Постанова
від 23.06.2011 по справі 2-а-1704/11
НОВОТРОЇЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новотроїцький районний су д Херсонської області

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2-а-1704/11

23 червня 2011 року Новотроїцький районний су д

Херсонської області

в складі головуючого судд і Соляник Н. І.

при секретарі - Овсяннік овій Т.М.

з участю представників поз ивачів 1,2: не з' явилися.

відповідача - не з' явивс я;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду смт. Новотроїцьке адмініс тративну справу за позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Новотроїцькому районі т а Сивашівської сільської рад и до ОСОБА_1 про стягнення земельного податку, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ДПІ у Новотрої цькому районі та Сивашівська сільська рада 30.05.2011 року зверн улися до суду з позовом до від повідача ОСОБА_1., про стяг нення земельного податку, мо тивуючи свої вимоги тим, що ДП І згідно із ЗУ «Про державну п одаткову службу в Україні»ві д 04.12.1990 року №509-ХІІ має статус юр идичної особи і є органом дер жавної виконавчої влади, що з дійснює контрольні функції з питань правильності нарахув ання та надходження податків та інших обов' язкових плат ежів різних рівнів. Плата за землю вводиться в цілях форм ування джерела коштів для фі нансування заходів по раціон альному використанню і охоро ні земель, покращенню родючо сті ґрунту, ведення земельно го кадастру, здійснення земл евпорядництва та моніторинг у земель, проведення земельн ої реформи та розвитку інфра структури населених пунктів . Таким чином несплата земель ного податку призводить до д ефіциту бюджету та недофінан сування програм спрямованих на виконання органами місце вого самоврядування визначе них функцій. Так за 2010 рік забор гованість відповідача по зем ельному податку становить 20,16 гривень і залишається неспл аченою. Просили її стягнути в повному розмірі.

Представники позивачів 1,2 д о судового засідання не з' я вилися, хоча були належним чи ном повідомлені про час та мі сце судового засідання, тому суд вважає за можливе розгля дати справу у відсутність пр едставників позивачів, відпо відно до ст. 128 КАС України, на п ідставі наявних матеріалів.

Відповідач до судового за сідання не з' явився, хоча бу в належним чином повідомлени й про час та місце судового за сідання, тому суд вважає за мо жливе розглядати справу у ві дсутність відповідача, відпо відно до ст. 128 КАС України, на п ідставі наявних матеріалів.

Перевіривши матеріали спр ави, враховуючи доводи предс тавників позивачів в обґрунт ування позову, суд приходить до висновку, що позов підляга є задоволенню з наступних пі дстав.

Судом встановлені такі фак ти і відповідні їм правовідн осини. Предметом спору є неви конання власником земельної ділянки зобов' язання, щодо своєчасної сплати земельног о податку.

Спірні відносини є земельн ими правовідносинами і регул юються нормами діючого земел ьного законодавства: ст.81,91 Зем ельного кодексу України; ст. 50 9, 526, 610, 612 ЦК України, ст.2,3,20,27 Закону України «Про оплату за землю », ст.33 ЗУ «Про місцеве самовря дування», відповідно до яких , використання землі в Україн і є платним. Плата за землю сп равляється у вигляді земел ьного податку або орендної плати, що визначається залеж но від грошової оцінки земел ь. Розміри податку за земельн і ділянки, грошову оцінку яки х не встановлено, визначають ся до її встановлення в по рядку, визначеному ЗУ «Про п лату за землю».

В суді встановлено факт ная вності у відповідача земельн ої ділянки, яка належить йому на праві приватної власност і. Згідно чинного законодавс тва, власники землі та земле користувачі сплачують земе льний податок, а також орен дну плату за земельні ділян ки з дня виникнення права вл асності або права користув ання земельною ділянкою. У р азі припинення права власн ості або права користування земельною ділянкою податок , а також орендна плата за зе мельні ділянки сплачується за фактичний період перебув ання землі у власності або ко ристуванні у поточному році . Отже, за 2010 рік несплати відпо відачем земельного податку, земельна ділянка залишалася у власності відповідача і то му можна зробити висновок, що у відповідача не було жодних істотних підстав для невико нання ним платіжних зобов' я зань по земельному податку.

Факт несплати тривалий час відповідачем земельного под атку та порушення ним вимог З емельного кодексу України та ЗУ «Про плату за землю», оскіл ьки земельний податок, це є об ов' язковий платіж, що здійс нюється юридичними та фізичн ими особами за користування земельними ділянками. Власни ки земельних ділянок, земель них часток (паїв) та землекори стувачі, крім орендарів та і нвесторів - учасників угоди п ро розподіл продукції, спла чують земельний податок, том у станом на 25.05.2011 рік за несвоєч асне виконання зобов' язанн я, покладеного на відповідач ку чинним законодавством, ут ворився борг в сумі 20 гривень 16 копійок, що підтверджується письмовими доказами по спра ві (а.с. ).

Відповідач маючи у власнос ті земельну ділянку взяв, від повідно до ст. 509, 510, 526 ЦК України на себе зобов' язання про сп лату земельного податку, у ві дсотках передбачених чинним законодавством.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и порушення зобов'язання є йо го невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання). Згідно ч. 1 ст. 6 12 ЦК України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов' язання або не викона в його у строк, встановлений д оговором або законом.

Згідно ст.15, 20 ЗУ «Про плату за землю», ставки земельного по датку з земель, грошову оцінк у яких встановлено, встановл юються у розмірі одного відс отка від їх грошової оцінки. Податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по орендній платі за землі де ржавної та комунальної влас ності, визначене у податков ій декларації на поточний р ік, сплачується рівними час тками власниками та землек ористувачами земельних діл янок за місцезнаходженням земельної ділянки за базови й податковий (звітний) періо д, який дорівнює календарном у місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового) мі сяця. Платежі за землю зарах овуються до відповідних місц евих бюджетів у порядку, ви значеному Бюджетним кодекс ом України для плати за землю .

Отже, за таких обставин позо в підлягає задоволенню і є пі дстави для стягнення з відпо відача заборгованості, яка у творилася за несвоєчасне ним виконання зобов' язання пок ладеного на ним законом, а сам е за несплату земельного под атку.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни кожна сторона зобов' язан а довести ті обставини на які вона посилається як на підст аву своїх вимог і заперечень . Позивачі письмовими доказа ми довели факти не виконання відповідачем зобов' язання по сплаті земельного податк у, адже у його власності переб уває земельна ділянка за яку законом передбачено сплачув ати земельний податок. Відпо відач не надав суду жодних до казів, які б свідчили про ваго мі причини не виконання ним з обов' язання по несплаті зем ельного податку. Отже є підст ави для задоволення позову і стягнення заборгованості з відповідача.

Враховуючи зазначені обст авини суд приходить до висно вку, що відповідно до Закону У країни «Про плату за землю»є підстави для задоволення по зову і стягнення боргу в повн ому обсязі.

Оскільки позов задоволени й в повному обсязі, на користь суб' єкта владних повноваже нь то суд вважає за можливе ві дповідно до ст. 89, ч.4 94 КАС Україн и судові витрати з відповіда ча не стягувати.

На підставі зазначеного, ст . 81,91 Земельного кодексу Україн и; ст. 509, 526, 610, 612 ЦК України, ст.2,3,20,27 За кону України «Про оплату за з емлю», ст.33 ЗУ «Про місцеве сам оврядування»і керуючись ст. 89, 94, 104, 105, 162 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позо в Державної податкової інспе кції у Новотроїцькому районі та Сивашівської сільської р ади про стягнення земельного податку, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, мешк анця АДРЕСА_1 заборговані сть по несплаті земельного п одатку в розмірі 20 гривень 16 ко пійок (двадцять гривень шіст надцять копійок) на користь С ивашівської сільської ради с . Сивашівка р/р 33212813700264, ЄДПРОУ 04401138, МФО 852010.

На постанову може бути под ано скаргу, протягом десяти д нів, з дня її проголошення, до Одеського апеляційного адмі ністративного суду через Нов отроїцький районний суд Херс онської області.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення вищ езазначених строків, а якщо п одана апеляційна скарга і по станова не скасована після р озгляду справи апеляційним с удом.

Суддя: підпис.

Копія вірна.

Суддя Новотроїцьког о райсуду

СудНовотроїцький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено13.07.2011
Номер документу16849266
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1704/11

Ухвала від 16.05.2011

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Федотова В. М.

Постанова від 09.02.2011

Адміністративне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 04.05.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Постанова від 31.01.2011

Адміністративне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 04.08.2011

Адміністративне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Щенюченко С. В.

Постанова від 20.05.2011

Адміністративне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Матвієнко В. М.

Ухвала від 20.05.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 20.05.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 04.05.2011

Адміністративне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

Ухвала від 11.02.2011

Адміністративне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні