Ухвала
від 11.01.2011 по справі 2а-21173/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Циганенко А.І.

Суддя-доповідач - Чумак С .Ю.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2011 року справа №2а-21173 /10/0570

приміщення суду за адресою :83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді: Чумака С .Ю.,

суддів: Попова В.В. та Ястре бової Л.В.,

при секретарі - Копиці С.В. ,

за участю представника поз ивача Крамаренко Л.В., роз глянувши у відкритому судово му засіданні в м. Донецьку апе ляційну скаргу Макіївської о б' єднаної державної податк ової інспекції у Донецькій о бласті на постанову Донецько го окружного адміністративн ого суду від 9 листопада 2010 року у справі № 2а-21173/10/0570 за позовом Ма кіївської об' єднаної держа вної податкової інспекції у Донецькій області до Палацу культури Відкритого акціоне рного товариства «Макіївськ ий металургійний комбінат» п ро припинення юридичної особ и шляхом ліквідації, -

В С Т А Н О В И Л А:

У вересні 2010 року Макії вська об' єднана державна по даткова інспекція у Донецькі й області звернулася до Доне цького окружного адміністра тивного суду із позовом до Па лацу культури Відкритого акц іонерного товариства «Макії вський металургійний комбін ат» про припинення юридичної особи шляхом ліквідації.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач зазначив, що неподання протягом року о рганом державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону є підставою для припинення ю ридичної особи Палацу культу ри Відкритого акціонерного т овариства «Макіївський мета лургійний комбінат» шляхом л іквідації.

Постановою Донецьког о окружного адміністративно го суду Донецької області по зов було задоволено частково , а саме: припинено юридичну ос обу Палац культури ВАТ «ММК» . При цьому суд першої інстанц ії виходив з того, що вимоги по зивача про припинення юридич ної особи шляхом ліквідації не можуть бути задоволені з о гляду на те, що Державною пода тковою інспекцією не було за пропоновано склад ліквідаці йної комісії.

Не погодившись з пост ановою суду позивач подав ап еляційну скаргу, в якій проси ть змінити постанову суду пе ршої інстанції в частині від мови в припинені юридичної о соби шляхом ліквідації, в інш ій частині залишити постанов у без змін.

В обґрунтування апел яційної скарги позивач посил ається на те що, відповідно до Закону України «Про державн у реєстрацію юридичних та фі зичних осіб-підприємців» у п одаткового органу не має обо в' язку щодо надання суду ск ладу ліквідаційної комісії.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, представн ика позивача, перевіривши юр идичну оцінку обставин справ и та повноту їх встановлення , дослідивши правильність за стосування судом першої інст анції норм матеріального та процесуального права в межах доводів апеляційної скарги, вважає останню необґрунтова ною, а постанову суду такою, що підлягає залишенню без змін з наступних підстав.

Статтею 51 Господарського ко дексу України встановлено, щ о однією з підстав для припин ення підприємницької діяльн ості є рішення суду у випадка х, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних та фізичних осіб - підприємців» дія цьо го закону поширюється на дер жавну реєстрацію всіх юридич них осіб незалежно від орган ізаційно-правової форми, фор ми власності та підпорядкува ння.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 38 Закону Укра їни «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців» однією з підст ав для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов' яза но з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону.

Судом першої інстанції вст ановлено, що згідно акту про н енадання звітності від 17 серп ня 2010 року Палац культури ВАТ « ММК» з І кварталу 2008 року не под ає податкову звітність до Ма кіївської ОДПІ (а.с. 6). Станом на 9 серпня 2010 року, згідно довідк и ДПІ підприємство не має заб оргованості перед бюджетом (а.с. 7).

Згідно ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господар ювання здійснюється шляхом й ого ліквідації за рішенням с уду у випадках, передбачених законами. За частиною 6 вказан ої статті суб'єкт господарюв ання ліквідується: за ініціа тивою осіб, зазначених у ч. 1 ці єї статті, а саме, власника (вл асників) чи уповноважених ни м органів, за рішенням інших о сіб - засновників суб'єкта г осподарювання чи їх правонас тупників; у зв'язку із закінче нням строку, на який він створ ювався, чи у разі досягнення м ети, заради якої його було ств орено; у разі визнання його в у становленому порядку банкру том, крім випадків, передбаче них законом та у разі скасува ння його державної реєстраці ї у випадках, передбачених за коном.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 110 Циві льного Кодексу України юриди чна особа ліквідується за рі шенням суду про визнання нед ійсною державної реєстрації юридичної особи через допущ ені при її створенні порушен ня, які не можна усунути, а так ож в інших випадках, встановл ених законом.

Таким чином, неподання прот ягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону не віднесено діюч им законодавством до підстав ліквідації юридичної особи.

При цьому колегія суддів не приймає посилання відповіда ча в апеляційній скарзі на ви моги ч. 6 ст. 38 Закону України «« Про державну реєстрацію юрид ичних та фізичних осіб - під приємців», оскільки зазначен і положення стосуються лише порядку внесення записів до Єдиного державного реєстру і не передбачаються підстав д ля ліквідації юридичної особ и.

Пункт 4 ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних та фізичних осіб - п ідприємців», на який посилає ться позивач як на підставу п озовних вимог, передбачає не подання протягом року органа м державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів фінансової звітност і відповідно до закону як під ставу саме припинення юридич ної особи, що не пов' язано з б анкрутством юридичної особи , і не передбачає, що це припин ення проводиться саме шляхом ліквідації.

За таких обставин, враховую чи наведене, колегія суддів в важає, що постанова суду перш ої інстанції винесена законн о та обґрунтовано, підстав дл я її скасування не вбачаєтьс я, у зв' язку з чим апеляційна скарга задоволенню не підля гає.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212 , 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегі я суддів,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скарг у Макіївської об' єднаної де ржавної податкової інспекці ї у Донецькій області - зали шити без задоволення.

Постанову Донецького окру жного адміністративного суд у від 9 листопада 2010 року у спра ві № 2а-21173/10/0570 - залишити без змі н.

Вступну та резолютивну час тини проголошено в судовому засіданні 11 січня 2010 року. Повн ий текст ухвали складено 13 січ ня 2011 року.

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками перегл яду набирає законної сили з м оменту її проголошення та мо же бути оскаржена шляхом под ачі касаційної скарги протяг ом двадцяти днів з дня складе ння в повному обсязі до Вищог о адміністративного суду Укр аїни.

Головуючий суддя: С.Ю.Чума к

Судді: В.В. Попов

Л.В. Ястребова

Дата ухвалення рішення11.01.2011
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16548426
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-21173/10/0570

Ухвала від 16.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чумак Сергій Юрійович

Ухвала від 16.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чумак Сергій Юрійович

Ухвала від 24.09.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Постанова від 01.10.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 11.01.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні