ком ітетом Хустської міської ра ди 30.12.1994 року, яке змінило своє найменування, на підставі чо го було замінено свідоцтво п ро державну реєстрацію на св ідоцтво серії А 01 № 641566 ( а.с. 38).

Як вбачається із за яви від 10.03.1994 року на адресу ко місії по призначенню пенсії Хустської міськради ОСОБ А_3 звернулася з проханням п ризначити їй пенсію по віку ( а .с. 15).

За підписом керівник а орендного підприємства сл ужби побуту в м. Хуст та голов ного бухгалтера громадянці ОСОБА_3 була видана дов ідка про заробіток про об числення пенсії за період з 0 1.01.1986 року по 31.12.1990 рік. ( а.с. 16).

Директор ЗАТ "Служба побуту" в довідці № 42 від 10.11.20 09 року повідомив ОСОБА_3 п ро те, що комбінат побутового обслуговування населення п ерейменовано на акціонерне товариство "Служба побуту" з акритого типу згідно свідоцт ва про державну реєстрацію с уб'єкта підприємницької діял ьності за № 03054108 від 30.12.94 року. ( а.с . 6). Зазначена довідка була вид ана для пред'явлення в Хустсь ке управління Пенсійного ф онду.

Довідку про зароб ітну плату для обчислення пе нсії № 43 від 23 грудня 2009 року було видано ОСОБА_3 за під писом керівника Закритого а кціонерного товариства "Служ ба побуту" ОСОБА_4 та голов ного бухгалтера ОСОБА_5, д е зазначено, що заробітна пла та ОСОБА_3, яка враховуєть ся при обчисленні пенсії, скл ала 0,13741 і подана з розшифруван ням з 1986 року по 1990 рік. та із за значенням, що на всі виплати н араховані страхові внески д о Пенсійного фонду України. ( а.с. 10).

Оскільки ОСОБА_3 з мінила місце проживання, і на даний час знаходиться на п овному державному утриманн і в Мукачівському психоневр ологічному інтернаті, то її пенсійна справа № 106836 була нап равлена з Управління Пенсій ного фонду в м.Хуст та Хустськ ому районі до Управління ПФУ в м. Мукачево,, що стверджуєть ся супровідним листом № 7326/03 в ід 09.12.2009 року. ( а.с. 13,17).

10 листопада 2009 року Управлінням Пенсійного фон ду в місті Хуст та Хустськом у районі був складений Акт перевірки правильності надання довідки про заробіт ну плату та стажу роботи для обчислення пенсії, в якому бу ло перевірено нарахування за робітної плати ОСОБА_3 зг ідно відомостей за період з 198 6 по 1990 рік. (а.с.21-23).

В результаті проведе ної перевірки виявлено невід повідність сум заробітку за значених у відомостях про на рахування заробітної плати ОСОБА_3 сумам вказаним в Довідці для обчислення їй пе нсії за підписом керівника З АТ "Служба побуту" м. Хуст ОС ОБА_4

Як вбачається з по станови Хустського районно го суду від 26 серпня 2010 року ОСОБА_4, працюючий на поса ді голови правління ЗАТ "Служ ба побуту " обвинувачувався у скоєнні злочинів, передбаче них за ст.ст. 191 ч. 2. 366 ч. 1 КК Україн и, а саме, за те, що підписав та завірив завідомо неправдиву довідку без дати та номера п ро заробіток ОСОБА_3 в кер ованому ним підприємстві з а період з 1986 по 1990 роки із завищ еною заробітною платою, в рез ультаті чого остання станом на 2009 рік отримала пенсію в с умі 7532 грн., та чим самим завдан о державним інтересам в особ і УПФ заподіяно матеріальну шкоду на вказану суму. В пост анові також зазначено , що О СОБА_4 звільнений від крим інальної відповідальності у зв'язку із закінченням стр оків давності притягнення до кримінальної відповідальн ості, а позовна заява Хустсь кого міжрайонного прокурор а в інтересах держави в особ і правління Пенсійного фонд у України в м. Хуст та Хустськ ому районі про стягнення з ОСОБА_4 надміру виплачени х ОСОБА_3 сум пенсій в розм ірі 7532 грн. підлягає вирішенню в порядку цивільного судочи нства. ( а.с. 52).

ОСОБА_4 отримувал а пенсію у відповідності до З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування", тобто закону, ро зробленого відповідно до Кон ституції України та Основ за конодавства України про зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування, , який виз начає принципи, засади і меха нізми функціонування систем и загальнообов'язкового держ авного пенсійного страхуван ня, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соц іальних послуг з коштів Пенс ійного фонду, що формуються з а рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та і нших джерел, передбачених ци м Законом.

. Порядок визначення з аробітної плати (доходу) для обчислення пенсії встановле ний статтею 40 Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" , в якій вказано, що для об числення пенсії враховуєтьс я заробітна плата (дохід) за бу дь-які 60 календарних місяців с трахового стажу підряд до 1 ли пня 2000 року, незалежно від пере рв, та за весь період страхово го стажу починаючи з 1 липня 2000 року. У разі якщо страховий ст аж становить менший період, н іж передбачено абзацом перши м цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фак тичний страховий стаж. Зароб ітна плата (дохід) за період ст рахового стажу до 1 липня 2000 рок у враховується для обчисленн я пенсії на підставі докумен тів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у поряд ку, встановленому законодавс твом, а за період страхового с тажу починаючи з 1 липня 2000 року - за даними, що містяться в сис темі персоніфікованого облі ку.

Частиною 1 статті 50 За кону визначено порядок утри мання надміру виплачених сум пенсій, зокрема, суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонер а або подання страхувальнико м недостовірних даних, можут ь бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіа льних органів Пенсійного фон ду чи в судовому порядку.

Оскільки в судовому засіданні на підставі дослі дження належних та допустими х доказів встановлено, що над міру були виплачені кошти пе нсіонерці ОСОБА_3 на підс таві недостовірних даних, на даних відповідачем , то позов ні вимоги суд визнає обгрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню.

На підставі вищенаведен ого, керуючись ст.ст. 160-163 КАС Ук раїни суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пен сійного фонду в місті Мукаче во Закарпатської області до Закритого акціонерного това риства "Служба побуту" м. Хуст про стягнення надміру випл ачених сум пенсій- задовольн ити.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Служба п обуту" (м. Хуст, вул. Карпатсько ї Січі,41, код ЄРДПОУ 03054108) на кори сть держави в особі Управлін ня Пенсійного фонду в мсті М укачево (м.Мукачево, вул.Пушкі на,30, код ЄРДПОУ 20449647) суму надмір у виплаченої суми пенсії гро мадянці ОСОБА_3 в розмірі 7532,03 грн.( сім тисяч п'ятсот три дцять дві ) грн. 03 коп.

Постанова суду може бут и оскаржена до Львівського а пеляційного адміністративн ого суду протягом десяти дні в з дня її проголошення, а у ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 КАС Україн и, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся через Закарпатський окруж ний адміністративний суд з о дночасним надсиланням її коп ії до суду апеляційної інста нції.

Суддя Плеханова З.Б.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено04.07.2011
Номер документу16533549
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/210/11

Ухвала від 21.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко І.В.

Постанова від 21.06.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 28.01.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні