Постанова
від 09.03.2011 по справі 2а-17500/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 09 березня 2011 року           09:43           № 2а-17500/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Донця В.А. за участю секретаря судового засідання Четвертак Я.І. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва

до

Товариства з обмеженою відповідальністю "Славянські Хліби"

про

стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3413,00 грн.

Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва за позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Славянські Хліби" заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3413,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ТОВ "Славянські Хліби" не сплачено недоїмку зі страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, визначену в вимозі від 02.09.2010 р. № Ю 1847, яка виникла за період березень-липень 2010 року та складає 3413,00 грн.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити адміністративний позов у повному обсязі.

Відповідач участь свого повноважного представника в судовому розгляді справи не забезпечив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце судових засідань, докази чого містяться в матеріалах справи.

Враховуючи повторну неявку представника відповідача до судового засідання без зазначення причин, судом вирішено на підставі статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) здійснювати судовий розгляд справи без участі відповідача за наявними матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Славянські Хліби": ідентифікаційний код – 36048544, місцезнаходження – 04070, м. Київ, вул. Межигірська, 83 (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного України в Подільському районі міста Києва.

Як убачається з матеріалів справи, вимогою від 02.09.2010 р. № Ю 1847 відповідачу станом на 20.08.2010 р. було визначено недоїмку зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 3413,00 грн. Вказана вимога надіслана ТОВ "Славянські хліби" рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення на адресу, яка внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, докази направлення долучені до матеріалів справи.

Як пояснив представник позивача, заборгованість утворилась у зв’язку з тим, що відповідачем не сплачено в повному обсязі внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, визначені самостійно в розрахунках, які подавались до пенсійного фонду та містяться в матеріалах справи. Сума недоїмки також підтверджується картками особового рахунку страхувальника.

Вирішуючи спір, суд виходить з такого.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року №1058-IV (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, далі – Закон №1058-IV) страхові внески до солідарної системи нараховуються: для роботодавця – на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Частиною шостою статті 20 Закону №1058-IV встановлено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до статті 106 Закону №1058-IV у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити та сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цим Законом (частина перша). Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважається простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягується з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій (частина друга).

Як уже зазначалось, відповідачем не було сплачено в повному обсязі самостійно визначені суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з частиною третьою статті 106 Закону №1058-IV територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки та суми фінансових санкцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку. Якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, включеною до вимоги, або не узгодив вимогу із відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після утримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутись до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що позивачем на адресу відповідача надсилалась вимога про сплату недоїмки на суму 3413,00 грн. Станом на час розгляду справи в суді, в матеріалах справи відсутня інформація про сплату ТОВ "Славянські Хліби" суми недоїмки чи оскарження вимоги до суду.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, тому з відповідача слід стягнути суму недоїмки зі страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, визначену в вимозі від 02.09.2010 р. № Ю 1847, яка виникла за період березень-липень 2010 року та складає 3413,00 грн.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 9, 69-71, 94, 97, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Славянські Хліби" (ідентифікаційний код 36048544, 04070, м. Київ, вул. Межигірська, 83, р/р 26001000118337, МФО 300670 ВАТ КБ Хрещатик) на користь Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва (04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, 14, р/р 256013012610 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській обл., МФО 322669, ідентифікаційний код 26087978) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 3413,00 грн. (три тисячі чотириста тринадцять грн. 00 коп.).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 185-187 цього Кодексу шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                           В.А. Донець

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.03.2011
Оприлюднено13.07.2011
Номер документу16846540
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17500/10/2670

Ухвала від 20.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

Ухвала від 06.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

Ухвала від 03.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шелест С.Б.

Ухвала від 17.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

Постанова від 09.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні