Ухвала
від 07.07.2011 по справі 32/17-2011-1176
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/17-2011-1176

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про  відмову у прийнятті заяви

про порушення провадження у справі про банкрутство

"07" липня 2011 р.№ 32/17-2011-1178

Суддя  Грабован Л.І.,  розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю „Укртек”, м. Дніпропетровськ;  

до боржника:  Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорномортрансбуд” (м. Одеса. вул. Банківська, 42/108; код ЄДРПОУ 35049159)   

про  визнання банкрутом   

ВСТАНОВИВ:   

          

Товариство з обмеженою відповідальністю „Укртек” звернулось  до суду з заявою про визнання  Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорномортрансбуд” банкрутом, посилаючись на наявність заборгованості у загальній сумі 306 824,45 грн.

Частиною 3 ст. 6 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачено, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Станом на 06.07.2011р. (дата подання заяви про порушення справи) сума у триста мінімальних розмірів заробітної плати згідно ст. 22 Закону України „Про Державний бюджет України на 2011 рік” (№2857-VI від  23.12.2010р.) складала 288 000,00 грн.

Стаття 1 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” встановлює, що грошовим зобов'язанням є зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України, а безспірними грошовими вимогами кредиторів є вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Крім того, у ст. 1 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” зазначено, що до складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду.

Відповідно до ч.8 ст.7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” до заяви кредитора мають додаватись відповідні документи, а саме: рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.

Статтею 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачено, що вимоги кредиторів набувають характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема виконавчими.

Таким чином, для порушення справ про банкрутство кредитор зобов'язаний надати суду докази наявності заборгованості боржника у сумі не менше 288 000,00 грн., які складаються з основного боргу, були пред'явлені до виконавчої служби та не були задоволені протягом трьох місяців.

Як вбачається з доданих до матеріалів справи документів та як зазначено самим кредитором у заяві заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорномортрансбуд” перед Товариством з обмеженою відповідальністю „Укртек” складається з 245 000 грн. –основного боргу, 51 339,12 грн. –пені, 22 516,44 грн. –інфляційних витрат, 6 491,78 грн. –трьох відсотків річних.

З врахуванням вимог ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, які відображені у абз. 2 ч.14 Постанови Пленуму Верховного суду України „Про судову практику у справах про банкрутство” №15 від 18.12.2009р. щодо незарахування до складу грошових зобов'язань боржника недоїмки (пені та штрафу), визначених на дату подання заяви до господарського суду, до зобов'язання, яке може бути розглянуте судом як підстава для порушення справи про банкрутство складає 274 008, 22 грн., тобто не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Крім того, доказів наявності виконавчих документів щодо неможливості стягнення заборгованості у безспірному порядку протягом трьох місяців також не надано.

Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суддя господарського суду відмовляє у прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство, якщо  вимоги кредиторів, які подали заяву про порушення справи про банкрутство, в сумі складає менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачене цим Законом. У разі відмови у прийнятті заяви виноситься ухвала, яка направляється заявнику не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви разом з заявою та доданими до неї документами.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 62 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у прийнятті заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Керуючись ч.2 ст.8 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, п.1 ч.1 ст. 62, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

У Х В А Л И В:

1.Відмовити у прийнятті заяви Товариства з обмеженою відповідальністю „Укртек” про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Чорномортрансбуд” (м. Одеса. вул. Банківська, 42/108; код ЄДРПОУ 35049159).

2.Матеріали заяви з додатком надіслати заявнику.

3.Видати заявнику довідки для повернення коштів з Державного бюджету України відповідно до ч. 13 Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, затвердженого Постановою  Кабінету Міністрів України з наступними змінами від 13.04.2007 р. N 627, та п.2 ч.1 ст.8 Декрету Кабінету міністрів України „Про державне мито” від 21.01.1993р. N 7-93.

Додаток: оригінал заяви на 2-х арк. з додатком на 17-ти арк.

Суддя                                                                                 Грабован Л.І.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.07.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16936923
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/17-2011-1176

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні