Ухвала
від 15.06.2011 по справі 5013/443/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5013/443/11

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ  С У Д

Кіровоградської області

ОКРЕМА УХВАЛА

 "15" червня 2011 р.                                                   Справа № 5013/443/11

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Н.В. Болгар розглянув у засіданні справу № 5013/443/11

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "КІВІТ";  

до відповідача: Приватного підприємства "АДН-ПЛЮС";    

про стягнення 11 479 грн. 99 коп.

Товариство з обмеженою відповідальністю фірми "КІВІТ" звернулося до господарського суду із позовною заявою від 27.03.11 № 52, в якій просило стягнути з приватного підприємства "АДН-ПЛЮС" 11 479 грн. 99 коп. боргу за товар, поставлений по договору від 20.03.09 № 226/238, а також стягнути судові витрати.

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 30.05.11 позов задоволено повністю.

В процесі розгляду справи встановлено, що товар поставлявся за товарно-транспортними накладними, шляхом доставки до торгівельних закладів, без оформлення довіреностей на отримання цінностей, що є порушення вимог Інструкції "Про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей" відпуск товару здійснювався позивачем за відсутності довіреності одержувача.

Відповідно до п. 1-3, 6 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» бухгалтерський облік на підприємстві ведеться  безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції   його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи)   відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення  всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів. А також, згідно ст. 9 вищевказаного закону підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій  є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути  складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Згідно до пункту 2 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16.05.96 року N 99, сировина, матеріали, паливо, запчастини, інвентар, худоба, насіння, добрива, інструмент, товари, основні засоби та інші товарно-матеріальні цінності, а також нематеріальні активи, грошові документи і цінні папери відпускаються покупцям або передаються безоплатно тільки за довіреністю одержувачів, якими, згідно з вказаною інструкцією виступають підприємства, що виписують довіреність на одержання цінностей від постачальників фізичним особам, в основному своїм працівникам, фактично надаючи їм статусу представників підприємства перед підприємством-постачальником, що відповідає вимогам ст. 244 Цивільного кодексу України.

Пунктом 15 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей визначено, що відповідальність за дотримання постачальником встановленого порядку відпуску за довіреністю цінностей покладається на посадових осіб підприємства-постачальника, які мають право підписувати первинні документи на відпуск цінностей.

Статтею 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Виявлені судом під час розгляду справи № 5013/443/11 порушення позивачем вимог Інструкції "Про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей" відповідно до ст. 90 Господарського процесуального кодексу України є підставою для винесення окремої ухвали.

Керуючись ст. ст. 50, 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                  У Х В А Л И В:

1. Надіслати товариству з обмеженою відповідальністю "КІВІТ" окрему ухвалу з метою вжиття заходів по усуненню недоліків, виявлених господарським судом у господарській діяльності позивача при вирішенні спору у справі № 5013/443/11, та  недопущення їх у подальшій  роботі.

2. Окрему ухвалу надіслати товариству з обмеженою відповідальністю "КІВІТ" (за адресами: 54050, м. Миколаїв, вул. Металургів, 32 кв. 10 та 25006, м. Кіровоград, вул. Проспект Перемоги, 14 кв. 69) для належного реагування.

3. Про результати розгляду окремої ухвали повідомити господарський суд до 11.07.11.  

Окрема ухвала набирає законної сили з дня її винесення і може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку ст. 106 Господарського процесуального кодексу України.

            Суддя   Н. В. Болгар

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16936088
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/443/11

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 03.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Рішення від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 30.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні