Постанова
від 04.07.2011 по справі 2а-1797/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" липня 2011 р. Справа № 2a-1797/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Грицюка П.П.

при секретарі Куз ишин Р.М.

за участю представни ка позивача Воришка Я.Я.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Державн ої податкової інспекції в м. І вано-Франківську

до відповідача: приватного підприємства "Пр омо"

про стягнення заборг ованості в сумі 190,61 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податков а інспекція в м. Івано-Франків ську (далі - позивач) звернулас я з адміністративним позовом до приватного підприємства "Промо" (далі - відповідач) про с тягнення заборгованості в су мі 190,61 грн.

Позов мотивовано тим, що з а відповідачем обліковуєтьс я податковий борг з податку н а додану вартість, що підтвер джується актом про результат и невиїзної документальної п еревірки своєчасності повер нення свідоцтва платника ПДВ , довідкою позивача, податков ими вимогами.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги про стягнення з аборгованості у сумі 190,61 грн. з рахунків у банках, обслугову ючих платника та за рахунок г отівки. Посилаючись на обста вини, викладені у позовній за яві просив позов задовольнит и в повному обсязі.

Представник відповідача п овторно в судове засідання н е з' явився, хоча про час, дату та місце розгляду адміністр ативної справи повідомлявся належним чином. Заяв чи клопо тань про відкладення розгляд у справи чи про причини неявк и суду не подав.

Так, судом 01.06.2011 року винесено ухвалу про відкриття провад ження по даній адміністратив ній справі, яку направлено ві дповідачу для подання запере чення або заяви про визнання позову на адресу зазначену в позові та підтвердженій дов ідкою з Єдиного державного р еєстру (а.с. 11). Дані матеріали 10.0 6.2011 року та 24.06.2011 року повернуто н а адресу суду із довідкою під приємства поштового зв`язку, якою зазначено причини пове рнення: „за зазначеною адрес ою не проживає”.

Частина 4 статті 33 КАС Україн и передбачає, що у разі відсут ності осіб, які не беруть учас ть у справі, за адресою місцез находження (місце проживання ) зазначеного в Єдиному держа вному реєстрі юридичних та ф ізичних осіб - підприємців, вв ажається, що судовий виклик а бо судове повідомлення вруче не їм належним чином. Відпові дно до вимог частини 11 статті 35 КАС України у разі поверненн я поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

За таких обставин суд вбача є за можливе розглянути спра ву на підставі наявних доказ ів за відсутності відповідач а.

Дослідивши наявні в матері алах справи докази, надавши ї м юридичну оцінку, суд прийшо в до висновку про те, що позовн і вимоги підлягають задоволе нню у повному обсязі з наступ них підстав.

Суд зазначає, що при вирішен ні даної справи керується за конодавчими актами та інших підзаконними нормативно-пра вовими актами в редакції, чин ній на час дії спірних правов ідносин.

Згідно п.3 ч.1 ст.9 Закону Украї ни “Про систему оподаткуванн я” №1251-XII, від 25.06.1991 (із змінами та до повненнями) платники податкі в і зборів (обов' язкових пла тежів) зобов' язані сплачува ти належні суми податків і зб орів (обов' язкових платежів ) у встановлені законом термі ни.

Законом України "Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами" №2181-III від 21.12.2000 рок у, із змінами та доповненнями (далі - Закон №2181-III) в статті 1 виз начено податковий борг (недо їмка) як податкове зобов'язан ня (з урахуванням штрафних са нкцій за їх наявності), самост ійно узгоджене платником под атків або узгоджене в адміні стративному чи судовому поря дку, але не сплачене у встанов лений строк, а також пеня, нара хована на суму такого податк ового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми п одаткового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з п латника податків у зв'язку з п орушенням ним правил оподатк ування, визначених відповідн ими законами.

Положенням п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закон у №2181-III встановлено, що податко ве зобов' язання платника по датків, нараховане контролюю чим органом, вважається узго дженим в день отримання плат ником податків податкового п овідомлення, за винятком вип адків його апеляційного узго дження і відповідно до п.п.5.3.2 п .5.3 ст.5 Закону повинно бути спла чено платником податків на п ротязі 10-ти календарних днів, наступних за днем узгодження . Узгоджена сума податкового зобов' язання, не сплачена п латником податків у строки, в изначені цією статтею, визна ється сумою податкового борг у платника податків.

Оскільки, відповідачем не б ула порушена процедура апеля ційного узгодження податков ого зобов'язання, то сума вказ аного податкового зобов'язан ня відповідача, у відповідно сті до пункту 5.2 статті 5 Закону №2181-III є узгодженою.

Платники податку на додану вартість, об'єкти, база та ставки оподаткування, пер елік неоподатковуваних та зв ільнених від оподаткування о перацій, особливості оподатк ування експортних та імпортн их операцій визначені в Зако ні України "Про податок на дод ану вартість" №168/97-ВР від 03.04.1997 рок у (із змінами та доповненнями ).

Відповідно до статті 9 пункту 9.8 даного Закону платн ик податку зобов' язаний пов ернути податковому органу ре єстраційне свідоцтво, якщо а нулювання реєстрації здійсн юється за ініціативою податк ового органу. У цьому випадку затримка у поверненні таког о свідоцтва прирівнюється до затримки у наданні податков ої звітності з цього податку .

Відповідно до статті 17 пункту 17.1 підпункту 17.1.1 Закону № 2181-III платник податків, що не п одає податкову декларацію у строки, визначені законодавс твом, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мі німумів доходів громадян за кожне таке неподання або її з атримку.

Відповідно до статті 6 пункту 6.2. підпункту 6.2.1. Закону № 2181-III у разі коли платник подат ків не сплачує узгоджену сум у податкового зобов' язання в установлені строки, податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення п ереліку податків та зборів, щ о справляються в Україні, та п орядок їх адміністрування, п латники податків та зборів, ї х права та обов'язки, компетен ція контролюючих органів, по вноваження і обов'язки їх пос адових осіб під час здійснен ня податкового контролю, а та кож відповідальність за пору шення податкового законодав ства врегульовані Податкови м кодексом України, який набр ав чинності з 01.01.2011 р.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 П одаткового кодексу України платники податків і зборів з обов' язані сплачувати пода тки та збори в строки та у розм ірах, встановлених цим Кодек сом та законами з питань митн ої справи.

Згідно п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податко вого кодексу України податк овий борг - це сума грошового з обов' язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявн ості), самостійно узгоджене п латником податків або узгодж ене в порядку оскарження, але несплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахован а на суму такого грошового зо бов' язання.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Пода ткового кодексу України у ра зі визначення податкового зо бов' язання контролюючим ор ганом платник податків зобов ' язаний сплатити нарахован у суму грошового зобов' язан ня протягом 10 календарних дні в, що настають за днем отриман ня податкового повідомлення рішення, крім випадків, коли п ротягом цього строку такий п латник податків розпочинає п роцедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролю ючого органу про нараховану суму грошового зобов' язанн я платник податків зобов' яз аний самостійно погасити узг оджену суму, а також пеню та шт рафні санкції за їх наявност і протягом 10 календарних днів , наступних за днем такого узг одження.

Судом встановлено, що приватне підприємство "Пром о" зареєстровано, як юридична особа Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської р ади 03.03.2004 року (а.с. 11) та взято на о блік Державної податкової ін спекції в м. Івано-Франківськ у.

Позивачем складено акт за № 4407/152 від 02.04.2009 року про результа ти невиїзної документальної перевірки своєчасності пове рнення свідоцтва платника ПД В, якою встановлено факт пору шення граничного строку пове рнення свідоцтва платника ПД В (а.с. 15).

На підставі вищезгаданого акту перевірки відповідачу податковим повідомленням-рі шенням № 0002681502/0 від 07.01.2009 року визн ачено податкове зобов'язання по податку на додану вартіст ь в сумі 170 грн., що становить де сять неоподатковуваних міні мумів доходів громадян (а.с. 14).

Встановлено, що заборгован ість відповідача по сплаті п одаткового зобов'язання стан овить 190,61 грн., в тому числі 20,71 гр н. пені.

Судом досліджено, що позива чем 17.06.2009 року та 23.07.2009 року надісл ано боржнику податкові вимог и про необхідність сплати су ми заборгованості, які відпо відачем залишені без розгляд у та задоволення (а.с. 7-10).

Наявність вказаної заборг ованості підтверджується та кою дослідженою в судовому з асіданні довідкою позивача в ід 19.05.2010 року (а.с. 6), корінцем пода ткового повідомленням-рішен нями за № 0002681502/0 від 07.04.2009 року (а.с. 14) .

Судом встановлено, що на мом ент розгляду справи, сума под аткового зобов' язання з под атку на додану вартість стан овить в загальній сумі 190,61 грн. відповідачем узгоджена, про те в добровільному порядку н есплачена, що тягне за собою н енадходження коштів до Держа вного бюджету України та сут тєво порушує інтереси держав и.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституці ї України та ст. 71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. На час вир ішення справи відповідач не надав доказів відсутності аб о погашення ним узгодженого податкового боргу.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку про порушен ня відповідачем вимог податк ового законодавства стосовн о не сплати узгодженого пода ткового боргу та вважає, що ви моги позивача є обґрунтовани ми, відповідають обставинам справи та наявним матеріалам , у зв'язку з чим позов підляга є задоволенню відповідно до чинного законодавства та у м ежах заявлених вимог, в сумі 19 0,61 грн.

При цьому, відповідн о до п. 95.1. ст. 95 Податкового Коде ксу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на кор исть держави заходи щодо пог ашення податкового боргу так ого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебу вають у його власності, а в раз і їх недостатності - шляхом пр одажу майна такого платника податків, яке перебуває у под атковій заставі.

У відповідності до пункту 20.1.18. Податкового кодексу Укра їни органи державної податко вої служи мають право зверта тися до суду щодо стягнення к оштів платника податків, яки й має податковий борг, з рахун ків у банках, обслуговуючих т акого платника, на суму подат кового боргу або його частин и.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з від повідача не підлягають.

У процесі розгляду справи не виявлено інших фактичних обставин, що мають значення д ля вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обстав ин.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд ,-

П ОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з приватног о підприємства "Промо" (76000, вул. Ч орновола, 157, м. Івано-Франківсь к, код ЄДРПОУ 32872751) в дохід бюдже ту податковий борг в загальн ій сумі 190 (сто дев' яносто) гри вень 61 копійку, з рахунків у ба нках обслуговуючих платника та за рахунок готівки.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Ко дексом, якщо таку скаргу не бу ло подано

Суддя: /підпис/ Грицюк П.П.

Постанова склад ена в повному обсязі 06.07.2011 року.

Дата ухвалення рішення04.07.2011
Оприлюднено18.07.2011
Номер документу16638142
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1797/11/0970

Постанова від 04.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 04.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 01.06.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 04.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні