Рішення
від 20.07.2009 по справі 2-402/09
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М .МАКІЇВКИ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-402/09

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2009 року м. Макіївка

Кіровський районний суд мі ста Макіївки Донецької облас ті у складі

головуючий суддя Єжов В.А.

при секретарі Кулаковські й О.Ю.

за участю позивача ОСОБА _1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні місцевого суду в м. Макіїв ка цивільну справу за позово м ОСОБА_1 до територіально ї громади міста Макіївки про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

7 липня 2009 року ОСОБА_1 зве рнувся до суду з позовом до те риторіальної громади міста М акіївки про визнання права в ласності на нерухоме майно в порядку спадкування за зако ном, мотивуючи свої вимоги ти м, що після смерті його дружин и, якій на підставі договору к упівлі-продажу належав спірн ий будинок, він за рахунок вла сних коштів в даному домовол одінні побудував декілька го сподарчих споруди, зробив ре конструкцію прибудови, але у встановленому законом поряд ку не оформив право власност і на нерухоме майно. Після сме рті дружини відкрилась спадщ ина, але відсутність у спадко давця права власності, у тому разі на самочинно збудоване нерухоме майно, створює пере шкоди для прийняття ним спад щини за законом.

У судовому засіданні позив ач ОСОБА_1, підтримав заяв лені позовні вимоги, в обґрун тування яких послався на обс тавини, наведені у заяві, та за значив, що ОСОБА_2 на підст аві договору купівлі-продажу від 29 травня 2001 року належить ж илий будинок за адресою: АД РЕСА_1.

Під час експлуатації будин ку він в межах відведеної зем ельної ділянки домоволодінн я без відповідного дозволу т а технічної документації сам очинно побудував сарай, гара ж, душ, тамбур, зробив реконстр укцію прибудови, через що заг альна площа будинку збільшил ась з 63, 0 м до 66, 7 м. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла і після ї ї смерті відкрилась спадщина у вигляді належного останні й домоволодіння, яке фактичн о прийняв її чоловік ОСОБА_ 1 Других спадкоємців немає. Як до, так і після смерті друж ини позивач був зареєстрован ий і постійно проживав у зазн аченому будинку, де проживає по теперішній час, що свідчит ь про прийняття ним спадщини . Однак прийняти спадщину за з аконом він позбавлений можли вості, оскільки на спірне май но спадкоємець юридично не н абув права власності. Посила ючись на вказані обставини п росить суд встановити факт н алежності спірного нерухомо го майна ОСОБА_2 та визнат и за ним право власності на нь ого в порядку спадкування за законом.

Представник відповідача - ОСОБА_3, який діє на підставі довіреності юридичної особи , позовні вимоги визнав, і звер нувся з заявою про розгляд сп рави у його відсутність

Вислухавши пояснення пози вача, вивчивши матеріали спр ави та дослідивши надані док ази в межах заявлених позовн их вимог (ст.11 ЦПК України), суд встановив наступне.

На підставі договору купів лі-продажу від 29 травня 2001 року ОСОБА_2 належить домоволо діння АДРЕСА_1.

За даними технічного паспо рту виготовленого службовим и особами комунального підпр иємства "Бюро технічної інве нтаризації м. Макіївки", які ді яли в межах своїх повноважен ь, на земельній ділянці розта шовані: індивідуальний житло вий будинок садибного типу п о плану літера "А" із загальною площею приміщень 66, 7 м2, житлов ою - 31, 6 м2; надвірні побудови: сар ай, убиральня, бесідка, душ, ог орожа, водопровід.

Приписами статті 376 Цивільн ого кодексу України визначен о, що житловий будинок, будівл я, споруда, інше нерухоме майн о вважаються самочинним буді вництвом, якщо вони збудован і або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належно го дозволу чи належно затвер дженого проекту, або з істотн ими порушеннями будівельних норм і правил. Право власност і на самочинно збудоване нер ухоме майно може бути за ріше нням суду визнане за особою, я ка здійснила самочинне будів ництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для ці єї мети, за умови надання земе льної ділянки у встановленом у порядку особі під вже збудо ване нерухоме майно.

Наявними в матеріалах спра ви документами підтверджено , що на території АДРЕСА_1 б удівництво сараю - літера «М-1» , гаражу - літера «Л-1», душу - літ ера «К-1», тамбуру - літера «а-1», а також реконст-руювання при будови - літера «а», здійснено без затвердженого проекту т а за відсутністю належного д озволу компетентного органу виконавчої влади, тому ці об' єкти нерухомого майна визнаю ться судом самочинним будівн ицтвом.

Відповідно до технічного в исновку стану спірних господ арчих споруд і житлового буд инку, проведеного спеціаліст ами приватного підприємства «Експерт-оцінка» від 15 червня 2009 р. № 15/23/06/09, на земельній ділянц і самочинно побудовані госпо дарчі споруди мають задовіль ний технічний стан, допущені до експлуатації.

4 червня 2009 року комунальне п ідприємство "Бюро технічної інвентаризації м. Макіївки" с клало акт про наявність само чинно зведених споруд і реко нструкції добудови до АДРЕ СА_1, внаслідок чого загальн а площа споруд збільшилась.

Виходячи з вищевикладеног о, суд приходить до висновку, щ о належність ОСОБА_2 АДР ЕСА_1 з надвірними спорудам и знайшли своє підтвердження в судовому засіданні.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 по мерла у віці 48 років, про що зро блено актовий запис № 226, що під тверджено свідоцтвом про сме рть виданим міськім відділом реєстрації актів цивільного стану Макіївського міського управління юстиції в Донець кій області від 27 січня 2009 року .

Після смерті ОСОБА_2 від крилась спадщина, у вигляді н алежного останній вищезазна ченого нерухомого майна. Від повідно до положень ст. 1261 ЦК Ук раїни спадкоємцями першої че рги, є чоловік померлої - ОСО БА_1

За даними Третьої Макіївсь кої нотаріальної контори на ім' я спадкодавця ОСОБА_2 була відкрита спадкова спра ва за № 227/2009 на підставі заяви чо ловіка - ОСОБА_1 про прийня ття спадщини. Свідоцтво від і мені спадкодавця про право н а спадщину не видавалося.

Приписами частини 3 статті 1 268 ЦК України передбачено, що с падкоємець, який фактично пр оживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вв ажається таким, що прийняв сп адщину, якщо протягом строку , встановленого ст. 1270 цього Код ексу, він не заявив відмову ві д неї.

ОСОБА_1 з часу придбання пр оживав у спірному будинку су місно зі спадкодавцем, та на ч ас розгляду справи проживає в ньому, що підтверджено дани ми його паспорту.

Процедурою видачі нотаріу сом свідоцтва про право на сп адщину, визначеною у розділі 22 Інструкції про порядок вчин ення нотаріальних дій нотарі усами України, затвердженої наказом Міністерства юстиці ї України від 3 березня 2004 р. № 20/5 і зареєстрованої в Міністерст ві юстиції України 3 березня 20 04 р. за № 283/8882, видача свідоцтва пр о право на спадщину на майно, я ке підлягає реєстрації, пров адиться нотаріусом після под ання правовстановлюючих док ументів про належність цього майна спадкодавцеві. Якщо до складу спадкового майна вхо дить нерухоме майно, що підля гає реєстрації (за винятком з емельної ділянки), нотаріус в имагає, крім правовстановлюю чого документа, витяг в Реєст ру прав власності (п. 216).

Позивач не може отримати в К П „БТІ м.Макіївка" витяг з Реєс тру прав власності на спірне нерухоме майно у зв' язку з т им, що за життя спадкодавець ОСОБА_2 не зареєструвала пр авовстановлюючий документ у відповідному державному орг ані. Чинним законодавством н е ; передбачено державної реє страції права власності на н ерухомість за померлою особо ю.

За наведених обставин у інш ий спосіб, крім як за рішенням суду, ОСОБА_1, який є спадко ємцем першої черги за законо м, не може реалізувати своє пр аво на прийняття спадщини, як а складається з АДРЕСА_1.

Перевіривши матеріали спр ави, оцінивши представлені с торонами в силу ст.60 ЦПК Украї ни докази в їхні сукупності, с уд дійшов висновку, що визнан ня за ОСОБА_1 права власно сті в порядку спадкування за законом на домоволодіння № 100 по вул. Ломоносова в Кіровськ ому районі м. Макіївки не супе речить закону та не порушує п рава, свободи чи інтереси інш их осіб, а тому вважає позов об ґрунтованим і таким, що підля гає задоволенню.

Позивач не вимагає компенс ації за понесені судові витр ати, пов' язані зі звернення м до суду і розглядом судової справи.

На підставі вищевикладено го, керуючись статтями 11, 60, 212 - 215, 3 76, 380, Цивільного процесуальног о кодексу України, статтями 126 8 - 1270 Цивільного кодексу Україн и, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольн ити.

Встановити факт належност і ОСОБА_2, яка померла ІН ФОРМАЦІЯ_2 нерухомого майна , яке складається з: сараю - літ ера «М-1», гаражу - літера «Л-1», д ушу - літера «К-1», тамбуру - літе ра «а-1», а також реконструйова ної прибудови - літера «а», які розташовані за адресою: АД РЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_1, право власності в порядку спадкування за зако ном на нерухоме майно, розташ оване за адресою: АДРЕСА_1 , яке складається з: житлового будинку (літера «А-1») загальн ою площею 66, 7 м, житловою - 31, 6 м ; пр ибудови під літерою «а», госп одарських будівель: сараю пі д літерою «М-1», гаражу під літ ерою «Л-1», душу під літерою «К -1», тамбуру під літерою «а1».

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду може бути подано Апеляційному суду До нецької області через Кіровс ький районний суд міста Макі ївки протягом десяти днів з д ня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається Апеляційно му суду Донецької області че рез Кіровський районний суд міста Макіївки протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження або протягом десяти днів з дн я проголошення рішення без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Дата ухвалення рішення20.07.2009
Оприлюднено06.07.2011
Номер документу16563750
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-402/09

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Рішення від 26.02.2009

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Нерушка Т. І.

Ухвала від 14.01.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Мурлигіна О. Я.

Рішення від 13.08.2009

Цивільне

Новоайдарський районний суд Луганської області

Добривечір Л.Д.

Рішення від 20.07.2009

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Єжов В.А.

Рішення від 03.03.2009

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В. І.

Ухвала від 08.05.2009

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Сабадах Б.В.

Рішення від 08.04.2009

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні