Ухвала
від 21.12.2011 по справі 2а-0770/210/11
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2011 р. Справа № 68003/11/9104

Львівський апеля ційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді: Глушка І. В.

суддів: Гуляка В. В., Святецького В.В.,

за участю секретаря судово го засідання: Шаблій Х .В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Приватног о акціонерного товариства "С лужба побуту" на постанову За карпатського окружного адмі ністративного суду від 21.06.2011 ро ку по справі за позовом Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м.Мукачево Закарпатсько ї області до Приватного акці онерного товариства"Служба п обуту" про стягнення надміру виплачених сум пенсій,-

встановив:

Управління Пенсійного фон ду в м. Мукачево Закарпатсько ї області звернулося в Закар патський окружний адміністр ативний суд з позовом до Закр итого акціонерного товарист ва "Служба побуту" про стягнен ня надміру виплачених сум пе нсій в розмірі 7532,03 грн.

Позивач свої вимоги обґрун товує тим, що громадянці ОС ОБА_1 в період з 10.03.1994 року по 01.10. 2009 року надміру виплачено пен сійні кошти в розмірі 7532,03 грн. н а підставі довідки про зароб ітну плату, виданої відповід ачем. В процесі перевірки пен сійної справи було встановле но невідповідність сум зароб ітку зазначених у відомостях про нарахування заробітної плати ОСОБА_1 сумам вказан им у Довідці для обчислення ї й пенсії, наданої органу пенс ійного забезпечення. Так як в ідповідач не відшкодував зай во виплачені кошти, то позива ч просить стягнути вказану с уму в судовому порядку.

Постановою Закарпатського окружного адміністративног о суду від 21.06.2011 року позов задо волено. Ухвалено стягнути з З акритого акціонерного товар иства "Служба побуту" (м. Хуст, в ул. Карпатської Січі, 41, код ЄРД ПОУ НОМЕР_2) на користь дер жави в особі Управління Пенс ійного фонду в м. Мукачево (м. М укачево, вул. Пушкіна, 30, код ЄРД ПОУ 20449647) суму надміру виплачен ої суми пенсії громадянці О СОБА_1 в розмірі 7532,03 грн.( сім т исяч п'ятсот тридцять дві) грн . 03 коп.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду відповідач ос каржив його в апеляційному п орядку. Вважає, що оскаржуван а постанова прийнята з непов ним з' ясуванням обставин, щ о мають значення для справи, з помилковим застосуванням но рм матеріального права, пору шенням норм процесуального п рава та підлягає скасуванню з підстав викладених у апеля ційній скарзі. Просить скасу вати оскаржувану постанову т а прийняти нову, якою у задово ленні позову відмовити.

В судове засідання сторони не з' явились, хоча були пові домлені належним чином про ч ас та місце розгляду справи у суді, а тому суд вважає за мож ливе розглянути справу без ї х участі та відповідно до вим ог ч. 1 ст. 41 КАС України фіксува ння судового засідання за до помогою звукозаписувальног о технічного засобу не здійс нювати.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави, колегія суддів приходи ть до висновку, що апеляційну скаргу апелянта слід залиши ти без задоволення з наступн их підстав.

Судом встановлено, підтвер джено матеріалами справи нас тупні факти.

Приватне акціонерне товар иство "Служба побуту" зареєст роване виконавчим комітетом Хустської міської ради 30.12.1994 ро ку, яке змінило своє найменув ання, на підставі чого було за мінено свідоцтво про державн у реєстрацію на свідоцтво се рії А 01 № НОМЕР_1 (а.с. 38).

Як вбачається із заяви від 1 0.03.1994 року на адресу комісії по п ризначенню пенсії Хустської міськради ОСОБА_1 звернул ася з проханням призначити ї й пенсію по віку ( а.с. 15).

За підписом керівника орен дного підприємства служби по буту в м. Хуст та головного бух галтера громадянці ОСОБА_1 була видана довідка про зар обіток про обчислення пенсії за період з 01.01.1986 року по 31.12.1990 рік . ( а.с. 16).

Директор ЗАТ "Служба побуту " в довідці №42 від 10.11.2009 року пові домив ОСОБА_1 про те, що ком бінат побутового обслуговув ання населення перейменован о на акціонерне товариство "С лужба побуту" закритого типу згідно свідоцтва про держав ну реєстрацію суб'єкта підпр иємницької діяльності за № НОМЕР_2 від 30.12.94 року ( а.с. 6). Зазн ачена довідка була видана дл я пред'явлення в Хустське упр авління Пенсійного фонду.

Також, ОСОБА_1 було видан о довідку про заробітну плат у для обчислення пенсії № 43 ві д 23 грудня 2009 року за підписом к ерівника Закритого акціонер ного товариства "Служба побу ту" ОСОБА_2 та головного бу хгалтера ОСОБА_3, де зазна чено, що заробітна плата ОС ОБА_1, яка враховується при о бчисленні пенсії, склала 0,13741 і подана з розшифруванням з 1986 р оку по 1990 рік та із зазначенням , що на всі виплати нараховані страхові внески до Пенсійно го фонду України. ( а.с. 10).

Оскільки ОСОБА_1 змінил а місце проживання, і на даний час знаходиться на повному д ержавному утриманні в Мукачі вському психоневрологічном у інтернаті, то її пенсійна сп рава № 106836 була направлена з Уп равління Пенсійного фонду в м. Хуст та Хустському районі д о Управління ПФУ в м. Мукачево , що стверджується супровідн им листом № 7326/03 від 09.12.2009 року ( а.с. 13,17).

10 листопада 2009 року Управлін ням Пенсійного фонду в місті Хуст та Хустському районі бу в складений Акт перевірки пр авильності надання довідки п ро заробітну плату та стажу р оботи для обчислення пенсії, в якому було перевірено нара хування заробітної плати О СОБА_1 згідно відомостей за період з 1986 по 1990 рік. (а.с.21-23).

В результаті проведеної пе ревірки виявлено невідповід ність сум заробітку зазначен их у відомостях про нарахува ння заробітної плати ОСОБА _1 сумам вказаним в Довідці д ля обчислення їй пенсії за пі дписом керівника ЗАТ "Служба побуту" м. Хуст ОСОБА_2

Як вбачається з постанови Х устського районного суду від 26 серпня 2010 року ОСОБА_2, пра цюючий на посаді голови прав ління ЗАТ "Служба побуту" обви нувачувався у скоєнні злочин ів, передбачених за ст.ст. 191 ч. 2. 366 ч. 1 КК України, а саме, за те, що підписав та завірив завідом о неправдиву довідку без дат и та номера про заробіток О СОБА_1 в керованому ним підп риємстві за період з 1986 по 1990 рок и із завищеною заробітною пл атою, в результаті чого остан ня станом на 2009 рік отримала пе нсію в сумі 7532 грн., та чим самим завдано державним інтересам в особі УПФ заподіяно матері альну шкоду на вказану суму. В постанові також зазначено, щ о ОСОБА_2 звільнений від к римінальної відповідальнос ті у зв'язку із закінченням ст років давності притягнення д о кримінальної відповідальн ості, а позовна заява Хустськ ого міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Хуст та Хустському р айоні про стягнення з ОСОБА _2 надміру виплачених ОСОБ А_1 сум пенсій в розмірі 7532 грн . підлягає вирішенню в порядк у цивільного судочинства. ( а.с . 52).

ОСОБА_1 отримувала пенс ію у відповідності до Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування", тобто закону, розробл еного відповідно до Конститу ції України та Основ законод авства України про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування, , який визначає принципи, засади і механізми функціонування системи зага льнообов'язкового державног о пенсійного страхування, пр изначення, перерахунку і вип лати пенсій, надання соціаль них послуг з коштів Пенсійно го фонду, що формуються за рах унок страхових внесків робот одавців, бюджетних та інших д жерел, передбачених цим Зако ном.

Порядок визначення заробі тної плати (доходу) для обчисл ення пенсії встановлений ста ттею 40 Закону України "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування", в якій вк азано, що для обчислення пенс ії враховується заробітна пл ата (дохід) за будь-які 60 календ арних місяців страхового ста жу підряд до 1 липня 2000 року, нез алежно від перерв, та за весь п еріод страхового стажу почин аючи з 1 липня 2000 року. У разі якщ о страховий стаж становить м енший період, ніж передбачен о абзацом першим цієї частин и, враховується заробітна пл ата (дохід) за фактичний страх овий стаж. Заробітна плата (до хід) за період страхового ста жу до 1 липня 2000 року враховуєть ся для обчислення пенсії на п ідставі документів про нарах овану заробітну плату (дохід ), виданих у порядку, встановле ному законодавством, а за пер іод страхового стажу починаю чи з 1 липня 2000 року - за даними, щ о містяться в системі персон іфікованого обліку.

Частиною 1 статті 50 Закону ви значено порядок утримання на дміру виплачених сум пенсій, зокрема, суми пенсій, виплаче ні надміру внаслідок зловжив ань з боку пенсіонера або под ання страхувальником недост овірних даних, можуть бути по вернуті пенсіонером доброві льно або стягуються на підст аві рішень територіальних ор ганів Пенсійного фонду чи в с удовому порядку.

З огляду на викладене, суд п ершої інстанції правильно і повно встановив обставини сп рави та ухвалив судове рішен ня з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва, доводи апеляційної скарг и не спростовують висновків рішення суду, а тому підстав д ля скасування постанови коле гія суддів не вбачає.

Керуючись ч. 3.ст. 160, ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд, -

ухвалив:

Апеляційну скаргу Приватн ого акціонерного товариства "Служба побуту" залишити без з адоволення, а постанову Зака рпатського окружного адміні стративного суду від 21.06.2011 року по справі № 2а-210/11 - без змін.

Ухвала апеляційного суду н абирає законної сили з момен ту її проголошення, але може б ути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаці йної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції п ротягом двадцяти днів з дня н абрання ухвалою законної сил и, а у разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - з дня скла дення ухвали в повному обсяз і.

Головуючий: І.В. Г лушко

Судді: В.В. Г уляк

В.В. Свят ецький

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2011
Оприлюднено24.01.2012
Номер документу20971507
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/210/11

Ухвала від 21.12.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко І.В.

Постанова від 21.06.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 28.01.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні