Ухвала
від 30.06.2011 по справі 2а-1/10/0770
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2011 р. Справа № 10922/10/9104

Колегія суддів Ль вівського апеляційного адмі ністративного суду у складі:

головуючого судді Святецького В.В.,

суддів Довгополова О.М., Глушка І.В.,

розглянувши в порядку пись мового провадження за наявни ми в справі матеріалами в міс ті Львові апеляційну скаргу Мукачівської об' єднаної де ржавної податкової інспекці ї Закарпатської області на у хвалу Закарпатського окруж ного адміністративного суду від 15 січня 2010 року у справі за а дміністративним позовом Тов ариства з обмеженою відповід альністю ,,Старвуд Закарпатт я” до Мукачівської об' єднан ої державної податкової інсп екції Закарпатської області про визнання дій протиправн ими,-

В С Т А Н О В И Л А :

Товариство з обмеженою від повідальністю (ТОВ) ,,Старвуд З акарпаття” звернулося до суд у з адміністративним позовом до Мукачівської об' єднано ї державної податкової інспе кції (ОДПІ) Закарпатської обл асті, в якому просить: визнати протиправними дії Мукачівсь кої ОДПІ щодо зняття ТОВ ,,Стар вуд Закарпаття” з податково го обліку; визнати Мукачівсь ку ОДПІ податковим органом, щ о здійснює податковий облік ТОВ ,,Старвуд Закарпаття”.

Одночасно представни к позивача подав клопотання про забезпечення позову, в як ому просив вжити заходи до за безпечення позову шляхом зуп инення та заборони дій Мукач івської ОДПІ щодо зняття з по даткового обліку ТОВ ,,Старву д Закарпаття”.

Ухвалою Закарпатсько го окружного адміністратив ного суду від 15 січня 2010 року кл опотання задоволено частков о та ухвалено заборонити Мук ачівській ОДПІ Закарпатсько ї області вчиняти дії по знят тю з податкового обліку ТОВ ,,С тарвуд Закарпаття”.

При цьому в ухвалі пом илково зазначено, що частков ому задоволенню підлягає кло потання Мукачівської ОДПІ.

Ухвалою Закарпатсько го окружного адміністратив ного суду від 26 січня 2010 року ви правлено описки в ухвалі від 15 січня 2010 року, а саме: в абзаці 1 резолютивної частини слова ,,клопотання Мукачівської об ' єднаної державної податко вої інспекції Закарпатської області” виправлено на ,,клоп отання Товариства з обмежено ю відповідальністю ,,Старвуд Закарпаття” ; абзац 2 резолюти вної частини доповнено адрес ами та кодами ЄДРПОУ сторін.

Мукачівська ОДПІ под ала апеляційну скаргу на ухв алу Закарпатського окружно го адміністративного суду ві д 15 січня 2010 року, оскільки вваж ає, що ухвала прийнята з поруш енням норм матеріального пра ва, містить описки і недостов ірні дані.

В апеляційній скарзі апелянт акцентує увагу на до пущених в ухвалі описках та з азначає, що висновки суду щод о дій податкового органу є не зрозумілими, оскільки в п.2 ре золютивної частини зазначен о,що забороняється Мукачівсь кій ОДПІ вчиняти дії по знятт ю з податкового обліку ТОВ „С тарвуд Закарпаття”, в той час як в п.3 цієї ж резолютивної ча стини в задоволенні клопотан ня про забезпечення позову ш ляхом зупинення дій Мукачівс ької ОДПІ по зняттю з податко вого обліку ТОВ „Старвуд Зак арпаття” відмовлено.

Судом не доведено обс тавини, а позивачем не надано жодного документального під твердження обставин, що мают ь значення для справи та на як их базується ухвала про забе зпечення позову, а саме, що дії інспекції можуть заподіяти шкоди правам, свободам та інт ересам позивача та для їх від новлення необхідно буде докл асти значних зусиль та витра т.

З огляду на викладене , апелянт просить скасувати у хвалу суду першої інстанції та прийняти нову, якою відмов ити в задоволенні клопотання про забезпечення позову. Відповідно до пункту 2 част ини 1 статті 197 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни (надалі - КАС України) суд а пеляційної інстанції може р озглянути справу в порядку п исьмового провадження за ная вними у справі матеріалами, я кщо справу може бути вирішен о на основі наявних у ній дока зів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у сп раві, у судове засідання, хоча вони були належним чином пов ідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Оскільки особи, які бе руть участь у справі, у судове засідання не прибули, хоча на лежним чином були повідомлен і про дату, час і місце судовог о засідання, колегія суддів в важає можливим здійснювати р озгляд справи в порядку пись мового провадження за наявни ми у ній матеріалами.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши законність т а обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляці йної скарги, дослідивши мате ріали справи та доводи апеля ційної скарги, колегія судді в вважає, що апеляційна скарг а не підлягає задоволенню з н аступних підстав.

Задовольняючи клопот ання про забезпечення позову , суд першої інстанції виходи в з того, що не вжиття заходів забезпечення адміністратив ного позову шляхом заборони вчиняти певні дії може запод іяти шкоди правам, свободам т а інтересам позивача та для ї х відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та в итрат.

В силу ст.117 КАС України суд з а клопотанням позивача або з власної ініціативи може пос тановити ухвалу про вжиття з аходів забезпечення адмініс тративного позову, якщо існу є очевидна небезпека заподія ння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвал ення рішення в адміністратив ній справі, або захист цих пра в, свобод та інтересів стане н еможливим без вжиття таких з аходів, або для їх відновленн я необхідно буде докласти зн ачних зусиль та витрат, а тако ж якщо очевидними є ознаки пр отиправності рішення, дії чи бездіяльності суб' єкта вла дних повноважень.

Ухвалу про вжиття заходів з абезпечення адміністративн ого позову постановляє суд п ершої інстанції, а якщо розпо чато апеляційне провадження , то таку ухвалу може постанов ити суд апеляційної інстанці ї.

Подання адміністративного позову, а також відкриття про вадження в адміністративній справі не зупиняють дію оска ржуваного рішення суб' єкта владних повноважень, але суд у порядку забезпечення адмі ністративного позову може ві дповідною ухвалою зупинити д ію рішення суб' єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються. Ух вала негайно надсилається до суб' єкта владних повноваже нь, що прийняв рішення, та є об ов'язковою для виконання.

Адміністративний позов, кр ім способу, встановленого ча стиною третьою цієї статті, м оже бути забезпечено заборон ою вчиняти певні дії.

Не допускається забезпече ння позову шляхом: зупинення актів Верховної Ради Україн и, Президента України, Вищої р ади юстиції та встановлення для них заборони вчиняти пев ні дії; зупинення рішень Наці онального банку України щодо призначення та здійснення т имчасової адміністрації або ліквідації банку, заборони п роводити певні дії тимчасово му адміністратору, ліквідато ру банку або Національному б анку України при здійсненні тимчасової адміністрації аб о ліквідації банку.

Повноваження суду, встанов лені цією статтею, не можуть б ути застосовані судами щодо спорів, які стосуються призн ачення, підготовки і проведе ння виборів.

На підставі викладеного ко легія суддів вважає, що суд пе ршої інстанції правомірно ви ніс ухвалу щодо заборони под атковому органу вчиняти дії, які оскаржуються, оскільки у випадку задоволення позову для відновлення прав позивач а необхідно буде докласти зн ачних зусиль та витрат.

Доводи апелянта суд визнає безпідставними, оскільки по няття ,,заборона” вчиняти пев ні дії та ,,зупинення” певних д ій не є тотожними.

Судом першої інстанції обґ рунтовано відмовлено в задов оленні клопотання про вжиття заходів забезпечення позову в частині вимог щодо зупинен ня дій податкового органу, ос кільки ст. 117 КАС України перед бачено лише такий спосіб заб езпечення адміністративног о позову як заборона вчиняти певні дії. Даною статтею пере дбачено можливість зупиненн я лише рішень суб' єктів вла дних повноважень, нормативни х актів.

Несвоєчасне направлення к опії ухвали про забезпечення позову також не є підставою д ля скасування цієї ухвали.

В силу ст. 200 КАС України суд а пеляційної інстанції залиша є апеляційну скаргу без задо волення, а постанову або ухва лу суду - без змін, якщо визнає , що суд першої інстанції прав ильно встановив обставини сп рави та ухвалив судове рішен ня з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва. Не може бути скасовано пра вильне по суті рішення суду з одних лише формальних мірку вань.

Враховуючи вищенаведене, к олегія суддів визнає, що суд п ершої інстанції ухвалив зако нне рішення, яке ґрунтується на повно, об' єктивно і всебі чно з' ясованих обставинах, доводи апеляційної скарги їх не спростовують, а тому підст ав для скасування ухвали суд у першої інстанції немає.

Керуючись ст.195, ст. 197, п . 1 ч. 1 ст.199, ст. ст. 200, 205, 206, 254 КАС Україн и, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А :

апеляційну скаргу Мукачів ської об' єднаної державної податкової інспекції Закарп атської області залишити бе з задоволення, а ухвалу Закар патського окружного адміні стративного суді від 15 січня 2 010 року у справі № 2а-1/10 /0770- без зм ін.

Ухвала набирає законної си ли через п' ять днів після на правлення її копій особам, як і беруть участь у справі, та мо же бути оскаржена до Вищого а дміністративного суду Украї ни протягом двадцяти днів пі сля набрання законної сили р ішенням суду апеляційної інс танції шляхом подання касаці йної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя В.В. Святецький

Судді О.М. Довгополов

І.В. Глушко

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено12.07.2011
Номер документу16760559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1/10/0770

Ухвала від 23.02.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 30.06.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Святецький В.В.

Ухвала від 27.05.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 13.05.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні