Рішення
від 11.01.2011 по справі 2-508/11
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                дата документу :

Справа № 2-4622/2010

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М       У К Р А Ї Н И

11 січня  2010 року                                                                                                   м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді                  Вознюка С.М.,

при секретарі                    Ярмак М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом  ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання договорі купівлі-продажу дійсними, -

встановив:

Позивач 22.12.2010 року звернувся до суду із зазначеним позовом, обґрунтовуючи і підтримуючи який, в судовому засіданні зазначив, що 09.01.2010 року між позивачем  ОСОБА_1 та  ОСОБА_2 було укладено договори купівлі-продажу, за яким позивач купив у відповідача матеріальні активи територіальної громади в адміністративних межах Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області, які складаються з бувши у використанні будівельних матеріалів та інженерних конструкцій, з яких складаються незавершені будівництвом об’єкти нерухомості: навіси загальною площею  314,0 кв. м. та 320,0 кв. м., земельні ділянки з інженерною інфраструктурою під зазначеними об’єктами нерухомості, що необхідна для розташування та обслуговування зазначених об’єктів нерухомості загальною площею  4,0362 га. (кадастровий номер 3220883600:04:001:0003) та 4,0362 га. (кадастровий номер 3220883600:04:001:0018) в адміністративних межах Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області.

Сторони поклали на себе зобов’язання з’явитися до нотаріуса за місцем знаходження майна для нотаріального посвідчення Договору. Але відповідач відмовився з’явитися до нотаріуса відповідно до листа від 26 січня 2009 року, з підстав відсутності необхідності та посилаючись, що всі необхідні дії по договору він виконав. Відповідно до наступного листа відповідача від 29 січня 2009 року він повідомив про те, що вважає укладений договір недійсним та просив припинити будь-які дії щодо виконання договору. Отже відповідач ухиляється від нотаріального посвідчення даного договору купівлі-продажу. Такі дії відповідача порушують право власності позивача на зазначене майно, що обумовлює його захистом в судовому порядку. Тому позивач просить суд  визнати договір купівлі-продажу дійсним.

Позивач в письмовій заяві свої вимоги підтримав, обставини вказані в позові підтвердив, просив розглядати справу за його відсутності.

Відповідач просив розглядати справу за її відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому  задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 09.01.2010 року між позивачем ОСОБА_1 та  ОСОБА_2 було укладено договори купівлі-продажу, за якими позивач купив у відповідача матеріальні активи територіальної громади в адміністративних межах Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області, які складаються з бувших у використанні будівельних матеріалів та інженерних конструкцій, з яких складаються незавершені будівництвом об’єкти нерухомості та земельні ділянки з інженерною інфраструктурою під зазначенням об’єктами нерухомості, що необхідні для розташування та обслуговування зазначених об’єктів нерухомості.

Відповідно до договору купівлі-продажу п. 4 право власності переходить до покупця після підписання договору та акту приймання передачі (а.с.6).

Відповідно до договору купівлі-продажу п. 12 даний договір підлягає нотаріальному посвідченню (а.с.8).

Як судом встановлено, згідно листа від 26 січня 2009 року відповідач відмовився з’явитися до нотаріуса, обґрунтовуючи тим, що  він за договором  купівлі-продажу в повній мірі виконав свій обов’язок, а саме передав майно та земельну ділянку, таким чином необхідність нотаріального посвідчення договору та з’являтися йому до нотаріуса не має необхідності (а.с.12).

За договором купівлі-продажу одна сторона (покупець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), або покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Статтею ст. 657 Цивільного кодексу України передбачено, що договір купівлі-продажу  земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Відповідно до листа від 29 січня 2009 року відповідач вважає укладений договір купівлі-продажу недійсним та просив позивача припинити будь-які дії щодо виконання договору (а.с.13). Такі дії  відповідача порушують право власності позивача на майно.

Згідно ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, якими є умови про предмет договору. Умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін  має бути досягнуто згоди та укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір і прийняття пропозиції другою стороною.

Відповідно до ст. 204 Цивільного кодексу України, правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом, або якщо він не визнаний судом недійсним.

Між позивачем та відповідачем у письмовій формі було узгоджено умови договору купівлі-продажу. Крім того, обидві сторони фактично виконали умови договору, а саме: було сплачено кошти по даному договору, що підтверджується розпискою від 16 січня 2009 року відповідача про отримання коштів (а.с.10), а також сторони підписали акт приймання-передачі майна та земельних ділянок від 20 січня 2009 року (а.с.9), що свідчить про повне виконання укладеного договору.

Відповідно до ст. 220 п. 2 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Зважаючи на вищевикладене суд приходить до висновку, що договори купівлі-продажу  від 09 січня 2009 року, що укладені між  ОСОБА_3 та ОСОБА_2, за якими перейшло право власності  на земельні ділянки загальною площею 4,0362 га. та 4,0362 га в адміністративних межах Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області,  є дійсним.

Щодо визнання договору купівлі-продажу дійсним на будівельних матеріали та інженерні конструкції, з яких складаються незавершене будівництвом об’єкти нерухомості  (господарсько-виробничі та складські приміщення) навіс загальною площею 314,0 кв. м. та навіс загальною площею 320,0 кв.м. слід відмовити, оскільки згідно листа Комунального підприємства Бориспільської районної ради Бориспільського районного «Бюро технічної інвентаризації»від 10 січня 2011 року № 975 за громадянкою ОСОБА_2 в Бориспільському районному «Бюро технічної інвентаризації»право власності на нерухоме майно розташоване в с. Дударків Бориспільського району Київської області не зареєстровано.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України судові витрати у справі слід покласти на позивача, за клопотанням останнього.

На підставі викладеного та ст. ст. 204, 220 п. 2, 638, 655, 657  Цивільного кодексу України та керуючись ст.ст. 4, 10, 60, 88, 174, 213-215, 218 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати дійсними договори купівлі-продажу від 09 січня 2009 року, укладені між ОСОБА_3 та ОСОБА_2, за якими перейшло право власності на земельні ділянки загальною площею 4,0362 га (кадастровий номер 3220883600:04:001:0003) та 4,0362 га (кадастровий номер 3220883600:04:001:0018) в адміністративних межах Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області, що належали ОСОБА_2.

У задоволенні іншої частини позовних вимог ОСОБА_1 відмовити.

Судові витрати в справі в розмірі  1700 грн. 00 коп. судового збору та  120 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи віднести на рахунок ОСОБА_1 за клопотанням позивача.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення до апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення суду виготовлено 11.01.2011 року.

Суддя Бориспільського міськрайонного суду

         Київської області                                                                                   ОСОБА_4

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.01.2011
Оприлюднено14.07.2011
Номер документу16603078
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-508/11

Ухвала від 03.02.2011

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В. Л. В.

Рішення від 27.05.2011

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Бобуйок А. Д.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Куцик-Трускавецька О. Б.

Постанова від 16.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 28.09.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Постанова від 28.09.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні