Постанова
від 16.05.2011 по справі 2а-3145/10/2770
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯ ЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д

Постанова

Іменем України

Справа № 2а-3145/10/2770

16.05.11 м. Севастополь

Севастопольськ ий апеляційний адміністрати вний суд у складі колегії суд дів:

головуючого судді Яковенко С.Ю.,

суддів Дадінсько ї Т.В. ,

Дугаренко О.В.

секретар судового засі дання Шкурлатов Д.Г.

за участю сторін:

представник позивача: Об слуговуючого кооперативу "Жи тлобудівне товариство індив ідуальних забудовників "Опуш ка"- ОСОБА_2, довіреність № б /н від 11.10.10

представник відповідача: Севастопольської міської д ержавної адміністрації- не з ' явився, про час та місце роз гляду справи повідомлений на лежним чином та своєчасно, пр о причину неявки суд не повід омив,

представник третьої особи : Прокуратури міста Сева стополя- Цуркан Сергій Анато лійович, довіреність № 681 ві д 15.02.11

представник третьої особи : Севастопольської місько ї ради- ОСОБА_1, довіреніст ь № 03-15/27 від 10.01.11

розглянувши апеляційну скаргу Прокуратури міста Севастополя на постанову Ок ружного адміністративного с уду міста Севастополь (суддя Куімов М.В. ) від 14.01.11 у справі № 2а -3145/10/2770

за позовом Обслуговуюч ого кооперативу "Житлобудівн е товариство індивідуальних забудовників "Опушка" (вул. В акуленчука, 18, кв. 97, м. Севастопо ль, 99053)

до Севастопольськ ої міської державної адмініс трації (вул. Леніна, 2, м. Севасто поль, 99011)

треті особи: Прокурату ра міста Севастополя (вул. Пав ліченко, 1, м. Севастополь, 99011)

Севастопольська міська ра да (вул. Леніна, 2, м. Севастополь , 99011)

про визнання недійсним роз порядження

ВСТАНОВИВ:

Постановою Окружного ад міністративного суду м. Сева стополя від 14.01.2011 (суддя Куімов М.В.) задоволено позов Обслуго вуючого кооперативу «Житлоб удівне товариство індивідуа льних забудовників «Опушка» до Севастопольської міської державної адміністрації, тр етя особа: прокуратура м. Сева стополя про визнання недійсн им розпорядження. Визнано пр отиправним розпорядження ві дповідача від 27.07.2010 №1638-р «Про ск асування розпорядження голо ви міської державної адмініс трації від 07.12.2009 №1002-р».

Не погодившись з постаново ю суду, третя особа ( прокурату ра м. Севастополя) звернулася з апеляційною скаргою, в якій у зв' язку з порушенням норм матеріального права і проце суального права просить скас увати постанову суду першої інстанції та прийняти нову п останову, якою відмовити у за доволенні позову.

Апеляційна скарга мотивов ана тим, що протест прокурора на акт, що суперечить закону, є актом прокурорського реагу вання публічного характеру, який вноситься прокурором з метою забезпечення стану зак онності, тому вимоги ЗУ «Про м ісцеві державні адміністрац ії»не регулюють правовіднос ини, пов' язані з розглядом п ротесту прокурора.

В судове засідання 16.05.2011 пред ставник відповідача не з`яви вся, про день, час і місце розг ляду справи повідомлений нал ежним чином.

Згідно з частиною 3 статті 196 Кодексу адміністративного с удочинства України неприбут тя у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть уча сть у справі, належним чином п овідомлених про дату, час і мі сце апеляційного розгляду, н е перешкоджає судовому розгл яду справи.

Представник прокуратури у судовому засіданні підтрима в апеляційну скаргу з підста в, викладених у ній.

Представник Севастопольсь кої міської ради з рішенням с уду не погодилась, просила за довольнити апеляційну скарг у.

Представник позивача з апе ляційною скаргою не погодила сь, вважаючи рішення суду пер шої інстанції законним і обґ рунтованим.

Колегія суддів, обговоривш и доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту ї х встановлення, заслухавши п редставників третьої особи і сторін, дослідивши правильн ість застосування судом перш ої інстанції норм матеріальн ого та процесуального права, вважає, що апеляційна скар га не підлягає задоволенню, а постанова підлягає зміні з н аступних підстав.

Судом першої інстанції вс тановлено, що Обслуговуючий кооператив «Житлобудівне то вариство індивідуальних заб удовників «Опушка»зареєстр ований 24.03.2007 Гагарінською райо нною державною адміністраці єю м. Севастополя як юридична особа.

Розпорядженням Севастопол ьської міської державної адм іністрації від 07.12.2009 №1002-р затвер джені матеріали вибору земел ьної ділянки за адресою: прої зд Богданова, орієнтовною пл ощею 16,3 га для будівництва та о бслуговування кварталу інди відуальної житлової забудов и на надано дозвіл позивачу н а розроблення проекту землеу строю щодо відведення земель ної ділянки для будівництва та обслуговування кварталу і ндивідуальної житлової забу дови за зазначеною адресою.

Обслуговуючий кооператив «Житлобудівне товариство ін дивідуальних забудовників « Опушка»зобов' язано протяг ом року надати до Севастопол ьської міської державної адм іністрації розроблений і пог оджений у встановленому зако ном порядку проект землеустр ою щодо відведення земельної ділянки ( а.с.34).

Розпорядженням Севастопол ьської міської державної адм іністрації від 27.07.2010 №1638-р на під ставі протесту прокурора м. С евастополя скасовано раніше прийняте розпорядження №1002 в ід 07.12.2009 ( а.с.33).

Згідно зі статтею 19 Констит уції України органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування, їх посадові т а службові особи зобов' язан і діяти на підставі, в межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та зак онами України.

Відповідно до частини 3 стат ті 2 Кодексу адміністративно го судочинства України у спр авах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб' є ктів владних повноважень адм іністративні суди перевіряю ть, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни; з використанням повн оважень з метою, з якою це повн оваження надано; обґрунтован о, тобто з урахуванням усіх об ставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо; добросові сно; розсудливо; з дотримання принципу рівності перед зак оном, запобігаючи несправедл ивій дискримінації; пропорці йно, зокрема з дотриманням не обхідного балансу між будь-я кими несприятливими наслідк ами для прав, свобод та інтере сів особи і цілями, на досягне ння яких спрямоване це рішен ня (дія); з урахуванням права о соби на участь у процесі прий няття рішення; своєчасно, тоб то протягом розумного строку .

Стаття 118 Конституції Украї ни визначає, що рішення голів місцевих державних адмініст рацій, що суперечать Констит уції та законам України, інши м актам законодавства Україн и, можуть бути відповідно до з акону скасовані Президентом України або головою місцево ї державної адміністрації ви щого рівня.

Згідно зі статтею 43 Закону У країни «Про місцеві державні адміністрації»акти місцеви х державних адміністрацій, щ о суперечать Конституції Укр аїни, законам України, рішенн ям Конституційного суду Укра їни, актам Президента Україн и та Кабінету Міністрів Укра їни або інтересам територіал ьних громад чи окремих грома дян, можуть бути оскаржені до органу виконавчої влади вищ ого рівня або до суду.

Розпорядження голови держ авної адміністрації, що супе речать Конституції України, законам України, рішенням Ко нституційного Суду України, іншим актам законодавства аб о є недоцільними, неекономни ми, неефективними за очікува ними чи фактичними результат ами, скасовуються Президенто м України, головою місцевої д ержавної адміністрації вищо го рівня або в судовому поряд ку.

Таким чином, повноваження щ одо скасування розпорядженн я голови державної адміністр ації мають лише Президент Ук раїни, голова місцевої держа вної адміністрації вищого рі вня або суд.

Крім того, з матеріалів спра ви вбачається, що у виконання розпорядження Севастопольс ької міської державної адмін істрації від 07.12.2009 №1002-р позиваче м отримані: акт відбору і узго дження місця розташування і цільового призначення земел ьної ділянки ( а.с.25), висновок п о містобудівельному обґрунт уванню ( а.с.23-24), висновок Головн ого управління Держкомзему у м. Севастополі ( а.с.29-30), висново к постійно діючої комісії по розгляду питань, пов' язани х з узгодженням документації по землеустрою ( а.с.31-32).

Конституційний Суд Україн и в п.4.1, 5 свого рішення від 16.04.2009 № 7-рп/2009 у справі за конституцій ним поданням Харківської міс ької ради щодо офіційного тл умачення положень частини др угої статті 19, статті 144 Констит уції України, статті 25, частин и чотирнадцятої статті 46, част ин першої, десятої статті 59 За кону України "Про місцеве сам оврядування в Україні" (справ а про скасування актів орган ів місцевого самоврядування ) визначив правову позицію: з а органами місцевого самовря дування законодавцем закріп люється право на зміну та ска сування власних рішень. Таке право випливає із конституц ійного повноваження органів місцевого самоврядування са мостійно вирішувати питання місцевого значення шляхом п рийняття рішень, що є обов'язк овими до виконання на відпов ідній території, оскільки во ни є суб'єктами правотворчос ті, яка передбачає право форм ування приписів, їх зміну, доп овнення чи скасування.

Водночас, як вказано в пункт і 5 вищевказаного рішення Кон ституційного Суду України, о ргани місцевого самоврядува ння є відповідальними за сво ю діяльність перед юридичним и і фізичними особами (стаття 74 Закону).

Таким чином, органи місцево го самоврядування не можуть скасовувати свої попередні р ішення, вносити до них зміни, я кщо відповідно до приписів ц их рішень виникли правовідно сини, пов'язані з реалізацією певних суб'єктивних прав та о хоронюваних законом інтерес ів, і суб'єкти цих правовіднос ин заперечують проти їх змін и чи припинення. Це є "гарантіє ю стабільності суспільних ві дносин" між органами місцево го самоврядування і громадян ами, породжуючи у громадян вп евненість у тому, що їхнє існу юче становище не буде погірш ене прийняттям більш пізньог о рішення.

З урахуванням викладеного судова колегія що розпорядж ення Севастопольської міськ ої державної адміністрації в ід 27.07.2010 №1638-р прийнято всупереч закону і з перевищенням повн оважень.

При цьому судова колегія ке рується принципом верховенс тва права, відповідно до яког о зокрема людина, її права та с вободи визначаються найвищи ми найвищими цінностями та в изначають зміст і спрямовані сть діяльності держави (стат тя 8 КАС України).

У позовній заяві Обслугову ючий кооператив «Житлобудів не товариство індивідуальни х забудовників «Опушка»прос ить визнати недійсним розпор ядження від 27.07.2010 №1638-р.

У відповідності з частиною другою статті 11 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни суд може вийти за межи п озовних вимог тільки у разі, я кщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтер есів сторін чи третіх осіб, пр о захист яких вони просять.

Відповідно до частини друг ої статті 162 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и у разі задоволення адмініс тративного позову суд може п рийняти постанову про визнан ня рішення суб' єкта владних повноважень протиправним і про його скасування.

Вищезазначене розпоряджен ня є актом індивідуальної ді ї, тому з метою повного захист у прав позивача це розпорядж ення необхідно визнати проти правним і скасувати, але судо м першої інстанції розпорядж ення було визнано протиправн им, але не скасовано.

Згідно з пунктом 2 статті 198 К одексу адміністративного су дочинства України за наслідк ами розгляду апеляційної ска рги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної і нстанції має право змінити п останову суду.

Керуючись статтями 195,196, п.2 частини першої статті 198, статтями 207, 212, 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну ска ргу прокуратури м. Севастопо ля залишити без задоволення .

Постанову Окружного адміністративного суду м. Се вастополя від 14.01.2011 у справі №2а -3145/10/2770 змінити.

Викласти резолютив ну частину постанови від 14.01.2011 в наступній редакції:

«Позов Обслуговуючого коо перативу «Житлобудівне това риство індивідуальних забуд овників «Опушка»задовольни ти.

Визнати протиправним і ска сувати розпорядження Севаст опольської міської державно ї адміністрації від 27.07.2010 №1638-р « Про скасування розпорядженн я голови міської державної а дміністрації від 07.12.2009 №1002-р.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь Обслу говуючого кооперативу «Житл обудівне товариство індивід уальних забудовників «Опушк а»судові витрати у сумі 3,40грн .».

Постанова набирає законн у силу з моменту проголошенн я.

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України пр отягом двадцяти днів з д ня складання постанови в пов ному обсязі.

Повний текст судо вого рішення виготовлений 19 травня 2011 р.

Головуючий суддя підпис С.Ю . Яковенко

Судді підпис Т.В. Дадінська

підпис О.В.Дугаренко

З оригіналом згідно

Головуючий суддя С.Ю. Я ковенко

СудСевастопольський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16562123
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3145/10/2770

Постанова від 16.05.2011

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Яковенко Світлана Юріївна

Постанова від 14.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Куімов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні